VAROITUS Microsoft-huijareista!

  • 14 September 2020
  • 8 kommenttia
  • 1455 katselukerrat

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
  • OmaYhteisön luottojäsen
  • 446 kommenttia

Tänään soitti huonosti englantia puhuen ilmeisesti Microsoft-huijari koskapa sanoi olevansa windows techical...loppua en kuullut kun löin luurin korvaan. Numerosta 0441271700 jonka tarkistin niin operaattori on tuntematon eli numeroa ei ole oikeasti olemassa ja siis väärennetty. Varokaa muutkin tuosta numerosta soittavia! Paras kun ei vastaa ollenkaan.

PS. moderaattorit älkää poistako numeroa näkyvistä koska se on oleellinen osa tätä varoitusta ja tuo numero ei siis kuulu kenellekään ja on väärennetty!


8 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Moi @JV0600! Hyvä ja aiheellinen varoitus. Näitä puheluita alkoi valitettavasti tulemaan suuria määriä jo joskus alkuvuodesta ja tahti ei ole ainakaan hidastunut. Tietoa aiheesta löytyy esim. täältä.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Olen saanut vastaavanlaisia puheluita hyvin todennäköisesti väärennetyistä suomalaisista puhelinnumeroista. Viimeinen tuli 10 minuuttia sitten.

Jäin sitten pohtimaan, olisiko Suomessa operoivilla teletoimijoilla mahdollisuus yhteistyössä kehittää järjestelmiään siten, ettei “lainattua” tilaajanumeroa voisi käyttää edellä kuvatulla tavalla. Yksikään IP-puheluita koneellisesti Intiasta tms. soittava ei oikeasti käytä suomalaista numeroavaruutta.

@roopeg antoi edellä linkin kyberturvallisuuskeskuksen sivuille, joissa voi täyttää lomakkeen. Siitä Traficom kysyy, miten he voisivat toimia asiassa. Tarvitaanko Traficom välittäjäksi, jotta teletoimijat saisivat jotain aikaiseksi?

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Täällä on hiukan avattu taustaa myös tuosta huijauspuheluiden taustaa, tuosta noin 17min kohdilta kun kuuntelee eteenpäin. Onpa tuossa samassa podcastissa paljon muutakin mielenkiintoista asiaa! :relaxed:

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Joo, muistan kuunnelleeni tuota podcastiä jonain yönä nukkumaan mennessä. En muistanut kyllä mitään. Mainitsemassasi kohdassa tosiaan puhuttiin noista todennäköisesti ulkomailta tulevista IP-puheluista, joissa “lainataan” suomalaista tilaajanumeroa. Kulma vain oli hieman eri. Eihän siitä olekaan mitään hyötyä, että “lainattu” numero suljettaisiin televerkoista.

Enkä itsekään lähtisi tuollaista tekemään. Ajattelin lähinnä, eikö todellakaan ole tietoteknistä ratkaisua todentaa, mistä puhelu oikeasti tulee. Tietysti tulevaisuudessa kaikki soitot lienevät IP-puheluita ja tilaajanumero kulkee meille kuolevaisille pelkästään havainnointia varten. IP-avaruus on universaali ja monen yrityksen tuki on oikeasti ulkoistettu Intiaan. Näistä huijauspuheluista ei aiheudu suoranaisia mitattavia telemaksuja tilaajanumeron haltijalle, koska hän/yritys ei oikeasti soita laskutettavaa puhelua. Vastaajalle syntyy mielipahaa.

Itseäni ja joitakin muita näihin puheluihin vastaavia ketuttanee se, että koijasi sulkee puhelun heti, ellei saa nimeäni selville vastatessani. Olen alkanut vastata tuntemattomista numeroista tuleviin puheluihin. “Si, Pronto, Alloo” tms.

Käyttäjätaso 7

Jotakin edistystä on tapahtumassa noiden huijarien osalta.

https://www.tivi.fi/uutiset/microsoft-huijarit-jaivat-kiinni-poliisi-keskeytti-puhelun/79cbdf6d-9551-46b5-b6ff-06a378686a75

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Ajattelin lähinnä, eikö todellakaan ole tietoteknistä ratkaisua todentaa, mistä puhelu oikeasti tulee.

 

STIR/SHAKEN, mutta kuka tietää, milloin tämä saa mitään kannatusta Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Ja onko tuo ylipäätään sovellettavissa kuinka helposti Eurooppaan. Televerkot toimivat kuitenkin melko eri tavalla Pohjois-Amerikassa koko muuhun maailmaan verrattuna.

Tuon kanssa voi käydä aivan kuten sähköpostin suojaamisessa käytettyjen PGP:n ja S-MIME:n kanssa. Teoriassa hieno idea, mutta käytännössä niitä ei juuri kukaan käytä.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki

Valitettavasti ei vaikutaa näihin "tukisoittajiin".

Käyttäjätaso 2

Ajattelin lähinnä, eikö todellakaan ole tietoteknistä ratkaisua todentaa, mistä puhelu oikeasti tulee.

 

STIR/SHAKEN, mutta kuka tietää, milloin tämä saa mitään kannatusta Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Ja onko tuo ylipäätään sovellettavissa kuinka helposti Eurooppaan - -

Ainakin kyseinen protokollapakka itsessään on suunniteltu toimimaan kansainvälisesti, käytännössä kaikissa SIP-protokollavälitteisissä IP-puheluyhteyksissä (myös siis VoLTE).

Tämäpä onkin hyvä aihe nostaa reippaasti esiin myös europarlamentaarikkojen kanssa keskustellen. Tulenkin tekemään näin pian, ja kannustan myös muita ottamaan yhteyttä europarlamentaarikoihin.

Osallistu keskusteluun