Vinkkejä sujuvaan etätyöhön


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Tällä hetkellä moni tekee omasta tahdosta tai työnantajan määräyksestä etätöitä. Voisi olla käyttökelpoista kerätä käytännön vinkkejä etätyöskentelyyn.

Meillä työnantaja suositteli käyttämään Vpn-yhteyttä vain silloin kun se on  välttämätöntä. Office365-työkalut eivät vaadi ainakaan meidän organisaatiossa VPN-yhteyttä.


Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

28 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +12

Ihan käytännön vinkkejä (useamman vuoden kokemuksella):
 

  • Pue normaalit vaatteet, harjaa hiukset, pese hampaat. Pääset paremmin ns. tavalliseen työmoodiin
  • Käy ulkona, vie vaikka roskat, hae lehti tms. Pysyy mieli virkeämpänä :relaxed:
  • Toiset hyödyntää itse työnteossa esim. Pomodoro-tekniikkaa
Käyttäjätaso 2

Itsehän olen tässä pitkästä, pitkästä aikaa taas totutellut etätyöhön erään “kohtalaisen” tutuksi tulleen viruksen aiheuttaman epidemian vuoksi. Odotukset ei olleet mitenkään kovin korkealla, nimittäin vaikka talomme on uusi (no okei, vuosi sitten valmistunut) ja tässä on alunperin työntekoon sunniteltu huone (joka on kuitenkin täynnä muuton jälkeistä tavaraa joka ei vielä ole löytänyt oikealle paikalleen = roskiin?), niin en jotenkin halunnut tehdä töitä kotona, vaan nimenomaan toimistolla. No, tässä huomasin viikonlopun aikana, että tämähän on itse asiassa todella mukavaa vaihtelua toimistolla istumiseen (tai seisomiseen) nähden :smiley: saa olla rauhassa, kuunnella haluamaansa musiikkia (okei no saa toimistollakin kun on kuulokkeet päässä) ja on näkymät ulos koko ajan! En tiedä haluanko enää takaisin toimistolle :smile: mutta joo, en tiedä onko mulla varsinaisia käytännön vinkkejä antaa muuten, kuin että anna sille mahdollisuus, se voi yllättää!

Tällä hetkellä moni tekee omasta tahdosta tai työnantajan määräyksestä etätöitä. Voisi olla käyttökelpoista kerätä käytännön vinkkejä etätyöskentelyyn.

Meillä työnantaja suositteli käyttämään Vpn-yhteyttä vain silloin kun se on  välttämätöntä. Office365-työkalut eivät vaadi ainakaan meidän organisaatiossa VPN-yhteyttä.

Tämä on hyvä ohjeistus. Toisissa firmoissa on niin, että osa työkaluista on pilvessä saavutettavissa julkisen internetin kautta mutta osa työkaluista vaatii VPN:n käyttöä.

Silloin kun VPN on päällä, pitäisi jokaisen työntekijän tajuta, että silloin ei katsota Youtubea ja Netflixiä ja tukita (rajallista) VPN-tunnelia kollegoilta. Tähän toki yrityksen IT-osasto voi vaikuttaa, joko ohjeistamalla tai ei-toivottua liikennettä blokkaamalla.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +18

Täälläkin etätyöntekijä ilmoittautuu kotikonttorilla. :blush: Jonkin verran olen etätöitä tehnyt jo pidemmän aikaa, mutta nyt viimeaikoina entistäkin enemmän. Kahvin kulutus on riistäytynyt aivan käsistä, mutta muuten olen kovasti tykännyt. Oikein mukavaa, kun voin taustalla soittaa juuri itselleni mieleistä musiikkia (viimeaikoina vähän vanhempaa jazzia) ja tehdä töitä.

Olen huomannut tärkeäksi arjen ja työn erottamisen etätöitä tehdessä. Tavallaan “menen töihin” omalle etätyöpisteelleni ja pidän selvän rajan työn ja arjen välissä. :slight_smile: Yhdessä paikassa tehdään töitä ja muualla sitten eletään muuten. Tauolla tulee käytyä parvekkeella happea haukkaamassa ja muutenkin täytyy huolehtia että pysyy virkeänä, kun ei ole työkavereita ympärillä tästä huolehtimassa. :sweat_smile:

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +12

ei ihan tähän sovi mutta kuitenkin liittyy.

kouluni meni puolikaranteeniin tänään ja etänä käyttettiin sekä conferenssi-softaa ja sekä tehtiin harjoitukset pilvipalvelussa jossa käytetään etäyhteyttä. lyhyesti kaksi etäyhteyttä ja logattuja pilvipalveluita.

aluksi tuttuun tapaan käytin mobiilinettiä kun kannettava on siinä useimmiten kiinni. ja jatkuvaa hidastelua ja pikkupätkintää. sitten kun vaihdoin adsl-liittymään niin parani huomattavasti toiminta, nopeutui ja luotettavuus myös parani rajusti. epäílen että johtuu siitä latenssit ovat paremmat ja paketien putomista on vähemmän myös.

lyhyesti: adsl oli monin verroin parempi kuin mobiilinetti vaikka teoreettinin maksimi eroaa paljon.

Käyttäjätaso 7

Meillä on työtiedostot vpn:n takana. Mobiiliyhteys on mitä on, joten tapanani on ottaa tiedostosta kopio omalle koneelle muokattavaksi. Tämä tietysti onnistuu vain niillä tiedostoilla, joista voi luottaa ettei joku muu työstä niitä saman päivän aikana.

Itselläni suurin ongelma etätöissä on siinä, että keittiö ja ruokavarastot ovat liian lähellä…

 

...tosin jatkossa ongelmia voi olla vähän muuallakin ja muillakin. Valtion etäyhteyssysteemithän jumitti jo viime viikolla (ei onneksi koske minua), ja nyt kyykkää näköjään myös Teams. Mitään etäyhteysjärjestelmiä ei ole mitoitettu siltä varalta, että koko maailma jää kotiin ja alkaa soitella toisilleen.

Itselläni suurin ongelma etätöissä on siinä, että keittiö ja ruokavarastot ovat liian lähellä...

Tulee kyllä kieltämättä naposteltua kaikenlaista kun on sopivasti tarjolla ja kahviakin menee joskus yli 5 mukia päivässä. Tauotkin unohtuu helposti.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Hyvin alkoi etätyöpäivä, VPN jumitti. Mutta kyllä se siitä tokeni. Työnantaja on aiemmin suositellut puhelimen 4G yhteyttä etäyhteydeksi. Kyllähän se toimii, mutta esim Skype-palavereissa ilmeisesti dataa liikkuu kokoajan ja akku kuluu. Sitten kun vielä lataat, niin johan puhelin lämpiää. Nyt käytän omaa nettiyhteyttä. Ja loppuviikosta voi 4G ruuhkautua, kun koulut on kiinni. Riittääkö Elisalla kaista miten hyvin kiinteissä yhteyksissä?

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Hyvin alkoi etätyöpäivä, VPN jumitti. Mutta kyllä se siitä tokeni. Työnantaja on aiemmin suositellut puhelimen 4G yhteyttä etäyhteydeksi. Kyllähän se toimii, mutta esim Skype-palavereissa ilmeisesti dataa liikkuu kokoajan ja akku kuluu. Sitten kun vielä lataat, niin johan puhelin lämpiää. Nyt käytän omaa nettiyhteyttä. Ja loppuviikosta voi 4G ruuhkautua, kun koulut on kiinni. Riittääkö Elisalla kaista miten hyvin kiinteissä yhteyksissä?

Joo nyt varsinkin mobiiliverkot voi helposti ruuhkautua kun opiskelijat ja etätyöntekijät kotona aikaa enemmän viettää ja dataa verkossa liikkuu.

Me kyllä suositellaan käyttämään kiinteitä yhteyksiä jos vain niitä on saatavilla sillä niissä lähtökohtaisesti enemmän potkua riittää :) 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Joo, kyllä meni 4G tukkoon nopeasti. Nyt jo klo 9 aamulla. Downloadia on kyllä vielä yli 50 megaa mutta uppia vain 1 M . Eli tuolla ei enää etätöitä tehdä. Onneksi on kiinteä yhteys.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Ihan ok 4G: 120/48, mutta hommat kuitenkin kiinteällä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Etätöistä täältäkin päivää :) Ite oon etäillyt tuossa kohtuu paljonkin ennen pandemiaa ja pidempää etäputkea mikä sen johdosta nyt alkoi, eli homma sinällään tuttua. Oon tykännyt olla ihan tässä omassa toimistohuoneessa (lempinimeltään pelihuone ;) ) etäilemässä, mulla on lukittava ovi jonka pidänkin töiden ajan lukossa niin osaa 3v poikakin suhtautua siihen hyvin että nyt isi on töissä ja ei saa häiritä :)

Käytännön rutiineja mitä itellä, oma kone pyörittää rinnalla musiikkia (tällä hetkellä myös Folding@Home palvelussa mukana Coronaa kukistamassa) ja päänäyttöön on työkone kytkettynä. Oma kone siis täysin irrallaan töistä eli en kuormita niitä verkkoja edes musiikilla :) Teams ja muissa keskusteluohjelmissa on hyvä olla heti aktiivinen ja mukana keskusteluissa etäilyn alkaessa, näin on helpompi pitää sosiaalisia kontakteja yllä etäilyn jatkuessa pidempään eikä tule ulkopuolinen olo missään kohtaa. Työlle kuitenkin on varattava se ihan oma aikansa, eli sama juttu kuin toimistollakin niin työkavereiden kanssa ei parane liiaksi unohtua höpöttelemään :D 

Mikäli työ on arkaluonteista tai muuten tarvii huolehtia ettei ulkopuoliset kuule tai näe mitään mitä ei pitäisi, lukittava ovi ja lisätty äänieristys on hyvä huomioida. Lukitsemiseen periaatteessa riittää ihan euron hakanenkin, sillä saa oven aukomista hidastettua joka jättää pelivaraa koneen lukitsemiseen. Äänieristystä itse oon lisännyt oveen ihan kotikonstein, muuttoviltti parinkertaisena oven sisäpinnassa ja vieraspatja varalla jos tarvii tilkitä ääniä enemmän. Äänenläpäisyyn hyvä testi on pistää kaiuttimista jotain puhetta pyörimään, säätää voimakkuus vastaamaan suurinpiirtein omaa puheääntä ja mennä ulkopuolelle kuuntelemaan miten hyvin erottaa puheen.

Tauot kannattaa pitää ja silloin poistua ihan työpisteeltä, oli se missä hyvänsä. Jos sohvalla röhnötellen etäilee niin vaikka sitten keittiöön tai kymmenen minuutin happihypylle jalottelemaan ulos tai jotain. Napostelun suhteen kannattaa olla varuillaan ja kahviakin keittää käytön mukaan eikä kerralla täyttä latinkia juotavaksi pitkin päivää, isompi latinki kerralla tulee juotua nopsaan loppuun ja sitten juodaankin toista pannullista jo lounaaseen mennessä :D

Teknisenä vinkkinä vielä VPN:ien ja puhe/videoyhteyksien käyttäjille, kaikki mahdolliset linjat aina piuhan varaan. Jos kiinteä netti, vaikka vain hidas ADSL, saatavilla niin se on VPN:n kanssa aina varmempi kuin mobiililaajakaista, sama koskee ethernetkaapeleita (ah, niin ihana koriste) ja Wi-Fiä :) 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Itselläni on käytännön paikoista lähes kaikki laitteet wifiin kytkettynä ja kun on tarpeeksi hyvä reititin ja 5GHz verkko vielä käytössä, ei häiriöitä ole vielä tullut. Tänä päivänä hyvillä wifi-laitteilla saa toimivan langattoman verkon. Valitettavasti operaattorien tarjoamat laitteet eivät takaa hyvää wifi-verkkoa.

Valitettavasti operaattorien tarjoamat laitteet eivät takaa hyvää wifi-verkkoa.

Kyllä MESH-laitteitakin on operaattoreilla myynnissä.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki

Elisalta saapui hyvä asiakastiedotepyyntö liittyen pyrkimyksiin mobiiliverkon kuormituksen vähentämisestä priorisoimalla mahdollisuuksien mukaan vallitsevan tilanteen takia dataliikenne kiinteiden yhteyksien puolelle. Kaikilla ei ole kiinteitä liittymiä ja osalla työ ja tehtävät kentällä, joten näin saadaan ymmärrystä vietitettyä niille käyttäjille, jotka turhaan rasittavat mobiiliverkkoa datalla.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Ei tullut kaikkiin liittymiin, vain kuluttajaliittymiin

Ei tullut kaikkiin liittymiin, vain kuluttajaliittymiin

Tässä lienee taustalla se, että on helpompi tunnistaa kuluttaja-asiakkaiden joukosta sellaiset, joilla on sekä kiinteän verkon liittymä, että mobiilinetti samalla asiakkuudella.

Sanatarkasti viestissä luki näin:

Asiakastiedote: Haluamme turvata asiakkaillemme mobiiliverkon sujuvan toiminnan. Mobiiliverkon kuormitus kasvaa näinä aikoina, kun kotona opiskellaan ja ollaan etätöissä, sekä vapaa-aikana viihdytään elokuvien ja verkkopelaamisen parissa. Käytäthän puhelimellasi ja muilla kotisi nettilaitteilla kodin kiinteää laajakaistaa ja sen langatonta verkkoa (WLAN/WiFi) ennen mobiilidatayhteyttä, niin varmistamme sujuvan mobiiliverkon toiminnan mahdollisimman monelle käyttäjälle. Lue vinkit: elisa.fi/mobiiliverkko Terveisin Elisa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Tai sitten kyseessä oli puhdas markkinointiviestintä, jonka vastaanottamisen työnantajani on kieltänyt/estänyt. Linkin takaahan löytyi paljon ostettavaa, joten ihan selvästi markkinoinnista on kyse. Mitään varsinaisia käyttöä helpottavia/auttavia vinkkejä linkin takaa ei löytynyt.

Käyttäjätaso 7

Ei tullut kaikkiin liittymiin, vain kuluttajaliittymiin

Tässä lienee taustalla se, että on helpompi tunnistaa kuluttaja-asiakkaiden joukosta sellaiset, joilla on sekä kiinteän verkon liittymä, että mobiilinetti samalla asiakkuudella.

 

Varmaankin näin. Tänne nimittäin saapui mainos valekuidusta eli vdsl-yhteydestä.

Tosin selvitystyö siitä, saako tähän osoitteeseen kyseistä yhteyttä ja millä nopeudella, oli jätetty asiakkaan tehtäväksi.

Olisko tässä nyt reilu 10 vuotta tullut tehtyä etätöitä säännöllisesti sen 1-2 päivää viikossa. Joskus tarpeen vaatiessa on mennyt koko viikkokin. Ajanjaksolle mahtuu äärimmäisen huonoja ja hyviä etäpäiviä sekä kaikkea niiden välistä. Joskus yhteydet eivät ole toimineet ja joskus etätyötehokkuus on jäänyt heikoksi omasta syystä.

Omalla kohdalla pitää nämä olla kunnossa:

-Energian tankkaus ajoissa (aamupala, lounas ja välipala). Jos näistä tinkii niin teho laskee ja pahimmassa tapauksessa ei pysty tekemään mitään. Ja lounaalla järkevä tankkaus. Ravintoloiden lounaspöytiä pyrin välttämään koska tulee käytännössä aina tankattua liikaa. Kohtuullisen lounaan jälkeen tarvii myös tankata välipalaa muutoin työpäivän jälkeen on huutava nälkä joka helposti kostautuu.

-Työergonomia täytyy olla kunnossa. Oma työhuone työtuolilla, sähköpöydällä ja erillislaitteilla (näppäimistö, näyttö ja hiiri) ovat itselle pakollisia. On tullut kokeiltua keittiön pöytää jne ja noutaja tulee niiden kanssa tai sitten pitää jumpata tunnin välein.

-Ulkoilu jossain kohtaa. Tavoitteena on ollut suorittaa etätyömatka kävellen tai pyöräillen (pieni lenkki siis) mutta toteutus ontuu pahasti. Varalla lyhyt kävely tai muu ulkoilu keskellä päivää. Jos jää tekemättä on neljältä pääkoppa aivan seis.

-Työergonomia täytyy olla kunnossa. Oma työhuone työtuolilla, sähköpöydällä ja erillislaitteilla (näppäimistö, näyttö ja hiiri) ovat itselle pakollisia. On tullut kokeiltua keittiön pöytää jne ja noutaja tulee niiden kanssa tai sitten pitää jumpata tunnin välein.

Mulla oli kans joskus tapana tehdä kotona töitä keittiön pöydän ääressä tai jonkun muun pöydän.

Pöytien korkeus oli noin 70-75 cm. Kun ostin Ikeasta edullisesti sähköpöydän, mahtoiko maksaa 300 euroa, kaikki niska/hartiatkivut hävisivät. Kyse oli kokemani mukaan vain siitä, että sähköpöydän korkeus ala-asennossa on 65 cm joka on itselleni sopiva.

Seisaalteen työskentelyä en juuri harrasta mutta taukoja yritän muistaa pitää.

 

-Työergonomia täytyy olla kunnossa. Oma työhuone työtuolilla, sähköpöydällä ja erillislaitteilla (näppäimistö, näyttö ja hiiri) ovat itselle pakollisia. On tullut kokeiltua keittiön pöytää jne ja noutaja tulee niiden kanssa tai sitten pitää jumpata tunnin välein.

Mulla oli kans joskus tapana tehdä kotona töitä keittiön pöydän ääressä tai jonkun muun pöydän.

Pöytien korkeus oli noin 70-75 cm. Kun ostin Ikeasta edullisesti sähköpöydän, mahtoiko maksaa 300 euroa, kaikki niska/hartiatkivut hävisivät. Kyse oli kokemani mukaan vain siitä, että sähköpöydän korkeus ala-asennossa on 65 cm joka on itselleni sopiva.

Seisaalteen työskentelyä en juuri harrasta mutta taukoja yritän muistaa pitää.

 


Itsekin harvakseltaan työskentelen seisovilteen mutta aina silloin tällöin. Tärkeintä on tosiaan saada pöytä sopivalle korkeudelle. Aikana ennen omaa työhuonetta tai pöytää työskentelin myös sohvalla ja keittiön pöydällä jolloin hartiat ja niska olivat aivan jumissa iltapäivällä. Pelkällä läppärillä työskentely jumittaa myös koska näyttö jää turhan alas. Satunnaiseen työskentelyyn ihan ok.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Tuo ulkona liikkuminen on hyvä vinkki ja itse olen pyrkinyt käymään dollarilla kaupassa. Nyt vain ongelmana on lievät allergiaoireet, joko tiempölylle tai lepälle. Toivottavasti saan lääkityksen kohdalleen 😀

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Itse huomannut sen, että jos itseä innostavaa työtä niin se hoituu tehokkaasti melkein missä vaan, mutta se säännöllisyys voisi olla aivan hyvä asia, nyt teen kun innostaa tai on hyvä hetki tehdä ja työpisteen valitsen homman mukaan. Osa asioista kiva tehdä sohvalta ja osa pöydän ja näyttöjen ääressä jne.

 

Meillä on VPN-yhteydet pyritty tekemään niin, että ne eivät internettiä kierrätä, koska miksi pitäisi nettiä hidastaa ja sille lisätä viivettä, näin ollen netin käyttö ei kuormita VPN:ää. Erikseen on sitten semmonen joka kierrättää kaiken, jos sattuu semmosta tarvimaan tai haluaa salatun yhteyden, vaikka jossain kahvilassa.

 

Itsellä ongelmana on semmonen, että saatan tarvita kahta tai useampaa VPN-yhteyttä yhtäaikaa (työpaikka, asiakas ja toinen asiakas), tämä tahtoo aiheuttaa ongelmia, tarvitsisi varmaan lisää niitä virtuaaliverkkokortteja, mutta millaiset ongelmat lie niistä aiheutuu, nyt aina vuorottelen.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Nyt on työpaikan sisäisissä keskusteluissa tullut esille ns kuluttajalaitteiden heikko suorituskyky. Monet joutuvat käynnistämään reitittimen joka aamu uudestaan ja onpa niitä jopa rikkoutunut kasvaneen käytön vuoksi.