IPTV kanavat näyttää häiriötä kuvassa aina kohtauksen vaihtuessa

  • 22 November 2020
  • 9 kommenttia
  • 1090 katselukerrat

Hei

Tällainen ongelma on ollut jo pitkään, ja tekee katsomisesta ja myös ohjelmien tietokoneelle nauhottamisesta DVBViewerillä todella häiritsevää.

Elikkä häiriötä ei ilmesty koskaan kesken itse kohtauksen, vaan kun esimerkiksi kuvakulma vaihtuu ja suurinosa kuvasta päivittyy, eli ns keyframen kohdalla. Häiriö näkyy aina kuvan alalaidassa koko leveysmitalla ja on yleensä noin 1/5 kuvan korkeuden mittainen alue. Kuva korruptoituu, näyttää lomittelujäljet ja jää jumiin näyttämään samaa aluetta jonkun puoli sekuntia - sekunnin.

Tätä saattaa tapahtua välillä harvemmin, mutta välillä jopa 10-20 kertaa puolen tunnin mittaisen ohjelman aikana.

Ongelma näkyy Netgemin digiboxilta katsoessa ja myös silloin kun otan kanavan IP-osoitteen ylös ja katson DVBVieweriltä tai VLC:ltä, eli ei ole laitevika, vaan tulee suoraan toistosta.

Käytössä Arriksen TG2492s kaapelimodeemi 250M yhteydellä, ja yhteys toimii niin että Elisalta tulee valokuitu rivitalon päärakennukseen, josta yhteys jaetaan asukkaille coaxin kautta.

Kaapelimodeemin signaaliarvot ovat hyväksytyissä rajoissa myös. Niissä oli aikaisemmin liikaa signaalivahvuutta downstreamissä ja liian vähän upstreamissä, josta soitinkin Elisalle ja huoltomies tuli säätämään päärakennuksesta arvot kohdalleen ja laitettiin välipalikka modeemin ja antennijohdon väliin, joka tasottaa arvoja 6db:llä.

Tässä on myös sellainen juttu, että IPTV kanavat näkyi paljon vakaammin kun käytössäni oli VDSL yhteys Elisalta hankitun Huawei modeemin kanssa, joten tuntuu että tämä kuitu päärakennukseen ja siitä coaxilla kotia -ratkaisu on huonontanut huomattavasti kanavien vakautta. Tai sitten kyseessä on Arriksen purkki.

Välillä myös huomaan että joissakin esim. mainoksissa on aina samassa kohtaa korruptoitunu framet, esim Fox HD:lla Family Guy mainos on katseluajasta riippumatta aina samassa kohtaa kuva rikki. Se nyt voi olla eri ongelma, mutta ajattelin mainita.

Onko Elisalla IPTV kanavien levityksessä verkossa jotain häikkää kun näin käy, onko kukaan muu huomannut vastaavaa?


9 kommenttia

Tuli mieleen lisätä vielä että tietokone ja Netgem digiboksi ovat kummatkin verkkokaapelilla kiinni Arriksessa, että ei ole kyse langattomasta verkosta joka aiheuttaisi nykimistä. Pidän mahdollisimman monet laitteet aina piuhalla kiinni.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Pahoitteluni että tämä jäänyt  seulasta vastaillessa :( Hmm… Eipä mitään yleistä tuollaista ole tiedossa ja itse en langattomasti käytellen huomannut vastaavaa Arriksen netillä, tosin Arris oli vain modeemina eli osaltaan vähän muuttaa yhtälöä :thinking:  Mistä mieleen, onko sulla mitään ihmeempiä säätöjä tehtynä Arriksen asetuksissa vai onko se ihan tehdasasetuksilla?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Vieläkö @Jarska92 ongelma riivannut?

@Patomiäs Joo no tää on samaa kategoriaa aika lailla mitä ollaan puiduttu tuolla keskustelussa että kaapelimodeemi pudotti Upstream kanavia. Mun pitää vielä sopia sisäverkon tarkistuksesta taloyhtiön kanssa, ja sitten jos korruptointi loppuu, niin olen yhteydessä tänne uudestaan. Tällä hetkellä epäilen, että tuo tosiaan tulee sisäverkon ongelmista enimmäkseen, mutta pitää saada vahvistus sille vielä.

Mielenkiintoisesti välillä on päiviä, että FOX HD korruptoi vaan silloin tällöin, mutta suurimmaksi osaksi on päiviä että saa laskea aika usein minuutin sisään yli kymmenenkin korruptiota.

Tulihan tuossa toisessa keskustelussa ilmi myös, että tänne ei enää Multicastia tule, joka voi myös olla että aikaisemmin VDSL:llä Multicast oli vakaampi, mutta nyt heiveröisellä sisäverkolla ei jaksa pyörittää Unicastia vakaasti.

Päivittelen tosiaan tänne vielä, ollut vain hiljaista kun ongelma ei ole juuri muuttunut.

Käyttäjätaso 1

Itsellä on täsmälleen samaa häiriötä. Foxilla tuntuisi esiintyvän eniten.

Itsellä on täsmälleen samaa häiriötä. Foxilla tuntuisi esiintyvän eniten.


Olen tosiaan omaa nettiongelma asiaa käynyt läpi aika paljon toisessa keskustelussa nyt, löydät kun etsit Omayhteisöstä keskustelun: “Arriksen TG2492s kaapelimodeemi hukkasi(?) upstream kanavia hetkeksi”

En viitsi linkata, kun olen huomannut, että joillakin jää viesti moderointiin jumiin jos viestissä on linkki.

Joka tapauskessa väänsin tätä asiaa Elisan kanssa paljon ja heiltä käytiin säätämässä vahvistimesta upstream ja downstream vahvuuksia useaan kertaan, ja tilanne meni siihen, että netti toimii nyt mutkitta ja ilman korkeita viivepiikkejä, mutta telkkarin katselu on edelleen ongelma.

Mulla tuo korruptointi ongelma ilmenee sama katsooko Elisan Viihde digiboksilta vai suoraan telkkariin kytketyllä antennijohdolla. Totesin sitten ja moni Elisalainen nyt ollut vähän samaa mieltä, että vika olisi taloyhtiön sisäverkossa, eli siinä miten on antennikaapeli vedetty asiakkaalle. Joko vahvistimessa, jakajissa, kaapelissa tai seinäpistokkeessa, että joku aiheuttaa häiriötä ja korruptoi aina välillä. Kuulin että vanhat antennipistokkeet tuppaa aiheuttamaan häiriötä verkkoon herkästi.

Mun on nyt pitänyt jo jonkin aikaa ottaa tuosta yhteyttä taloyhtiölle, tuollaset viat jos ei ole enää Elisan päästä kiinni niin pitää painostaa taloyhtiön kautta, että nyt on sisäverkossa vika, joka kuuluu heidän vastuulle hoitaa.

Toivottavasti sun tapaus selviää. Ajattelin antaa vähän lisäinfoa mitä mulla on ollut meneillään, niin jos se ohjaisi sua oikeaan suuntaan.

Jos osaamista löytyy niin voit vielä koittaa mennä selaimelta kaapelimodeemin statistiikka sivulle, joka on yleensä osoitteessa 192.168.100.1, ja sieltä sitten vaikka kuvankaappausta tähän niin voidaan katsoa näyttääkö sun arvot mitä. Sillä voitaisiin vähän poissulkea sitä että onko ihan sellanen vika jota Elisalta pitäisi katsoa, vai oletko taloyhtiöön yhteydessä sitten.

Monestihan Elisaltakin katsotaan noita arvoja, mutta en luota siihen enää kovin sokeasti, sillä multa katsottiin monta kertaa alkuun, että hyvältä näyttää, mutta kun opettelin vähän kaapelimodeemi tekniikkaa ja sain teknisempiä asioita ymmärtävän henkilön Elisalta kiinni, jonka kanssa puhuttiin nää asiat läpi, niin hän sanoi että näähän on ihan rajojen ulkopuolella, että ei näin pidä olla, josta totesin että mitä nää yhdet oikein puhu mulle, ei ole muka mitään vikaa… Eli juu kannattaa itse vähän opetella mikä kuuluu olla mitenkin.

Tän viestin nyt kirjoitin vähän sillä oletuksella, että sulla on kaapelimodeemi siellä käytössä tosiaan.

On kyllä silti ärsyttävää tuo pätkiminen. Netti toimii, mutta telkkarin katsominen on tuskaa kun koko aika kuva menee sotkuksi. Laitanpa tähän ihan esimerkkinä kuvan millasta itsellä tuo on monta kertaa tunnissa joka hiton päivä:

 

Käyttäjätaso 1

Varmaan eri ongelma meillä kuitenkin, kun itsellä tuo näkyy tallenteissakin ja aina samassa kohtaa. Itsellä BLCn valokuituyhteys ja sen perässä viihteen palvelu. Tuossa hieman huono kuva häiriöstä. Tuon löytämiseen riitti kun laittoi satunnaisen Family guyn jakson pyörimään Foxilta. Yleensä on enempi artefakteja, otin nyt kuvan ensimmäisestä häiriöstä minkä huomasin. Välillä tuo on todella ärsyttävä ominaisuus. Pääosin esiintyy animaatioissa.

Itseasiassa etsin täältä onko muilla ollut ongelmia n7800 boksin kanssa viimeisimmän päivityksen jälkeen. Itsellä vaihtelee kanavia itsestään ja ääni jää tulemaan edelliseltä kanavalta. Kuva myös pysähtelee ja info palkki ilmestyy välillä itsestään. 

 

@Torsas Joo mietinkin, että menee meillä vähän eri hommaks jos sulla on valokuitu. Onko sulla mahdollisuutta vaihtaa tuolta Netgem digiboksilta katsotko multicastin vai unicastin kautta? Itse muistan kun oli tuo Elisa Viihde käytössä VDSL yhteydellä ja sain multicastin, niin ei koskaan korruptoitunut kuva, mutta asiaa tutkittuani ja puhuttua täällä kävi ilmi, että mulla ei kaapelinetin kautta kulje enää kuin unicast, ja se ei kuulemma aina toimi ihmisillä yhtä hyvin kuin multicast.

Itse pystyin ottamaan kuvankaappauksen, koska olen laittanut IP-osoitteet noista kanavista tietokoneella katsottavaksi, ja tietokoneellakin näkyy samat korruptiot kuin Netgemillä. Eli ei ole omassa tapauksessa pelkästä Netgemistä kiinni. En ole muuten varma että pätkiikö mulla Viihde palvelun kautta katsotut nauhoitukset, joita on Netgemillä tallentanut. Tottakai jos tallennan lokaalisti tietokoneella mitä lähetyksestä tulee niin se on korruptoitunut tallenteessakin. Uskon että jos Viihde palvelun kautta laittaa nauhoituksen, niin se nauhoittuu Elisan päässä suoraan ja sitten sun Netgem digiboksi tai selaimen kautta katsottaessa vain striimaa mitä Elisa omilla laitteilla nauhoitti. Monella joka on puhunut lähetys ongelmista niin ei ole ongelmia sitten nauhoitteita striimatessa. Se ei silti kerro paljoa koska tottakai Elisalta toimii, vaikka sulla itselläsi olisi massiivisiakin ongelmia sisäverkossa tai välissä muuten.

Olen kans huomannut, että tuota ilmiötä jota meillä on niin näkyy animaation kanssa eniten. Katson paljon Simpsoneita niin siinä se on jatkuvaa, mutta olen myös huomannut tätä muissakin Foxin ohjelmissa. Se on harvoin, mutta on mulla nauhoitteita joissa Miehen Puolikkaatkin pirstaloituu vähän väliä.

Nää Netgemitkin on kyllä murheen kryyni, tosi paljon valituksia täällä foorumilla siitä miten noita pitää resetoida että toimii ja ihan mystisiä ongelmia. Sääli, koska mukava palikka muuten tuo pikku digiboksi. En voi muuta neuvoa kuin justiinsa tuon, että auttaisko sulla noihin sekoiluihin resetointi myös?

Ja tosiaan ihan samalla tapaa sulla näyttää kuva menevän kuin mitä olen kuvaillut itse. Se että sullakin menee, vaikkei kaapelimodeemi yhteyttä ole, saa vähän miettimään, että olisiko itselläkin Elisan päässä jotain häikkää tuossa. Hyvä tieto itsellekin, että tätä tapahtuu myös ihan kuidun päässä. Mutta kiinnostais tosiaan jos sulla voi vaihtaa tuon multicastin digiboksilta niin auttaisko se. Tuohon pääsin itse käsiksi kun selaili kanavia ja näky info palkki, että mitä ohjelmaa tulee, niin siinä on oikealla hammasrattaan kuva, josta painamalla voi valita olikohan se nyt adaptive cast ja multicast. Multicast on helpompi toistaa niin se toimii monesti paremmin.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +1

@Jarska92 Harvat taitavat kirjoitella tälle yhteisöpalstalle. Et liene ongelmiesi kanssa yksin. Minulla nähdäkseni varsinainen tv-katselu Elisan kaapeliverkosta on vuosien kuluessa sujunut hyvin. Tosin paljon seuraan EV-tallennuksia ja harvoin katson suorana ja silloinkin enimmäkseen Yle TV1 HD-kanavaa. Tällä hetkellä LG OLED55C9 on kokonaan “lomalla” - sähköverkostakin pois kytkettynä ja katselen sekä suoria että tallennettuja tv-ohjelmia HP-läppärillä.

Suorat saan Hauppauge dualTV/DVBViever-yhdistelmällä (on mulla myös 2xAnysee E30-C, DVBProg ja dualTV:n myötä WinTV10). Tosiaan tavoitteena sähkön säästö olen siirtynyt tv:n katsomiseen läppärillä, kun sen viimein sain kuntoon l. katseltavan/tallennettavan kuvan - minun, entisen atk-ammattilaisen suureksi ihmeeksi - HDMI-DUMMY:lla. Se on ao. liitäntään laitettava, toista näyttöä emuloiva, pieni palikka, joka on kehitetty virtuaalivaluuttojen - kuten Bitcoin - louhinnan estämiseksi GPUlla.

Epäilin alkuperäisten ongelmieni aiheuttajaksi verkon ylijännitettä - tv:n toiminta ei niin kyllä antanut ymmärtää. Arris 2492S-modeemihallinnan Status-sivu osoitti sen saavan n.12 dBmV eri taajuuksilla. Eräs yhteisöläinen kertoi saman modeemin saavan enimmäkseen 0 dBmVn hieman yläpuolisia, positiivisia lukemia - muutama oli negatiivinen - ja kaiken toimivan hyvin. Otin ylijännite-epäilyni vakavasti ja kokeilin signaalin vaimennusta kahdella -3 dB haaroittimella ja sainkin Arriksen saamat jännitteet putoamaan n. 9 dBmV. Ei mitään vaikutusta läppärin tv-kuvaan - katselukelvoton edelleen eikä nähdäkseni Arriksen toimintaan.

Kaikki edellinen siis tähtäimessä HD:n katselu - SD kyllä 15” läppärin näytöllä riittäisi hyvin, mutta “täydellisyyteen pyrkivänä” näin HD:n tarpeelliseksi. Kokeilumielessä katselin DVBViewerin SD-kanavia ilman HDMI-Dummy:a. Ja ihmeekseni muutamalla saman MUX:in kanavalla - mm. FOX:illa - kuvassa oli häiriöitä. Lukiessani @Jarska92 - kirjoitusta hänen mainitessaan FOX:in tuntosarveni nousivat pystyyn ja olin tunnistavinani ongelman. Sen tutkimisesta ja muusta myöhemmin.

 

Osallistu keskusteluun