Vastattu

Elisa Viihde Mini, Chromecast HD ja tallenteiden surkea kuvanlaatu

  • 28 November 2023
  • 5 kommenttia
  • 381 katselukerrat

Jonkin verran aiheesta löytyy keskustelua, mutta ratkaisuja en ole toistaiseksi onnistunut löytämään.

Käytössä Chromecast HD (ilmeisesti 4. sukupolvi), ja vuosia sitä ennen joku vanhempi Chromecast.

Nettiyhteys 100 Mb/s johon Chromecast yhdistyy WLANin kautta. Todellinen nopeus lienee tietysti matalampi, mutta ei sen pitäisi olla tässä se pullonkaula, koska muut suoratoistot toimivat hyvin.

WLANia on testattu 2,4 ja 5 GHz taajuuksilla, purkki on muutaman metrin päässä Chromecastista eikä seiniä ole välissä. Suora näköyhteys siis. Reitittimen asentoa on kokeiltu muutella yms. mutta sillä ei ole ollut vaikutusta.

Ongelmana toisinaan luokattoman huono kuvanlaatu tallenteilla. Usein tuo esiintyy niin, että toiston alussa kuva on vielä hyvä, mutta puuroutuu jossain vaiheessa eikä siitä enää parane. Usein puuro keitellään viimeistään jos siirtyy vaikkapa mainosten yli. Ei auta että pitää toistoa hetken tauolla, en tiedä yrittääkö se edes puskuroida sitä streamia vai lataako vasta kun toisto jatkuu.

Kuva on oikeasti huono, tekstistä ei saa mitään selvää, eikä esimerkiksi ihmisiä aina tunnista, koska kuva on niin mössöä. En tarvitsisi mitään täydellistä ultra-super-HD-16K -laatua, mutta nykyisellään tuota sotkua ei voi mitenkään hyväksyä.

Kuten jo totesin, kaikilla muilla kokeilemillani palveluilla kuvanlaatu on hyvä. Näitä ovat ainakin Areena, Katsomo, Ruutu, Netflix, Youtube, SF Anytime, Google TV (elokuvat). Joskus olen tainnut leffoja vuokrata myös Viihteen vuokraamosta, nekin toimivat moitteetta. Ja nuo kaikki siis samalla setupilla eli Chromecastin ja saman nettiyhteyden kautta.

Joskus harvoin olen Viihdettä katsonut puhelimella tai tietokoneella, niissä tuota ei ole esiintynyt.  Tuosta tosin kokemusta aika vähän, pitänee testailla lisää muillakin laitteilla. Mutta tämä voisi olla joku Viihteen ja Chromecastin välinen ongelma.

Muistan myös jostain keskustelusta lukeneeni, että Viihde käyttää jotain tiettyä pakkaustapaa, joka tuon voisi aiheuttaa. Selittäisi sen että muut palvelut toimivat, mutta pistää ihmettelemään että voisiko Viihdekin toimia yhtä hyvin. Palvelulla sinänsä olisi käyttöä, mutta jos tuohon laatuasiaan ei tule mitään konkreettista parannusta, niin lopetan Viihteen tilauksen kokonaan. Tarjontaa on muutenkin niin paljon että katsottavaa riittää enemmän kuin vuorokaudessa on vapaita tunteja, ja samalla rahalla alkaa saada jo mainoksia pois jostain suoratoistosta.

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Burnett 30 November 2023, 11:30

Katso alkuperäinen viesti

5 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +13

Onko eroa, jos katselet Elisa Viihde sovelluksen kautta tuolla Chromecast HD laitteella kuvanlaadussa? Millä laitteella tarkemmin olet striimannut Chromecastille tallenteita?

Kyseessä siis tämä malli?:

Kiva, kun liityit mukaan OmaYhteisöön @etomal ! 🙂

Kiitos nopeasta kommentistasi.

En tosiaan huomannut mainita, että katson tallenteita nykyisin nimenomaan Chromecastille asennetun Viihteen sovelluksen kautta. Laite on juuri tuo kuvassa oleva. Taitaa olla että tämän uuden Chromecastin kanssa olen tuota sovellusta käyttänyt alusta asti. Täytyykin testailla mitä “vanhanaikaisella” tavalla eli puhelimen sovelluksesta käsin striimin käynnistämällä kuvalle tapahtuu.

Aika vähän tuolla perinteisellä tavalla nyt tuota käyttänyt, kun monen palvelun sovellus on suoraan Chromecastiin saatavilla ja käyttö sitä kautta on mukavampaa.

Kuvanlaadussa oli kuitenkin ongelmia myös aiemmalla Chromecastilla, onkohan se ollut joku 1. tai 2. sukupolven laite. Harmaa ja ilman kaukosäädintä, ostettu varmaan joskus vuonna 2016. Muistelisin että kuvanlaadun heikkeneminen ei olisi silloin ollut vielä näin rajua kuin nyt, sen kanssa tuli toimeen vaikka häiritsi se tietysti.

Lisäksi kun nettiyhteyden nopeus päivitettiin 10 Mb/s → 100 Mb/s niin yllättävän vähän se missään kuvanlaadussa näkyi. Toisin sanoen myös hitaammalla perusnopeudella (tuolloin käytössä vielä vanha Chromecast) toimi Viihde ja muutkin streamit suurin piirtein yhtä hyvin/huonosti kuin nyt. Toki puskurointiajoissa jne on varmaan tuossa kohtaa tapahtunut selvä parannus.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +13

Testailen illemmalla itsekin tätä, että saan sitten tietoja vietyä eteenpäin. Sattumoisin löytyy kotoa tuo sama Chromecastin malli sopivasti. 🙂

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +13

Testailen illemmalla itsekin tätä, että saan sitten tietoja vietyä eteenpäin. Sattumoisin löytyy kotoa tuo sama Chromecastin malli sopivasti. 🙂

Suoraan sovelluksesta katsomalla on havaittavissa huonoa kuvanlaatua ja testailen vielä. Striimaamalla puhelimesta en taas samaa havainnut.

Testailen illemmalla itsekin tätä, että saan sitten tietoja vietyä eteenpäin. Sattumoisin löytyy kotoa tuo sama Chromecastin malli sopivasti. 🙂

Suoraan sovelluksesta katsomalla on havaittavissa huonoa kuvanlaatua ja testailen vielä. Striimaamalla puhelimesta en taas samaa havainnut.

Kiitos infosta, hienoa että ongelma on muuallakin havaittavissa ja ehkä syyn jäljille päästään. Yritän itsekin testailla lisää, eilen en saanut kuvaa puuroksi kun jonkin aikaa yritin.

Tuli mieleeni vielä sellainen, että useimmiten ohjelmia katsotaan meillä iltaisin ja eniten viikonloppuisin. En tiedä liittyykö asiaan mitenkään, mutta minulla on mielikuva, että samaa tallennetta joskus eri aikaan katsoessa ongelma ei välttämättä esiinny. Ei siis olisi suoraan tallenteesta riippuvainen asia. Pahaa kuvan huonontumista on tapahtunut ainakin ohjelmaa Selviytyjät Suomi katsoessa.

Yritän tosiaan testailla itsekin lisää ja raportoin havainnoista.

 

Osallistu keskusteluun