Vastattu

Elisa kotikuituun yhteensopiva reititin?

  • 22 June 2022
  • 2 kommenttia
  • 105 katselukerrat

  • Kyselyiässä
  • 1 kommentti

Hei,

 

Pitääkö Elisa Kotikuitu- valokuidun kanssa käytettävän reitittimen/modeemin tukea VDSL2? Pitäisi reititin uusia, mutta en mistään löydä varmistusta tuolle tiedolle. Muutama vuosi sitten asentaja sanoi että hänen käsityksen mukaan vaatisi VDSL2, mutta ei ollut varma ja sen arvauksen perusteella silloin hankittiin reititin. Olisiko jollain teistä ihan faktatietoa tästä?

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi irritus 22 June 2022, 18:40

Katso alkuperäinen viesti

2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Operaattorit käyttävät kuitu-sanaa hyvin kevytmielisesti, joten on todellakin hyvä varmistaa, ettei kysessä ole tekokuitu.

Tuleeko yhteys perinteiseen kolminapaiseen puhelinpistokkeeseen ja siitä edelleen modeemin perään DSL tai LINE merkittyyn liittimeen? Jos tulee, se on VDSL2 yhteys ja tällöin tarvitaan VDSL2-modeemi.

Mikäli sinulle tulee ihan aito valokuidulla toteutettu kuitu ja teille on asennettu purkki nimeltään kuitumuunnin, yhteys tulee ulos kuitumuuntimesta Ethernet-tekniikalla. Tällöin reitittimeltä vaaditaan Ethernet WAN portti. VDSL2 on tällöin turha ominaisuus, ellet roudaa reititintä eri yhteysmuotoja käyttävien kiinteistöjen välillä koko aikaa.

Huomaa, että halvimmissa reitittimissä WAN-portin maksiminopeus on 100 Mbit/s. Mikäli tarvitset suurempia nopeuksia kuin 100 Mbit/s, hanki Gigabit Ethernet WAN eli 1000 Mbit/s WAN-portilla varustettu reititin.

Kiitos @irritus todella kattavasta ja selkeästä vastauksesta. Nykyisessä modeemissa on sekä ADSL/VDSL -portti, että E-WAN -portti jossa tällä hetkellä RJ-45 kiinni ja sen toisessa päässä tosiaan on mainitsemasi kuitumuunnin. Eli selkeästi voin nuo xDSL-purkit unohtaa ja katsella tavallista reititintä + WLAN-purkkia koska yhteys selkeästi tulee ethernet-yhteytenä eikä xDSL:nä.

 

Kiitos!

Osallistu keskusteluun