Elisan kiinteän laajakaistan roadmapNäytä ensimmäinen kirjoitus

60 kommenttia

 

Esim. nyt edes kuitutarjouksen saaminen (keneltä tahansa – sanoisin jopa että Elisa kunnostautui tässä hienosti) vaati suhteellisen suurta ponnistusta (useita puheluita ja sähköpostailua). Lopulta sain karttakuvan missä näen kuidun sijainnin alueellani. Olisi hienoa jos tämä tieto olisi vapaasti niiden kuluttajien saatavilla, jotka aktiivisesti pyrkivät edistämään kuituyhteyksiä alueellaan.

 

Sopiiko kysyä mitä kautta tuon karttakuvan sait?

Tällä hetkellä menossa ponnistelut kuitutarjouksen eteen Elisalta. 4 viikkoa sitten tarjouspyyntö lähetetty. Soitin 1,5vk sitten Elisalle ja lupasivat laittaa tarjouksen tämän viikon alussa. Voitte arvata tuliko…

Pieni valonpilkahdus kun Valokuitunen ensin torppasi että alueella ei ole myyntiä tällä hetkellä, mutta pari päivää tämän jälkeen soittivat ja ilmoittivat että kartoitus/myynti alkaa huhtikuussa.

 

Pieni valonpilkahdus kun Valokuitunen ensin torppasi että alueella ei ole myyntiä tällä hetkellä, mutta pari päivää tämän jälkeen soittivat ja ilmoittivat että kartoitus/myynti alkaa huhtikuussa.

Tietääkseni aika yleinen "vaatimus" operaattoreilla on ollut että 50-60 % alueen kiinteistöistä tekee sitovan tilauksen, jotta rakentaminen oikeasti käynnistyy.

Käyttäjätaso 3

Mielenkiintoista uutisointia männävuosilta:

Polarized broadband debate in Finland

"upgrading a unidirectional legacy cable TV network to DOCSIS 3.1, is a low hanging fruit waiting to be picked up".

Tämä lause oikeastaan kiteyttää sen mikä itselle tuli mieleen kun rupesin tutustumaan kaapeliyhteyksiin tarkemmin.

 

Broadband Coverage in Europe 2019

Tuolta ladattavassa loppuraportissa mielenkiintoinen kappale Suomen kaapeliliittymien tilasta (s.87):

"Moreover, Finnish cable operators were one of the early adopters of DOCSIS 3.1 and by the end of
June 2019, all cable networks in the country were upgraded to the DOCSIS 3.1 standard."

Pitääkö tämä paikkansa? Tarkoittaako tämä sitä että 3.1 laitteistot operaattoreilla on paikoillaan ja good to go tai käytössä jo?

Mielenkiintoinen tutkimus muutenkin vaikkei ihan tuorein, suosittelen vilkaisemaan.

 

Toisaalta sitten kun katsoo esim. seuraavaa käppyrää niin ei tosiaan kauhean hurjalta näytä Suomen nousu näiden nopeampien kiinteiden liittymien kasvun suhteen viime vuosina:

 

Jos sen kuidun leviäminen tosiaan on taloudellisesti kannattamatonta näillä lakeuksilla niin itse kyllä laittaisin toivoni tuon Docsiksen kehittämiseen ikäänkuin “köyhän miehen kuituna”.

Miksei helposti löydy tietoa siitä mitkä suunnitelmat tämän suhteen ovat? Keneltä löytyisi vastaus asiaan?

Käyttäjätaso 3

Sopiiko kysyä mitä kautta tuon karttakuvan sait?


En usko että tämä mitään salaista tietoa on :)
Ihan härnäsin suoraan Elisan kuitumyyntiä puhelimitse. Vaikka keskustelu siirtyikin meidän taloyhtiön osalta toistaiseksi kamosoppariin kustannussyistä, halusin silti tietää mitä kuitu maksaisi ja miten se alueella kulkee. Siitä propsit ja kiitos Elisalle, että minulle tuon kuvan järjestelmistään toimittivat ja myös tarjous tehtiin meidän tapauksessa kyllä sähäkästi.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Lisäksi mitä olen kuullut niin paikalliset yhtiöt kun saa lainat maksettua kk-maksut tippuu sinne 4G liittymän hintoihin (tai jopa alle)

 

Harvassa ovat nämä alueet! Usein kuituliittymä kustantaa vähintään 35 – 40 €/kk eli tuplasti 4G:n, vaikka maksaisit liittymismaksun kerralla.

Kuituun liittymistä tulevaisuuden varaltakaan ei ole tehty houkuttelevaksi. Pelkkä liittyminen ilman yhteyttä ei joko ole mahdollista tai siinä tilanteessa joutuu maksamaan erillistä ylläpitomaksua.

@irritus Vielä on harvassa halvat kk maksut, mutta odotetaanpa 5 vuotta niin alkaa olemaan jo aika monta yhtiötä velattomana. Kysyin suoraan eräältä yhtiöltä millaiset suunnitelmat lainan takasin maksulla, meinasi, että 4-6 vuotta, varulta ottivat 10 vuoden lainan. Aijemmissa projekteissa joissa oli ollut sano, että parhaillaan 2 vuodessa päässyt yhtiö velattomaksi. Kun velattomaksi oli mennyt niin alle 15€/kk oli enään 100/100M yhteys. Toki jos yhtiö päättää verkkoaan laajentaa tai tekee muuta toimintaa niin silloin voi rahat upota siihen. Toki kun verkko on laajennettu “tarpeeksi” alkaa kk hinnat laskea.

 

Toki jos yhtiön tarkoitus on tuottaa rahaa omistajilleen niin voi olla, ettei kk-maksut laske, mutta kun sekin yhtiö saa lopulta lainat maksettua niin jotenkin sitä liikevaihtoa pitää saada, ettei tulos nuose liikaa (käsittääkseni enimmäistuotto % on niinkuin sähköyhtiöillä) eli johonkin rahat tuhlattava tai laskea maksuja. Itse yhteys + ylläpito pyörii yleensä siinä noin 10-15€/kk.

 

Ainakin lähialueilla liittymisestä tehty houkuttelevaa, liittyminen 100€, 24kk määräaikainen alk. 39€/kk ja sen jälkeen voi yhteyden katkaista eikä tarvi maksella mitään ylläpitomaksuja. Eli liittymä tulisi maksamaan 100€ + 24*39€ = 1036€ ja jos 4G maksaa 20€/kk niin valokuituun liittyminen: 100€ + 24*(39€-20€) = 556€. Suurin osa kyllä pääsee valokuidun makuun, ettei paluuta 4G:hen ole.

Jotkut harvat avoinkuitu periaatteen yhtiöt perii ylläpitokulua, vaikkei yhteyttä käytä. Ainakaan Elenian avoinkuitu ei peri. Joten pääsääntöisesti kannattaa liittyä jos voi. Ehkä täällä muuttotappio alueella ei oikein innostaisi maksella ylläpitokuluja jos ei käytä, mutta jos olisi kasvukeskuksessa niin siinä samalla se menisi kuin kaikenmaailman veden ja viemärin perusmaksut.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +1

Vuosina 2010-2014 Asuin vuokralla asunnossa Karhulassa. Kuitua ei tullut taloon, mutta VDSL2 netin sai silti KYMPiltä nopeudella “100/100… njooh, tuskin tuohon pääset mutta kokeillaan, vaihdetaan sit se profiili sopivaksi kun se max on testattu.” Toteuma oli 70/35 Mbps, joten maksoin ilomielin 29 eur kuukaudessa. 

 

Tuona aikana Elisa osti KYMPin ja vaikka Enian puhelinmyynti koetti pariinkin otteeseen tuhota tuon pommin varman ja toimivan vdsl yhteyden, pysyi se voimassa kun ei vaan sopparia mennyt vahingossakaan uusimaan.

 

Sitten muutettiin omaan kerrostaloasuntoon syrjemmälle, Karhulassa tosin edelleen. Tänne ei silloin saanut kuin 20/1 ADSL:n tai vaihtoehtoisesti 3g:n joka antoi 3/1MBit/s. Taloyhtiön saaminen mukaan kuiduttamiseen vaati 3 vuotta, 3 tarjousta ja nousun hallituksessa puheenjohtajaksi asti, mutta lopulta se sitten tapahtui. kuitu tuli ja vdsl2 teki paluun. Ikävä kyllä, vaikka kuitu tulee nyt noin 300 metriä lähemmäksi ja vaikka teknisesti kaapeloijakin on saman yhtiön uusi omistaja, saa samalla tekniikalla ja rahalla nyt suhteessa hitaamman netin. Ja syy? koska Elisalla ei ole tuotetta 100/50 nopeudelle. Tai 100/30 nopeudelle jolla modeemi jo kättelee.

Joku puhui siitä miten Docsis 3.0 on lanseerattu jo 2006, niin VDSL2:n 30a profiili taitaa olla vieläkin vanhempi, eikä VDSL puolella olla päästy edes siihen. 17a profiilinkin uplinkistä rajataan 1/3 pois modeemin kätellessä ja sitten DSLAMissa on vielä jarru joka rajaa 4/5-osaa nopeudesta pois. 

Joskus aikanaan aattelin että nettihommissa rahalla saa ja mopolla pääsee, vaan kun ei saa. Eikä pääse. Viimeisin selitys jonka olen kuullut on tosiaan että kun ei ole tuotetta mitä myydä. Olen jo leikitellyt ajatuksella että pystytän täysin kokonaan tappiota tuottavan toiminimen, jonka nimissä sitten tilaan Yritys Nettiliten (Nykyinen työnantaja ei innostu nettiedusta, koska sitten se pitäisi kuulema antaa kaikille 110 hengelle. Ihan koska vaan yhtiössä on käytäntö että yksi malli sopii kaikille.) Mutta kun selvisi että silläkään ei saa koko 17a profiilia käyttöönsä vaan vain 25Mbps (joka on siis taas 5Mbps vähemmän kun modeemin rajattu max kättelynopeus? Eikö näitä eri nopeuksia ja arvoja ole jo vaikea pitää verkon dokumentaatiossakin yllä?)  niin aattelin että eipähän maksa vaivaa.

 

Kehutaan nyt lopuksi kuitenkin vähäsen: On tämä taloyhtiölaajakaista + nopeudennosto VDSL 100/10 nopeudella sen verran hyvä että vaihdoin kännykkään Elisan 100Mbit/s 4g kännykkäliittymän 1MBit/s 4g liittymään. Maksaa 12,40 euroa kuukaudessa ja kun kotona ollaan 92% ajasta niin kännykkä on kuitenkin wlanissa kiinni. Sen harvan kerran kun on tarvinnut mobiiliverkkoa käyttää niin 1MBit/s on varsin riittävä google mapsiin ja satunnaiseen some / web selailuun. Puhepakettiahan tuohon ei saa, mutta puhelut voi soittaa whatsappin kautta 85% tapauksia, joten puheaikaa tulee joitakin minuutteja kuukaudessa.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

@NappeFTV Tuntuu olevan pelkän kiinteänverkon operaattorit niin paljon edellä ja aina olleet kuin nämä kolme suurinta.

Oma ehdotus, tehkää taloyhtiössä itse tuo sisäverkon jako. Joko standardien vasteisesti puhelinkaapelissa ethernet tai helpoimmalla kontilla ostakaa oma DSLAM ja siihen vain 30a profiili käyttöön. Tämän voi toki ostaa joltain pienemmältä yhtiönä palveluna. Itse yhteys sitten vaikka vaikka yritysliittymä Elisalta tai 1000/100M kuluttajaliittymä. Halvempi ja nopeampi taloyhtiönetti kaikille.

 

Itselläkin puhelinliittymä liki kaikkialla Wifi:ssä, muutama giga menee kuussa mobiilin kautta. Joskus harvoin olen paikassa jossa ei Wifiä ja silloin sitä dataa voi mennä paljonkin. Voisi melkein siirtyä MOI:hin tai Globeteliin. Puhelimen akkukin säästyy kivasti Wifi verkossa (kannattaa mobiiliverkko pakottaa esim. 2G tai 3G puolelle). Yleensä wifi paljon nopeampi joko nopeudeltaan tai viiveltään.

Käyttäjätaso 3

Mietiskelin itsekin näitä vähän epätavallisempia vaihtoehtoja, jos vetäisi kuidun ja oma DSLAM kunnon asetuksilla voisi päästäkin ihan hyviin vauhteihin kun kaukaisin asunto on alle 50m päässä jakamosta ja data kulkisi vanhoissa kaapeleissa.

Taloyhtiö voisi ehkä ostaakin yritysliittymän (en tiedä mitä vaatimuksia sen suhteen on mutta y-tunnushan löytyisi), onkohan kuluttajaliittymissä jotain rajoituksia niiden jakamisen suhteen (yksi liittymä ja useampi käyttäjä)...

Loistavia ideoita kyllä!

Käyttäjätaso 3

Ja tietenkin näissä kiinnostaa juuri se liittymän lopullinen kk-hinta per asukas eli mitä alempi sen parempi ja ehkä voisi tuota viritystä perustellakin paremmin säästön kautta, sitä helpommin ymmärtää.

Iso kysymysmerkki noissa on se kenen hoidettavaksi jää homma kun joku ei toimi. Vaikka oma kiinnostus onkin kova näihin juttuihin niin ehkä lopulta mieluummin kulutan iltani muuten kuin DSLAMia säätämällä :)

Käyttäjätaso 3

Niin ja näistä harrasteprojekteista olisi tosi hieno kuulla jos joku on sellaisia tehnyt tai niihin törmännyt.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

@Miggie78 Kannattaa lukia kuluttajaliittymän sopimusehdot, mutta mielestäni lähtökohta on se, että käyttäjät on kuluttajia niin kuluttajaliittymä riittää (onhan monella yrittäjälläkin kuluttajaliittymä käytössä). Hintoja hankala veikata, tietämättä mitään nykyisistä hinnoista ja toteutuksesta, mutta olisihan yksi vaihto ehto ottaa vaikka yritys VDSL (suurempi lähetysnopeus) ja jakaa sitä. Ei taloyhtiössä ole pakko joka huoneitoon yhteistä nettiä laittaa, voihan sen tarjota vain halukkaille jos ei kaikki halua.

 

Tiedän rivitalon, jossa vanhoihin puhelinkaapeleiden päähän laitettu RJ-45 rasiat. Toimii 100/100M ethernet hyvin. Suosittelisin samaa testaamaan, jos matka noin lyhyt ja 4-johdinta menee per asunto. Toki varmaan pienellä vaivalla saisi vaikka kuidut huoneistoihin…

Jos paikkakunnan lähistöllä on pienempi operaattori, kysykää siltä tarjousta, ylläpidon osuus pari euroa kk/huoneisto, mutta sanosin, että ylläpidä itse ja ota korvaukseksi ilmainen netti. Omia toteutuksia alkaa näkymään entistä useammassa paikassa, koska mobiiliyhteydet hidastuu ja entistä useampi käyttää mielluummin edullista kiinteää yhteyttä. Pienessä yhtiössä siitä tulee jo haluttu jos saa hinnan 4G:n lähelle tai alle ja tietenkin paremman internet yhteyden.

 

edit:

Luin tuosta, että 7-asunnon talo, niin Elisalla ei ole tuotetta sen kokeiseen taloyhtiöön, niin suosiolla vaan se kuluttajaliittymä ja 1000/100M eli 80€/kk jaettuna 7 tekee noin 12€/kk, toki tuo gigan yhteys on aivan ylimitoitettu, joku 250M olisi sopiva… Mikä paikkakunta kyseessä? Mitä jos teette asiassa yhteystyötä vaikka naapuriyhtiöiden kanssa?

Käyttäjätaso 3

Tiedän rivitalon, jossa vanhoihin puhelinkaapeleiden päähän laitettu RJ-45 rasiat. Toimii 100/100M ethernet hyvin. Suosittelisin samaa testaamaan, jos matka noin lyhyt ja 4-johdinta menee per asunto. Toki varmaan pienellä vaivalla saisi vaikka kuidut huoneistoihin…

 

 

Meillä nousut jakamosta huoneistoihin kolmeparinen kaapeli (VMOHBU3x2x0,5). En ole vielä jaksanut perehtyä voisiko tuossa data kulkea (ilmeisesti 10/100 kulkisi kahdellakin parilla) kun tuo gigainen kaapeliliittymäkin on nyt tarjolla. Lähinnä etsin järkevintä ratkaisua parempilaatuiseen (ja mielellään edukkaampaan) nettiin taloyhtiölle ilman isompia remontteja. En kyllä ole myöskään vielä selvittänyt mitä maksaisi esim. ihan perus kuitu/ethernet veto kämppiin entisten nousujen tilalle/kaveriksi...

 

Jos paikkakunnan lähistöllä on pienempi operaattori, kysykää siltä tarjousta, ylläpidon osuus pari euroa kk/huoneisto, mutta sanosin, että ylläpidä itse ja ota korvaukseksi ilmainen netti. 

 

 

Muutamille olen soitellut läpi jo, kaikilta vastaus on toistaiseksi ollut joko ei tai ei ainakaan nyt. Koska kyseessä ei ole uudisalue niin kiinnostus lienee vähäisempää. Pienemmät toimijat tuntuvat operoivan mieluummin tuolla keskustan laitamilla ainakin sen perusteella mitä nyt olen yhteyksiä ottanut.

Mutta tosiaan joku oma viritys kiinnostaa, joten vähän kartoittelen tässä mahdollisuuksia ja laskeskelen kustannuksia. Se on sitten eri asia lähtevätkö osakkaat mukaan eksoottisempaan ratkaisuun :D

 

edit:

Luin tuosta, että 7-asunnon talo, niin Elisalla ei ole tuotetta sen kokeiseen taloyhtiöön, niin suosiolla vaan se kuluttajaliittymä ja 1000/100M eli 80€/kk jaettuna 7 tekee noin 12€/kk, toki tuo gigan yhteys on aivan ylimitoitettu, joku 250M olisi sopiva… Mikä paikkakunta kyseessä? Mitä jos teette asiassa yhteystyötä vaikka naapuriyhtiöiden kanssa?

 

Jyväskylä kyseessä. Olen alustavasti kysellyt kiinnostusta alueella sekä lähi ok- ja rivitaloista, mutta kauheasti ei kiinnostusta ole ollut. Ehkä laputan vielä lähitalot ja katson jos kiinnostuksen leveli on tarpeeksi korkea niin sitten lähden lähestymään toimijoita uudestaan.

Yksi näistä kolmesta isommasta operaattorista kieltäytyi suoraan yhteisprojekteista kun sellaista vaihtoehtoa väläyttelin. Ilmeisesti niissä on ollut niin paljon sopimusteknisiä ongelmia (=osapuolet tappelee miten kulut jaetaan jne. ja sopparia ei saada syntymään).

Tuossa nuo taustasyyt siihen miksi itseäni tuo Docsiksen tulevaisuus nyt kiinnostaa. Uskoisin kuitenkin, että operaattoreiden kannattaisi siihen satsata ja sen vuoksi näkisin mielelläni sen tiimoilta vähän lisää viestintää 5G-paukutuksen kaverina.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

@Miggie78 Näyttää VMOHBU3x2x0,5-kaapeli niin hyvältä, että 10/10M toimii ethernettinä varmasti ja uskoisin myös 100/100M ethernetin toimivan ongelmitta. Testasin itse muistaakseni MHS kaapelilla 12 johtimisella ja kesti laittaa jopa 2x100M ethernettiä, taisi olla 30metrin pätkä. Pitää etsiä fluken mittaukset niin näkee tarkemmin. Mutta kun yksi yhteys per kaapeli niin ei tapahdu juurikaan yhteyksien välistä ylikuulumista. Mainitussa 12 johtimisessa MHS:ässä toimi myös ongelmitta gigan ethernet (8-johdinta), jopa flukekin antoi ihan ok tulokset.

 

Jos siellä on se KTV verkko ja sen kautta saa gigan nettiä niin oikeaan valokuituun on kiinnostusta hyvin vähän. Joten taitaa olla parempi toteuttaa niiden yhteyksien yli taloyhtiönetti, joita on saatavilla. Toimijoita mukavasti Jyväskylässä, että aika mielenkiintoinen tapaus.

 

No itse olen menossa laittamaan jossain vaiheessa tälläistä erikoisempaa toteutusta noin 100km päähän Jyväskylästä, juurikin siksi kun ei kukaan alkanut tarjoamaan järkevän hintaista ratkaisua. Siinä asiakkaan ostama yhteys jaetaan puhelinkaapeleita pitkin joko DSLAM:illa tai sitten jos onnistuu niin ethernettinä.

 

Docsis tekniikat on kyllä mielenkiintoisia ja ainakin Oulussa erääseen taloyhtiöön sai tilattua jo vuosia sitten DNA:n mukaan docsis 3.1 yhteyksiä (modeemin vaatimus oli juurikin 3.1). Ja kun se sama kaapeli voi mennä useisiin taloyhtiöihin niin luulisi olevan nykypäivänä pakko käyttää jo 3.1 10G nopeutta, että voi myydä nopeita yhteyksiä sadoille, niin ettei nopeimmat nopeudet hidastu iltasin alle 600M

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Tässä on Elisan vakiovastaus omakotitaloalueille, jos haluaa lisää nopeutta. Oikeasti korpeaa koko idea mainostaa tätä “kiinteänä” 5G- yhteytenä. Saman tapaista harjaanjohtamista, kun oli VDSL:n markkinointi Korteli”kuituna”. 

Kuitu Suomessa maaseudulla mm. ei ole pahan hintainen, kun siihen saa 4000-5000€ tuen per kuitukilometri valtion/EU:n taholta. Nämä hommat vain eivät ole riittävän tuottoisia isojen operaattorien mielestä. Se että ei olisi tarvetta tai maksukykyä halua kuidusta. Ei täysin pidä paikkansa. Kuidun maine ei Suomessa ole sillä tasolla, kun vaikka Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa. Tähän on vaikuttanut mobiilien tekniikoiden korostuminen operaattorien mainonnossa. 

Kotona (Helsinki) onkin jo kuitu, joka maksoi 1750€ ja mökille (Kainuussa) kuitu tulossa 500€ hintaan (sis päätelaitteen). 

 

T: Tuokki

Käyttäjätaso 2

Tässä on Elisan vakiovastaus omakotitaloalueille, jos haluaa lisää nopeutta. Oikeasti korpeaa koko idea mainostaa tätä “kiinteänä” 5G- yhteytenä. Saman tapaista harjaanjohtamista, kun oli VDSL:n markkinointi Korteli”kuituna”. 

Kuitu Suomessa maaseudulla mm. ei ole pahan hintainen, kun siihen saa 4000-5000€ tuen per kuitukilometri valtion/EU:n taholta. Nämä hommat vain eivät ole riittävän tuottoisia isojen operaattorien mielestä. Se että ei olisi tarvetta tai maksukykyä halua kuidusta. Ei täysin pidä paikkansa. Kuidun maine ei Suomessa ole sillä tasolla, kun vaikka Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa. Tähän on vaikuttanut mobiilien tekniikoiden korostuminen operaattorien mainonnossa. 

Kotona (Helsinki) onkin jo kuitu, joka maksoi 1750€ ja mökille (Kainuussa) kuitu tulossa 500€ hintaan (sis päätelaitteen). 

 

T: Tuokki

 

Tämä jatkuva mobiilin tyrkyttäminen ärsyttää myös allekirjoittanutta. Joka välissä tuputetaan tuota 5G:tä. Ihan kun teet vikailmoitusta kiinteästä yhteydestä, niin silloinkin yritetään 5G:tä tuputtaa.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Tuo mainos on kieltämättä arkijärjen vastainen, mutta markkinoijalla onkin eri järki. Kiinteää tuossa yhteydessä mielestäni on teletoimijan “masto” ja kuluttajan päätelaite ulkoisine antenneineen. Onko seisova ilma sitten kiinteää? Ehkä joku viisaampi voisi sen kertoa. 

 

Tuohon fuulan jauhamiseen olisi kyllä syytä puuttua. Mielestäni ei ole sopivaa perustella tuollaista esimerkiksi sillä, että laitoimme tähän markkinointimateriaalin vain oleellisen, koska muuten ohiajaessa tekstiä olisi liikaa luettavaksi.

Ei tuo Fixed Wireless Access / Fixed Wirelesss Broadband mikään Elisan oma keksintö ole.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Ei osoittava sormeni kohdistunut juuri elisaan, vaan kaikkiin teletoimijoihin, jotka markkinoivat suomennetuin termein fuulaa. Onko elisan takki siis kääntynyt ja nyt se myisikin kuluttaja-asiakkaalle vain tietyn määrän slotteja mastosta, jotta edes osalle halukkaista voidaan tarjota “kiinteä nopeus” ilman tavallisia pettymyksiä. ;)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Ei tuo Fixed Wireless Access / Fixed Wirelesss Broadband mikään Elisan oma keksintö ole.

 

Eli ole mutta silti aika harjaanjohtava termi “Fixes Wireless”. Oikeasti se tarkoittaa (useimmiten), että on antenni ulkokaisällä, joka on kodistettu (palvelun tarjoajan toimesta) tukiasemmaan. Näihin myös aika usein pyritään takamaan jokin nopeus. Termin voi myös ymmärtää väärin, että on jokin oikeasti kiinteä (kaapeliin/kuituun verratavissa oleva) yhteys. 


T: Tuokki

Se “fixed” termi kuvaa asiakaspään laitetta joka on asennettu kiinteästi paikalleen ulos. Toki se tukiasemakin pysyy paikallaan. Nopeudet, olkoon “taattuja” tai “ei-taattuja”.

Valtaosalle käyttäjistä on tärkeintä, että palvelut joita varten netti on hommattu, toimivat. Eli eivät ole kiinnostuneita siitä, onko nopeus 200, 400 vai 800 megabittiä sekunnissa.

Täällä meillä päin 5G paukuttaa tappavan tasaisesti 500/50 megabitin nopeudella olkoon kesä tai talvi, yö tai päivä ja hyvin toimii VDSL:n korvaajana. (Käytössäni on sisäreititin, ulkolaitteella saisi toki vielä lisää buustia, mutta asennuksessa on oma vaivansa). Tukiasemaan on etäisyyttä 600 metriä, suoraa näköyhteyttä ei ole.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +2

Kovasti on puhuttu ohi topicin aloittajan kysymyksestä, kaapelimodeemit kyseessä ja täällä väännetään 4G/5G:stä..

Onko mitään aikatauluja koska päästään tuosta kivikautisesta docsis 3.0 pois, jos Elisa siirtyisi 3.1 / 4.0 ja samalla saisi uploadin naurettavasta 50Mbps johonkin nykyaikaisempaan?

Käyttäjätaso 3

Docsis 3.1 olis kyllä kova juttu. Latenssit itselle merkityksellisempiä kuin upload, muttei senkään nosto haittaisi näin etätyöskentelyn kulta-aikana kun työmatskut on usein pilvessä jo monesti ovat aika isojakin.

Taisin joskus ketjun alussa kysellä että olisko tästä jotain virallista sanaa, edes että ”tulee 5v kuluessa tms.”.

Nyt katselen jatkuvasti taloyhtiölle kuitutarjouksia, näitä on alkanut ilmaantumaankin viimeaikoina taas pienemmiltä toimijoilta.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +1

Tästä(kin) olisi kiva saada jotain tilannepäivitystä.

Käyttäjätaso 3

Olin sattumoisin juttusilla viikolla Elisan nettimyyjän kanssa ja kysäisin huvikseni sattuuko hän tietämään mitään kaapelimodeemin kehityssuunnitelmista. Vastaus oli ”panostus siihen on kutakuinkin nolla”.

Toki myyjän tieto ei välttämättä vastaa koko konsernin strategiaa, mutta ei tuo ainakaan kovin hyvältä kuulosta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Olin sattumoisin juttusilla viikolla Elisan nettimyyjän kanssa ja kysäisin huvikseni sattuuko hän tietämään mitään kaapelimodeemin kehityssuunnitelmista. Vastaus oli ”panostus siihen on kutakuinkin nolla”.

Toki myyjän tieto ei välttämättä vastaa koko konsernin strategiaa, mutta ei tuo ainakaan kovin hyvältä kuulosta.

Hmm, ei tuo kyllä ihan noin ole. Kaapelimodeemin kautta on edelleen uusmyynnissä laajakaistoja, eikä näiden lopettamisesta ole omaan korvaan mitään suunnitelmia kantautunut. 

Osallistu keskusteluun