Laajakaistan nopeuden mitoitus

  • 18 February 2023
  • 5 kommenttia
  • 186 katselukerrat

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +1

Hei löytyykö ajatuksia ja parhaita käytäntöjä laajakaistan nopeuden mitoitukseen? Meillä Elisan kuitu tulee talojakamoon ja jakelu asuntoihin kaapelimodeemilla. Nopeudet dl 150-1000 Mbps ja ul 50 Mbps, latenssi jotain 10ms luokkaa. Meillä nyt 600/50 Mbps paketti (L) mut maksimissaan lataukset MS peliservereiltä joku 400 Mbps. 4K striimit parhaassa tapauksessa joku 25Mbps. Verkossa n 50 laitetta puolet GbE ja loput wifi5. Ei serveritä.

Miten mitoittaa laajakaistaliittymä järkevästi? Tuleeko isommasta liittymästä etua Elisan QoS:ssissa? 

 


5 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +18

Itsellä 150M riittää viisihenkisessä perheessä mainiosti. Pelaamiusta ja striimaamista. aikaisempi 50M riitti myös.

 

Käyttäjätaso 7

Hei löytyykö ajatuksia ja parhaita käytäntöjä laajakaistan nopeuden mitoitukseen? Meillä Elisan kuitu tulee talojakamoon ja jakelu asuntoihin kaapelimodeemilla.

Minkä ikäinen talo / johdotukset? Sisäverkon kunto on aina yksi kysymysmerkki, varsinkin vanhemmissa vuosimalleissa.

 

4K striimit parhaassa tapauksessa joku 25Mbps.

4K striimeille suositellaan (vähintään) 20-25 megan nettiä, joten ne eivät tuon enempää edes käytä. Toki niissäkin on kuvamateriaalin mukaista vaihtelua.

 

Verkossa n 50 laitetta puolet GbE ja loput wifi5. Ei serveritä.

Saman modeemin ja reitittimen alla? Tuossa tulee vastaan sekin, miten laitteisto kykenee hallitsemaan noin monta laitetta.

 

Monesti käy niin, että nopeuden nostolla haetaan parannusta asiaan, jonka rajoittava tekijä on jossain ihan muualla kuin nopeusrajoittimessa.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +1

Ubiquitin vehkeitä, 3 tukiasemaa ne kestää kyllä kovaakin kuormaa tyyliin satoja clienttejä kun qos ja ips pois päältä. Ulkopuolisen kaistan mitoitusta haen luulen että 300 riittää?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

Itselläni on 300/100 kuitu ja riittää ihan hyvin neljälle vaikka pelejä, suoratoistija yms… käytetään suhteellisen paljon. Kertaakaan ole kaista vielä loppunut kuitenkaan kesken. Verkossa suunilleen 20-30 laitetta joista osa piuhalla ja loput langattomasti. Kaikki kiinteesti paikallaan olevat laitteet koittanut piuhalla kytkeä, kun langattomiin tekniikoihin en luota hirveämmin. Yleensä langattomuus tietää vain ongelmia 😁

 

Luulisin siis tässä kohtaa että 300 riittänee ihan hyvin suhteellisen rankkaankin käyttöön. En tosin tiedä mitä hyötyä olisi nopeammasta ellei lataa ja käsittele suuria tiedostoja päivittäin mitä pitää siirrellä nettiin ja takasin useampia teroja päivässä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

Meillä 100M riittänyt viisihenkiselle perheelle. Laitteita verkossa päivästä riippuen 10-20, niistä yksi langallisesti, kun siinä ei ole wifiä.

Kuitu tulossa kun edullisesti sai, vaikka olisi hyvin pärjännyt ilmankin.

Osallistu keskusteluun