Vastattu

Miten lisään oman serverin Inteno 500 valokuitupäätelaitteen porttiin?

  • 26 February 2023
  • 8 kommenttia
  • 177 katselukerrat

Käyttäjätaso 1

Minuilla on Inteno 500 valokuitumodemi. Aikaisemmin olin tähän kytkenyt oman NAT reiittimen. Toimii hyvin. Nyt (kun elisa lopetti kotisivut) olis tarvis lisätä oma serveri (openBSD) Intenon kolmanteen porttin. Näin periaatteessa voisin palvella internet käyttäjiä (esim. webbisivut, world press, kuvagalleriat jne.)Kun kuulemma Elisa on luvannut, että on mahdollista saada max 4 julkista IP:tä per asiakas. Nyt kysynkin pitääkö nämä IP:t erikseen tilata ja miten konfiguroin Inteno 500 kuitumodemin.

 

Lisää rautalankaa kiitos. Toivoo nimimerkki epärietoinen

 


EDIT 27.2.2023 // muokattu otsikkoa kuvaavammaksi -draakki

​​​​​

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi tuska_ja_vaiva 26 February 2023, 22:22

Katso alkuperäinen viesti

8 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

Kuituliittymään saat 5 julkista IP-osoitetta ilman erillistä tilausta.

Helpoimmalla pääset, kun laitat Intenon sillatun 3-portin perään kytkimen, jonka portteihin liität perään laitteet, joille haluat julkiset IP-osoitteet.

En muista, minkälaisia konfigurointimahdollisuuksia käyttäjällä on tuossa Intenon laitteessa, siksi suosittelen helpointa tapaa.

Tietoturvan tärkeys pitää muistaa, kun operoidaan julkisilla osoitteilla.

Käyttäjätaso 1

Saskarialanne tosi paljon kiitoksia vastauksesta mutta tässä on pieni ongelma vain. Porttiin nro 1 (tai 0 numeroinnista riippuen) olen kytkenyt NAT serverin joka palvelee liki toistakymmentä laitetta liitettynä kytkimeen. Kytkimen perässä on kellarin ModBus  serverit (3 kpl), autotallin ip radio, ulkoantenniin kytketty pihan Wan, yläkerran läppäreitä ja pöytätietokoneita, Wanin kautta tabletit  jne. NAT serverissä on myös DHCP serveri, joka jakaa privaatit IP osoitteet näille laitteille (192.168.0.*). Tämä ei siis ole ongelma.

 

Nyt tämän NAT/DHCP reitittimen rinnalle haluaisin oman varsinaisen internet serverin jossa pyörii palomuurina joko  OPNsense (https://opnsense.org/). En kuitenkaan saanut kytkedyttyä mitenkään Inteno laitteeseen. Pitääkö tämä sillattu portti jollain ihmeellisellä tavalla avata, vai onko itsellni vika kapelissa tai jossain muualla.

 

Tässä tuntee itsensä tosi tyhmäksi (sinänsä ei mikään uusi asia).

Käyttäjätaso 1

Vielä lisäys: komento ip address antaa  vastauksena ethernet liitännälle eno1:

eno1: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP>

Kenties viittaa rauta tai konfigurointi vikaan.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Yhteen aikaan Elisan kuitumuutimet oli konfiguroitu siten, että vain yhdestä Ethernet-liittimestä tuli sillattu yhteys. Vaikka muuntimessa olisi ollut enemmänkin liittimiä, niistä ei tapahtunut yhtään mitään.

Mikäli tässä tapauksessa on näin, tarvitset Ethernet-kytkimen. Kytke siihen Inteno, vanha NAT-palvelin sekä suunnittelemasi uusi palvelin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

Intenon LAN-portti 4 on siltaava, muut ovat natin takana.

Varsinkin Elisan kuluttajaliittymässä on dynaaminen IP-osoite eli se julkinen IP-osoite voi vaihtua koska tahansa. Staattinen IP-osoite on muuttumaton ja maksullinen (yleensä yritysliittymiin)

Käyttäjätaso 1

Kyllä tunnen oloni tosi idiootiksi. Kaapelin vaihto auttoi ja severini haki siististi julkisen osoitteen.

 

Irritus tuo ideasi on varteenotttava. Sikäli kun kellarissa on ilmavesilämpöpumppu ja sen ohjausyksiköstä radiodata menee Infeno 500 VLANin kautta  mukavasti lämpöpumpun valmistajan serverille mutta etäohjaukset eivät mee takaisin lämpöpumpulle (en ole juurikaan pohtinut asiaa toistaisesksi). Eli voisin ohjata lämpöpumppua kännykällä.

En ole ihan varma mutta vaatiiko (tämä inha :-) ) Elisa viihde taasen julkisen osoitteen. Jos vaatii niin tässä olisi jo muutama syy kytkimen asentamiseksi Infenon lähelle ylös vinttiin. 

 

Kiitos kommenteista. On tässä maassa olemassa asiallisiakin foorumeita (kuten tämä)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

En ole ihan varma mutta vaatiiko (tämä inha 🙂 ) Elisa viihde taasen julkisen osoitteen. Jos vaatii niin tässä olisi jo muutama syy kytkimen asentamiseksi Infenon lähelle ylös vinttiin. 

Ei vaadi julkista osoitetta.

 

Osallistu keskusteluun