Skip to main content

Kuten otsikko kertoo. Käytössä on ollut jo aika kauan tää Arriksen TG2492s purkki, josta on usea henkilö jo valitellut, että olisi kiva saada jotain tilalle ja ongelmia on Intelin Puma piirin kanssa ja itselläkin on ollut aika paljon linjan epävakautta vuosien mittaan, vaikka signaaliarvoja on säädetty ja tuijotettu kuinka paljon asentajien toimesta.

Onhan tuon jälkeen tullut sitten tuo Arriksen TG2482, joka on melkein sama tuote eri kuorissa… Onhan tilanne tietty se, että markkinoilla ei eurodocsis kykeneviä kaapelimodeemeita hirveästi ole ollut uusia vuosiin, jota olen kyllä aina ihmetellyt… Samalla vähän mietin, että onkohan Elisalla tietoa uudempaan docsikseen siirtymisestä milloinka? Voisi laajentaa tuota yhteensopivien modeemien listaa aika lailla. Ymmärrän silti, että eipä tuolla ole tekniikan puolesta kiire, kun nykyisetkin purkit ja tekniikat kykenee siihen mitä gigasta pystytään ihmisille puskemaan ja laitteet on vielä tuettuja päivitysten puolesta.

Kuitenkin, kun vertaa mitä DNA tarjoaa Sagemcomia ja mitä netistä pystyy tilata Technicoloria ja Fritziä, joista osa tukee 2.5 Gbps lania ja on uudemmilla vakaammilla piireillä, niin olisihan se kiva saada jotain tuoreempaa. Vaikka tokihan tuo 2.5 Gbps portti tehojensa puolesta lähinnä pölyttyy tällä hetkellä, mutta näin esimerkkinä.

Toisessa ketjussa on linkit kahteen verkkokauppaan jotka myyvät Arrisin uutta G54 DOCSIS 3.1

modeemia. Mutta onko se alaspäin yhteensopiva Elisan nykyisen kaapeliverkon kanssa on epäselvää.

 

 


Onhan noita Docsis 3.1 modeemeja netti täynnä, US markkinoilta löytyy paljon vaihtoehtoja, mutta on eri asia että neuvotteleeko ne myös Eurodocsiksen kanssa, ja Elisa kun ei Docsis 3.1:stä käytä, niin kutakuinkin kaikki noista Amerikassa myytävistä on epäyhteensopivia. Esim jotkut ovat Technicolorin modeemeja testanneet, ja todenneet että pitää olla se EU yhteensopiva malli, että toimii. Myöskin olisihan se mahtavaa löytää pelkkä modeemi, jonka laittaa siltaavaksi omille virityksille, sellasia on tosi vähän tarjolla. Tiedän vain yhden, joka on juuri tuo Saksasta tilattava Technicolor.

Harmittaa kyllä miten vanhaa tekniikkaa Elisa käyttää edelleen, mutta yrityksen toiminnan puolesta jos miettii, niin jos ei ole mitään pakkoa siirtyä uuteen ja vanha vielä tukee mitä on tarjolla, niin rahallisestihan se ei edes kannata. Lisäksi moni asiakas jotka ei ymmärrä tekniikan päälle tulisi vain vihaiseksi kun yhtäkkiä vanha modeemi ei olekaan yhteensopiva. Näkihän tämän kun Ciscon purkkeja otettiin pois käytöstä hetki sitten ja aika moni siitä täällä suuttui, vaikka laitteet olivatkin ei-tuettuja malleja jo.

Haluaisin itse tottakai uusimmat tekniikat, mutta halutaan pitää taaksepäin yhteensopivuus mahdollisimman kauan voimassa, että ihmiset pidetään tyytyväisenä, silti tarjoten sopivan palvelunlaadun. Sama näky HD kanaviin siirtymisessä, jossa kesti ikuisuus että sitä oikeasti oli tarjollakin kaikkialla. Silti ihmiset tuli vihaiseksi siitä, että vanhat digiboksit ei enää toiminutkaan. Noh pikku ranttia, ikinä ei voi tyydyttää kaikkia, sen ei pitäisi silti rajoittaa teknologian kehitystä NÄIN paljon.

Olisihan se kiva jos tarjottaisiin edes tulevaisuuden varalle uudempaa modeemia/modeemi reititin komboa, että sitten kun siirrytään uudempaan docsikseen, olisi ihmisillä jo purkeissa sille tuki valmiina ja vähemmän ihmisiä tulisi vihaiseksi. Juuri tämänkin takia olisi tosi tärkeää saada ihmisille markkinoitua sitten niitä uusia modeemireititin laitteita, vaikka sitten niillä puittein että tietoturvan puolesta parasta olla uudempi.

Tätä tehdään koko aika VDSL, ethernet, 4G ja 5G modeemien kanssa, mutta jostain syystä kaapelimodeemeissa pidetään hyväksyttävänä sitä, että sama modeemi hoitaa virkaa iät ja ajat. Kyllä minullakin on kaapissa toimiva 4G modeemi ZTE:ltä, joka ei ole edes hirveän vanha, mutta kun nettiliittymiä kaupataan niin kyllä sieltä ensimmäisenä sanotaan että pitäisi ostaa uusi että saisi mahdollisimman hyvin tehot irti ja tietoturva on parempi kun päivitetty malli jne jne… Mutta sitten kaapelimodeemin kanssa on yksi lysti mitä siellä luuhaa, ei edes tarjota uudempaa.

Outoa vaan, mutta sinällään tässä huomaa tarjonnan eroavaisuuden, aiemmin 4G ja nyt 5G verkkoja kehitetään paljon kiireemmällä ja siihen myös panostetaan enemmän. Kaapeliyhteyksissä nyt vain hyväksytään, että mitä on tarjolla niin on tarjolla, kunhan toimii. Väsyttävää aina nähdä kun jonkun, jopa ultimaattisesti paremman, teknologian käyttöönotto vaan tyssää näin pahasti, ja varsinkin kun tietää, että ei se kehitys tyssää maailmalla, vaan ei oteta niitä hyötyjä käyttöön meillä, vaan käytetään mieluummin kohta parikytävuotta vanhaa teknologiaa… Ihmetyttää aidosti miten näin edes annetaan käydä, ei muut tekniikan osa-alueet jää jumiin tällä lailla. Täällähän joka kaupungin kolkkaan vedetään nyt valokuituja ja Lounealta saa vaikka ja minne yhteyttä, mutta taloyhtiöissä kun on Elisa, jolla on omat vanhat laitteensa, niin eipä siinä oikein mitään voi tehdä.

Huomaa pienen turhautuneisuuden jo tässä vaiheessa tekstin määrää 😃 Olen aiemmin näitä keskusteluja käynyt täällä eri nimimerkillä, nyt vain piti tehdä uusi. Mutta kauan on tullut etsittyä uutta modeemia ja vieläkin pöyristyttää, että ei mitään. Kun oli uutinen että vanhoja modeemeja pistettäisiin pois, olin innoissani että siirrytäänkö nyt uudempaan docsikseen vihdoin, mutta eei se oli vain se Cisco modeemien käytöstä pois ottaminen.

Niin ajattelinpa tässä vaiheessa heitellä kysymystä aiheesta, jos Elisalla olisi jotain sisäpiirin infoa että tulisi joskus uutta. Laitan kyllä heti tilaukseen sama mikä purkki sieltä tulee, kunhan olisi vähän jotain uutta edes. Kyllähän Elisa saisi rahaa kalasteltua ihmisiltä tuolla, vaikka olisikin pieneltä ryhmältä alkuun.

Mutta tosiaan joop, ei kannata liikaa innostua sama miten paljon netistä löytyy näitä docsis 3.1 modeemeja, vaikka ne teknisesti voi ollakin taakse päin yhteensopivia, ei ne usein ole säädetty tai tehty eurodocsiksella toimivaksi. Siksi juuri harmittaa että ei olla uudempaa docsista otettu käyttöön, koska nuo uudemmat docsikset juuri yrittää saada ratkaisua tähän EU vs muu maailma standardi taisteluun, mutta vaikka korjaus on tehty kaauan sitten niin sitäpä ei meille vielä näy.

Jos mietit mistä Technicolorin modeemista olen puhunut, niin tässä linkki:
https://shop.wernerelectronic.de/antennen-und-kabelfernsehtechnik/tc4400-eu-kabel-modem-docsis-3-1.html

Tuo ainakin tosiaan toimii meillä EU:ssakin ja siinä on erikseen määritelty yhteensopivuus juuri eurodocsikselle “Abwärts kompatibel mit (Euro)DOCSIS 3.0“. Onhan jotkut ihmiset tätä suositellutkin aiemmin otettavaksi Elisan valikoimaan, kun kyllä Technicoloreja suomessa ollaan jaeltu aiemmin, mutta ei tämä malli olisi niin helppo usealle peruskäyttäjälle, koska tarvitsee perään vielä reitittimen jne ratkasut takaamaan turvallisen ja toimivan käytön. Säätelijällehän tuollanen on toimiva ratkasu silti. Ei vaan huvittaisi tilailla ulkomailta ja miettiä miten takuu, ja Elisalta saisi niin kätevästi erissä jos olisi jotain tarjolla.


Sama näky HD kanaviin siirtymisessä, jossa kesti ikuisuus että sitä oikeasti oli tarjollakin kaikkialla. Silti ihmiset tuli vihaiseksi siitä, että vanhat digiboksit ei enää toiminutkaan.

Vanha vuosimallin 2007 digiboksisi toimii edelleen, jos se vain on kunnossa. Digiboksin joutuu uusimaan vasta 1.4.2025, mikäli aikoo Ylen kanavia katsella.

Muistat ehkä teräväpiirtorummutuksen vuonna 2020, mutta silloin projekti kaatui Yle:n ja Dna:n riitoihin näkyvyysalueista sekä koronaan.

 

Näkihän tämän kun Ciscon purkkeja otettiin pois käytöstä hetki sitten ja aika moni siitä täällä suuttui, vaikka laitteet olivatkin ei-tuettuja malleja jo.

Syystäkin, koska tilalle Elisa tarjosi ainoastaan jo valmiiksi ikääntyneitä malleja.


Sama näky HD kanaviin siirtymisessä, jossa kesti ikuisuus että sitä oikeasti oli tarjollakin kaikkialla. Silti ihmiset tuli vihaiseksi siitä, että vanhat digiboksit ei enää toiminutkaan.

Vanha vuosimallin 2007 digiboksisi toimii edelleen, jos se vain on kunnossa. Digiboksin joutuu uusimaan vasta 1.4.2025, mikäli aikoo Ylen kanavia katsella.

Muistat ehkä teräväpiirtorummutuksen vuonna 2020, mutta silloin projekti kaatui Yle:n ja Dna:n riitoihin näkyvyysalueista sekä koronaan.

 

Näkihän tämän kun Ciscon purkkeja otettiin pois käytöstä hetki sitten ja aika moni siitä täällä suuttui, vaikka laitteet olivatkin ei-tuettuja malleja jo.

Syystäkin, koska tilalle Elisa tarjosi ainoastaan jo valmiiksi ikääntyneitä malleja.

Muistin tosiaan että tuota digiboksien toimimattomaksi jäämistä harmiteltiin paljon, mutta näemmä SD-kanavia putoaakin vasta ensi vuonna. Kuitenkin pointti oli asiassa, tekniikka kehittyy hitaasti koska halutaan pitää taaksepäin yhteensopivuus ja ihmiset tyytyväisenä välillä turhankin pitkään. Itsellä alkoi näkymään kaikki kanavat HD:na vasta pari vuotta sitten kun tuli taloyhtiöön Elisa kaapeli, ennen sitä katsoin kaiken vielä mahtavana SD laatuna ja vain pari kanavaa oli HD:na harava-antennin kautta ja nekin pätki, että kyllä se henkilökohtaisesti tuntu aika siltä että menkää jo eteen päin tämän kanssa.

Ja tosiaan hyvä pointti tuossa että syystäkin olivat turhautuneita, vielä enemmän syytä miksi olisi ollut hyvä tuoda uusi modeemireititin tarjolle jo aikaisemmin 🤔 Nuo nyt oli silti vain mitä tuli mieleen miksi kehityksessä ollaan vähän varovaisia.


Muistin tosiaan että tuota digiboksien toimimattomaksi jäämistä harmiteltiin paljon, mutta näemmä SD-kanavia putoaakin vasta ensi vuonna.

Totta, digiboksien vaihtoa vastustettiin syksyllä 2019. Silloin 39 % antennitalouksista ei ollut vielä ainuttakaan teräväpiirtoon soveltuvaa vastaanotinta. Kakkostelevisioita Traficom ei edes tilastoi, joten lähetysten loppuminen olisi koskenut todellisuudessa suurempaa osaa antennitalouksista kuin tuon 39 %.

VIidessä vuodessa teräväpiirtovirittimet ovat yleistyneet niin, että täysin teräväpiirrottomia antennitalouksia oli elokuussa 2024 vielä 14 %, eli joka seitsemännes antennitalous.


Muistin tosiaan että tuota digiboksien toimimattomaksi jäämistä harmiteltiin paljon, mutta näemmä SD-kanavia putoaakin vasta ensi vuonna.

Totta, digiboksien vaihtoa vastustettiin syksyllä 2019. Silloin 39 % antennitalouksista ei ollut vielä ainuttakaan teräväpiirtoon soveltuvaa vastaanotinta. Kakkostelevisioita Traficom ei edes tilastoi, joten lähetysten loppuminen olisi koskenut todellisuudessa suurempaa osaa antennitalouksista kuin tuon 39 %.

VIidessä vuodessa teräväpiirtovirittimet ovat yleistyneet niin, että täysin teräväpiirrottomia antennitalouksia oli elokuussa 2024 vielä 14 %, eli joka seitsemännes antennitalous.

Vähän offtopicia, hd siirtymä on kyllä malliesimerkki siitä miten asioita ei pidä tehdä. Mulla on mökillekin ostettuna 2012 vuonna antenna hd ready telkkari…. nämä alkaa olemaan jo käyttöikänsä päässä. DVB-T2 digibokseja on saanut parilla kympillä jo vuosia.

Siirtymä olisi pitänyt tehdä jo vuonna 2015 viimeistään, koska sen jälkeen valittu tekniikka alkoi jo olemaan ehtoopuolella(valittu h.264 pakkaus on vuodelta 2003, parempia vaihtoehtoja olisi h.265(2013) ja h.266(2020)). Yhteensopivuus olisi voitu hoitaa sillä että jätetään yks dvb-t nippu vanhalla tekniikalla ja muissa nipuissa mennään uudemmalla tekniikalla. Vaikka tuo yksi nippu tuhlaisi kaistaa se voitettaisiin kun muissa olisi sitten parempaa tekniikkaa käytössä. 

 

ps. Ostin vanhaan kuvaputki töllöön hobbyhallista 20eurolla digiboksin joka tukee dvb-t2/h.265 eli uudempaa tekniikkaa kun nyt käyttöön tuleva


Osallistu keskusteluun