Vastattu

4g liittymä ja 5g modeemi

  • 10 October 2021
  • 9 kommenttia
  • 189 katselukerrat

Hei,

on tullut aika vaihtaa mobiilireititintä.

Käytössä nyt Huawein 4g reititin B315s-22.

AJattelin hankkia Huawein 5g CPE Pro 2 reitittimen.

Paikassa, joss asun ei ole vielä 5g yhteyttä, mutta ajattelin, että on turha ostaa uutta 4g reititintä, koska 5g tulossa jollain aikataululla.

Kysymykset:

Onko noiden modeemien välillä eroa 4g yhteyksissä niin, että minulle tulisi vaihdosta hyötyä nopeuden ja vakauden muodossa?

Minulla on reitittimen käytössä 4g liittymä. Hyväksyykö CPE Pro 2 4g liittymän SIM kortin, eikä liittymää tarvitse vaihtaa 5g liittymäksi, joka toimii sijainnin vuoksi vain 4g verkossa?

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi roopeg 11 October 2021, 13:04

Katso alkuperäinen viesti

9 kommenttia

Käyttäjätaso 7

Laite toimii 5g- ja 4g-verkoissa pitkällä listalla eri taajuuksia, joten eiköhän niistä löydy myös Elisan käyttämät taajuudet nätisti. Laite ei toimi 3g- ja 2g-verkoissa. Ja lisäksi huomionarvoista, että Verkkiksen sivuilta löytyvän kuluttaja-arvion mukaan laitteessa ei ole verkonvalintaa, eli sitä ei voi lukita käyttämään pelkästään jompaa kumpaa verkkoa, taajuuslukituksesta puhumattakaan. Eikä nuo laitteen arvostelut muutenkaan kauheasti houkuttele. Tuohon hintaan luulisi saavan laitteen, jossa toimii sekä sisä- että ulkoverkko kunnolla ja vieläpä samaan aikaan.

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/25938/qkbdj/Huawei-5G-CPE-Pro-2-modeemi-ja-WiFi-6-reititin

 

Uudemmat 4G/5G reitittimet tukevat useamman 4G-taajuuden käyttöä samanaikaisesti, jos niitä käyttöpaikassasi on tarjolla.

Tämä taasen saattaa nopeuttaa nykyisen 4G-liittymäsi toimintaa.

Mutta eikö 4g liittymän sim kortti “lukitse” laitteen 4g taajuudelle? Vai hakeeko se 5g verkkoa, vaikka siinä olisi toi 4g sim?

 

Käyttäjätaso 7

Mutta eikö 4g liittymän sim kortti “lukitse” laitteen 4g taajuudelle? Vai hakeeko se 5g verkkoa, vaikka siinä olisi toi 4g sim?

Toki. Mutta eikös tässä haettu ratkaisua, joka toimisi myös myöhemmin 5g-liittymällä?

Pelkkää 4g-liittymää ajatellen hyviäkin 4g-modeemeja saa huomattavasti tuota halvemmalla.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Mutta eikö 4g liittymän sim kortti “lukitse” laitteen 4g taajuudelle?

Ei.

Vai hakeeko se 5g verkkoa, vaikka siinä olisi toi 4g sim?

Kyllä, aluksi. Sen jälkkeen kun 5G-verkko käskee painumaan pois, reititin ei enää yritä käyttää 5G:tä seuraavaan virran katkaisuun ja uudelleenkytkentään saakka.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Käytössäsi on B315, joka on jo hieman vanhempi laite, joten päivittäminen uudempaan 4G-reitittimeen, tai 5G-reitittimeen on iso parannus. Ihan jo tuosta syystä, että B315 käyttää kerrallaan yhtä 4G-taajuutta, kun uudet mallit osaavat kerralla napata useita käyttöön. Jos asut alueella, johon 5G on tulossa lähivuosina, on fiksua ostaa suoraan 5G-reititin. Ei se ehkä ihan optimaalista ole, jos nyt ostaa uuden 4G-reitittimen ja ensivuonna sitten heti 5G-laitteen, kun tuo jälkimmäinen hoitaa hyvin myös ensimmäisen tehtävät. :slight_smile:

Ehdottomasti siis 5G-reititintä tilaukseen! CPE Pro 2 on oikein hyvä valinta, ellet sitten suoraan innostu asentelemaan tuota vieläkin parempaa kuuluvuutta tarjoavaa ulkoreititintä.

Kiitos vastauksista. CPE Pro 2 on tulossa jo :)

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +5

Ja kiinteätä ei ole saatavilla ? Peittoaa langattomat viritykset mennen tullen.

Ja kiinteätä ei ole saatavilla ? Peittoaa langattomat viritykset mennen tullen.

ADSL keskukseen matkaa yli 3 kilometriä, joten antaa vain noin 10 megaa vauhtia.

Osallistu keskusteluun