5G Kotinetti nopeuslupauksen toteutuminen

  • 22 November 2020
  • 7 kommenttia
  • 1800 katselukerrat

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +2

Viime viikolla soitteli Elisan myyntitykki että päivitettäisiinkö vdsl 5g:ksi. Hinta oli ihan mielenkiintoinen, vain 5,-€/kk lisää nykytasoon, laitteista ja asennuksesta sitten siihen päälle kulut. Nopeutta luvataan enintään se 600Mbit ja kuulemma olisi kaksikin tukiasemaa lähellä (Turun Puistomäessä ja Majakkarannassa). Nykyisellään vdsl Elisan kautta, tulee n. 40Mbit.

 

Täällä ei vielä ole kovinkaan paljon näistä keskustelua, miten on mennyt ja ongelmistahan tänne kirjoitellaan herkemmin kuin kehuja. Itseäni kiinnostaisi varsinkin Elisan suhtautuminen siihen, mitä tehdään jos nopeudet on kuraa. Jos myydään 600Mbit niin joku 200Mbit tason alle ei saisi mennä vaikka mikä olisi, laiteviat toki sitten erikseen. Mutta täällä on nyt juttua paljon hitaammistakin lukemista.

 

Päätösen tueksi haen vertaistukea, kannattaisiko? Valokuituakin Telia kauppaa mutta sillä hinnalla mitä pyytävät metrin pituisen kuopan kaivamisesta on tolkuton ja netin hinta on heillä kova, se valokuitunen vai mikä se oli. Myyjä kävi kesällä pihalla, tarjosin 1000,-€ kun heti kättä päälle, suuttui ja alkoi soittamaan suutaan, käskin lähtemään juoksujalkaa pois tontiltani… ei sitten tullut sitä kaippaa. Ei taida tulla kuitua meidän kadulle, pari olisi liittymässä, toistakymmentä ei. Jossakin välissä Telia todennäköisesti kerää nuo vanhat Turun puhelimen kuparit pois ja sitten loppuu vdsl.


7 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +18

Mielestäni ei kannata vielä lähteä 5G kelkkaan. Mitä kuituun tulee, kiinteistösi arvo nousee varmasti kuidun mukana, se kannattaa laskea mukaan. Eikä tämän jälkeen tarvi netin kanssa enää tuskailla.

Et varmasti tule mobiililaitteistoilla saamaan liittymää joka olisi likimainkaan yhtä vakaa kuin kiinteä.

Itse tyytyisin vaikka nykyiseen liittymääsi ennemmin kuin lähtisin nyt 5G:hen.

Ei toimi ainakaan 5g Kokkolassa.. myyjä kehui maasta taivaaseen 600mb liittymä ja anto ”takuu” et puskee 200mb/s.. paskat maksimi on 98mb/s en suosittele.. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Ikävä kyllä tarjoukset VDSL:stä 5G:n käytännössä mahdollistavat (kun riittävän moni tarttuu tarjouksiin) VDLS (eli toiselta nimeltä korttelikuitu) voidaa päästä kokonaan eroon.  Näin ei tule edes toiveita / vaatimuksia kuidun tuomisesta sieltä katukaapilta kotiin (FTTH) asti, jossa kuitu > VDLS aktiviilaitteet ovat tällä hetkellä. Kun viimeisen “mailin” puhelinjohtojen ylläpito ajetaa alas, niin ensimmäisessä vaiheesa VDSL:ää ei saakkaa enää takaisin, kun 5G:n on kerran siirtynyt (jos tulisi katumapäälle). Sitten jossain vaiheessa vain irtisanotaan kupari- yhteydet ja pakotetaan käytännössä kaikki mobiildata käyttäjiksi. 

 

T:Tuokki

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +2

Ei toimi ainakaan 5g Kokkolassa.. myyjä kehui maasta taivaaseen 600mb liittymä ja anto ”takuu” et puskee 200mb/s.. paskat maksimi on 98mb/s en suosittele.. 

Missä päin Kokkolaa asustelet? Ite asustan 67100 alueella, ja 200-500mb välillä pääsen 5G:ssä.

67600 alueella, tukiasemalta 400 metriä 

Ei toimi ainakaan 5g Kokkolassa.. myyjä kehui maasta taivaaseen 600mb liittymä ja anto ”takuu” et puskee 200mb/s.. paskat maksimi on 98mb/s en suosittele.. 


Samat kokemukset Tampereella. Myyntitykki lateli samat lupaukset nykyisen FTTC-liittymän tilalle, min 200M sisään, vakaa kuin peruskallio jne. Sain sentään asentajan mittaamaan kuuluvuutta ennen käyttöönottoa ja nopeusvaihtelu olisi ollut välillä ei toimi - 50M tai sinnepäin. Tuli vaan joulun päälle kamala ryysis turhaan lähetettyjen laitteiden palauttamisesta ja sopimuksen purkamisesta.

En suosittelisi kenellekään samaa, ellei ole jotain keinoa mitata etukäteen linkin laatua ilman sitoutumista liittymään ja laitteisiin. Ruuhka verkossa ei varmasti lähitulevaisuudessa ainakaan helpota. (Näin jälkikäteen katsoen Cellmapperistäkin näkee ihan suoraa silmällä että ei tässä osoitteessa ole toivoakaan kuuluvuudesta, mutta Elisan kuuluvuuskartta näyttää vihreää vielä pitkälle kauemmaskin)

Ironian huipuksi nyt kuukautta myöhemmin on tuohon kämpän ulkopuolelle tuotu mainoskyltti “Helppo ja nopea 5g netti alle viikossa” ja sama vielä postilokeroon.

Täsmälleen samat kokemukset Pohjois-Helsingistä (00680). Elisan ulkoistama myyntitykki harhautti, että alueelta muka ollaan lähiaikoina poistamassa kuparia alias VSDL-verkkoa. VSDL kättelee osoitteessani 50mbit/s, vaikka nopeutena on ollut 100mbit/s ja oli toiminut muuten hyvin yli 5v.

Menin kiireessä halpaan, kun hän väitti 5G:n kuuluvan korttelissamme monen tukiaseman voimin ilman ulkoista antennia selvästi VSDL liittyvää nopeammin. 

Hetkittäin aamuyöllä ja keskellä päivää 5G saattoi antaa muutaman minuutin mitä tahansa nopeuksia väliltä 15-80mbit/s, mutta pätkimätönta koko 4K-leffan tai työpäivän pitkät TEAMS-palaverit hoitavaa yhteyttä 5G ei tarjonnut. Tyypillisesti yhteys pätkäisi 5-30 sek ajaksi siten yksikään bitti ei mene läpi tai nopeus on luokkaa 0.05mbit/s ja tätä tapahtuu jopa useita kertoja tunnissa.

Reilut 2KK jaksoin kuljetella 5G boksia kiinteistön kolmen eri ilman suunnan ikkunoille/ulos/ullakolle,  hakea toimivaa suuntaa Cell-mäpperillä, jonotella vika-palveluun ja tehdä Elisalle vikailmoituksia.  Lähin tukiasema antoi yöllä parhaat nopeudet, mutta pätki eniten.
Testasin boksia myös ruuhkattomassa paikassa, jossa tukiasemaan on 100m ja todensin, että vika ei ole boksissa vaan alueen verkossa.

Sitten nuolin haavani ja irtosanoin 5G simmin ja palasin VSDL-yhteyteen, jota ei kuulemma sitten oltukaan enää kaivamassa pois kuten myyjä väitti. 

Operaation tappioiksi jäi kertamaksuina n. 300EUR ja aiempaa VSDL-sopimusta +3€/KK kalliimpi uusi vuoden määräaikainen sopimus tuli tilalle. => 5G boksi myynnissä!

Elisa ei tullut vastaan oman myyjänsä aiheuttamista katteettomista lupauksista johtuvien kulujen korvaamisessa eikä suostunut ottamaan vastaan tarpeetonta boksia, koska sitä oli käytetty yli 14vrk.

Ainoa asia mitä voin suositella kaikille, että ÄLÄ OSTA PUHELINMYYJILTÄ 5G liittymää kiinteän yhteyden korvaajaksi. 5G liittymän toimivuutta on kokeiltava käyttöpaikassa demo-laitteella vähintään 1vrk ja VAIN tuulisena kesäaikana, jotta sen luotettavasta toimivuudesta voi edes alustavasti varmistua kasvillisuuden läpi. Siitäkin huolimatta tukiaseman lisääntyvät ja vaihtelevat ruuhkat voivat tuottaa pettymyksiä ajan kuluessa.

Jos ongelmia ilmenee käyttöönottopäivänä, niin vie heti rojut takaisin saadaksesi rahasi takaisin. Vikapalvelu ei voi verkon kuuluvuusongelmia tietyissä käyttöpaikoissa korjata vaan jättää tiketit selvitykseen roikkumaan hämärillä lupauksilla siten, että kuluttajan turvan säätämät palautusajat menevät umpeen.

Eräs dilemma oli, että minulta oli välillä pakon sanelemana varayhteytenä lainassa työnantajan tulitikku-laatikon kokoinen kilpailijan halpis-simmillä varustettu Mobile 4G-loota. Se antoi asunnon sisältä koko ajan pätkimätöntä 15-40mbit/s nopeutta, kun Elisan 5G boksi ikkunalla pätki minkä ehti. Cell-mäpperin CELLID:n mukaan samasta mastosta molemmat lähettivät.

Osallistu keskusteluun