5G Kotinetti nopeuslupauksen toteutuminen

  • 22 marraskuu 2020
  • 6 kommenttia
  • 969 katselukerrat

Käyttäjätaso 1

Viime viikolla soitteli Elisan myyntitykki että päivitettäisiinkö vdsl 5g:ksi. Hinta oli ihan mielenkiintoinen, vain 5,-€/kk lisää nykytasoon, laitteista ja asennuksesta sitten siihen päälle kulut. Nopeutta luvataan enintään se 600Mbit ja kuulemma olisi kaksikin tukiasemaa lähellä (Turun Puistomäessä ja Majakkarannassa). Nykyisellään vdsl Elisan kautta, tulee n. 40Mbit.

 

Täällä ei vielä ole kovinkaan paljon näistä keskustelua, miten on mennyt ja ongelmistahan tänne kirjoitellaan herkemmin kuin kehuja. Itseäni kiinnostaisi varsinkin Elisan suhtautuminen siihen, mitä tehdään jos nopeudet on kuraa. Jos myydään 600Mbit niin joku 200Mbit tason alle ei saisi mennä vaikka mikä olisi, laiteviat toki sitten erikseen. Mutta täällä on nyt juttua paljon hitaammistakin lukemista.

 

Päätösen tueksi haen vertaistukea, kannattaisiko? Valokuituakin Telia kauppaa mutta sillä hinnalla mitä pyytävät metrin pituisen kuopan kaivamisesta on tolkuton ja netin hinta on heillä kova, se valokuitunen vai mikä se oli. Myyjä kävi kesällä pihalla, tarjosin 1000,-€ kun heti kättä päälle, suuttui ja alkoi soittamaan suutaan, käskin lähtemään juoksujalkaa pois tontiltani… ei sitten tullut sitä kaippaa. Ei taida tulla kuitua meidän kadulle, pari olisi liittymässä, toistakymmentä ei. Jossakin välissä Telia todennäköisesti kerää nuo vanhat Turun puhelimen kuparit pois ja sitten loppuu vdsl.


6 kommenttia

Käyttäjätaso 4

Mielestäni ei kannata vielä lähteä 5G kelkkaan. Mitä kuituun tulee, kiinteistösi arvo nousee varmasti kuidun mukana, se kannattaa laskea mukaan. Eikä tämän jälkeen tarvi netin kanssa enää tuskailla.

Et varmasti tule mobiililaitteistoilla saamaan liittymää joka olisi likimainkaan yhtä vakaa kuin kiinteä.

Itse tyytyisin vaikka nykyiseen liittymääsi ennemmin kuin lähtisin nyt 5G:hen.

Ei toimi ainakaan 5g Kokkolassa.. myyjä kehui maasta taivaaseen 600mb liittymä ja anto ”takuu” et puskee 200mb/s.. paskat maksimi on 98mb/s en suosittele.. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Ikävä kyllä tarjoukset VDSL:stä 5G:n käytännössä mahdollistavat (kun riittävän moni tarttuu tarjouksiin) VDLS (eli toiselta nimeltä korttelikuitu) voidaa päästä kokonaan eroon.  Näin ei tule edes toiveita / vaatimuksia kuidun tuomisesta sieltä katukaapilta kotiin (FTTH) asti, jossa kuitu > VDLS aktiviilaitteet ovat tällä hetkellä. Kun viimeisen “mailin” puhelinjohtojen ylläpito ajetaa alas, niin ensimmäisessä vaiheesa VDSL:ää ei saakkaa enää takaisin, kun 5G:n on kerran siirtynyt (jos tulisi katumapäälle). Sitten jossain vaiheessa vain irtisanotaan kupari- yhteydet ja pakotetaan käytännössä kaikki mobiildata käyttäjiksi. 

 

T:Tuokki

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +2

Ei toimi ainakaan 5g Kokkolassa.. myyjä kehui maasta taivaaseen 600mb liittymä ja anto ”takuu” et puskee 200mb/s.. paskat maksimi on 98mb/s en suosittele.. 

Missä päin Kokkolaa asustelet? Ite asustan 67100 alueella, ja 200-500mb välillä pääsen 5G:ssä.

67600 alueella, tukiasemalta 400 metriä 

Ei toimi ainakaan 5g Kokkolassa.. myyjä kehui maasta taivaaseen 600mb liittymä ja anto ”takuu” et puskee 200mb/s.. paskat maksimi on 98mb/s en suosittele.. 


Samat kokemukset Tampereella. Myyntitykki lateli samat lupaukset nykyisen FTTC-liittymän tilalle, min 200M sisään, vakaa kuin peruskallio jne. Sain sentään asentajan mittaamaan kuuluvuutta ennen käyttöönottoa ja nopeusvaihtelu olisi ollut välillä ei toimi - 50M tai sinnepäin. Tuli vaan joulun päälle kamala ryysis turhaan lähetettyjen laitteiden palauttamisesta ja sopimuksen purkamisesta.

En suosittelisi kenellekään samaa, ellei ole jotain keinoa mitata etukäteen linkin laatua ilman sitoutumista liittymään ja laitteisiin. Ruuhka verkossa ei varmasti lähitulevaisuudessa ainakaan helpota. (Näin jälkikäteen katsoen Cellmapperistäkin näkee ihan suoraa silmällä että ei tässä osoitteessa ole toivoakaan kuuluvuudesta, mutta Elisan kuuluvuuskartta näyttää vihreää vielä pitkälle kauemmaskin)

Ironian huipuksi nyt kuukautta myöhemmin on tuohon kämpän ulkopuolelle tuotu mainoskyltti “Helppo ja nopea 5g netti alle viikossa” ja sama vielä postilokeroon.

Osallistu keskusteluun