Vastattu

Huawei B535 taajuusalueen valinta

  • 6 March 2021
  • 6 kommenttia
  • 791 katselukerrat

Otin Elisa mobiililaajakaistan ja hankin reitittimen Huawei B535 erikseen. Minulla on katolla kaksi log-periodic antennia taajuusalueilla 700-2400 MHz, suunnattuna 2,6 km päässä olevaan mastoon. Sisäisellä antennilla nopeustesti antaa tyypillisesti nopeuden 2 Mbit/s down ja 2 Mbit/s up. Tällöin laite käyttää kanavaa 20, joka on Cellmapperin mukaan tänne suunnattu ja kantaa juuri tänne. Kun kytken ulkoantennit, valitsee laite aina kanavan 3. Tämä paikka on sivusuunnassa kyseisen sektorin ulkopuolella jonkinverran ja kattavuusalue jää 1 km lyhyemmäksi kuin tänne tarvittaisiin. Siirtonopeus laskee, kun ulkoisen antennin kytkee . Se on luokkaa 3M down ja 0,3 M up. Minulla on edelleen rinnalla Telian hybridiliittymä. Sitä käytettäessä nuo ulkoantennit parantavat siirtonopeutta  tilanteesta riippuen varsin paljon, jopa 50 Mbit/s down ja 20 Mbit/s up tulee lisää adsl-nopeuteen, vaikka Telian masto on 1 km kauempana eli 3,6 km päässä. Näyttää siltä, että en pääse Elisan laajakaistalla riittävään laatutasoon.

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Nettone 7 March 2021, 16:39

Katso alkuperäinen viesti

6 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Oletko kokeillut laittaa Telian korttia huaweihin? Millaisia nopeuksia sitten saat? Vaikuttaa siltä, että Telia toimii paljon paremmin kuin Elisa alueellasi.

En ole vielä kokeillut. Minulla käväisi mielessä ajatus kokeilla Elisan korttia tuohon Sagencom:in hybridireitittimeen. Se on kuitenkin Telian omaisuutta ja kenties SIM-lukittu.

Mutta mielestäni tuo Huawein purkki on ongelma, kun se valitsee sellaisen kanavan (3), joka ei täällä pitäisi toimia. Sen takia uplink jää niin heikoksi. Jos tuo Huawei valitsisi tuon kanavan 20 myös ulkoantennia käytettäessä, olettaisin, että ulkoantennilla tulisi parempi ja varmempi yhteys kuin Huawein reitittimen sisäisellä antennilla. En viitsisi kovin montaa reititintä hankkia testattavaksi.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Cellmapper ei anna absoluuttista totuutta, koska alueellasi voi olla vähän sovelluksen käyytäjiä. Jos huawei kytkeytyy bandiin 3, niin kyllä se silloin kuuluu ainakin jollain lailla. Kun tuo tukiaseman on kuitenkin noinkin lähellä ja nopeudet ihan sitä itseään, niin ehkä Elisan verkko on vain niin tukossa ja ei anna kunnon nopeuksia. Voisit tietysti laittaa tänne niitä huawein antamia signaalin voimakkuuksia.

Elisan kortti ei taida toimia tuossa Telia mystisessä boksissa

Kokeilin signaalin laatuarvoja ko. Elisan ja Telian liittymissäni sisäisellä ja ulkoisella katolla olevalla log-periodic-antennilla (MIMO). Seuraavassa testitulokset. Uskoisin, että saisin Elisa-liittymästäni paremmat nopeudet, jos tuo Huawei ymmärtäisi valita kanavan 20. Ollaan aika kaukana mastosta eikä näköyhteyttä ole. Metsää välissä ja mäkiä.

 

4G liittymien signaaliarvot, sisäisillä ja ulkoisilla antenneilla

 

 

Elisa+Hw,intern antenna

El+Hw ext MIMO antenna

Telia+Sgcom, intern.antenna

Telia+Sgcom, ext.MIMO antenna

RSRQ

-12

-12

-15

-15

RSPP

-102

-110

-111

-98

RSSI

-71

-79

-78

-64

SINR

-2

-3

-24

-43

Band

20

3

20

20

Tukias. etäisyys

2,6 km

2,6 km

4,1 km

4,1 km

 

Sisäisellä antennilla Elisan liittymä antoi tyypillisesti nopeuden 2Mbit/s down ja 2 Mbit/s up. Parhaimmat arvot eivät olleet paljoa tätä korkeampia. Ajoittain yhteyttä ei saatu.

 

Ulkoantennilla, joka oli sama kuin Telian tapauksessa, siirtonopeus ei parantunut vaan oli 3,0/ 0,3 Mbit/s. Huawei valitsi aina kanavan 3 , kun määritteli ulkoantennin käyttöön.

 

Telian liittymä ,adsl irtikytkettynä, sisäisellä antennilla antaa tyypillisesti 1,2 Mbit/s / 0,15 Mbit/s nopeuden. Huonoilla keleillä yhteyttä ei mobiilipuolen kautta synny ollenkaan. Kun ulkoiset antennit kytkee käyttöön, paranee mobiilipuolen suorituskyky oleellisesti. Tyypillisesti nopeus on luokkaa 10 Mbit/s down ja 10 Mbit/s up, kun adsl-yhteys on kytketty irti. Ruuhka-aikaan parannus on pienempi, esim. 2 Mbit/s down ja 5 Mbit/s up. Hiljaiseen aikaan voi parannus olla 50/30 Mbit/s. Upstreamin parannus voi siis olla ulkoantennilla 200-kertainen sisäiseen antenniin verrattuna.

 

Nämä Telian hybridiliittymän testit on tehty siis adsl irtikytkettynä. Adsl antaa 8,0/1,0 Mbit/s keleistä riippumatta. Se takaa aina kohtuullisen peruskaistan, vaikka mobiilipuolen nopeus vaihtelee.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Minullakin sattuu nyt olemaan 4G-boksi kotona ja tässä ainakin saa valittua tuolta Verkkoasetukset-kohdasta tietyn taajuuden tai niiden yhdistelmän:

 

Löytyihän sieltä valikosta käytettävän taajuusalueen valinta, kun laittoi manual-moden päälle. Määrittelin 4G(800 MHz only) päälle ja kytkin external antennin. Alkoi data kulkea merkittävästi liukkaammin. Downstream keskimäärin 6,3 Mbit/s ja upstream 17,0 Mbit/s. Kiitos vinkistä Wellu_76 !

Täytyy seurailla pidemmällä aikavälillä, minkälaista palvelutasoa tulee.

Osallistu keskusteluun