Vastattu

MF286D reititin Access point käytössä / jakamaan valokuitua

  • 8 February 2021
  • 3 kommenttia
  • 576 katselukerrat

Elisa 4G oli käytössä n. puoli vuotta ja nyt sain talooni kytkettyä valokuidun. Päätin tuon 4G sopparin. Routeri on kohtuullisen kallis ja siitä on maksamatta vielä pitkään ja paljon, ja haluaisin käyttää tätä laitetta pelkästään jakamaan wifiä ja käyttää sen gigabit ethernet portteja (kytkinkäytössä). Minulla on toinen (Ubiquiti Edgerouter x)  reititin sähkökaapissa ja olen kytkenyt siitä kaapelin ZTE laitteen LAN1 (WAN) porttiin.

Voinko reititintä käyttää pelkästään jakamaan wifiä (AP) tai onko joku saanut toimimaan? En saanut millään toimimaan, vaihdoin konffaussivulta reitittimen samaan IP pooliin ja vaihdoin siltaavaan tilaan. Kokeilin DHCP pois ja päälläkin. Ei vaan millään meinaa lähteä...

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi irritus 8 February 2021, 09:47

Katso alkuperäinen viesti

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

3 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Eipä ole tuosta ZTE:n purkista kokemusta, mutta ongelmasi kuulostavat samoille, joihin törmäsin Huawei B315:llä.

Yrittäessäni rakentaa lähiverkkoa, josta on kaksi internet-yhteyttä ulos, törmäsin siihen, että Huawei B315 suodattaa DHCP-liikenteen langattoman lähiverkon ja Ethernet-porttien väliltä pois.

Koska DHCP:n hoiti toinen reititin eikä B315, langattomassa lähiverkossa laitteet eivät saaneet osoitetta DHCP:llä. Muu liikenne kulki kyllä, kunhan ensin syötin ip-osoitten langattomaan lähiverkkoon kytkeytyneelle laitteelle käsin.

Koska minulla on lisäksi pari rampaa laitetta, joihin ei voi syöttää ip-asetuksia käsin, loppujen lopuksi käänsin B315 langattoman lähiverkon suosiolla pois ja kaivoin kaapin pohjalta vanhan ADSL-modeemin langattomaksi tukiasemaksi.

Ethernet-reitittimeksikään en voinut B315 asettaa, koska silloin siinä ollut sim-kortti ei olisi toiminut.

Huawei B315 siltaus koskee ainoastaan mobiililaajakaistaa. En tiedä, onko näin myös ZTE:ssä, mutta tuo voisi selittää, miksi siltausasetus ei auta tapauksessasi.

Kokeilin DHCP pois ja päälläkin.

Kun olet kääntänyt ZTE:n DHCP:n pois päältä, kytke Ubiquitilta tuleva Ethernet-johto ZTE:n LAN2, LAN3 tai LAN4-liittimeen.

Mikäli tämäkään ei toimi, laitteessasi on jotakin ihmeellistä, joka estää AP-käytön, aivan kuten myös Huawei B315.

 

Kuvasta päätellen MF286D on WAN/LAN1-liitin. Voit ehkä käyttää MF286D kuitenkin edelleen reitittimenä.

Reititettäessä ip-osoiteavaruudet eivät saa olla samat, joten varmista, että ne ovat eri. Esim. ZTE:n aliverkko 192.168.100.0/24 ja Ubiquitin aliverkko 192.168.1.0/24. Etsi valikoista kohta, jolla WAN-yhteys vaihdetaan mobiililaajakaistasta Ethernettiin. Kytke kaapeli Ubiquitista ZTE:N WAN/LAN1-liittimeen.

Mikäli yhteys toimii nyt, mutta et halua käyttää sitä tupla-NAT:attuna, voit vielä jatkaa hienosäätöä.

Vaihda ZTE:n WAN-asetuksista yhteys automaatilta/DHCP manuaaliseksi ja syötä sinne esimerkiksi ip 192.168.1.86, maski 255.255.255.0, yhdyskäytävä/gw 192.168.1.1, nimipalvelin 192.168.1.1 (tai maun mukaan muu). Etsi ZTE:n NAT asetus ja kytke NAT pois päältä.

Lisää vielä Ubiquitiin reitti verkolle 192.168.100.0/24 yhdyskäytävä 192.168.1.86 metric 0.

Nyt sinulla on kaksi aliverkkoa, mutta vain yksi NAT.

Kiitos irritus,

 

Sain toimimaan kytkemällä Ubiquit routerista ethernet kaapelin LAN2 porttiin kun ZTE reititin on siltaavassa tilassa. WAN portin kautta vielä onnistunut. ZTE routerissa (ainakin tällä Elisan softwarella?) on valitettavasti erittäin huonot säätömahdollisuudet. Täytyy ehkä vielä koittaa säätää enemmän tuota viimeistä ehdotustasi.

 

Toinen juttu mikä tuli vastaan, on se, että tämä ZTE toimii jostain syystä vain 100/100 Mbps linkkinä. Tästä kertoo Ubiquitin routerin konffaussivu sekä myös ihan Speedtestin ajo kun kone kytkettynä ethernet-kaapelilla ZTE:hen. Speksien mukaan pitäisi olla gigabit, liekö sitten syy asetuksissa? Outoa sinänsä. Harmittaa vähän kun tuo kallis routeri (toki ei tähän käyttöön tarkoitettu) toimii tällä “melkein yhtä hyvin” kun parinkympin perus Wifipurkki.  Tulee vaan mieleen kannattaako enää edes säätää jos en saa gigabit nopeudella toimimaan...

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Sain toimimaan kytkemällä Ubiquit routerista ethernet kaapelin LAN2 porttiin kun ZTE reititin on siltaavassa tilassa.

Mainiota. Tuo on tyypilliseen kotiverkkoon yleensä parempi ratkaisu kuin kaksi erillistä aliverkkoa.

Eli tuo toinen ehdotus oli vain siltä varalta, jos ensimmäistä ei saa toimimaan.

 

Ovathan Ethernet-johtosi vähintään CAT5e, mielellään CAT6-tasoa? Ja kaikki 8 johdinta on kytketty?

Alunperinkin hieman kyseenalaiset 4-johtimiset kaapelit ovat enintään 100 Mbit/s. Lisäksi nelijohtimisesta johdosta joutuu aina erikseen tarkistamaan, onko se johdotettu Ethernettiä vai ISDN:ää varten. 8-johtiminen käy suoraan molempiin.

Vaikka mobiilireitittimessä olisikin 1000 Mbit/s Ethernet-portit, sen kytkimen välityskyky ei välttämättä yllä täyteen kapasiteettiin. Jos purkki ei tykkää ottaa 1000 Mbit/s käyttöön, kannattaa hankkia 1000 Mbit/s Ethernet kytkin erikseen, jolloin ZTE:n kontolle ei jää muuta kuin langaton lähiverkko. Sille varmaan 100 Mbit/s runkoyhteys riittää?