Vastattu

Miten Elisan 5g on rakennettu

  • 7 January 2020
  • 2 kommenttia
  • 2128 katselukerrat

Onko Elisan 5g verkko vielä aito 5g vai onko rakennettu 4g verkon päälle ? eli että sillä pääsee yli 1000 Megan nopeuksiin ja latenssit on noin 1 luokkaa ? 

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi hpguru 7 January 2020, 18:18

Katso alkuperäinen viesti

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Hei. Hyvää iltaa.

Kaikki 5G-verkot ovat rakennettu ilmeisesti 4G:n päälle.

Lehden mukaan 5G voisi olla latenssiltaan 1-4 ms ensi vuonna aikaisimmillaan.

ETN testasi Elisan 5G-verkkoa Helsingissä vuoden 2019 alussa. Testin perusteella datanopeudet kasvoivat välillä lähelle 500 megabittiä sekunnissa, mutta yhteyden latenssi eli viive oli korkeintaan 4G-luokkaa. Latensseissa päästiin välillä 10-12 millisekunnin väliin, mutta välillä viive kasvoi 19 millisekuntiin. Viereisellä LTE-yhteydesll latenssi oli säännöllisesti 14-19 millisekunnin välillä.

Elisan mukaan pitkän aikavälin tavoite 5G-tekniikalla on päästä latenssissa 1-4 millisekunnin välille, mutta se vaatii seuraavien erien päätelaitteita ja verkko-ohjelmistoja. Verkon ollessa Helsingissä vielä pilottivaiheessa 19 millisekuntia on välillä valitettavasti vielä normaalia, operaattori myönsi. Siispä ”todellista 5G:tä” joudutaan odottelemaan ainakin ensi vuoteen.

http://etn.fi/index.php/about/13-news/9855-operaattorien-5g-lupaus-toteutuu-vasta-ensi-vuonna

Siksi niiden käyttöönotto on kaiketi nopeaa, koska ei tarvitse kuin painaa nappia.

Tämä vain todentaa sen että niin kiire ei saa olla, että menee tähän testiin mukaan.

Nyt soi Betavoice - Voices Of Hardstyle (Original Mix).

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +14

Onko Elisan 5g verkko vielä aito 5g vai onko rakennettu 4g verkon päälle ? eli että sillä pääsee yli 1000 Megan nopeuksiin ja latenssit on noin 1 luokkaa ? 

 

Elisa käyttää 3.5GHz taajuutta (n78) 5G:lle 100MHz kapasiteetilla. 5G on tällä hetkellä NSA-toteutus (Non-Stand Alone), kuten se on kaikkialla muuallakin maailmassa. NSA tarkoittaa sitä, että se tarvitsee 4G:n pohjalle toimiakseen. 4G:stä joku taajuus toimii ankkuritaajuutena, mutta dataliikenne voi kulkea silti täysin 5G:llä, ainoastaan kontrollidata kulkee 4G:llä. Monesti 5G:n tapauksessa liikenne kulkee 4G+5G yhdistelmänä, jotta saavutetaan paras mahdollinen nopeus. Tämä teknologia on nimeltään EN-DC ja se on käytössä Elisalla.

Itse olen käyttänyt 5G:tä puolen vuoden ajan ja nopeudet ovat tyypillisesti hyvissä olosuhteissa 700-970Mbps. Latenssi on ollut parhaimmillaan 8ms. 5G-verkko hyödyttää myös 4G-verkkoa, koska Elisa uusii tukiasemat ja lisää myös 4G-puolen kapasiteettia silloin, kun 5G tulee tukiasemaan. Paras nopeus Elisan 4G-verkossa on ollut noin 940Mbps tasoa Helsingissä. Vantaalla olen saanut reilut 840Mbps 4G-verkossa.

Myöhemmin tuleva 5G SA (Standalone) mahdollistaa 5G:n toimimisen itsenäisesti ilman 4G:tä. Tällöin viiveet todennäköisesti tippuvat vielä nykyisestä muutamia millisekunteja ja nopeudet voivat kasvaa. 1ms latensseja ei tulla näkemään 5G:ssä käytännössä. SA:n tulemiseen menee kuitenkin todennäköisesti vielä 1-2 vuotta. Traficom tulee todennäköisesti myös jossain vaiheessa huutokauppaamaan mmWave taajuudet, jotka mahdollistavat useiden gigabittien nopeudet. Arvioisin kuitenkin, että näitä rakennetaan vain hyvin pienille alueille korkean kapasiteetin tarjoamiseksi. 5G tulee tarjoamaan hyvä vaihtoehdon kodin yhteyksille silloin kun valokuitua tai riittävän hyvää kiinteää yhteyttä ei ole saatavilla ja kodissa on tarpeita isolle kapasiteetille.

Mahdollisesti myös muita taajuuksia voisi tulla huutokaupattavaksi tulevaisuudessa 4G/5G käyttöä varten, joka mahdollistaa rakentamisen laajentamisen myös kasvukeskuksien ulkopuolelle. Myös nykyisiä 4G-taajuuksia voi olla mahdollista ottaa käyttöön jollain aikavälillä 5G:lle.