Mobiiliverkon jakaminen kotiverkkoon.


Kuitua ei ole tulossa ja kuparia pitkin saisi 8 megaa. Siksi tavoitteena olisi jakaa uudiskohteessa mobiilinetti kotiverkkoon. 

Lähtökohdat:

Asunto, talli ja talousrakennus, jotka kaapeloitu keskenään. Ulkoisille antennille varattu paikka ja liittimen mentävät putket vedetty kaappiin. Samaan väliseinän sisällä olevaan kaappiin tulee myös kaikki muut kaapelit putkineen sekä 220v. Kaappi on peltinen ja vielä tosin pötköttelee lattialla.

Kiinteän verkon lisäksi haluan tietysti WLANin kämppään.

Kysymys: Mitkä ovat parhaat ja testatut käytännöt tällaisen härpättimen rakentamiseksi.

 

 


14 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +5

Ihan noin ympäripyöreänä yleistyksenä lähtisin liikkeelle mobiiliverkon mukaisella modeemilla (4g/5g) ja sen perään ethernet-rungolla oleva mesh-verkko, jota voi laajentaa langattomasti tai langallisesti tarvittaessa. Laitteiden merkit ja mallit sitten oman pinkan mukaan.

Kiitos vastauksesta ko2610.

Mesh on uusi tuttavuus mutta pikaisen tutustumisen perusteella vaikuttaa tolkun värkiltä.

Muutama kysymys:

Mobiilireititin peltikaappiin ja siitä WLAN pois päältä. Olettaisin tämän olevan asetuksilla hoidettavissa vai onko se sittenkin hoidettava jo laitetta valittaessa?
Kaapissa sitten jako Ethernettiin.

”Ethernet-rungolla oleva mesh verkko”. Tarkoittaako tämä, että jokainen mesh tukiasema voisi olla kiinni ethernetissä? Pikaisella tutustumisella jäin siihen käsitykseen, että mesh-verkossa olisi yksi master ethernetissä ja loput sille orjia. 

Millainen on on tyypillinen mesh tukiaseman kantama? Lähinnä pähkäilen pärjäisinkö ja saisinko jopa katettua koko pihapiirin laittamalla pari tukiasemaa kämppään ja lisäksi toiset kaksi piharakennuksiin? Tietysti johonkin räystään kulmaan voisi laittaa yhden tukiaseman mutta siihenkin on varattava varmaan vähintään se 220, jotta se pelittää.

 

Käyttäjätaso 7

Mobiilireititin peltikaappiin ja siitä WLAN pois päältä. Olettaisin tämän olevan asetuksilla hoidettavissa vai onko se sittenkin hoidettava jo laitetta valittaessa?

Kaapissa sitten jako Ethernettiin.

Pitäisi onnistua melkein reitittimellä kuin reitittimellä , että WiFin saa pois päältä. Jos reititin on peltikaapissa , niin ulkoiset antennit se kyllä tarvitsee.

”Ethernet-rungolla oleva mesh verkko”. Tarkoittaako tämä, että jokainen mesh tukiasema voisi olla kiinni ethernetissä? Pikaisella tutustumisella jäin siihen käsitykseen, että mesh-verkossa olisi yksi master ethernetissä ja loput sille orjia.

Yksi (Master) on mobiilireitittimessä kiinni ethernetillä ja muut (orjat) seurustelevat sen kanssa WiFin kautta.

Millainen on on tyypillinen mesh tukiaseman kantama? Lähinnä pähkäilen pärjäisinkö ja saisinko jopa katettua koko pihapiirin laittamalla pari tukiasemaa kämppään ja lisäksi toiset kaksi piharakennuksiin? Tietysti johonkin räystään kulmaan voisi laittaa yhden tukiaseman mutta siihenkin on varattava varmaan vähintään se 220, jotta se pelittää.

Kantama riippuu ihan tilasta , missä laite on. Jos on kiviseiniä , kantama on noin 10m ja avoimessa tilassa noin 50m tai jopa karvan enemmän.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +5

Omat kokemukset mesh-verkosta rajoittuvat Deco M5:een, joten mitään kattavaa vertailua en pysty tekemään aiheesta. Niiden kanssa modeemissa ei tarvita mitään muita ominaisuuksia, koska masteriksi asetettu Deco osaa toimia reitittimenä, palomuurina ja virussuodattimena tarvittaessa. Decoissa on kaksi ethernet-porttia, joista toinen tarvitaan masterissa ulos päin ja toisesta voidaan ketjuttaa tai haaroittaa erilisellä kytkimellä yhteys muihin Decoihin. Vaihtoehtoisesti ne osaavat keskustella wifin kautta, mutta ethernet on runkona luotettavampi pitkällä matkalla. Periaatteessa yhteyden pitäisi toimia myös niin päin, että wifillä voidaan tuoda yhteys ethernetille esim. ketjun häntänä olevalle pöytäkoneelle, mutta sitä en ole kokeillut.

Suunnittelemassasi peltikaappiratkaisussa olisi ehkä järkevämpää laittaa modeemi myös reitittimeksi, jolloin mesh-laitteet olisivat keskenään samanarvoisia wifi-tukiasemia ja sen ensimmäisenkin voisi sijoittaa vapaammin järkevään paikkaan. Sen peltikaapinkin paikka kannattaa valita kuuluvuusmittauksen perusteella. Mobiiliverkossa voi pienikin siirto muuttaa tilannetta ratkaisevasti. Saattaa hiukan harmittaa, jos kaappi on päärakennuksen tuulikaapissa, mutta ainoa hyvä paikka modeemille on ulkorakennuksen perimmäisessä nurkassa. :)

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Uudistalossa, menee toivottavasti likimain joka huoneeseen kaapelointi, joten kaikki laitteet mitä voi laittaa niin laittaa kaapelilla verkkoon. Mukaanlukien nämä WLAN AP:t eli vaikka nuo MESH purnukat tai ostaa suoraan access pointteja tai joitan perusreitittimiä Wifi:llä ja sammuttaa DHCP:n ja palomuurin.

Monissa uusissa taloissa nykyään on jopa WLAN tukiasemat suunniteltu rakennusvaiheessa, osissa niitä varten on vedetty valmiiksi kaapeli esim. jonnekkin kalusteen sisään, huoneen kattoon tai jonnekkin lämmönjakotutkin lähettyville. Siihen sitten vaan vaikka palovaroittimen näköinen AP ja POE:lla sähköt (eli netti + sähkö samaa RJ-45 kaapelia pitkin).

Oma kokemus on ettei tuo MESH tai vanhempi tekniikka WDS ole mikään hyvä ratkasu, jos matkaa 10-20 metriä tai yli ja useita gyprok seiniä välissä. Kaikkea tuli kokeiltua ja lopuksi piti vetää suosiolla kaapeli niin loppui ongelmat. Itse WLAN AP:ina itsellä käytössä käyttötarpeen mukaan. Vanhimmat laitteet on jotain 10-15 vuotta vanhoja (54M), osa vanhoja ADSL modeemeja (100M?), TP-Linkkiä, Buffaloa, Telewell:iä, HP jne. Jos sisäverkossa ei juurikaan liikennettä ja rajoittava tekijä ulkoverkko niin hyvin riittänyt 300M halvat laitteet.

 

Joten kiinnostaisi tietää, paljonko kaivataan nopeutta sisäverkkoon, onko tulossa verkkolevyjä, kameroita (tallenninta) jne? Käyttötarpeiden mukaan katsella sitten sopivat laitteet.

 

Ulkoverkko onkin hankalempi asia. Jos 4G on ideana, niin pitäisi tietää millaisiin nopeuksiin talon sisällä ja ympärillä (myös katolla) pääsee. Myös Eri kellonaikoihin (ruuhka-ajat on yleensä illalla, mutta ei kaikkialla). Mitä taajuuksia verkosta löytyy jne. Eli 4G laitteella vaikka puhelimella testailemaan speedtest.net sovelluksella aluksi. ja Cellmapperista voidaan katsoa nuo tukiasemien suuntaa antavia tietoja, jos saataisiin kuulla sijainti (tai edes paikkakunta).

 

Omakohtaiset kokemukset on, että erillisiä antenneja tarvii vain jos, 1. verkon kuuluvuus heikko 2. hankala maasto (oikeastaan sama kuin 1.) 3. ruuhkaton taajuus kauemmassa mastossa.

On tullut testattua monia antenneja, mutta ei niistä mainittavaa hyötyä ole jos verkko on tosi ruuhkainen. Lisäksi jos antennikaapeli pitkä, se voi kumota antennin hyödyn. Eli voi olla parempi 4G laite sijoittaa esim. välikatolle tai ulos tai vaikka autotalliin ikkunan eteen. Täällä jossa nyt viestiä kirjotan tahtoo 4G verkot mennä kaikilla operaattoreilla iltasin alle 4M, joten se 8M kiinteäyhteys voi ollakkin kaikista nopein ja varmasti vakain. Tänne semmonen otettaisiin mielellään jos sen vain saisi, mutta kun Elisa ei sitä myy (ja pikkuhiljaa näyttää verkkoa purkavan poiskin). Mikä operaattori siellä tarjoaa sitä 8M yhteyttä?

 

Eli jos 4G verkko on ruuhkanen, voi olla, että pitää laittaa useampi SIM-kortti ja kuormantasaaja (esim. Teltonika sisältää molemmat ominaisuudet), että saa kohtuulliset nopeudet, joka maksaa liki saman kuin kiinteä yhteys. 3G verkko on aika monesti ruuhkatapauksissa nopeampi kuin 4G. Hyvä vaihtoehto olisi kiinteä + 4G (jos taloja rakenteilla naapuriin niin voi myöhemmin 4G mennä tukkoon) ja siihen kuormantasaus niin saisi aina kohtu nopean yhteyden. Joten ei muutakuin testailemaan ja kokemuksia tänne niin neuvotaan mielellään ja voidaan 4G laitteitakin ehdotella. Käytettynä kyllä laitteita saa niin edullisesti, ettei pahasti voi pieleen niillä mennä (varsinkaan jos alueella ei ole CA verkkoa  eli talo ei sijaitse ihan keskustassa)

Tarkistin sen kiinteän saatavuuden, eikä sitä ole enää saatavilla.

Peltikaappi on olemassa siksi, että sinne tulee putket antennimaston juuresta sekä toistakymmentä putkea eri puolilta kämppää. Jokaisessa putkessa kaksi rj45-kaapelia ja coaxiaali. Eli kaappi tulee toimimaan jakamona sekä netille että tv:lle.

Otos on vielä pieni ja painottuu päiväsaikaan. Itsellä nopeus (down) on ollut aika tasaisesti 11-12 Mbps sisällä talossa. Jälkikasvun vikkelämpi mobiili antoi yhtenä iltana n. 60 Mb ja putkari tempaisi enkat tänään, 120 Mb. 

Edellisen perusteella en nyt heti ole niihin erillisiin antenneihin päätymässä. Varsinkin, kun antennikaapelit pitäisi olla min. 12m pitkät. 

Alustava ajatus nyt sitten on laittaa mobiilireititin yhden rj45 rasian lähelle. Sieltä piuhalla kaapille, jossa jako. Reitittimen kainaloon sitten Meshin masteri. Koska paikka on melko näkyvä ja hyviä vaihtoehtoja sille ei oikein ole, etsin vaihtoehtoja, jossa modeemi reititin ja Mesh master olisi yksi laite. Mielestäni ainakin Orbilla olisi tällainen pänikkä. Tosin ymmärtämykseni näistä asioista on rajoittunutta.

 

Olenko oikeilla jäljillä? Onko jompi kumpi vai molempi parempi tapa?

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Oikeilla jäljillä. Vaikuttaisi, että 4G olisi toimiva vaihtoehto. Saatavuushaku ei aina pidä paikkaansa, toki nyt Elisalla pitää kun Elisa ei myy enään ADSL:ää. Jos kaapeli tulee (muunkuin Elisan) niin kaapelin omistajalta saa lähes aina siihen sen kiinteän. Esim. Telialla se hybridi on varsin hyvä.

 

Idea juurikin noin, 4G laite jonnekkin rj45 rasian lähelle, jossa saa hyvät nopeudet. 4G reititin toimii siinä sitten WLAN-tukiasemana. Kaapelit peltikaappiin ja sinne jako (varmaan joku pieni 1000M kytkin (mahdollisesti POE tuella). Siitä yhteys sitten seuraavaan WLAN tukiasemaan kaapelilla, mukaan lukien autotalliin. (jos on POE tuellinen kytkin ja POE WLAN-AP niin silloin ei tarvitse erillistä virtalähdettä tukiasemalle). POE yleensä vaan maksaa hiukan enemmän.

 

Itse suosin kustannusmielessä kohtuuhintaisia laitteita ja tuo Orbi aika kallis, mutta lupaukset hyvät (en usko, että oikeasti pitää paikkaansa). Toki jos haluaa nopeimman mahdollisen ja keskitetyn hallinnan niin eiköhän tuo Orbi ole hyvävaihtoehto, ei omia kokemuksia.

 

Jos sanotaan, että testailet kaikki operaattorit läpi (jos yhteisverkon alueella niin riittää Telia tai DNA) Ja ottaa sitten toteutuvien nopeuksien mukaan sen liittymän (Noin 100M liittymiä saa jopa noin 10€/kk kaikilta kolmelta).

4G reitittimeksi voi jo riittää Huawei B715, toki joku 4G verkon huippumalli olisi hyvä (niitä ei yleensä operaattorit myy ja itse en nyt ole ajantasalla niissä)

Tukiasemina yritykset käyttää HP:ta tai Ciscoa. Muualla näkyy nykyään Ubiqutia, Zyxeliä ja TP-linkkiä. Silloin on pääsääntöisesti hyvä tukiasema, jos siinä ei ole mitään reititys ominaisuuksia ja yksi gigabit LAN-portti. Itse suosisin, että verkosta löytyisi edes yksi monipuolinen verkkolaite Mikrotik tai Telewell, jos tarvitsee VPN yhteyksia esim kameroita varten tai DynDNS palvelua niin saisi ilmaisen dy.fi:n käyttön.

 

Pelkkä B715 riittää kattamaan melko hyvin 100 neliön talon, mutta jos neliöitä 150 niin tarvitsee 1-2 laitetta lisää ja yksi laite autotalliin. Sitten jos haluaa vielä uloskin verkon niin voisi olla hyvä laittaa yksi terassin lähistölle.

 

Itse en suosittele mitään tukiasemaa, kaikki tuntuu olevan hyviä. Keskitettyä hallintaa en kaipaa, kun ei niitä yleensä tarvitse säätää kuin alussa kerran SSID, Salasana ja kanava.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

Jos sanotaan, että testailet kaikki operaattorit läpi (jos yhteisverkon alueella niin riittää Telia tai DNA) Ja ottaa sitten toteutuvien nopeuksien mukaan sen liittymän (Noin 100M liittymiä saa jopa noin 10€/kk kaikilta kolmelta).

4G reitittimeksi voi jo riittää Huawei B715, toki joku 4G verkon huippumalli olisi hyvä (niitä ei yleensä operaattorit myy ja itse en nyt ole ajantasalla niissä)

 

Oletko varma, että riittää testata yhteisverkon alueella vain jompi kumpi ? Mietin, että vaikka verkko on “yhteinen”, liekö sillä merkitystä, kummalla on enemmän asiakkkaita, onko kapasiteettia vapaana molemmille palveluoperaattoreille ? Palveluntarjoajinahan kilpailevat ihan normaalisti keskenään.

4G-reitittimien “huippumalli” taitaa olla Huawein B818. Itse ostaisin mieluummin 5G-reitittimen, jossa on kuitenkin “parasta mahdollista” 4G-rompetta sisällä ja jos kertahankinnan hintaero on parisataa ja laitteen käyttöikä 3-4 vuotta niin sillä ei ole taloudellista merkitystä.

B715 on 3CA-laite, B818 on 4CA-laite. Käsittääkseni kaikki 5G-reitittimet ovat 4CA-laitteita, voi tukea useampaakin mutta ei taida kellään olla tarjolla 700+800+1800+2100+2600 taajuuksia samassa tukiasemassa, ainakaan pienemmissä taajamissa. 700 taajuus taitaa “lähitulevaisuudessa” mennä 5G-käyttöön, vaikka sitä jossain on jo 4G:lläkin käytetty.

 

Käyttäjätaso 7

B818 on 4CA-laite.

Jos ihan tarkkoja ollaan , niin B818 on 5CA-laite , mutta kun suomalaiset operaattorit eivät oikein tarjoa intra-band LTE-A:ta , niin käytännössä voi hyödyntää vain 4CA:ta (inter-band LTE-A). No Yhteisverkosta en ole varma tukeeko se intra-band moodia.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Oletko varma, että riittää testata yhteisverkon alueella vain jompi kumpi ? Mietin, että vaikka verkko on “yhteinen”, liekö sillä merkitystä, kummalla on enemmän asiakkkaita, onko kapasiteettia vapaana molemmille palveluoperaattoreille ? Palveluntarjoajinahan kilpailevat ihan normaalisti keskenään.

 

Nyt en heti löytänyt, mutta muistaakseni 51% Telia ja 49% DNA. Eli Telia voisi olla periaatteessa nopeampi. Mainostavat, että kapasiteetti yhteisesti käytettävissä. Ja olen nähnyt kun Telian SIM-kortilla laite kertoo olevansa DNA:n verkossa. Joten tässä tapauksessa uskon mainospuheita, että tukiasemasta jaetaan koko kapasiteetti käyttäjien kesken, ei operaattorien, koska yhteisverkon alueella operaattorit kilpailee tuotteillaan, ei verkollaan (paitsi toki yhteisverkon runkoverkosta eteenpäin). Viimeksi en ainakaan huomannut eroa nopeuksissa, mutta jos tekisi paremman testin ja pakottaisi yhteen taajuuteen.

 

4G-reitittimien “huippumalli” taitaa olla Huawein B818. Itse ostaisin mieluummin 5G-reitittimen, jossa on kuitenkin “parasta mahdollista” 4G-rompetta sisällä ja jos kertahankinnan hintaero on parisataa ja laitteen käyttöikä 3-4 vuotta niin sillä ei ole taloudellista merkitystä.

B715 on 3CA-laite, B818 on 4CA-laite. Käsittääkseni kaikki 5G-reitittimet ovat 4CA-laitteita, voi tukea useampaakin mutta ei taida kellään olla tarjolla 700+800+1800+2100+2600 taajuuksia samassa tukiasemassa, ainakaan pienemmissä taajamissa. 700 taajuus taitaa “lähitulevaisuudessa” mennä 5G-käyttöön, vaikka sitä jossain on jo 4G:lläkin käytetty.

 

Itse en vielä menisi 5G aikaan, koska juurikin tuo hinta ero ja ei vielä tiedä mitä 5G taajuuksia tulee omalla alueella olemaan (ja 5G laitteessa voi olla pahoja bugeja). Jos ei tukiasemaa ihan lähellä, aika epätodennäköstä, että 4CA:sta pääsee hyötymään (laittaisin ennemmin toisen laitteen ja toisen operaattorin kortin lisäksi). 

Ymmärsinkö oikein laskukaavan: eli oli kumpi vain laite se kestää 3-4 vuotta? Silloin 100€/4 on 25€/vuosi ja 300€/4 olisi 75€/vuosi ja juurikin 3 vuoden päästä alkaa olemaan järkevä aika jo hankkia 5G laitetta, kun kuuluvuutta alkaa olemaan jo aika laajalti, siinä vaiheessa jo 5G laitteiden hinnat laskee mukavasti (jos vaikka 100€ halpenee). 

Eli 4G nyt ja myöhemmin 5G olisi (100€+200€)/(4+4) olisi 37,5€/vuosi. Jos oikeasti pitäisi 4 vuoden välein laite vaihtaa niin kyllä se valokuitu pitkässä juoksussa halvimmaksi ja helpoimmaksi laitekuluiltaan.

 

Mobiilireitittimiä en itse käytä (vielä), nyt toimii yhäkin 100€ mokkula+reititin yhdistelmä, joka on jo 6 vuotta vanha. Vanhempi satsi on vielä käytössä ja sillä ikää jo 10 vuotta. Kyllähän nuita mokkuloita ja reitittimiä särkyy, mutta itsellä ollut aina hyvätuuri ja kuukaudessa siirtyvä datamäärä keskimääriin 300 gigaa, välillä voi olla pari teraa. Niin ja uudemmalla laitteella en saa yhtään nopeampaa yhteyttä, on testattu.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

Ymmärsinkö oikein laskukaavan: eli oli kumpi vain laite se kestää 3-4 vuotta? Silloin 100€/4 on 25€/vuosi ja 300€/4 olisi 75€/vuosi ja juurikin 3 vuoden päästä alkaa olemaan järkevä aika jo hankkia 5G laitetta, kun kuuluvuutta alkaa olemaan jo aika laajalti, siinä vaiheessa jo 5G laitteiden hinnat laskee mukavasti (jos vaikka 100€ halpenee).

En ajatellut mobiilireitittimen kestoikää, varmasti kestää pidempäänkin, vaan sitä, että 3-4 vuodessa mobiiliverkot kehittyvät kovasti ja jos haluaa verkosta kaiken irti, pitää omiakin laitteita päivittää ajantasaisemmiksi.

Etenkin 4G-reitittimissä on ollut tilanteita, jossa asiakkaalla on vain yhtä LTE-taajuutta tukeva vanha laite, vaikka tukiasema tarjoilee 2-3 taajuutta. Asiakas saisi lisää nopeutta laitetta vaihtamalla, operaattori on “oman osuutensa” jo hoitanut mallilleen.

DSL-puolella modeemien käyttöikä on ollut paljon pidempi, kun ei ADSL/VDSL-verkko ole varsinaisesti kehittynyt mihinkään (lukuunottamatta VDSL-vektorointia, jota vanhimmat VDSL-modeemit eivät kaikki osaa hyödyntää).

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +18

Paljonkos se kuitu uudiskohteeseen maksaisi ? Se kuitenkin nostaa myös kiinteistön arvoa. Kuidun jälkeen ei sitten olisikaan _mitään_ ongelmia nopeuksien ja toimivuuden kannalta.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Paljonkos se kuitu uudiskohteeseen maksaisi ? Se kuitenkin nostaa myös kiinteistön arvoa. Kuidun jälkeen ei sitten olisikaan _mitään_ ongelmia nopeuksien ja toimivuuden kannalta.

Kuidusta kannatta jättää tarjouspyyntöä tätä https://elisa.fi/talokuitu_tarjouspyynto/ kautta niin saa aika hyvää arviota niistä kustannuksista. :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +14

Jos sanotaan, että testailet kaikki operaattorit läpi (jos yhteisverkon alueella niin riittää Telia tai DNA) Ja ottaa sitten toteutuvien nopeuksien mukaan sen liittymän (Noin 100M liittymiä saa jopa noin 10€/kk kaikilta kolmelta).

4G reitittimeksi voi jo riittää Huawei B715, toki joku 4G verkon huippumalli olisi hyvä (niitä ei yleensä operaattorit myy ja itse en nyt ole ajantasalla niissä)

 

Oletko varma, että riittää testata yhteisverkon alueella vain jompi kumpi ? Mietin, että vaikka verkko on “yhteinen”, liekö sillä merkitystä, kummalla on enemmän asiakkkaita, onko kapasiteettia vapaana molemmille palveluoperaattoreille ? Palveluntarjoajinahan kilpailevat ihan normaalisti keskenään.

4G-reitittimien “huippumalli” taitaa olla Huawein B818. Itse ostaisin mieluummin 5G-reitittimen, jossa on kuitenkin “parasta mahdollista” 4G-rompetta sisällä ja jos kertahankinnan hintaero on parisataa ja laitteen käyttöikä 3-4 vuotta niin sillä ei ole taloudellista merkitystä.

B715 on 3CA-laite, B818 on 4CA-laite. Käsittääkseni kaikki 5G-reitittimet ovat 4CA-laitteita, voi tukea useampaakin mutta ei taida kellään olla tarjolla 700+800+1800+2100+2600 taajuuksia samassa tukiasemassa, ainakaan pienemmissä taajamissa. 700 taajuus taitaa “lähitulevaisuudessa” mennä 5G-käyttöön, vaikka sitä jossain on jo 4G:lläkin käytetty.

 

Valitettavasti Elisa on rampauttanut B818:n ja se tukee vain 3CA:ta Elisan verkossa. Elisan kannattaisi nyt pyytää Huaweita aktivoimaan Carrier Policyssa kaikki 4CA kombot, kuten 1+3+7+20.

Elisan myymä ZTE MC801A 5G-laite tukee 5CA:ta. Elisallahan on aika paljon Itä-Vantaalla ja Pohjois-Helsingissä noita 700+800+1800+2100+2600 Huawein tukareita. Midbandit vieläpä hienosti 4x4 MIMOa. Todella nopeita ovat.

Osallistu keskusteluun