Nopea 5G-verkko laajeni Suomen suosituimmilla mökkipaikkakunnilla?


Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Onkohan tuo laajentumis homma valmis Asikkala/Heinola alueella, vai onko vain karttaan heitetty 5G aluetta laskennallisesti jostain?

Vai onkohan vika käyttäjässä, laitteessa tai liittymässä, kun ei mitään 5G:verkkoa löydy oikein mistään. Puhelin näyttää kyllä 5G symbolia ja sen ilmestyessä data mittaukset on 5-10 kertaa hitaammat, kun jos käytössä 4G+.

Puhelin Xiaomi 11 Lite 5G NE. Liittymänä Prepaid ja “Turbo 5G” aktivoituna mittauksia varten (Tuli viesti paketin aktivoinnista ja 5G-logo ilmeistyi tämän jälkeen luuriin.). Mulla edelleen käytössä vanha MultiSIM-liittymä ja siihen kun ei voi koskea, niin nämä mittaukset tehty Prepaidillä. Eikä taida olla edelleenkään tarvetta liittymää muuttaa 5G-versioksi näköjään.

 

Olisi myös todella kiva jos kuuluvuuskartalla olisi eroteltu mikä 5G taajuus on missäkin kuuluvuusalueella!

 

Mitään muita Verkonparannustöitä ei ole ollut pitkään aikaan alueella, kun nämä pari kartalla näkyvää ja kävin mittaamassa tuosta Asikkalan puolella olevasta (eNB ID 6254 - LTE), tolpasta, jos pääsisi 5G-verkkoon ja jossa lukee: “15.6 käyttöönotto ja myös 5G:n olemassaolosta kerrotaan”. Siitä tuli vain 800 MHz signaali, eikä muuta, joten mitähän siellä on tehty?

 

Kartta on varmaan vähän vanha mittauksineen, kun muutosta juuri tullut.
4G max 300M

 

5G
Lähempää mitattuna tuo “15.6” käyttöönotettu parannus (Ei mitään parannusta oikeasti).

Toiselle puolelle rutalahtea, (eli vielä lähemmäs tolppaa) en jaksanut ajella, kun olisi joutunut 15 km kiertämään ja tuskin siellä olisi paremmin ollut kuuluvuutta kuitenkaan.

 

Kokeilin myös *#*#4636#*#* valikosta laittaa “NR-only” tilan päälle ja katsoa jos saisi jotain selkoa mistä löytyisi 5G mastoja, mutta eipä tuo tainnut onnistua, kun Cellmapper näytti vaan tyhjää, eli vaatii ilmeisesti jotain muutakin tolpalta (NR aktivoinnin vai mitä)?

 

Toisessa ketjussa tätä jo vähän ihmettelin asiaa, mutta aloitin uuden, jos vaikka Elisa voisi vilkaista onko tuo masto ihan tikissään tai ylipäätään onko täällä jossain Ruotsalaisella 5G:tä olemassakaan (Pois lukien Heinolan keskusta, jossa n78)… 

 

5G-verkkoa on laajennettu mökkeilijöiden iloksi seuraavilla alueilla:

Päijät-Häme: Päijänteen ympäristö; Asikkala*, Heinola, Iitti, Lahti, Padasjoki*, Sysmä*

https://elisa.fi/yhtiotieto/uutishuone/tiedotteet/nopea-5g-verkko-laajeni-suomen-suosituimmilla-m%C3%B6kkipaikkakunnilla-%E2%80%93-taustalla-iso-muutos-m%C3%B6kkeilij%C3%A4n-odotuksissa/24585648470175/ 


Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

16 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Epäilen, että tässä liittymässä oli joku vika, ajelin päivällä tuollaisen reitin mastolle ja kertaakaan ei näkynyt Cellmapperissa mitään 5G:hen liittyvää (Puhelimen 5G logo kyllä loisti.):

Oikea laita viivasta alkaa Mastotieltä, jossa pitäisi olla kaiketi n78 Heinolassa. Sitäpä en nyt mistään enää näe, kun ei kartasta ota selvää, muuta kuin että siellä ympäristössä on 3 tähteä kuuluvuutta kartan mukaan (Todella pienellä alueella tosin).

 

Nyt illemmalla täällä mökillä tulikin yllättäen ensimmäisen kerran jotain heikkoa 5G:hen viittaavaa näkyviin:

 

Eilen ja tänään päivällä ei samassa paikassa (tai missään muuallakaan) näkynyt mitään NSA signaaleja. eli taisi olla jotain vialla ja meni päivä hukkaan “kierrellessä”, jos nyt oikein tulkitsin. Tämä mittaus paikka on juuri ja juuri vihreällä roiskeella kartassa, mutta olisi luullut tuolla lähempänä keskustaa jotain näkyvän, jos kaikki kunnossa.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +11

Xiaomi puhelimella 5G NR Only ei toimi kun on SA tila on oletuksena poistettu käytöstä. Jos haluat valinnan laittaa niin sen saa *#*#726633#*#* koodilla soittamalla näkyviin verkkoasetuksiin (suomennettuna Erillistila) ja sitten voi kokeilla NR Only. Pitäisi uusissa tukiasemissa näkyä sitten 5G SA gNB ID ja sen voi tallentaa CellMapperiinkin.

Huomaa kuitenkin ettei SA-verkkoon voi liittyä eli puhelin kertoo luultavasti ettei ole yhteyttä eli puhelut/sms/data ei onnistu ja mikäli pelkästään 5G NR only asetettu niin puhelin ei pudota 4G:lle. Poistathan tämän käytöstä normaalitilanteessa niin puhelin ei lähde SA:ta etsimään ettei sitten muu yhteys kärsi - mutta hyvä testaukseen että miten 5G kuuluu ja saa tukiaseman kartalle. 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Kiitos olkitu! , nyt muistankin tuon asian lukeneeni foorumiltasi. Hain paripäivää sitten tämän puhelimen ihan vaan mittauksia varten, ei ole 5G:stä mitään kokemusta ja sen kiemuroista, paitsi mitä olen lukenut foorumilta.

Näppäilin *#*#726633#*#* ja joku 5G teksti vilahti näytöllä, joten ehkä se aktivoitui. sen jälkeen laitoin *#*#4636#*#* valikosta “NR-only”

Tämä 5G Turbo loppuu tänään ja kun saan veneen vesille käyn mittailemassa lisää ja aktivoin uudelleen, mutta pari tarkentavaa kysymystä. Pitäisikö tässä näkyä jotain muuta kuin mitä nyt siihen sain:

 

 

Seuraavia mittauksia ei viitsisi ilman parempaa tietoa tehdä, kun eilen en saanut mitään järkevää aikaan. Ymmärsin myös ettei olisi järkevää olla kahta SIM-korttia samassa puhelimessa, joten tässä Xiaomissa on ollut nyt vain tämä Prepaid. Kokeilin myös lentokonetilassa käyntiä, kun ei näkynyt 5G-verkkoja, mutta ei sekään tuonut muutosta asioihin.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

OK. Selvisi, eli tuo “Erillistila” piti käydä vielä ruksimassa käyttöön: SIM-kortit & matkapuhelinverkot → Lisäasetukset kohdasta.

Kävin vastapäisen rannan korkealla mäellä, sieltä löytyi jotain:

Näitä 700 MHz verkkoja ei näkynyt tuossa tilassa sitten missään ja loppui ymmärrys miten nämä löytyneet voisi kartalle ruksia tai eihän tässä ole mitään käryä edes missäpäin nuo tukiasemat ovat… Jos tulivat Heinolan keskustasta nuo n78 signaalit, niin kauaspa kantoivat, kun sinne tuolta mäeltä matkaa yli 6 km…

 

Edit: Nämä taitaakin olla DNA:n tolppia taajuuksista päätellen 🙄

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +11

Jeps DNA:n tukiasemia kyseessä tuo ylempi 108493 eli LTE eNB:nä 8493 on Mastotien päässä CellMapperin kartalla oleva ja 110544 on sitten tuossa Heinolan vapaaseurakunnan vieressä. Mutta jos tallennat ja uppaat dataa CellMapperiin niin tulevat kartalle näkyviin kun on siellä prosessoinut. 

Ei tiedetä onko Elisalla 5G SA tukiasemissa päällä - DNA:lla on kaikkialla Huawei radioverkkoalueella (pois lukien Yhteisverkko) joten se löytyy yleensä helposti. 


--

 

Hieno homma että sinulla pelkästään mittausluuri - itsellä on myös ja pyrkii tallentamaan SA-verkkoa kun liikkuu niin saa CellMapperin kartalle mahdollisimman laajennettua ja seurattua miten hyvin kuuluu. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Myös verkon tunnus MCC: 244 MNC: 12 kertoo, että puhelin löysi Dna:n tukiasemat.

Eli todennäköisesti se ei kuullut lainkaan Elisan tukiasemia. Muutoin se olisi kyllä ottanut kiinni Elisan verkosta MCC: 244 MNC: 05.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +5

Elisalla on kyllä ollut ainakin omien havaintojen mukaan SA päällä kaikissa 12/2021 ja sen jälkeen valmistuneissa 5G tukiasemissa sekä tukiasemissa, mihin jälkikäteen tuon ajankohdan jälkeen lisätty n28. Ainakin Nokian verkkoalueella. On toki tullut pari kertaa vastaan tilanne, että SA ei löytynytkään, vaikka oli verkon parannukset karttaan merkattu 4G ja 5G päivitys valmistuneeksi, mutta ainakin toisessa tapauksessa löytyi n. viikon jälkeen.

 

Siellä, missä on DNA:lla 5G tukiasemia, voi Elisan 5G tukiasemien kartoittaminen Cellmapperilla olla haastavaa nykyisillä menetelmillä, sillä puhelin tahtoo ottaa herkästi kiinni DNA 5G tukiasemiin, vaikka ne olisi kuinka kaukana ja Elisalla aivan vieressä (SA tietenkin käytössä).

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +11

Puhelimen verkkohalua voi yrittää siellä lukita Elisan 5G -verkkoon - pitäisi löytyä sieltä mahdolliset verkot. Jos ei kerralla niin useamman kerran valitsee. 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Kiitokset taas, saatoin saada jonkun Elisan tukarinkin kartoitettua, en nyt ole varma. Lähetin kaikki kyllä Cellmapperiin, joten tulevat joskus sitten näkyviin tiedot.

Nyt kun on perusasiat kunnossa, voin myöhemmin veneellä kartoittaa tuota järveä pitkin (Täytyy vaihtaa jakohihna ensiksi moottoriin, että saa vesille). ilmeisesti linkit on sinne vesille suunnattu (missä ikinä fyysisesti tolpat ovatkaan), kun vesialueilla kuuluvuuskartan mukaan suurin kattavuus (Vai onko laskennallista kantavuutta vain).

Joka tapauksessa tuossa Elisan Prepaidissä tai Turbo 5G:n aktivoinnissa täytyi olla joku ongelma, kun ei mistään löytynyt mitään 5G:tä vuorokauteen. Sehän oli paketista otettu liittymä ja ja samantein aktivoin tuon Turbo 5G:n.

Meneekö tämä nyt miten ihmeessä, jos tolpassa on vain 800 MHz (kuten tuo 6254) ja siihen lisätty tuo 700MHz:n 5G lähetin, niin miten puhelin noita käyttää, jos samaanaikaan ei ole tuettu ja siitäköhän johtuu paljon hitaampi vauhti n.15 megaa vs. toisesta tolpasta tuleva (jossa 800+1800) n. 70 megaa. 

Idea itsellä oli että kun tuolta 800+1800 mastosta saan mökille n. 20-80 megaa (B715+2xIskra P56), riippuen ruuhkasta, että siihen saisin lisäksi tuon 700 MHz 5G:n jollain ulkomodeemilla, mutta ei taida sellaista laitetta olla että se onnistuisi tai olisi mitään hyötyä projektista?

Samanverran näyttää tulevan puhelimellakin nopeutta sieltä (Tällä Xioamilla, joka ainoa CA kykeneväinen puhelin itsellä), mutta uppi on huomattavasti parempi tuolla Huawei 715 modeemilla ja ulkoisilla antenneilla. Matkaa n. 3.5 km tolpalle ja osittain suora näkyvyys. 

 

Lähimasto kuvattuna 3.5 km päästä. Tossa heiluu puita edessä kyllä tuulisella kelillä. Tuonne ei kaiketi ole lisätty sitä 700 MHZ 5G:tä (Eipä tietenkään.) Joten se tulisi jostain muualta.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +11

Erikoista jos olisi vaan 800 MHz päälle lisätty 700 MHz 5G kun NSA:ssa 20_n28 on sellainen combo mitä kaikki päätelaitteet ei tue. SA kun ei vielä kaupallisessa käytössä ole vaikka verkossa sitä on jo. 

 

Jos 5G:tä ei löydy näkyykö CellMapperissä DCNR Status Restricted? Mikäli liittymässä ei sallita 5G:tä niin tuo voi näkyä 4G puolella. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +5

Tuollaisiakin pelkkiä n28 + B20 viritelmiä on löytynyt, mutta onneksi harvemmin. Niitä ei Elisa ole merkinnyt kuuluvuuskarttaan ollenkaan 5G kuuluvuuksiksi. Sellaiset, missä on pelkkä n28 ja vähintään 1 korkea ankkuritaajuus tai n38 (Itä-Suomessa) ja vähintään yksi korkea ankkuritaajuus, on kartassa 1 tähden kuuluvuuksina. Siellä, missä on hyvä n78 kuuluvuus, on 2 tai 3 tähden kuuluvuuksina. Mutta huono kyllä Elisan kuuluvuuskartta, kun nuita ei erota kartasta väreinä vaan joutuu klikkailemaan karttaa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +14

Harmillisesti @JJJku tuo käyttämäsi Xiaomi ei tue low band CA:ta, eli esim. B20+n28 yhdistelmää. Tämän takia mahdollisesti Elisan 700 MHz 5G jäi haaveeksi. Voi myös olla yksinkertaisesti, että päivitys tuohon 6254 mastoon n28 osalta ei ole vielä valmistunut. Ainakaan peittokartta ei ole vielä päivittynyt sen osalta, tosin siinä on jonkin verran viivettä. ICT-alan lakko vaikutti oikeastaan kaikkien operaattorien päivityksiin jollain tasolla. 

Voit myös tosiaan kokeilla tuon 6254 maston kohdalla laittaa Xiaomista luurin pelkkää NR-Only tilaan ja jos meinaa livetä DNA:lle niin kokeilla vielä manuaalisella verkkohaulla pistää Elisalle. Tällöin pitäisi kyllä ottaa kiinni n28 SA:lle, jos sinne 700 MHz 5G on jo asennettu.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

En kyllä ymmärrä tätä Elisan juttua ollenkaan, se on ainoa operaattori jolla on kartan mukaan kunnolla kantamaa täällä ja puhelin SA-tilassa ei löydy edes operaattori luettelosta?

Tässä SA-tilassa ei ilmeisesti tarvitse olla edes 5G-liittymää, tuon Prepaidin otin pois, kun se laskuttaa 99c/päivä, vain olemalla puhelimessa näköjään. Eli tässä on nyt Elisan vanha MultiSIM kortti paikoillaan, jolla pääsee vain 4G verkkoon (Ja puhelin SA-moodissa):

 

Tuosta kun otti Telian, niin löytyi ihan kohtuullinen n78 signaalikin. Taidan kokeilla tätä seuraavaksi ja unohtaa koko Elisan, kun ei pysty ymmärtämään mikä mättää...:

 

 

Tarkoittaako tuo, ettei Elisaa löydy edes Verkkovalikosta, ettei siellä ole SA-päällä tai sitten ei muuten vaan kuulu, vai johtuisikohan ettei ole 5G-liittymä tällähetkellä käytössä?

 

Jos 5G:tä ei löydy näkyykö CellMapperissä DCNR Status Restricted? Mikäli liittymässä ei sallita 5G:tä niin tuo voi näkyä 4G puolella. 

Tuohon en osaa sanoa, en tuollaista tekstiä osannut löytää cellmapperista.

 

Jollain ulkomodeemilla voisi kuvitella että saisi ihan käyttökelpoisen yhteyden tuosta Telian n78:sta, jos puhelimellakin saa tuollaisen yhteyden aikaan? 

 

Elisalle:  Pitäisi olla Ulkomodeemi jossa n28 (5G) ja 3+20 (4G) ,että saisi jotain mahdollista parannusta aikaan, onko tälläistä? (Lisäksi tuo n28 pitäisi saada kuulumaan ensiksi.)

 

Telian tapauksessa:

Voikos sitten missään ulkomodeemissa lukita käyttöön tai pois , että onko n28 tai/vain n78 käytössä 5G taajuutena (sen lisäksi tietty 4G taajuudet, jotka näyttää olevan Teliallakin lähimmässä tolpassa 3 ja 20.)  veikkaan ,että tuo n28 kuuluu kovempaa ja häiritsee yhdistymistä n78:siin jossain vaiheessa, (jos sellainen tulee Telialtakin alueelle).

Käyttäjätaso 7

Telian tapauksessa:

Voikos sitten missään ulkomodeemissa lukita käyttöön tai pois , että onko n28 tai/vain n78 käytössä 5G taajuutena (sen lisäksi tietty 4G taajuudet, jotka näyttää olevan Teliallakin lähimmässä tolpassa 3 ja 20.)  veikkaan ,että tuo n28 kuuluu kovempaa ja häiritsee yhdistymistä n78:siin jossain vaiheessa, (jos sellainen tulee Telialtakin alueelle).

Enpä tiedä ulkomodeemeista , mutta tällaisen bongasin. Löytynee D-alkuisen kilpailijan verkkokaupasta.

 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Telian tapauksessa:

Voikos sitten missään ulkomodeemissa lukita käyttöön tai pois , että onko n28 tai/vain n78 käytössä 5G taajuutena (sen lisäksi tietty 4G taajuudet, jotka näyttää olevan Teliallakin lähimmässä tolpassa 3 ja 20.)  veikkaan ,että tuo n28 kuuluu kovempaa ja häiritsee yhdistymistä n78:siin jossain vaiheessa, (jos sellainen tulee Telialtakin alueelle).

Enpä tiedä ulkomodeemeista , mutta tällaisen bongasin. Löytynee D-alkuisen kilpailijan verkkokaupasta.

 

Ihan asiallinen varmaankin ja hinta ihan sopiva 315€. Ulkomodeemia lähinnä siksi, kun on pitkä matka reilu 3 km ainakin ja sisällä vaimenee nopeasti. Tuohon Telian linkkiin näytti:

sisällä n. -103 - -113 dBm ja SINR 10-20 kun 

ulkona pysyi:  -91 - -96 dBm tienoilla ja SINR 24-28 (Ainakin nyt tällä kelillä).

 

Pitääköhän odotella uudempia laitteita kuin tuo X55 piirinen, niitä varmaankin noiden keskustelujen mukaan tuloillaan…

 

Ja ELISA voi edelleen kertoa onko kaikki sieltä puolelta kunnossa noissa 700MHz tolpissaan Heinolassa/Asiakkalassa?

 

Sain hetkellisesti näkyviin yhden Elisan lähettimen, mutta se katosi samantein, eikä tullut takaisin:

 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +11

En kyllä ymmärrä tätä Elisan juttua ollenkaan, se on ainoa operaattori jolla on kartan mukaan kunnolla kantamaa täällä ja puhelin SA-tilassa ei löydy edes operaattori luettelosta?

Tässä SA-tilassa ei ilmeisesti tarvitse olla edes 5G-liittymää, tuon Prepaidin otin pois, kun se laskuttaa 99c/päivä, vain olemalla puhelimessa näköjään. Eli tässä on nyt Elisan vanha MultiSIM kortti paikoillaan, jolla pääsee vain 4G verkkoon (Ja puhelin SA-moodissa):

 

Tuosta kun otti Telian, niin löytyi ihan kohtuullinen n78 signaalikin. Taidan kokeilla tätä seuraavaksi ja unohtaa koko Elisan, kun ei pysty ymmärtämään mikä mättää...:

 

 

Tarkoittaako tuo, ettei Elisaa löydy edes Verkkovalikosta, ettei siellä ole SA-päällä tai sitten ei muuten vaan kuulu, vai johtuisikohan ettei ole 5G-liittymä tällähetkellä käytössä?

 

Jos 5G:tä ei löydy näkyykö CellMapperissä DCNR Status Restricted? Mikäli liittymässä ei sallita 5G:tä niin tuo voi näkyä 4G puolella. 

Tuohon en osaa sanoa, en tuollaista tekstiä osannut löytää cellmapperista.

 

Jollain ulkomodeemilla voisi kuvitella että saisi ihan käyttökelpoisen yhteyden tuosta Telian n78:sta, jos puhelimellakin saa tuollaisen yhteyden aikaan? 

 

Elisalle:  Pitäisi olla Ulkomodeemi jossa n28 (5G) ja 3+20 (4G) ,että saisi jotain mahdollista parannusta aikaan, onko tälläistä? (Lisäksi tuo n28 pitäisi saada kuulumaan ensiksi.)

 

Telian tapauksessa:

Voikos sitten missään ulkomodeemissa lukita käyttöön tai pois , että onko n28 tai/vain n78 käytössä 5G taajuutena (sen lisäksi tietty 4G taajuudet, jotka näyttää olevan Teliallakin lähimmässä tolpassa 3 ja 20.)  veikkaan ,että tuo n28 kuuluu kovempaa ja häiritsee yhdistymistä n78:siin jossain vaiheessa, (jos sellainen tulee Telialtakin alueelle).

 

Juu jos ei löydy verkon valinnasta voi olla ettei tukiasemassa ole 5G SA:ta käytössä. SA:n tallentamiseen ei tarvitse olla 5G-liittymää tosiaan kun verkkoon ei tarvitse rekisteröityä tallentaakseen sitä. 

Suosittelen odottamaan hieman vielä tätä vuotta jospa tulisi pian X65 / X62 alustalla olevat 5G-modeemit markkinoille kun niissä sitten NR-CA tuki kunnolla esim n28-n78. Näin sitten hyödyy enemmän 5G:stä kun SA alkaa olemaan liittymissäkin käytössä.