Vastattu

Elisan DNS vs. muut DNS-palvelut

  • 10 July 2023
  • 4 kommenttia
  • 842 katselukerrat

Hei elisa-porukka!

kertokaas mulle mikä saa käyttämään Elisan dns palveluita jos vaihtoehtoina on esim. dns0.eu ja quad9.net dns palvelut? Onko Elisalla samat “turvallisuus ominaisuudet päällä” kuin esimerkin palveluilla? Kotimaiset palvelun tarjoajat ei hirveesti anna tietoa, vai enkö vaan löydä?

 

 

EDIT 12.7.2023 // muokattu otsikkoa hieman selkeyden vuoksi -draakki

 

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi draakki 14 July 2023, 18:41

Katso alkuperäinen viesti

4 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Voit tottakai itse vapaasti valita, mitä DNS-palvelua käytät 🙂 Elisan DNS:ää käytettäessä palvelu on toki kotimainen, ja latenssi todennäköisesti pysyy paremmin kurissa vs. ulkomaiset DNS-palvelut. Pidämme huolta Elisan palveluiden sekä palvelujen ominaisuuksien tietoturvasta, mutta emme lähde sen laajemmin avaamaan mitä kaikkia speksejä Elisan ylläpitämä DNS sisältää. Itselläni ei ole sen kummemmin kokemusta yllämainituista DNS-palveluista, joten jos muilla yhteisöläisillä on kokemuksia eri DNS-palveluista niin pystyvät mahdollisesti jakamaan vinkkejä ja käyttökokemuksia enemmän. 👍🏼

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

Itse olen  joskus käyttänyt Cloudflare DNS for families osoitteita nimipalvelimina. Suodattaa sekä "malware" että "adult content" sivustot pois.

Toinen testaamani on OpenDNS Home, jossa käyttäjä voi hallita minkä tyyppiset sisällöt halutaan suodattaa pois.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

Itse käytän openDNS nimipalvelimia, kun jostain uutisesta luin, että tietoturvaexpertti suosittelee. On turvallisempi ja kuulemma moni tietoturva ohjelmakin vaihtaa DNS tuohon openDNS hommeliin.

Sitä en tiedä onko näin, mutta toistaiseksi kaikki ainakin toiminut ihan nii kuin pitääkin. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +26

Se, että onko tarve vaihtaa DNS-palvelimia pois operaattorin oletuksesta, riippuu aika pitkälti yhteyden käyttötarpeesta.

 

Jos nettiä käytetään ihan vaan surffailuun, suoratoiston katseluun tms. ei DNS-palvelimien vaihtaminen ole välttämättä tarpeellista. Toki, jos taloudessa on nuorisoa, joiden osalta haluaa jo DNS-serverille suodatuksen sisällön osalta, voi vaihtaminen olla fiksua.

 

Myös verkkopelaamisen osalta DNS-serverin vaihto voi olla fiksua. Operaattorin oletus palvelimet eivät välttämättä ole niitä nopeimpia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Cloudflare mainostaa itseään nopeimmaksi vaihtoehdoksi ja onkin monen median mukaan paras vaihtoehto verkkopelaamisen puolesta.

 

Tuossa on linkki Livewiren artikkeliin ilmaisista DNS-palvelimista. On toki lontooksi, mutta antaa vähän kuvaa siitä, mitä mikäkin palvelu tarjoaa ja DNS-osoitteet toki mukana.

https://www.lifewire.com/free-and-public-dns-servers-2626062

 

Osallistu keskusteluun