Kysely

MultiSIM: haluaisitko käyttää puhelinliittymääsi toisella puhelimella, tabletilla tai usemmalla kellolla?


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +12
 • OmaYhteisön yhteisömanageri
 • 2171 kommenttia

Kuvittele, että voit jakaa puhelinliittymäsi useaan laitteeseen niin, että ne kaikki käyttävät samaa puhelinnumeroa sekä liittymän puhe-, viesti- ja nettikiintiötä. Millä laitteilla haluaisit käyttää samaa liittymää? 

Tällä hetkellä Elisan MultiSIM-palvelulla voi jakaa puhelinnumerosi (liittymän) yhden älykellon kanssa. MultiSIM-palvelulla voi esimerkiksi soittaa puheluita, vastata tekstiviesteihin tai käyttää nettiä suoraan kellolla ilman, että puhelimen tarvitsee olla sen lähellä.

Lisätietoja nykyisestä MultiSIM-palvelusta: https://elisa.fi/multisim-kelloon

 

Tällä hetkellä kartoitamme suuntaviivoja sille, mihin suuntaan MultiSIM-palvelua voisi kehittää. Haluammekin kuulla, mitä ajatuksia sinulla herää siitä, että MultiSIM-palvelu olisi saatavilla muihin laitteisiin, esimerkiksi toiseen puhelimeen, tablettiin tai useampiin älykelloihin.


Kerro mielipiteesi kommenteissa! Voit vastata esimerkiksi kysymyksiin:

 • Millä laitteilla haluaisit käyttää samaa liittymää? 
 • Millaisissa tilanteissa MultiSIM-palvelu olisi mielestäsi hyödyllinen? Miksi?
 • Kiinnostaisiko sinua käyttää MultiSIM-palvelua yhdessä muiden talouteesi kuuluvien henkilöiden kanssa? Millaisissa tilanteissa? Miksi tai miksi ei?
 • Mitä muita ajatuksia sinulla herää olemassa olevasta MultiSIM-palvelusta tai mahdollisuudesta käyttää MultiSIMiä useilla laitteilla?

44 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

1. Ykköspuhelimessa, kakkospuhelimessa, kellossa ja tabletissa.
2. Lenkillä ollessa pelkän kellon kannsa ja kuntosalilla, tilanteessa kun mukanaolevasta puhelimesta akku menee tyhjäksi.
3. Omat liitymät jokaisella, siihen ei MultiSimmiä tartte.
4. Kyllä MultiSIM liitymään pitäisi voida olla mahdollista liittä useampikin laite kuin vain kaksi, siispä Elisa lanseeratkoon sellaisen.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Itselläni on käytössä vanhaa perua oleva lisäpalvelu. Laajalle MultiSIM -lisäpalvelulle on edelleen tarvetta, koska halvemman hintaluokan älylaitteille ei luvata sateenkestoa ja vain kevyt sisäkäyttö sallitaan. Applen tai Samsungin viihdekello on itselleni turhake, jos sitä tulee ladata liki päivittäin. Enkä voi käyttää sellaista töissä.

Elisan korvikkeeksi luoma “Ohjaaja lisäpalvelu” ei koskaan täyttänyt oikean MultiSIM-lisäpalvelun saappaita, sillä ”Ohjaajassa” toisten päätelaitteiden soiminen toteutettiin soitonsiirtojen avulla, eivätkä laitteet soineet koskaan samanaikaisesti. 

 

 1. Erilaisissa päätelaitteissa, myös eSIM mahdollisuus
 2. Lenkkeilyyn säänkestävä pienempi päätelaite tai varalaite mukaan ilman kortin vaihtoa
 3. Omat liittymät jokaiselle, mutta perheen tablet-laitteessa voisi olla yhteinen SIM
 4. Puhelinkäytössä jokaisen laitteen tulee soida samanaikaisesti. Soitonsiirto viiden sekunnin viivein ei ole vaihtoehto!

 

Löysin Saunalahti palsta -arkistostani tietoa vanhasta lisäpalvelusta ajalta jolloin kaikki oli paremmin, eikä sotaa käyty Euroopassa. Siinä on mielestäni hyvä pohja, jolle rakentaa MultiSIM-lisäpalvelun kolmatta sukupolvea.

--

 

 

Käyttäjätaso 1

Kiinnostaisi ehdottomasti käyttää toisessa, ns. lenkkipuhelimessa.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +8

Kyllä itsellekin ainakin kahdelle laitteelle (yleisimmin varmaankin puhelin ja tablet, toisinaan kaksi luuria) käyttöä Multi-SIM:lle varsin todennäköisesti löytyisi, ja ovat ainakin toistaiseksi erillisen fyysisen SIM-kortin tarvitsevia.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

1. Ykköspuhelimessa, kakkospuhelimessa, kolmospuhelimessa, kellossa (on jo käytössä kellossa) ja tabletissa. Ja ehkä mahdollisesti tulevaisuudessa jossakin laitteessa jossa on eSIM mahdollisuus. Jos joskus tulevaisuudessa on useampi kello käytössä niin haluaisin käyttää niissä kaikissa MultiSIM:iä.
2. Tarvittaessa voi lenkillä käydä pelkän kellon kanssa tai jos on lenkillä kahden puhelimen kanssa toiseen ei tarvitse jakaa mobiilitukiasemalla nettiä ja kun toisella tallentaa lenkin reittiä voi toisella puhelimella ottaa kuvia niin ei ole riskiä siitä että reittiä tallentava puhelimen lopettaa reitin tallentamisen kesken kun ottaa samalla puhelimella kuvia, niinkin on käynyt ja lisäksi kuvia ottavalla puhelimella voi jakaa suoraan kuvia/videoita kavereille tai vaikkapa live-videoa. Tai kun esim hitaammin latautuva puhelin on latauksessa voisi käyttää sillä aikaa nopeasti latautuvaa puhelinta, tai kun jostakin on akku päässyt loppumaan voi jatkaa käyttöä toisella laitteella. 
3. Siinä tilanteessa jokaisella olisi omat liittymät.
4. Kyllä MultiSIM:ssä pitäisi olla mahdollisuus käyttää useammalla kuin kahdella laitteella. Tulevaisuudessahan on varmaan mahdollista myös kannettavaan tietokoneeseen laittaa liittymä eSIM:llä. Puhelimien MultiSIM:ssä pitäisi mielestäni olla sama netin nopeus mitä pääliittymässä ja 5G mahdollista myös, kellossa toistaiseksi 10M netti nopeus on riittävä.

 

Lisätään vielä 4. kohtaan että MultiSIM hinta pitäisi olla sopiva ja niin että hinta on sama riippumatta siitä onko 2 vai 5 MultiSIM:iä käytössä, eli on yksi hinta eikä niin että jokaisesta MultiSIM menee erikseen maksu.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Millä laitteilla haluaisit käyttää samaa liittymää?

Aivan kaikilla mahdollisilla laitteilla. Älypuhelimella, peruspuhelimella, puhelinportilla varustetulla reitittimellä, tabletilla, …

Millaisissa tilanteissa MultiSIM-palvelu olisi mielestäsi hyödyllinen?

Multi-SIM tilanteita syntyy arjessa lähes itsekseen.

 • Lähdet töistä ja puhelin unohtuu sinne. Kun harvalla on kotona enää lankapuhelintakaan, olet pahimmillaan eristyksissä maailmasta seuraavaan aamuun saakka. Tällöin akkusikin on tietysti tyhjä ja voit puhua vain laturin johdon perässä roikkuen. Multi-SIM:n käyttäjänä sen sijaan tarkastat kotiin päästyäsi vain, että rinnakkaispuhelimen akussa on virtaa. Ilta jatkuu aivan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
 • Kauppareissun jälkeen puhelimesi on takin taskussa, eikä sen sointia sieltä kuule kukaan. Multi-SIM puhelin keittiössä pelastaa tilanteen.
 • Et halua ottaa herkästi rikki menevää lasilaatikkoasi mukaan ulkoillessasi, joten otat peruspuhelimesi mukaan.
 • Puhelimestasi häviää soittoääni. Kuulet kuitenkin rinnakkaispuhelimen soivan, joten saat vastattua puhelimeen ”kuurona”. Näin voi käydä esimerkiksi ohjelmistopäivityksen yhteydessä tai ihan vain äänenvoimakkuusnapin juututtua taskun pohjalla alas-asentoon.

Kiinnostaisiko sinua käyttää MultiSIM-palvelua yhdessä muiden talouteesi kuuluvien henkilöiden kanssa?

Tämä alkaa kuulostamaan jo täysiveriseltä vaihdepalvelulta.

Tällöin liittymillä pitäisi olla henkilökohtaiset ja ryhmäkutsunumerot erikseen. Kaikkien puhelinnumeroiden soitonohjausten ja A-tilaajan numeroiden täytyisi vastaavasti olla vapaasti asetettavissa.

Kotikäytössä tämä menee ehkä jo hieman yliampuvaksi. Ja pahoin pelkään, ettei perheistä löydy kuin yksi jäsen, joka osaa ja haluaa näitä ominaisuuksia käyttää.

Mitä muita ajatuksia sinulla herää olemassa olevasta MultiSIM-palvelusta

Multi-SIM kortit eivät saa olla liian kalliita esimerkiksi peruspuhelimeen, jossa internet-yhteydellä ei tee mitään. Ratkaisumalleja:

 • Internet-yhteydet niputetaan niin, että kaikkien korttien yhtäaikainen tiedonsiirron nopeus rajoitetaan sopimuksen mukaiseksi. Näin operaattorin ei tarvitse veloittaa nettiyhteydestä erikseen jokaiselta sim-kortilta, vaan pääliittymän maksu riittää kattamaan myös lisäkortit.
 • Halpa pari euroa/kk Multi-SIM ilman internet-yhteyttä, joka käyttää pääliittymän puhe- ja viestipakettia.

Kiinnostava. Hinta lienee este.

Kiitos mahtavista palautteista ja ideoista! Erityisesti kakkospuhelimet näyttävät nousevan niin täällä kuin muissakin tutkimuksissa. Jatkamme MultiSIMin kehittämistä ja tiedotamme mahdollisesta saatavuudesta muille laitteilla, sitten kun se on ajankohtaista. Toivottavasti jo pian!

Käyttäjätaso 2

Tarpeenhan se olisi mm. ulkoillessa kakkospuhelin (80 g) mukana, samoin pitkillä "vaelluksilla", ei tarvitse painavia varavirtayksiköitä, kakkospuhelin kestää pari viikkoakin ilman latausta. Olihan minulla multisim vuosia sitten, kunnes Elisa sen lopetti. 

Elisa on parikymmentä vuotta tarkoituksella yrittänyt lopettaa multi sim liittymät. Netti nopeus on luokkaa 1 mega ja jos haluaa sitä nostaa niin saa sanoa hyvästit multisimille. Eikö tämä jo kerro paljon Elisan touhusta. 

Eipä silti kyllä tollakin nopeudella tarvittaessa viihde toimii ja formuloita voi katsoa, ihan Elisan kiusaksi 🤣 

Multi sim ei ole sen kummallisempi kun ohjelmallisesti puhelut jaetaan useammalle kortille. Itse kortilla on eri numero ihan kun muillakin korteilla. 

Jos palvelu tulee uudelleen saataville niin hinta on varmasti todella suolanen ties millä verukkella koska kaikesta pitää voitto maksimoida.

Välillä en ole multisimiä tarvinnut mut olen pitänyt sen koska uutta ei saa.

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +12

Taannoinen Saunalahden multisim oli maanio, jonka menin rikkomaan.  Kätevää oli se, että samalla maksulla sain datan puhelimeen, läppäriin ja tablettiin. Nyt rahastuksen aikana kyseinen etu halutaan väkin poistaa ja kyniä asiakas viimeistä senttiä myöden varattomaksi.

 

Kätevintä tuossa oli se, että samalla numerolla oli useampi puhelin, jotka soivat samaan aikaan. Joten muutamia puhelimia saattoi jättää/unohtaa pitkin asuntoa. Puhelun tullessa pystyi siten vastaamaan nopeammin, kun puhelinta ei tarvinnut hakea viereisestä huoneesta. Tämä myös mahdollisti sen, että pystyi lähtemään ulos kävelylle ja sen arvokkaan puhelimen saattoi jättää kotiin ja ottaa mukaan havemman luurin. Joten sään vuoksi tapahtuvan puhelimen altistuksen pystyi hieman siirtämään rimpulan harteille. Lisäksi pääpuhelimeen ei tullut tarvetta tehdä soitonsiirtoa alinumeroon. Puhelut tulivat usein perille kaikkiin kortteihin. Joskus harvoin ei. Joten elämään helpottamaan tuo tulisi.

 

Nyt vain ihmetyttää että missä uusi tuleminen viipyy. Ennen Triplan rakentamista Elisan standillä miltei pakkopoistetuttiin liittymävaihdolla tuo multisim, koska sellainen tulee ihan ensi kuussa. Nyt on on mennyt muistaakseni kolme tai neljä vuotta eikä vieläkään sitä ole tuotu takaisin. Syytä en jaksa kirjoittaa uudestaan.

Käyttäjätaso 1

Kyllä, ilman muuta 2. luuriin olisi Multi-SIMmille käyttöä ja usein. Saisi samalla myös huikean akun keston aiikaan tuon 2. luurin avulla ja älykalikka vain varalta matkassa, eli ladattuna ja sammutettuna.👍

Käyttäjätaso 2

Nyt Elisan pitäisi laittaa vauhtia päälle tämän multi-sim'in kanssa, kilpailija saa rahastaa yksin näillä markkinoilla. Miksiköhän tämä palvelu silloin lopetettiin?  Onko markkinakatsaus, tutkimus, ennustus väärässä forumissa?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +17

Vikatilanteiden selvittäjänä näen ainoastaan ongelmia ja pulmia kaikkialla. 

Jotenkin pitäisi rajata se suurin ongelma ensin eli x multisimmiä yhdellä bulvaanilla joka vaan välittää x mobiililaajakaistaa eri mobiililaajakaistan käyttäjillle vaikka costa del solille ja jättää sen ensinmäisen laskun maksamatta, tai maksaa tovin kunnes suljetaan kohtuuttoman roamingkäytön perusteella.

Tai sitten pitäisi halventaa normi mobiililiittymien hintaa niin paljon että olisi se ja sama, monellako simmillä se on.

 

Käyttäjätaso 1

Vikatilanteiden selvittäjänä näen ainoastaan ongelmia ja pulmia kaikkialla. 

Jotenkin pitäisi rajata se suurin ongelma ensin eli x multisimmiä yhdellä bulvaanilla joka vaan välittää x mobiililaajakaistaa eri mobiililaajakaistan käyttäjillle vaikka costa del solille ja jättää sen ensinmäisen laskun maksamatta, tai maksaa tovin kunnes suljetaan kohtuuttoman roamingkäytön perusteella.

Tai sitten pitäisi halventaa normi mobiililiittymien hintaa niin paljon että olisi se ja sama, monellako simmillä se on.

 

Ei väärinkäyttölle mahdollisuutta ulkomailla kunhan Multi-SIM rajataan palveluntarjoajan toimesta siten että toimii lisäpalveluna vain kotimaassa. Normi käytänne siis.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +17

Mites se kotimaan väärinkäytön rajoittaminen?

Käyttäjätaso 1

Mites se kotimaan väärinkäytön rajoittaminen?

Estetään Multi-SIM roaming.

Käyttäjätaso 1

Mites se kotimaan väärinkäytön rajoittaminen?

Estetään Multi-SIM roaming. Kotimmata menee samassa pääkorton kanssa normaalisti, sama valvonta kuin pääkortilla.

 

Käyttäjätaso 2

Tarvitseeko asiakkaan murehtia mahdollisista ongelmista. Suomalainen solidaarisuusajattelu, mutta rangaistukset väärinkäyttäjälle eikä kaikille.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

”Costa del solit” voi tehdä avaamalla useamman Tarkka, Huoleton ja Mobiililaajakaista-liittymän. Siihen ei tarvita Multi-simmiä.

Suomessa on myös tehokkaat luottotietorekisterit, joten tuon tempun voi tehdä vain yhden kerran maksamatta laskuja välillä pois. Sille Elisa ei toki mahda mitään, jos suunnitelmaan kuuluu samalla pysyvä muutto Aurinkorannikolle.

Mutta Suomessa tuota on turha yrittää. Ellei sitten tykkää ladata prepaid-kännykkää rappukäytävässä, kun muuton jälkeen kämppään ei yllättäen saa edes sähköjä.

 

Mites se kotimaan väärinkäytön rajoittaminen?

Tuokin ratkeaa ehdottamallani tavalla Internet-yhteydet niputetaan niin, että kaikkien korttien yhtäaikainen tiedonsiirron nopeus rajoitetaan sopimuksen mukaiseksi.

Tällöinhän operaattorille on sama, onko yksi mobiililaajakaista jaettu reitittimellä usealle laitteelle vai kaikissa laitteissa itsessään Multi-sim.

Laitetoimittajalta voi toki tulla ensin vastaukseksi etteivät osaa. Mutta luulisi viimeistään sitten onnistuvan, kun Multi-sim palveluille luodaan omat asiakaskohtaiset APN:nät ja jokaisen APN:än kokonaistiedonsiirron nopeus rajoitetaan sopimuksen mukaiseksi.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Pohdin tässä sitä, etteikö ellua kiinnostaisi lainkaan, kuinka monta teratavua penttiperuskäyttäjä lataa mobiililaajakaistallaan kuukausimaksua vastaan. Tähän saakka linja on ollut se, ettei määrärajoitettuja laskutustyyppejä ole tuotu markkinoille, vaikka asiakkaat ovat sellaisia palstalla pyytäneetkin.

 

Jos nyt ymmärsin käyttäjän @irritus ehdotuksen oikein, niin nimellisnopeudeltaan 600mbit/s raketin nopeudella toimivan xG liittymätyypin toteutuva nopeus leikkautuisi sen mukaan monellako SIM-kortilla samanaikaisesti luukutettaisiin ellun mobiiliverkossa. 

 

Muualla maailmassa lienee kaikenlaisia laitekohtaisia lukituksia, jottei päätelaitteesta voisi edes jakaa nettiä mobiilidatalla kämmentietokoneelleen tms. Toivottavasti tällaiseen /seilyyn ei kuitenkaan Suomessa koskaan lähdetä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +18

Kyllä autoon voisin multisimmin hommata..

Veneessä olisi kaksi ilmeistä kohdetta:

 1. Katsastussääntöjen mukainen varapuhelin, joka on hätätilannekäyttöön ja yleensä suljettuna.
 2. Veneen mobiilireititin.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Minulla olisi tarve käyttää 3 korttia siten, että 2 on samaan aikaan käytössä. (Kateuksissani en todellakaan jakaisi ylimääräisiä kortteja muiden käyttöön. 🤴)

 1. puhelimessa mukana (nyt Huoleton 4G 200M 17,90 e/kk)
 2. tabletissa reissussa tai kotona (nyt Mobiililaajakaista 4G 20M 7,99 e/kk tai WiFi)
 3. reitittimessä kotona (nyt Mobiililaajakaista 5G 300M 24,99 e/kk)

Käytännössä tuo olisi niin, että puhelinta ja reititintä käyttäisin kotona samaan aikaan vaikkapa tietokoneella/Elisa Viihteellä.

Tai sitten reissun päällä olisi mukana tabletti ja puhelin.

Tällä hetkellä käytän kotona tablettia WiFin kautta ja reissussa sitten mobiilisti mutta tosi vähän;  Reitittimen kautta tabletille, tietokoneelle ja Viihteeseen menee kuukaudessa yhteensä semmoinen 500 Gigaa ja puhelimelle 50 Gigaa. Lisäksi puheluja on kuukaudessa 200-700 minuuttia ja viestejä muutamia kymmeniä.

Minulla on vielä varaliittymä Globetelilla, jos/kun Elisan verkko menee nurin tai akku loppuu tästä pääluurista. Ja pakkohan se isältä peritty hyvä numero oli jättää jemmaan. Tämä liittymä maksaa kuukaudessa 4,90 euroa ja puhelut/viestit 5,5 snt min/kpl.

Tarvitsisin tällä hetkellä yhden liittymän ja kolme korttia siihen. Tällä hetkellä minulle riittäisi 150-200 Megan 4G -liittymä ja siinä olisi käytössä samaan aikaan kaksi korttia. Voisin maksaa tästä minulle sopivasta palvelusta nykyisten hintojen sijaan yhteensä reilut 30 euroa. Käytännössähän voisin nyt jakaa datan puhelimelta tietokoneelle, Viihteelle ja tabletille halvemmalla, mutta puhelin akkuineen ei sellaisesta tykkää ja olisi se muutenkin hankalaa. Ajattelen tuosta datamäärän rajauksesta, että alkavalta 500 Gigalta kuukausikulutus voisi tässä nopeusluokassa maksaa vaikkapa 3-5 euroa lisää.
 

👉 Minkä verran te muut olisitte valmiita maksamaan MultiSIM-palvelusta?  👈

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +2

Kerro mielipiteesi kommenteissa! Voit vastata esimerkiksi kysymyksiin:

 • Millä laitteilla haluaisit käyttää samaa liittymää? 
 • Millaisissa tilanteissa MultiSIM-palvelu olisi mielestäsi hyödyllinen? Miksi?
 • Kiinnostaisiko sinua käyttää MultiSIM-palvelua yhdessä muiden talouteesi kuuluvien henkilöiden kanssa? Millaisissa tilanteissa? Miksi tai miksi ei?
 • Mitä muita ajatuksia sinulla herää olemassa olevasta MultiSIM-palvelusta tai mahdollisuudesta käyttää MultiSIMiä useilla laitteilla?

 

Heti pitää todeta kärkeen että olen ns. wanha ja kohtaliaisen tyytyväinen Saunalahden MuliSIM-pavelun käyttäjä - ja en ole pienimmässäkään aikeissa luopua palvelusta kunnes jotain parempaa on tarjolla.

Yksittäisistä liittymistä puhumisen sijaan kannattaisi miettiä talouden tai yksittäisen käyttäjän tietoliikennetarpeita kokonaisuutena, huomioiden tämän “paketin” verkkoresurssien käyttöä kokonaisuutena. Jos käyttäjällä olisikin vaikka 5 SIM-korttia liittymässä, miksi niistä pitäisi maksaa viiden liittymän hinta jos dataa ja puheluita käytetään vain yhden keskivertoliittymän verran? 

Itselläni MultiSIM on puhelimessa käytössä läppärissä ja tabletissa. Lisäksi yksi SIM-kortti on kodin kuituliittymän varayhteytenä VDSL-verkkopäätteessä mokkulassa. Muutamia teknisiä juttuja mitä kannattaisi huomioida: 

 • MultiSIM-ratkaisussa VoLTE ja VoWIFI -palveluiden pitäisi toimia kaikissa liittymissä. Nykyisessä Saunalahti MultiSIM -palvelussa VoLTE ja VoWIFI ei ole virallisesti tuettu, mutta tiedän 100% varmuudella useita tapauksia joissa VoLTE/VoWIFI on saatu atkivoitua Saunalahti MultiISIM -palveluun onnistuneesti. Ilmeisesti näissä vanhoissa Saunalahti-liittymissä on käytössä jotain historiallista tekniikkaa jonka integrointia ei ole tehty nykypalveluihin ja jota vain pari heppua käyttökeskuksessa osaa komentaa ns. oikein?
 • Roaming-tilanteissa  tämä Saunalahden MultiSIM-liittymä käyttäytyy aika persoonallisesti. Jos kaksi MultiSIM-liittymän päätelaitetta on roamaantuneena ulkomaille, ainakin minulla molemmat liittymät tippuvat 3G-verkkoon. Heti kun toinen päätelaite sammutetaan tai siirretään lentotilaan, toinen päätelaite palaa 4G-verkkoon. (Tätä vikaa selvitettiin aikanaan urakalla, mutta eipä tullut valmista..) →  MultiSIM-palvelussa kiinni olevat liittymät pitää toimia kaikissa mahdollisissa roaming-tilanteissa (0-N päätelaitetta Suomessa, 1-N päätelaitetta ulkomailla).  Jatkossa entistäkin tärkeämpää testata monipuolisesti tätä kun 5G-roaming tulee mahdolliseksi
 • Hinnoittelu ja paketointi: Jotain nämä lisä-SIM:it pitää toki maksaa. Täällä Belgiassa Telenetillä on mielestäni ihan OK hinnoittelu joka voisi toimia myös Suomessa: 
  • lisä-SIM -kortit maksavat 10 €/kk
  • kokonaisuus käyttää pääliittymän paketteja (hintaan sisältyy puhelut ja rajoittamaton mobiilidata Belgiassa, EU-roaming on 80 Gt/kk paketin kaikille käyttäjille yhteensä)
 • Lienee järkevintä että M2M käytön laiteliittymäsimmit olisivat oma kokonaisuutensa. Tässäkin voisi olla toki pakettitarjousten paikka. 

Joka tapauksessa kannustan vahvasti tuotteistamaan MultiSIM-palvelun uudestaan myytäväksi tuotteeksi, ottaen huomioon käyttäjän kaikki mobiilitietoliikennetarpeet. Palvelussa  SIM-korttien määrää ei ole syytä rajata vain 1-2 lisäsimmiin, tuolla 10 €/SIM/kk hinnoittelulla ARPU (average revenue per user)  lienee ihan kohdallaan vaikka simmejä olisi vaikka 5.  

Osallistu keskusteluun