GSM-datapuhelu ei onnistu

  • 30 July 2021
  • 8 kommenttia
  • 330 katselukerrat

Terve!

Yritin soittaa lankaverkon numeroon vanhaa kunnon GSM-datapuhelua sekä tietokoneella Nokian PCMCIA-korttipuhelimella että 6210:lla, mutta ei tunnu onnistuvan. PCMCIA-kortti sylkäisee ulos vain NO CARRIER, ja 6210 pelkän SIT-äänen “Tarkista palvelun asetukset”-viestin kera. Molemmat vehkeet kyllä rekisteröityvät hyvin verkkoon Radiolinjalle, kahdella liittymällä (Saunalahti) testattuna. 

Ainut maininta datapuheluista on koko elisa.fissä enää prepaidien hinnastossa sekä tulevan datapuhelun avausmaksussa. Pitäisiköhän nykyliittymissä mahdollisesti kytkeä datapuhelut päälle erikseen?


Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

8 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +7

Piti näin aamusta oikein kalenterista tarkistaa, mikä vuosi nyt on :grinning:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Tarkasta NO CARRIER virheilmoituksen jälkeen komennolla AT+CEER tarkempi virheilmoitus.

Onhan liittymäsi niin kutsuttu ”puhelinliittymä” tai ”laitenetti”? Saunalahden ”mobiililaajakaistoilla” ei voi soittaa puheluita.

Onko puhelun vastaanottaja modeemi lankapuhelinliittymässä, ISDN-sovitin ilman modeemiominaisuutta ISDN-liittymässä vai toinen matkapuhelin?

Jos vastapäässä on modeemi, soitithan nimenomaisesti modeemipuhelun? Analogiseen modeemiin ei voi soittaa ISDN-puheluita. Esimerkiksi V.32 9600 bit/s modeemipuhelua varten loitsua sovittimelle AT+CBST=7,0,1;+CHSN=1,1,0,0 ennen soittamista. Mikäli sovitin heittää komennosta virhettä, jätä +CHSN pois eli pelkkä AT+CBST=7,0,1

Mikäli vastapää on ISDN-sovitin ilman modeemiominaisuutta, siihen täytyy soittaa ISDN-puhelu. Loitsua esimerkiksi

  • V.110 9600 bit/s AT+CBST=71,0,1;+CHSN=1,1,0,0
  • V.120 9600 bit/s AT+CBST=39,0,1;+CHSN=1,1,0,0

Mikäli vastapää on GSM- tai UMTS-laite, modeemipuhelun vastaanottoon tarvitaan erikseen modeemipuhelinnumero. Jos liittymällä ei tällaista numeroa ole, soita siihen ISDN-puhelu V.110 tai V.120 protokollalla.

Matkaviestinverkossa suuremman nopeuden kuin 9600 bit/s käyttäminen edellyttää nopean piirikytkentäisen datan, HSCSD, tilaamista erikseen liittymään. Jos sinulla ei ole HSCSD tilattuna, yritithän muodostaa yhteyden nopeudella 300 – 9600 bit/s?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Yritin soittaa lankaverkon numeroon vanhaa kunnon GSM-datapuhelua

Onko numero aito POTS- tai ISDN-lankaliittymä?

Mikäli kyseessä on matkapuhelinverkon tai VoIP:in kautta toteutettu lankanumero, käytä FSK-modulaatiota. Loitsua siis V.21 300 bit/s varten AT+CBST=1,0,1;+CHSN=1,1,0,0

Jos löysit jonkun vanhan ISP:n soittosarjan numeron, se on todennäköisesti jo poistettu käytöstä. Mitä tapahtuu, kun yrität soittaa ihan tavallisen äänipuhelun puhelimella kyseiseen numeroon?

Uliseeko modeemi vai saatko tiedotteen? Numero ei ole käytössä lienee itsestään selvä. Palvelua ei ole toteutettu voi tarkoittaa, että vastapäässä on ilman modeemitoimintoa oleva ISDN-sovitin. Ilmoitus voi tulla myös laitteesta, joka ei tue puheluita laisinkaan.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Mitä? Onko noita ISDN-liittymiäkin vielä olemassa? Eipä olisi uskonut.

Enkä oikein jaksa uskoa että GSM-datapuhelut enää onnistuu kun tekniikka on muuttunut valtavasti, nykyään kännyköillä on mobiililaajakaistat eikä nykyiset puhelimet tue GSM-datapuheluita.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

Mitä? Onko noita ISDN-liittymiäkin vielä olemassa? Eipä olisi uskonut.

Kyllä niitä yritysasiakkailla vielä on. Uusia ei juurikaan enää myydä.

Kuluttaja-asiakkailla ei ole hetkeen ollut ja soittosarjatkin on kuopattu tovi sitten.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Onko noita ISDN-liittymiäkin vielä olemassa?

Tietysti, jos paikkakunnalla ylipäätään on vielä perinteisiä lankapuhelimia olemassa. POTS- ja ISDN-tulevat samoista puhelinkeskuksista. Vanhat sähkömekaaniset sekä analogiset elektroniset keskukset, jotka eivät ISDN:ää tukeneet, poistuivat käytöstä suunnilleen 1990-luvun puoliväliin mennessä.

Lisäksi GSM- ja UMTS-liittymillä on rajattu pääsy ISDN-palveluihin. V.110 ja V.120 protokollat ovat tuettuna, mutta raakaa 64 kbit/s kanavaa ei kännykällä saa auki.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

@harmaaa saitko @irritus :n ohjeilla ongelman ratkaistua? :)

Kerrottakoon myös, että Elisalla näitä soittosarjoja ei enää ole valitettavasti käytössä. GSM-datapuhelun soittaminen ei vaadi mitään erillistä käyttöönottoa täältä Elisan suunnalta, mutta toki puhelun vastaanottajan tulee tukea GSM-datapuhelun vastaanottamista.

(liittyy: https://kotimikro.fi/internet/modeemin-vinkuna-vaikeni)

Hyvä että täällä tuetaan myös hieman vanhempaakin tekniikkaa :)

AT+CEER kertoi että Requested facility not subscribed. Eli ilmeisesti tässä pitäisi silti jotain sallia Elisan puolelta?