GSM-verkko ei näy kaikille puhelimille

  • 10 helmikuu 2020
  • 8 kommenttia
  • 711 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Ovatko muut havainneet Elisan GSM-verkossa sellaista ongelmaa, ettei verkko tule verkonhaulla esille kaikilla puhelimilla?

Tänään törmäsin Imatralla sellaiseen, että Nokia 6630 ei virran kytkennän jälkeen löytänyt Elisan GSM-verkkoa puoleentoista tuntiin. Yhteisverkko näkyi listalla kyllä joka kerta, kun yritin hakea verkkoa.

Samaan aikaan puhuin Nokia 6310:lla pitkän puhelun ongelmitta Elisan GSM-verkossa. Puhelun jälkeen kokeillessani verkonhakua ja puhelimen sammuttelua, 6310 löysi joka kerta molemmat verkot, eli Elisan ja Yhteisverkon.

Muut kokeilemani puhelimet Nokia N-Gage, E75 ja 700 sekä Microsoft Lumia 950 toimivat kuten Nokia 6630, eli eivät näe Elisan GSM-verkkoa.

Mikä ihme voi olla, että kuudesta puhelinmallista vain yksi toimii Elisan GSM-verkossa? Onko Elisan GSM-verkossa tehty viime aikoina yhteensopivuusongelmiin johtaneita päivityksiä?

Jo toissa viikolla törmäsin Tuusulassa tilanteeseen, jossa Nokia 6630 ei löytänyt kuin Dna:n ja Telian GSM-verkot. Valitettavasti juuri sillä hetkellä minulla ei ollut käytettävissäni muita puhelimia, joten en tiedä, miten ne olisivat Elisan verkkoon reagoineet.


8 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1

minulla näyttää tomivan, testattu zte tara lite 3g (f320), sl prepaid, ei ole yhteisverkko alue.

jostain syystä tara lite näyttää operaattorikoodit nimien lisäksi.

pitäiskös tuota gsm:ää ruveta heivaamaan alas, elisa voisikin jo aloittaa ja korvata kriittiset alueet umts b8:lla. vihje myös muillekin operaattoreille. kai tuo edellä mainittu vika on kun elisa ei ole mitään ilmoitusta tehnyt.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Tuskin aivan heti hävitetään 2G-verkkoa, eikös nuo etäluettavat sähkömittarit toimi juuri moisen varassa?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Tuskin aivan heti hävitetään 2G-verkkoa, eikös nuo etäluettavat sähkömittarit toimi juuri moisen varassa?

Aika paljon kaikkea on joo 2G verkon varassa.

Mikä ihme voi olla, että kuudesta puhelinmallista vain yksi toimii Elisan GSM-verkossa? Onko Elisan GSM-verkossa tehty viime aikoina yhteensopivuusongelmiin johtaneita päivityksiä?

Mistään päivityksestä en ainakaan itse ole kuullut millä voisi moista vaikutusta olla :/ Toistuuko ongelma siis yhä noilla puhelimilla eli kun nyt kertaalleen ovat jo verkon löytäneet niin uudet haut yhä heikoissa kantimissa? Ja mikä oikeastaan ehkä vielä oleellisempaa, testasitko tuota missään muualla kuin tuolla Imatralla yhdessä osoitteessa?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Toistuuko ongelma siis yhä noilla puhelimilla eli kun nyt kertaalleen ovat jo verkon löytäneet niin uudet haut yhä heikoissa kantimissa?

Jos jätän Nokia 6630 automaattihaulle, se loppujen lopuksi pääsee verkkoon noin 10 minuutin – puolentoista tunnin kuluttua. Jos otan manuaalihaun tämän jälkeen, puhelin löytää sekä Elisan että Yhteisverkon.

Mutta jos sammutan puhelimen, palataan taas tilanteeseen, että manuaalihaulla löytyy vain Yhteisverkko. Ja automaattihaulla verkon löytäminen kestää todella pitkään.

E75 en ole jaksanut odottaa, pääsisikö se GSM-verkkoon, jos jättäisin sen automaattihaulle. Manuaalilla löytyy vain Yhteisverkko. UMTS-verkko toimii normaalisti, joten tällä puhelimella sitä käytettäessä Elisa löytyy verkonhaulla.

 

testasitko tuota missään muualla kuin tuolla Imatralla yhdessä osoitteessa?

Toistaiseksi vasta yhdessä paikassa.

 

@lasselusse , GSM verkkoa on vaikea sulkea, sillä sitä käyttävät etävalvonta- ja kauko-ohjaussovellusten lisäksi monet puhelimetkin. Vielä kun Elisa purkaa koko ajan UMTS2100-verkkoa, vanhoille yksitaajuus-UMTS-puhelimille ei edes jää muuta vaihtoehtoa kuin GSM-verkko.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Vika tuntuu olevan hyvin paikallinen. Parin kilometrin päässä kun Nokia 6630 sammuttaa ja käynnistää uudelleen, verkko löytyy ripeästi.

Kokeilin myös Microsoft 108 puhelinta ongelmallisessa paikassa. Automaattihaulla puhelin rekisteröityy Elisan GSM-verkkoon, mutta käsihaku ei löydä muuta kuin Yhteisverkon!

GSM-tilassa Samsung GT-B2710 löysi verkon, mutta ei päästänyt lainkaan verkonvalintaan. Vasta, kun puhelimen käynnisti uudelleen, verkonvalinta-valikkoon pääsi. Silloin kun valikkoon asti sattuu pääsemään, tämä puhelin näkee sekä Elisan että Yhteisverkon.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1

Kenelle tuolla on allokoitu gsm900 alueen e-kanavat? Ainakin alkuvaiheessa joissakin puhelimissa ei ollut egsm900 tukuea. Kuitenkin ainakin Lumian pitäisi jo tuota tukea. n-gage on jo siinä vaiheilla. Tuntuu kuitenkin aikaa kaukaa haetulta tämä syy, jos uusista puhelimista on poistettu aiemmin lisätty taajuusalue.

 

Alkuvaiheessa tuo e-alue annetiin Suomen 2G:lle, mutta taajuukisa on käsittääkseni ajoittai allokitu käytön mukaan uudestaan. Joten onko Elisalle nyt annettu tuo gsm900 spektrin alkupää höystettynä e-kanavilla?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

E-GSM kaistaa on jaettu aikojen saatossa eri tavoin.

Alun perin se osoitettiin Suomen 2G:lle, joka oli Dna:n tavoin mukana Finnet-ryhmässä. Mutta kun paljastui, että suositut kaksitaajuuspuhelimet Nokia 6150 ja 3210 eivät toimineet tällä kaistalla, GSM900- ja E-GSM-taajuudet jaettiin tilapäisesti uudelleen ”jokaiselle jotakin”-periaattella.

Myöhemmin, kun UMTS900 tuli kuvioihin mukaan, tarvittiin yhtenäisisiä taajuusalueita Nokia 6150 ja 3210 aiheuttaman tilkkutäkin sijaan. Tällöin taajuudet jaettiin jälleen uudelleen ja nykyään E-GSM:ää käyttävät Manner-Suomessa ainoastaan Dna ja Yhteisverkko. Ahvenanmaalla E-GSM:ää käyttävät Telia ja Ålcom.

Elisalla ei käytössään lainkaan E-GSM kaistaa.

Kaikki kokeilemani puhelimet, mukaanlukien N-Gage, tukevat E-GSM-kaistaa.

Lisäksi kyse ei voi olla puhelimen tukemista taajuuskaistoista, sillä jos tänne tulee muualta puhelin jo valmiiksi verkkoon rekisteröityneenä, se toimii. Ainoastaan virran sammuttamisen ja uudelleenkytkennän jälkeen verkkoon rekisteröityminen kestää minuuteista tunteihin.

Käyttäjätaso 5

Pitipä kaivaa arkistoista vanha 6630 ja laitoin siihen Saunalahden Nettiaseman sim-kortin. Kunhan akkuun sai vähän virtaa ladattua ja puhelimen käyntiin, niin löysi verkon oikeastaan heti. 3G verkkoon ei kytkeydy, onkohan tässä sitten Elisalla 900 MHz 3G verkko. Sonera (jonka puhelin ilmoittaa :) ) käyttää 2100 MHz 3G verkkoa alueellani, kun siinä oli verkkohaussa 3G tunnus edessä.  Nettiaseman kortilla puhelukin näytti onnistuvan. Ladataan nyt vanhuksen akku täyteen :)

Osallistu keskusteluun