Karmiva tarina ulkomaanpuhelusta

  • 6 February 2023
  • 6 kommenttia
  • 279 katselukerrat

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +7

Haluan vain jakaa kokemukseni tännekin jonka koin eilen kun sain puhelun ulkomailta. Äitini soitti eilen Teneriffalta normaalin puhelun mulle tänne Suomeen niin se puhelu rätisi niin paljon että äitini puheesta ei meinannut saada selvää mut ilmeisesti hän sai selvää mun puheesta. Neuvoin heti että soita Telegrammin kautta koska puhelu pätki ihan liikaa eikä puheesta saanut selvää. Niinpä hän soitti mulle Telegrammilla niin heti laatu parani tosi kirkkaaksi ja puheesta sai selvää.

Aloin miettimään että onko oikeasti ulkomailla teleoperaattoreiden verkko noin kuraa että puheluiden laatu on noin huonoa että rätisee ihan älyttömästi? Suomessa sentään puheluiden laatu on paremmalla tasolla. 

Neuvoin äitiäni myös soittamaan mielellään Telegrammilla kun siitä soittaminen ei maksa mitään. Jos soitat toisesta maasta Suomeen niin se maksaa normaalin puhelun verran. Sama juttu on muissa älypuhelimen tai tietokoneen viestintäsovelluksessa että kun soitat niin se ei maksa mitään, ja siinä säästää sen puhelun hinnan verran rahaa. Tämä on hyvä syy käyttää VoIP puheluita.


6 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Jos verkko on siellä niin surkea, että puhelutkin rätisee, niin nettikö kuitenkin toimii siellä kuraverkossa (ja ilmaiseksi vielä), että sen kautta voi soitella?

Hotellien Wi-fi verkot nyt ainakin on tunnetusti ihan surkeita siellä saarilla, joten sen kautta ei varmaan soittelu onnistu..?

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +7

Joo, se soitti mobiilidatalla mulle. Ei se mobiilidatan käyttö oo ilmaista. Liittymään kuuluu tietty määrä dataa ulkomailla jonka jälkeen datan käytöstä veloitetaan.

Vestintäsovelluksen puhelu ei taida kuluttaa paljoa dataa (riippuu toki kuinka pitkään juttelet). 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +3

Eukko kun soitti Viron laivalta Viron puolella. Ääni oli tosi surkea, pisti puhelun poikki ja soitti uudelleen. Ääni oli nyt niin pirun hyvä, sanoin että saattoi vaihtaa mastotaajuutta pienemmälle.

 

 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Joskus tuntui siltä, että oli operaattorien väliset runkoyhteydet tukossa. Muistelen, että kännykällä Teneriffalta soitto Suomeen on aikaisemminkin ollut surkea äänenlaatuista, mutta esim. soitot Teneriffan sisällä toimi hyvällä laadulla. Lankapuhelimella soitot Suomeen onnistuivat oikein hyvin.

Vastaavaa ongelmaa olen havainnut muissakin maissa, joissa paljon Suomalaisia lomailijoita, iltaisin Suomeen soittelemassa. Vuosia sitten oli esim. Elisa → DNA puheluissa kapasiteetti ongelmia, joka kuului huonona äänenlaatuna ja puhelujen katkeiluna.

Nykyään eipä EU:ssa käyttö periaatteessa maksa sen enempää kuin kotimassa. Jos rajattomat puhelut saa vapaasti Suomeenkin soitella.

 

Netti todennäköisesti reitittyy eri reittejä kuin puhelut niin IP-puheluissa on sitten eri paikassa pullonkaulat. Myöskin IP-puheuissa voi olla koodekit paljon parempi laatuisia (yleensä ovat parempia, vastaavat lankapuhelimen äänenlaatua tai jopa parempaa).

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +7

Jep, en tiedä mitä reittejä noi puhelut mutta ainaskin netissä on paljon vaihtoehtoja koska on tosi paljon merikaapeleita ja reittejä joista menis. Siis jos miettii pullonkauloja internetissä niin onko ne joissain keskuksissa?

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +11

Puhelun äänenlaatu menee 2G/3G:ssä miten on operaattorin välille yhteydet toteutettu. Puhelu yhdistyy ulkomailla ensin ulkomaalaisen operaattorin kautta ja ohjataan sitten kotimaan operaattorille. 4G VoLTE taas muuttaa toimintaa niin että puhelu yhdistyy suoraan datayhteyden tavoin kotioperaattorin verkkoon jolloin äänenlaatukin pitäisi samantasoinen olla kuin kotioperaattorin verkossa.

Mobiilidata yhdistyy ulkomailla aina kotioperaattorin verkon kautta ja tästä syystä ulos menevä IP-osoitekin on kotioperaattorin ja sitten viive on usein todella korkea. VoIP -palvelut kuten Telegram sitten liikenne kulkeutuu tällä tavoin mutta eipä se äänenlaatuun oikeastaan vaikuta. 

VoWIFI:ä jos käyttää ulkomailla saa puhelimen yhdistymään suoraan kotioperaattorin verkkoon ja puhelun laatu on sama kuin kotimaassa. 

Osallistu keskusteluun