Vastattu

Katvealueella 3G-alasajon seurauksena

  • 1 April 2024
  • 3 kommenttia
  • 135 katselukerrat

Vapaa-ajan asunnollamme hieman Kuopio pohjoispuolella 3G-verkon lakkauttaminen vaikutti huomattavasti Elisa-verkon käytettävyyteen.
Aiemmin puhelut toimivat ongelmitta, lataus- /lähetysnopeudet olivat luokkaa 5-10Mbit/sek. Nyt puhelut 4G-verkossa ovat käytännössä mahdottomia sillä lähtevässä suunnassa ääni katoaa tämän tästä sekuntien ajaksi. Latausnopeus vaihtelle välillä 2-5Mbit ja lähetysnopeus välillä 0,1-2Mbit, usein nopeustesti keskeytyy virheeseen. 4G signaalin taso (puhelimet moto g41, moto g32) vaihtelee välillä -109... -104dBm. Signaalin taso ei merkittävästi muutu siirtyessä paikaasta toiseen tai sisältä ulos.

Mimo-paneeliantennilla varustettu 4G-reititin (LTE3301) näyttää lukemia: RSSI=-75dBm, RSRP=-103dBm, RSRQ=-9dBm, SINR=6dBm. Nopeustesti antaa lukemia lataus 15-20Mbit/s, lähetys 10-15mbit/sek.

Olin yhteydessä Elisan vikapalveluun ja sieltä todettiin että olen nyt katvealuella, tehtiin katvealueilmoitus (toteamuksella: pitkä prosessi, voi kestää vuosia). Lisäksi neuvottiin käyttämään puhelimessa 2G-valintaa tai WiFi-puheluita. ==> 
* 2G-valinnalla puhelut kyllä toimivat, mutta käytännössä tuo ei ole toimiva ratkasu sillä datayhteydet toimivat vain kun puhelin on Wifi-verkossa.
* Wifi-puhelut valinta ei myöskään ole käyttökelpopinen sillä Wifi-puhelussa ääni puurouttu aika ajoin käsittämättömäksi murinaksi.

Mitä tehdä?
* Käyttää WhatsApp puheluja aina kun mahdollista (nuo toimivat ongelmitta).

* Käyttää kahta SIM-korttia, konfiguroida toinen SIM-puhelinkäyttöön 2G-verkossa ja toinen datakäyttöön 4G-verkossa. Ongelma tuossa on kahdesta liittymästä aiheutuvat kustannukset.

* Yrittää saada WiFi-puhelut toimimaan parantamalla 4G-reitittimen toimintaa korvaamalla paneeliantenni MiMo-harava-antennilla.

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi irritus 1 April 2024, 15:01

Katso alkuperäinen viesti

3 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
  • Wifi-puhelut valinta ei myöskään ole käyttökelpopinen sillä Wifi-puhelussa ääni puurouttu aika ajoin käsittämättömäksi murinaksi.
  • Käyttää WhatsApp puheluja aina kun mahdollista (nuo toimivat ongelmitta).

Tämän ei pitäisi olla samanaikaisesti mahdollista. Ilmeisesti puhelimesi soittaa edelleen VoLTE-puheluita, vaikka olet aktivoinut VoWiFi:n.

Tällöin kytke matkapuhelinverkko pois päältä ja käytä pelkkää WiFi:ä. Useimmissa puhelimissa tämä toteutetaan kytkemällä ensin lentotila päälle ja sen jälkeen kytkemällä WiFi takaisin päälle.

Huomaa, että tekstiviestien vastaanotto ei toimi Elisan VoWiFi:ssä. Kytke puhelin säännöllisesti matkapuhelinverkkoon, eli käännä lentotila pois, jotta viestit pääsevät perille.

  • Käyttää kahta SIM-korttia, konfiguroida toinen SIM-puhelinkäyttöön 2G-verkossa ja toinen datakäyttöön 4G-verkossa. Ongelma tuossa on kahdesta liittymästä aiheutuvat kustannukset.

Latausliittymässä ei ole kuukausimaksua. Normaalit kotimaanpuhelut 0,066 €/min.

Sitä tulee ladata vähintään 2 vuoden välein. Vähimmäslataukset ovat 10 € saldoa tai paketit Nettiviikko 4G+ 7,99 €, Puhepaketti Elisan ja Saunalahden matkaviestimiin 6,99 €, Viestipaketti 6,99 € sekä Turbo 5G netti 72 tuntia 4,99 €.

Muista kuitenkin, että valtaosa dual sim-puhelimista on dual standby, eli molemmat kortit toimivat vain valmiustilassa. Näin toinen kortti samassa puhelimessa on turha, sillä puhelun aikana netti ei kuitenkaan toimisi.

Ylimääräisestä liittymästä olisi todellista apua ainoastaan, kun laitat sen kokonaan toiseen puhelimeen.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
  • 2G-valinnalla puhelut kyllä toimivat, mutta käytännössä tuo ei ole toimiva ratkasu sillä datayhteydet toimivat vain kun puhelin on Wifi-verkossa.

Oletko kokeillut antaa verkonvalinnan olla 2G/3G/4G, mutta kääntää pelkästään VoLTE-puhelut pois päältä? Joissakin puhelimissa asetus on selkeästi VoLTE tai 4G-puhelut, mutta toisissa se voi olla hyvinkin epämääräinen. Esimerkiksi Enhanced 4G LTE-tila tai Kehittyneet puhelut. Selitteenä voi olla Käytä 4G-palveluita puheluiden ja muiden viestinnän parantamiseksi (suositeltavaa).

Tällöin puhelin hakeutuu valmiustilassa 4G-verkkoon tiedonsiirtoa varten ja putoaa 2G:lle ainoastaan puhelun ajaksi. Silloinkaan tiedonsiirto ei toimi puhelun aikana ilman WiFiä, mutta palautuisi kuitenkin automaattisesti puhelun jälkeen.

@irritus, kiitos vinkeistä. Olin jo moneen kertaan kokeillut kaikkia mahdollisia SIM-asetuksia huonolla menestyksellä. Sitten muistin että vanhan kikka saada laite kuin laite toimimaan on vetää töpseli irti seinästä ja kytkeä se sitten takaisin.  Ja tuo toimi, 😀 Motossa 4G-asetusten muutosten käyttöönotto vaatii bootin. Nyt puhelut käyttävät 2G-verkkoa ja muutoin data liikkuu WiFi:ssä tai 4G-verkossa.

Osallistu keskusteluun