Kiinnitetty keskustelu Blog

Ongelmia koputuksen kanssa? Katso ohjeet ongelman ratkaisemiseksi täältä!

  • 24 lokakuu 2019
  • 2 kommenttia
  • 9486 katselukerrat
Ongelmia koputuksen kanssa? Katso ohjeet ongelman ratkaisemiseksi täältä!
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +3

Koputuspalvelu on maksuton perusominaisuus kaikissa Elisan Saunalahti-liittymissä, ja palvelu on oletuksena päällä. Olemme kuitenkin saaneet viime aikoina yhteydenottoja asiakkailtamme, että koputuspalvelu ei toimi. Ajattelin tämän vuoksi koota pienen tietopaketin, jonka avulla voit ratkaista koputuspalvelun ongelmat helposti :)

Taustaa

Koputuspalvelun avulla laitteesi ilmoittaa äänimerkillä, kun toinen puhelu on tulossa toisen puhelun aikana. Ongelmia koputuspalvelun kanssa voi esiintyä silloin, kun koputuspalvelua aktivoidaan käyttöön puhelimen ollessa 4G-verkossa. Syy tähän on yksinkertainen: koputuspalveluun on aikanaan määritelty teknisellä tasolla standardiksi, että aktivointi tehdään 2G- tai 3G-verkossa. Koska standardi on maailmanlaajuinen, ei tämän ominaisuuden muuttaminen tapahdu aivan käden käänteessä.


Ongelmaa voi siis esiintyä silloin, kun koputuspalvelua otetaan käyttöön VoLTE:n eli 4G-puheluiden ollessa käytössä. 4G-puhelut, kavereiden kesken VoLTE, tarkoittaa tekniikkaa, jonka avulla puheluita voidaan soittaa 4G-verkon yli. Aikaisemmin puhelut ovat menneet pääasiassa 2G- ja 3G-verkkojen kautta. Koska puhelin ei siirry hitaampaan 2G- tai 3G-verkkoon puhelun aikana vaan laite pysyy 4G-verkossa, voit käyttää nopeampaa 4G-yhteyttä puhelun ollessa kesken. Tästä on apua myös asiakkaille, jotka jakavat puhelimesta yhteyttä tietokoneelle tai muulle laitteelle. Netin lisäksi puhelut yhdistyvät 2G/3G-verkkoa nopeammin, ja lisäksi 4G-puhelut tulevat laadukkaammalla HD Voice -äänenlaadulla.

 

Aktivoin koputuksen puhelimestani, mutta koputus ei toimi. Miten saan koputuksen toimimaan?

Vaikka ongelma voi tuntua ärsyttävältä, on ongelmaan olemassa helppo ratkaisu, jonka pystyy tekemään omalla puhelimella käden käänteessä :)

Ensin laitteesi pitää saada pois 4G-verkosta, jotta koputuspalvelu voidaan aktivoida oikein.
- Samsung: Asetukset → Yhteydet → Matkapuhelinverkot → Verkkotila → 2G/3G
- iPhone: Asetukset → Mobiiliverkko → Mobiilidatavalinnat → Ota käyttöön 4G → Pois
- OnePlus: Asetukset → Wi-Fi ja Internet → SIM-kortti & verkko → Ensisijainen verkko → 2G/3G (automaattinen)

Tämän jälkeen voidaan aktivoida koputuspalvelu laitteellesi käyttöön. 
- Samsung: Avaa Puhelin -sovellus → Asetukset →  Lisää asetuksia/Lisäpalvelut → Koputus
- iPhone: Asetukset → Puhelin → Koputuspalvelu
- OnePlus: Avaa Puhelin -sovellus → Asetukset → Puheluasetukset → SIM-kortti → Lisäasetukset → Koputus

Mikäli koputus on valittuna valmiiksi, ota koputus tilapäisesti pois päältä ja valitse se uudelleen aktiiviseksi.

Nyt koputuspalvelu on aktivoitu laitteellesi.  Ota vielä 4G-yhteydet takaisin käyttöön samaa reittiä, mistä laite otettiin pois 4G-verkosta.


2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

Siirsin tämän Puheliittymät-alueelle, sopii paremmin tänne :)

Käyttäjätaso 7

Kuten aloituksessa todetaan niin koputuspalvelu on maksuton kaikkiin puhelinliittymiin kuuluva toiminto.

Viime aikoina on esiintynyt turhan paljon tapauksia , missä koputus on lakannut toimimasta. No edellä on kerrottu ohjeita asian korjaamiseen , mutta minusta tässä on taustalla vähän muutakin. Siis operaattorit tuovat verkkoon uusia palveluja (mm. VoLTE jne.) ja siinä yhteyteydessä osa vanhoista palveluista lakkaa toimimasta. Minusta kyse on huonosta päivitystenhallinnasta , jos aiemmin toiminut palvelu lakkaa toimimasta ilman asiakkaan itse tekemiä toimia.

Siis operaattorin velvollisuus on huolehtia , että verkkoon tuodaan päivityksiä vain ja ainoastaan kunnolla testattuina etteivät ne riko jo olemassa olevia toimintoja. Ei kai ole järkevää , että jokainen asiakas erikseen on yhtetydessä aspaan ja sieltä käsin korjataan tilannetta. No toki puhelinvalmistajillakin on pieni osuus asiassa , mutta pääsääntöisesti tuon koputuksen toimimattomuus on keskuksista ja niiden laajennuksista kiinni.

Osallistu keskusteluun