Verkon haku ulkomailla

  • 17 September 2023
  • 3 kommenttia
  • 89 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Puhelimessani on kaksi Elisan liittymää, toinen perinteisellä Sim-kortilla ja toinen eSim:llä. Olin ulkomailla reissussa ja tein sellaisen huomion, että kun puhelimen poisti lentotilasta ulkomailla, eSim-liittymä löysi ulkomaan verkon käytännössä heti mutta kortillinen liittymä haki verkkoa pitkään. Mikähän tuossa eSim:ssä on niin paljon kehittyneempää, että hakee verkon noin nopeasti?

Kyseessä on Iphone 12 mini puhelin.


3 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +26

Perinteinen SIM-kortti on muovinen läpyskä, josta puhelin hakee tarvittavat tiedot. Se ottaa oman aikansa, koska tekniikka asettaa omat rajoituksensa tiedonsiirron nopeuteen.

 

eSIM on taas puhelimen piirilevylle asennettu komponentti, joka mahdollistaa nopeamman tiedonkulun. Tämän ansiosta puhelin pystyy lukemaan dataa eSIMiltä paljon nopeammin kuin perinteiseltä SIM-kortilta.

 

Tämä selittää myös sen, miksi eSIM yhdistyy verkkoon nopeammin kuin perinteinen SIM-kortti. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Vaikka sim-kortin tiedonsiirtonopeus on matala, ei siellä myöskään suuria määriä tietoa kulje. Fyysisellä sim-kortilla Nokia 1611 pääsee virran kytkennästä verkkoon 8 sekunnissa. Samsung Galaxy A51 vaatii 1 min 20 s.

Veikkaan, että verkkoon kytkeytymiseen kuluva aika on enemmän kiinni sattumanvaraisista asioista kuin sim/esim erosta.

Jos maassa on vaikka kolme operaattoria ja neljä verkkotekniikkaa, puhelin joutuu etsimään sopivan verkon 12 vaihtoehdosta. Verkkovierailusopimukset harvoin kattavat kaikkia 12 vaihtoehtoa. Hyvällä tuurilla verkko, jonne pääsee, osuu kohdalle heti ensimmäisellä yrityksellä. Huonolla tuurilla saadaan ensin parista verkosta pakit, ennen kuin sopiva löytyy.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Tarkennuksena, kotimaassa kumpikin liittymä kytkeytyy verkkoon suhteellisen nopeasti ja ero ei oikeastaan ole perinteisen ja eSim välillä. Mutta ulkomailla eSim on käytännössä yhtä nopea kuin kotimaassa. Perinteinen sim on aina etsinyt melko pitkään verkkoa ulkomailla. Eli kun laitat puhelimen verkkoon lentokoneessa, olet jo kaukana terminaalissa ennenkuin perinteinen Sim saa verkosta kiinni. Mutta enemmänkin hämmästelen, miten nopeasti eSim löytää verkon ulkomailla.

Osallistu keskusteluun