Wanhan GSM-autopuhelimen toimivuus Elisan verkossa

  • 26 maaliskuu 2019
  • 29 kommenttia
  • 1842 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

29 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Alkuperäistä tarinaa lukiessa tuli yhtäkkiä mieleen, että tuon Automotorolan aikoihin GSM900 MHz verkkoon lanseerattiin taajuusalueen laajennus E-gsm, jota kaikki silloiset matkaviestimet eivät tukeneet. Tosin motorola ei löytäisi elisan verkkoa lainkaan, jos taajuusalue olisi kokonaan väärä.
Käyttäjätaso 7
itse kaipaisin älyluureissa ominaisuuksia jolla voisi estää gsm:n käytön ja pakotuksen lte-verkkoon. valitettavasti älypuhelimissa on vajaat verkko-optiot. minulla on kaksi mobiili-reititintä ja pakotus lte:n on koko ajan päällä. toisessa ei ole edes gsm tukea. yhdellä syrjäisellä paikalla ei eräs operaattori tahtonut toimia kunnolla ja seilaisi koko ajan umts:n ja lte:n välillä siten että umts ei oikeastaan toiminut ollenkaan ja lte jotenkin. lte pakotuksella sai toimimaan riittävästi.
Tuo pelkän 4G-verkon käyttö ei ole realismia ennen kuin VoLTE on kaikissa älypuhelimissa. Nykyäänhän valtaosassa puhelimia puhelut kulkevat 3G-verkossa tai peräti 2G-verkossa ja vain data 4G-verkossa. No katsellaan mitä 5G tuo tullessaan , mutta siinä menee vuosia , kun koko laitekannan pitää uudistua tukemaan sitä. Mobiilireitittimissä ei puheominaisuuksia edes ole , joten ne voi jättää tämän keskustelun ulkopuolelle.

Olen sakarialanteen kanssa samoilla linjoilla eli luultavasti 3G kipataan ennen kuin 2G , koska esim. noita aiemmin mainittuja etäluettavia sähkömittareita ym. on 2G-verkossa pilvin pimein. Tähänkin asiaan saattaa muutosta 5G:n myötä toki tulla (IoT-tuki) , mutta siihen menee vuosia ja edellyttää mittavaa laitteiden vaihtoa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

No kerroit asian, mitä Elisan kartta ei näytä. Elisan kartan mukaan kaikkialla 2G. Minusta karttaa pitäisi muuttaa, jos on todellakin niin, että Elisalla on paljon alueita joissa 2G vapautettu 3G:n käyttöön. Suositat 2G/3G-puhelinta tästä syystä, mutta samalla Elisan verkkokaupassa on parikin peruspuhelinta, jossa pelkästään 2G-tuki eli eivät toimi kunnolla Elisan liittymällä.

Minä haluan, että tästä on tieto sivuilla, ja myydään puhelimia joka liittymillänne toimii.

Moni muukin kyselee tässä ketjussa miksi kuuluvuuskartta on sitten eri mieltä että 2G on joka paikassa Nuorgamista Hankoon. Tässäkin aloittaja totesi, ettei toimi 2G.

Jos 2G on poistettu "monesta paikasta", niin miksei sitä poisteta kuuluvuuskartasta.
Tosin tuossa sakarialanne epäili, että 3G -verkko kuolisi pois ennen 2G -verkkoa. Kumpaa tässä nyt uskoa vai uskoako kumpaakaan?


Esimerkkinä voisi todeta, että norjalainen Telenor on sulkemassa 3G-verkkonsa vuoden 2020 aikana.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Tosin motorola ei löytäisi elisan verkkoa lainkaan, jos taajuusalue olisi kokonaan väärä.

Näinhän se on, kun verkko kerta näkyy verkonhaulla, puhelin tukee oikeita kanavia.

Suomessa E-GSM kanavia käyttää Dna, Yhteisverkko ja Ålcom. Eli toisin sanoen, Elisan sim-kortti ei edellytä puhelimelta E-GSM tukea.

Mobiilireitittimissä ei puheominaisuuksia edes ole , joten ne voi jättää tämän keskustelun ulkopuolelle.

Osassa mobiilireitittimiä on puheominaisuudet, joten tällaista yleistystä ei voi tehdä.

Osallistu keskusteluun