Vastattu

Sähköposti piilottaa ja hukaa liitetiedostoja Google Chromea käytettäessä

  • 15 February 2022
  • 1 kommentti
  • 196 katselukerrat

  • Tiedonhaluinen
  • 0 kommenttia

Normaalisti, kun vastaanottaja Google Chrome tai Mozilla Firefox -selainta käyttäen avaa Elisa Sähköpostissa (webmail.elisa.fi) saapuneen sanoman, sovellus ilmaisee vastaanottajalle liitetiedoston näyttämällä tiedostotyypin ikonin, tiedoston nimen linkkinä ja "Avaa / Lataa" -pudotusvalikon.

 

Google Chrome -selainta käytettäessä käy melko usein niin, että Elisa Sähköposti ei avattua sanomaa katsottaessa ilmaise millään em. tavalla vastaanottajalle, että sanomassa on liitetiedosto, eikä vastaanottajalle tarjota linkkiä, millä liitetiedostolle voisi jotain tehdä. Vastaanottaja jää uskoon, ettei sanomassa ole liitetiedostoa.

 

Jos vastaanottaja avaa Firefox-selainta käyttäen sanoman, jossa Chrome-selainta käyttäen ei muka ollut liitetiedostoa, Elisa Sähköposti ilmaisee vastaanottajalle normaaliin tapaan ikonina, linkkinä ja pudotusvalikkona, että sanomassa on liitetiedosto.

 

Samoin jos Google Chrome -selainta käyttäen tallentaa Elisa Sähköpostista paikalliseksi eml-tiedostoksi sanoman, jossa muka ei ollut liitetiedostoa, ja avaa eml-tiedoston tavallisella tekstinkäsittelyohjelmalla, voi nähdä, että tiedoston lopussa on tekstiksi koodattuna kyseinen liitetiedosto, jonka olemassaoloa Elisa Sähköposti ei ilmaissut vastaanottajalle. Jos kyseisen paikallisen eml-tiedoston avaa Thunderbird Mail -sähköpostiohjelmalla, ohjelma ilmaisee käyttäjälle liitetiedoston kuvakkeella, tekstillä ja toimivalla "Open / Save As" -pudotusvalikolla.

 

Jos Google Chrome -selainta käyttäen välittää ko sanoman Elisa Sähköpostista eteenpäin, sanomassa piilossa ollut liitetiedoston tekstikoodauskin katoaa kokonaan ja sanoma muuttuu oikeasti liitteettömäksi. Firefoxia käyttäen sanoma sen sijaan välittyy liitetiedostoineen.

 

Jos Google Chrome -selainta käyttäen katsoo saapuneiden sanomien otsikkoluetteloa, otsikon perässä näkyy paperiliitin liitetiedon merkkinä myös niissä sanomissa, jotka luettavaksi avattuina jättävät liitetiedoston kuitenkin ilmaisematta.

 

Sapuneita sanomia tutkimalla on helppo löytää esim. Elisan lähettämiä viestejä, joiden liitetiedosto jää kavalasti lukijalta piiloon.

 

Tutkimissani muutamassa sanomassa piiloon jäänyt liitetiedosto on ollut tyypiltään pdf-tiedosto ja koodattuna base64-merkistöön. Ongelma ei koske Google Chrome-selaintakaan käytettäessä kaikkia pdf-liitetiedostoja. Tutkimani muutama ongelmasanoma olivat Elisan massapostittamia mainossanomia tai erään yrityksen huoltopalvelun lähettämiä asakaspalautuksen vahvistuksia ts. sanomat olivat tietokantojen generoimia "robottisanomia". Kyseiset sanomat olivat html-formaatissa. Kun em. huoltopalvelun työntekijä liitti saman pdf-liitetiedoston omassa sähköpostissaan sonomaan ja lähetti sanoman minulle, Elisan Sähköpostissa liitetiedosto ilmaistiin normaaliin tapaan myös Google Chromea käytettäessä. Vähäisten esimerkkien valossa näyttää siltä, että ongelma ei aiheudu liitetiedostosta vaan tavasta, jolla robotti on sisällyttänyt liitteen sanomaan ja Chrome-selain ja Elisa Sähköposti sanoman yhessä näyttää. Piiloon jäävä liitetiedosto ei ilmesty näkyviin, jos sanomaa katsoo html-muodon sijsta tekstinä. Html-muotoisen sanoman kuvien piilottaminen tai näyttäminen, ei myöskään tuo piiloon jäänyttä liitetiedostoa näkyviin.

 

En pysty päättelemään, mikä Chromen ja Elisa Sähköpostin yhteispelissä aiheuttaa melko yleisen liitetiedoston piilottamisen ja jopa kadottamisen. En huomaa, mitään vikaa ongelmallisten sanomien sisäisessä rakenteessa.

 

Google Chrome -selain on niin yleisessä käytössä, ja Elisan itsensäkin lähettämistä sanomista jää niin usien liite kavalasti piiloon, että ongelma kannattaisi korjata. Em. huoltopalvelun työntekijä tiesi kertoa, monen Elisa Sähköpostia käyttävän asiakkaiden valittaneen liitetiedoston näennäistä puuttumista, eli ongelma on ollut olemassa jo pitkän aikaa. Monet (ml. Elisa itse) eivät vikaa huomaa, eivätkä ne, jotka huomaavat, jaksa Elisan sivuilla kehäviittauslinkeissä kauaa pyöriä etsimässä paikkaa, mihin vian ilmoittaa.

 

Käyttöjärjestelmäni on Ubuntu Linux 20.04.3 LTS.

 

Kunnes vika on tutkittu ja korjattu, monet Elisa Sähköpostin käyttäjät pelaavat tietämättään eräänlaista Elisan rulettia, jossa voi vain hävitä. 

 

Onko Elisa Sähköpostissasi vastaanotettuja sanomia, joissa tietokoneessa Chrome-selainta käyttäessä ei muka ole liitetiedostoa, mutta Firefox-selainta käytettäessä on liitetiedosto? Onko Chrome selainta käyttäessä sähköpostissasi sanomaotsikkoja, joiden perässä on "paperiliitin"-ikoni, mutta avatussa sanomassa liitetiedostoa ei kuitenkaan muka ole? Kiinnitä huomiota erityisesti Elisan robotin lähettämiin sanomiin.

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Keinotekoinen 16 February 2022, 07:45

Katso alkuperäinen viesti

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

1 kommentti

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Moikka @Rqk9m ja tervetuloa OmaYhteisöön! Eipä ole vastaavaa aikaisemmin tullut itsellä vastaan. Laittaisitko yksityisiviestiä @OmaYhteisö-tiimi -käyttäjälle niin saadaan tätä tarkemmin tutkittua?