5G

5G tulee – oletko valmis? Osallistu keskusteluun ja voita 5G-laite!

5G tulee – oletko valmis? Osallistu keskusteluun ja voita 5G-laite!
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
  • OmaYhteisön yhteisömanageri
  • 1981 kommenttia
Nyt se on totta – 5G on täällä, sillä ensimmäiset 5G-liittymämmekin ovat nähneet jo päivänvalon! Meitä kiinnostaakin nyt kuulla teidän mietteitänne 5G:stä. Onko 5G sinulle jo ihan selvää kauraa vai onko termikin ihan epäselvä?


Nyt on tilaisuutesi kertoa ja kommentoida, mikä erityisesti sinua mietityttää 5G:ssä? Vai kiinnostaako 5G sinua ylipäätään ollenkaan? Voit tutustua 5G:n osoitteessa elisa.fi/5G.

Jos mielessäsi on jo jokin tietty laite, jota odottelet malttamattomana klikkaa osoitteeseen elisa.fi/5G/laitteet. Ensimmäiset laitteet ovat jo myynnissä ja tällä sivulla voit ilmaista kiinnostuksesi tulevista laitteista!

Voit myös heittää meille kysymyksiä 5G:stä, me kaivamme sinulle vastauksia 😊 Kaikkien keskusteluun osallistuneiden kesken arvomme
OnePlus 7 Pro 5G 8GB/256GB -puhelimen ☎️📠📱

Arvonnan säännötKaikista 28.5.2019 – 16.6.2019 OmaYhteisön 5G keskusteluun (https://yhteiso.elisa.fi/) osallistuneiden keskuudesta arvotaan 1 voittaja, joka voittaa palkinnoksi 5G-laitteen. Kilpailun voittaja arvotaan 17.6.2019 ja voittajalle ilmoitetaan OmaYhteisön yksityisviestillä. Mikäli voittajaksi valittu käyttäjä on ilmoittanut puhelinnumeronsa lomakkeella, ilmoitetaan voitosta tieto myös puhelimitse. Mikäli voittajaa ei tavoiteta viimeistään 19.6.2019 valitaan tilalle uusi voittaja 20.6.2019.

Palkintoa ei voi muuttaa rahaksi, Elisa Oyj vastaa arpajaisverosta. Elisa Oyj:n henkilökunta perheineen ei voi osallistua kilpailuun. Elisa ei vastaa siitä, että tietojärjestelmien, Internet-yhteyksien tai muiden ohjelmien toimimattomuuden tai virheiden takia tieto kilpailuun osallistumisesta ei päädy Elisalle asti. Elisa pidättää oikeuden julkaista voittajien kilpailuun osallistuessaan käyttämät nimimerkit sekä valitsemiaan otteita voittajien OmaYhteisössä julkaisemista teksteistä valitsemissaan medioissa.

199 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
5G mobiililiittymä tulee aikanaan, vaikkapa vain koekäyttöön, kun on jo kiinteä yhteys olemassa ja kunhan peittoalue kasvaa tuosta Helsingin keskustasta tännekin Jätkäsaareen päin.
Mielenkiinosta sitten nähdä onko tuosta 5G minkäänlaista kilpailijaa kiinteälle yhteydelle.

Puheliittymäkin jossainvaiheessa vaihtuu 5G liitymäksi, niinkuin aikanaan 2G-3G-4G.
5G laitteiden osalta ei vielä hirveästi kannata hötkyillä, niitä kun tulee yhdeltä jos toiseltakin valmistajalta erilaisia versioita, testejä/käyttökokemuksia odotellessa.
Tekniikka menee tälläkin aluella eteenpäin, tulee 6G-7G jne ja hyvä niin.

ps, Arvonnan säännöt osassa oleva linkki ( https://yhteiso.elisa.fi ) 5G keskusteluun vie Oma Yhteisön etusivulle, ei erikseen millekkää 5G keskusteluosioon.
Nykyisenä XDSL-pakotettuna käyttäjänä oleellinen kiinnostuksen aihe on se, miten pahasti katvealueet vaikuttavat käyttökokemukseen (vrt. 4G ja sen alkuvaiheen riemu) vai onko antennien kohdistaminen paremmin meille sopiva kuin nykyisellään.

Toisena mietteenä on, että onko langattomasta versiosta korvaamaan lankalaitetta: mikä on toteutuva palvelun taso kotikäyttäjälle, joka ei halua/voi maksaa liikaa taatuista miniminopeuksista ja vasteajoista.

Samalla kun naapuri vaihtaa pois lankaversiosta, saan luultavammin paremmin kapasiteettia käyttööni vanhalla teknologialla, jolloin olen kyllä auttamatta jäljessä maksiminopeuksissa, mutta miniminopeuden suhteen voin olla rauhallinen.

Vaikka olisi hyvä kokeilla mobiilireitittimen käyttöä, niin saanen odottaa hetken aikaa ennen kuin verkon kattavuus on riittävä keskusta-alueiden ulkopuolella. Bonuksena lienee jo enemmän mainstream-teknologian asema kun voisi korvata nykyisen liittymätyypin..
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Minusta 5G on aika turha.

Koittakaa operaattorit saada 4G:t ensin pelaamaan luvatusti, 100M mainostetaan, luvataan 5M. Miksi. Eikö voi oikeasti luvata mitään sen parempaa, miksi sitten ei mainosteta 5M mobiilikaistoja!!! Jos 5G kantaa huonostikin, niin tukiasemia pitää olla joka puolella. Miksei sitten kaiken kattavasti oteta niskasta kiinni ja laitetaan KUITUA kansalle!!!

5G vaihteluväli 5M-1000M on täysi vitsi.

Miksette sielläkin mainosta 5M 5G -yhteyksiä???

Miksi mainostatte ISOILLA numeroilla, jotka katteettomia!!!

Nyt soi Damian Ray feat. RAiK - Find A Way (Radio Edit).
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
pitäisikö elisalle antaa 5g:stä palkinto: tekninen totuus.

elisahan aikoinaan markkinoi umts dual carrier teknologiaa 4g:nä.

kyllähän voidaan jo 5g:stä puhua kun on teknisesti eri tekniikkaa. varsinainen termi on "5g nr". tosin alkuvaiheessa käyttää lte:n signalointia ja jos tietoni ovat oikeita niin myös upload menee lte:n puolelta (korjaus tähän jos on tietoa). tuo upload ongelma on paha koska ei käytännössä paranna latenssia. mutta ollaan kuitenkin saatu nr5g kuitenkin omalle kaistalle noin 3.5GHz (mikä lie band nro) ja omineen modulointineen ja muihin teknisiin eroihin.

kyllähän nr5g tulee parantaa pitkällä tähtäimellä mutta karkeasti sanoisin että jos markkinoinnista halutaan toteuttaa noin puolet niin mastoja pitää olla noin 500 metrin välein, näihin on saatava valokuidutkin. käytännössä kestää monta vuotta ja tuleeko ollenkaan tässä muodossa syrjä-alueille.

huono nr5g ei ole, mutta valokuitua se ei korvaa. nr5g tulee olemaan parempi kuin lte, mutta dramaattista askelta ei nähdä. nr5g voisi myös hyötyä esim 700, 800 tai 900 MHz:n taajuuksista. matalat taajuudet olisi hyviä haja-asutus alueilla mutta jotkin 1Gbit/s nopeudet voi unohtaa näistä matalemmista taajuuksista.

valokuitu olisi oikeaa lääkettä asiakkaille ja se toisi hyvät latenssitkin.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
ps, Arvonnan säännöt osassa oleva linkki ( https://yhteiso.elisa.fi ) 5G keskusteluun vie Oma Yhteisön etusivulle, ei erikseen millekkää 5G keskusteluosioon.

@Huopa kiitos palautteesta! Arvontojen säännöissä on meillä käytäntönä ollut lisätä linkki etusivulle, mutta onhan se toki selkeämpi jos linkki vie suoraan keskusteluun. Kävin korjaamassa 🙂
Minua mietityttää 5G verkon tuottama säteily? Lisääntyykö säteily kuinka paljon?
Mielenkiinnolla odotan kuinka isoiksi hinnat nousee noissa 5G laitteissa ja liittymissä.nytkin on yllättävän paljo alueita missä ei elisan liittymä toimi ainakaa täällä haminassa.esim.kotonani ei toi 4G toimi ollenkaa.joudun käyttää taloyhtiön laajakaistaa että pääsee nettii.jonku verran olen myös seurannu tota nopeutta.vasta päivitin puhelin liittymän nopeemmaksi ja huomannu tässä viikon kahen aikana että jää aika hiton paljo vajaaks siintä mitä pitäs tulla.todella paljon saa elisa tehdä töitä 5G suhteen ainakin tämmösten pikku kaupungien suhteen että täällä alkais 4G ja 5G yhteydet pelaamaan niinku niiden oikeasti pitäisi.kukaa ei kumminkaa ala maksamaa maltaita jos ei kyseiset verkot toimi niinku pitäisi.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Juuson ja Tinnin mainosvideossa ei paino näytä olevan toimiston langattomissa ratkaisuissa, vaan älyliikenteeessä ja droneissa. Latenssiaikojen mahdollinen lyhentymä tarjonnee varmasti nopeamman reagointiajan ohjattavissa laitteissa.

Aiemmat kommentoijat ovatkin jo maininneet "tukiasemien" runsaasta tarpeesta valokuitukaapelointeineen. Jään silloin miettimään, minkä pulman 5G-ratkaisujen halutaan ratkovan, ellei kyseessä edelleen ole älyliikennöinti. Taajamissa, kun voidaan aina vetää valokuitua taloihin, jos näin haluttaisiin. Kumpi sitten olisi halvempi ja ympäristöystävällisempi tapa datasiirtoon vuosien aikajänteellä? Ylläpitokustannukset ja energiankulutus? Uusi 3,5 GHz:n taajuus tuskin läpäisee yhtäkään modernin talon seinää. 900 MHz:n taajuutta alemmilla kantavuus paranee huomattavasti kapasiteetin pienentyessä vastaavasti.
3G:tä ei saatu kunnolla toimimaan kun tuli 4G, sama juttu 4G:n kanssa, ei kunnolla toimi kun tulee 5G, juoksu jatkuu, uusia laitteita tulee kokoajan, vanhojen tuki lopetetaan, ei mitään järkeä.
Noniin asiaa, tätä ollaankin odoteltu. Josko se yhteys alkais toimia kotonakin : )
Käyttäjätaso 2
3G:tä ei saatu kunnolla toimimaan kun tuli 4G, sama juttu 4G:n kanssa, ei kunnolla toimi kun tulee 5G, juoksu jatkuu, uusia laitteita tulee kokoajan, vanhojen tuki lopetetaan, ei mitään järkeä.

Aika harvoista uusistakaan puhelimista on tukea esimerkiksi 2G verkoilta poistettu ☺️ Toki tukiasemissa joudutaan tekniikkaa välillä korvaamaan uudella, mikä heikentää vanhemman tekniikan kapasiteettia/kuuluvuutta. Onneksi muutokset tehdään asteittain ja tällä pyritään takaamaan mahdollisimman hyvä verkkojen toimivuus.
Käyttäjätaso 7
No heh heh. 😊

Kova on etukeno taas Elisalla. Ei ole 5G-puhelimia eikä oikein minkäänlaista 5G-verkkopeittoakaan ja kuitenkin tyrkytetään 5G-liittymiä.

Toisekseen mihin sitä 5G:tä puhelimessa tarvitaan??

Laittakaa ensin 4G-verkot kuntoon , että data kulkee edes 100 Mbit/s nopeudella myös haja-asutusalueella.

PS. Kiinteän nettiyhteyden korvaajana 5G kenties enemmänkin on paikallaan , mutta se edellyttää kattavaa verkkopeittoa ja sitä ei tule vielä vuosiin.
Käyttäjätaso 2
Jyväskylän keskustaan on rakennettu 5G valmiutta, milloin sama 5G valmius laajenee taajamiin?

Joko laitteelle OnePlus 7 Pro 5G alkaa olemaan hinta tiedossa?

Hienoltahan tuo kuulostaa...vaan onko oikeastaan tarpeen? Hyppään kyytiin sitten parin vuoden päästä. OnePlus 7 on kyllä hieno😉
Onhan siistiä kun uuttaa tekniikkaa pukkaa.. oli se sitten 5G:tä tai "5G:tä", mutta lähinnä ihmetyttää tämä etukeno. Liittymät ovat jo myynnissä, mutten törmännyt yhteenkään 5G:tä tukevaan puhelimeen vielä 😂
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
No heh heh. 😊Kova on etukeno taas Elisalla. Ei ole 5G-puhelimia eikä oikein minkäänlaista 5G-verkkopeittoakaan ja kuitenkin tyrkytetään 5G-liittymiä.

Toisekseen mihin sitä 5G:tä puhelimessa tarvitaan??

Laittakaa ensin 4G-verkot kuntoon , että data kulkee edes 100 Mbit/s nopeudella myös haja-asutusalueella.

PS. Kiinteän nettiyhteyden korvaajana 5G kenties enemmänkin on paikallaan , mutta se edellyttää kattavaa verkkopeittoa ja sitä ei tule vielä vuosiin.

Onhan täällä montakin asiakasta, jotka maksaa palstakeskustelujen mukaan jopa 600 Mb/s -liittymistä. Miksei näille voisi markkinoida jopa 1 000 Mb/s -liittymiä?

Tiedä, jos vaikka lompakko aukeaa... taattua rahaa Elisalle minimipeitosta.
5G on mobiili ja tietysti nopeus riippua paikasta, laitteesta, verkon liikenteestä yms.
Se on kuitenkin aina valokuitua nopeampi siellä, missä valokuitua ei ole tai valokuitu on vain toiselta palveluntarjoajalta.
Toivottavasti nopeampi kuin 4G.

Vaihdoin joku aika sitten 50 megan VSDL:n 100 megan valokuituun. Speed test näyttää nopeuden tosiaan tuplaantuneen. Käytösssä ja Elisa Viihten katselussa mobiililla sitä ei kyllä huomaa.
Ei niin huonoa, että olisin joutunut testaamaan 100 Megan mobiilia vaihtoehtoa.
Toistaiseksi en usko, että 5G:stä olisi itselleni mitään hyötyä. Käytän mobiilidatayhteyksiä vain satunnaisesti koska olen lähes aina wifi:n äärellä. 3G:kin riittäisi vielä vallan mainiosti itselleni mutta kehitys kehittyy ja toki uusi OnePlussan 5G-malli ja sen mahdollisuudet kiinnostaisivat.
Mielenkiinnolla odotan mitä tuleman pitää. Todennäkoisesti en ole ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön 5G:tä. Kuulostellaan ensin.
Käyttäjätaso 3
Ainakaan itsellä ei liene mitään tarvetta moiselle hökötykselle, kun kotona kiinteä (juuri vaihtui DNA kaapelilaajakaista Telian Taloyhtiölaajakaistaan (VDSL2)) ja luuria käytän puheluihin ja teksteihin, harvoin nettiin..
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
@Pepe76 suhteellisesti tulkittavissa olevaa, säteily sinällään lisääntyy etenkin kun noita isomman taajuuden tukiasemia tarvitaan tiiviimmin kuin aiemmin, samalla toisaalta tarvitaan vähemmän säteilytehoa eikä isommat taajuudet läpäise esteitä niin hyvin 🙂

@LeonM ainakin siinä on se, että 5G kulkee mukana siinä missä kotiin vedetty valokuitu toimii vain siellä kotona :)

@Sokrates itse lähinnä mietin tuota 5G tarvetta puhelimissa lisääntyvän AR-teknologian sekä älylaitemäärän myötä, älykodin hallinta varmasti huomattavasti jouheampaa kun latenssit pienenee 🙂 Lisääntynyt tiedonsiirtonopeuden mahdollisuus tarjoaa sitten osaltaan toki mahdollisuuden tulevaisuudessakin jouhueammalle netin käytölle kun kapasiteettia tarvitaan 4k streameihin lisää

@heimau aikanaan 🙂 Peitto on vielä pieni mutta laajenee tuosta kyllä, samaan tapaan kuin aiemmatkin verkkotekniikat on laajentuneet 🙂 OnePlus 7 5G mallin hinta vahvistuu kunhan ennakkomyynti aukeaa :)

@ek ei välttämättä vielä hetkeen olekaan kaikille tarpeen, ehkä eniten niille tässä kohtaa jotka haluavat lähteä kehittämään tulevaisuuden palveluita ja myöhemmin kun näitä on tarjolla niin "tavallisemmat" käyttäjät hyötyvät tuosta siinä kohtaa paremmin sitten myös 🙂

Voisimpa tähän samalla heittää oman näkemykseni: Mielenkiinnolla odotan mitä tuleman pitää 🙂 Huomattavasti aiempaa pienempi latenssi tulee avaamaan asioita mitä olen odottanut kymmenisen vuotta tarjolle 😃 Toki pilvipohjainen toiminta on kiinteiden yhteyksien kautta ollut jo mahdollista, mutta kun saadaan mobiililaitteet paremmin tähän mukaan niin varmasti aukenee kaikennäköistä uutta mukavaa tarjolle. Esimerkiksi älykodin hallinta muuttuu radikaalisti kun 5G puhelimesta voi tehdä ns. yleiskaukosäätimen jolla voi ohjailla saumattomasti mistä ja milloin vain toimintoja. Pilvipalvelimilta käsin tapahtuva pelaaminen tulee myös tarjoamaan uusia sovellutuksia älypuhelinpuolelle, saatika mitä kaikkea tullaan saamaan aikaiseksi yleishyödyllisemmällä puolella. Esimerkiksi automaattipilotit autoissa tulee hyötymään laajasta ja pienen latenssin 5G-verkosta takuuvarmasti 🙂
Käyttäjätaso 7
@Sokrates itse lähinnä mietin tuota 5G tarvetta puhelimissa lisääntyvän AR-teknologian sekä älylaitemäärän myötä, älykodin hallinta varmasti huomattavasti jouheampaa kun latenssit pienenee 🙂 Lisääntynyt tiedonsiirtonopeuden mahdollisuus tarjoaa sitten osaltaan toki mahdollisuuden tulevaisuudessakin jouhueammalle netin käytölle kun kapasiteettia tarvitaan 4k streameihin lisää
Toki kaikenlaistahan sitä miettiä saa. 😊

Itse suhtaudun kaikkien kodin laitteiden nettiin yhdistämiseen kyllä varauksella , kun se laitteiden tietoturva on kovin puutteellista. Jos kaikki pesukoneet , jääkaapit , liedet , lämmitys , valaistus , lukitus ym ovat nettiyhteydessä , niin kyllä joku fiksu hakkeri niihin tunkeutuu. Mitenkä se suu sitten pannaan , kun hakkeri laittaa valot vilkkumaan , pesukoneen jauhamaan ilman pyykkiä , jääkaapin tilaamaan ruokaa tai kaljaa ja vielä huoneiston lukituksenkin saa auki ja joku voi tyhjentää koko kämpän.

Meille ei tuollaista älykotia tule ihan pian ja paljon pitää tietoturvan parantua sitä ennen.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

@Sokrates itse lähinnä mietin tuota 5G tarvetta puhelimissa lisääntyvän AR-teknologian sekä älylaitemäärän myötä, älykodin hallinta varmasti huomattavasti jouheampaa kun latenssit pienenee 🙂 Lisääntynyt tiedonsiirtonopeuden mahdollisuus tarjoaa sitten osaltaan toki mahdollisuuden tulevaisuudessakin jouhueammalle netin käytölle kun kapasiteettia tarvitaan 4k streameihin lisääToki kaikenlaistahan sitä miettiä saa. 😊

Itse suhtaudun kaikkien kodin laittein nettiin yhdistämiseen kyllä varauksella , kun se laitteiden tietoturva on kovin puutteellista. Jos kaikki pesukoneet , jääkaapit , liedet , lämmitys , valaistus , lukitus ym ovat nettiyhteydessä , niin kyllä joku fiksu hakkeri niihin tunkeutuu. Mitenkä se suu sitten pannaan , kun hakkeri laittaa valot vilkkumaan , pesukoneen jauhamaan ilman pyykkiä , jääkaapin tilaamaan ruokaa tai kaljaa ja vielä huoneiston lukituksenkin saa auki ja joku voi tyhjentää koko kämpän.

Meille ei tuollaista älykotia tule ihan pian ja paljon pitää tietoturvan parantua sitä ennen.

Etenkin noiden älykotien osalta oon itsekin tuskaillut saman uhkakuvan parissa. Yksi mikä tuohon toki on tarjolla on F-Securen SENSE, tuo tarjoaa heikomman tietoturvan laitteiillekin tietoturvaa ja sen kautta saa kerralla koko kodin turvattua. Toki mitään aukotonta tietoturvaa ei ole olemassakaan, mutta ennemmin varmistaisin kodin tietoturvan tuolla kuin luottaisin että jokainen pikkutoimittaja jaksaa päivitellä laitteitaan heti kun joku uusi haavoittuvuus löytyy. Itselläkin siis (vaikka älykodista haaveilen) ovi aukeaa ABLOY:llä (tiirikoitavissa) ja valot menee päälle ja pois katkaisijasta, pesukone ja kuivausrumpu toimii namiskoistaan jne 😃 Mutta kyllä sitä silti tulee haaveiltua scifimmästä kodista jossa kaikki olisi hallittavissa vaikkapa juuri puhelimella silloinkin kun on esim töissä toimistolla 😃
Käyttäjätaso 7
Mutta kyllä sitä silti tulee haaveiltua scifimmästä kodista jossa kaikki olisi hallittavissa vaikkapa juuri puhelimella silloinkin kun on esim töissä toimistolla :D
Jees haaveilu ei ole pahasta eikä maksa mitään. Jos aikoo haaveitaan toteuttaa , niin silloin realismi ja terve varovaisuus on paikallaan. Netin ihmemaassa kun ei ihan kaikki ole aina sitä miltä se näyttää äkkiseltään katsottuna ja siihen 5G ei tuo parannusta , päinvastoin.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Olisin tilaamassa Huawei 5G CPE PRO laitetta, mutta haluaisin Elisalle esittää muutama kysymys 5G:stä:

  • Onko tällä hetkellä pk-seudulla 5G kaista 60 MHz (N77 3480-3540 MHz) vai onko mahdollisuus käyttää 130 MHz? (Vieläkö Venäjä-rajoitukset ovat voimassa myös etelässä tämän suhteen?)
  • Onko Elisa ottamassa käyttöön TDD2500 (N41 taajuus) 5G:lle vai onko se jossain muussa käytössä tällä hetkellä? Alustava tuki näyttäisi olevan tälle Huaweissa, onnistuisiko N41+N77 tällöin nopeuden kasvattamiseksi?
  • Pystyykö laite Elisan verkossa bondaamaan 5G ja 4G yhteyttä nopeuden kasvattamiseksi?
  • Kontrollidata ja upload kulkee edelleen 4G-verkossa tällä hetkellä?

Osallistu keskusteluun