5G

5G tulee – oletko valmis? Osallistu keskusteluun ja voita 5G-laite!

5G tulee – oletko valmis? Osallistu keskusteluun ja voita 5G-laite!

Näytä ensimmäinen kirjoitus

198 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1


Kun verkossa on kapasiteettia kunnolla niin ruuhkatilanteessa saa sen 10Mbit/s nopeuden ainakin - eli kyllä tälläistä kapasiteettia varmasti kaivataan missä ihmisiä on kuten rautatieasemille ja yleisötapahtumiin. 4G:ssä kun nopeus sitten jaetaan käyttäjien kesken ja kun paljon käyttäjiä luonnollisesti hidastuu sitä mukaan.Minusta Elisa on tässä onnistunut että rakennettu verkko joka ei heitä esim puhelimia ulos verkosta kun kapasiteetti loppuu kesken.En tule itsekään jatkossa testijakson jälkeen pitämään Huoleton 5G-liittymää vaan varmasti Huoleton 4G:llä mennään. Päätelaitteella kuitenkin on merkitystä kun ruuhkatilanteessa saa hyödynnettyä tukiaseman kaikkia taajuusyhdistelmiä ja 4x4 MIMO:a. Lisäksi tässä laitteessa erityisesti kiinnostava on 800Mhz + 700Mhz 4G-tuki joka on mm. Telialla on kaupunkien ulkopuolella käytössä.
Ei 5G:tä välttämättä tarvita yleisötapahtumien takia , vaan sellaisiin on tapana pystyttää tilapäisiä tukiasemia kasvattamaan kapasiteetia.Juu kyllähän se datankäyttö kasvaa huimaa vauhtia , mutta en edelleenkään ymmärrä mikä appi vaatii 5G-nopeuksia. Kaiken lisäksi uusimmissa palvelukuvauksissa 5G-liittymän latausnopeuden vaihteluvälin alaraja 5G-verkossa on vain 10 Mbit/s , mikä on ihan älytön. 100 Mbit/s olisi jo järkevämpi.http://saunalahti.fi/attachment/content/Palvelukuvaus-Saunalahti-Mobiililaajakaista.pdf?vngagetrans=6ceI6kEX42&_ga=2.63721068.2105646479.1559624167-255663149.1559624167

Minulle riittää , kun 4G-kapasiteettia on sen verran , että nopeudet pysyvät kohtuullisina. Itse asiassa viranomaisten tulisi puuttua operaattoreiden sopimusehtoihin ja vaatia , että esim. nykyisen 5...100 Mbit/s vaihteluvälin asemesta operaattorit velvoitettaisiin nostamaan minimi vaikkapa 20 Mbit/s. Sehän toteutuisi jo nykytekniikalla , jos tukiasemakapasiteettia olisi tarpeeksi.No tällä hetkellä tilanne on , että ei vielä ole kohtuuhintaisia laitteita eikä kattavaa 5G-verkkoa , joten palataan asiaan sitten , kun sellaisia on.
Kyllä 4G:llä saadaan kapasiteettia lisää - mutta siinä on omansa rajoitteet ja ne tulee vastaan kun käyttö vaan kasvaa. 5G:llä on etua muutakin kuin se nopeus kuten se matalampi viive ja sen pilkkominen osiin. Mikä mahdollistaa mm. sielä yleisötapahtumissa juuri sellaista mitä ennen ei ole pystytty toteuttamaan. Ja se että voidaan käyttää 60Mhz kaistaa suoraan eikä tarvita silpota eri taajuusalueille - myöhemmin 100Mhz kaistanleveyttä suoraan.Jos olet lukenut Elisan lehdistötiedotteita niin Elisa suunnittelee mm. viiveen perustuvaa hinnoittelua. Tälläistä nopeaa ei oikeasti vielä tarvita mihinkään - mutta eihän 10 vuotta sitten 100Mbit/s nopeuksia tai 10Mbit/s nopeuksia tarvittu mihinkään? Nyt tarvitset sen 10Mbit/s nopeuden että voit katsoa sitä videota puhelimella tai jakaa järkevästi sosiaalisessa mediassa esim videoita joita yllättävän moni tekee. Kaikki eivät tee mutta minusta kätevää kun voin jakaa videon minuutissa eikä tarvitse odottaa tunteja.Vaihteluvälillä sinällään ei ole mitään merkitystä koska mikäli menee alle vaihteluvälin voit irtisanoa sopimuksen ja terve menoa - palautetaan vaikka sen kuukauden maksut takaisin. Ei se vaihteluväli takaa mitään nopeuksia ja kun ei ole määräaikaisia sopimuksia aika mitätön.Ei ole kuuluvuutta mutta odotetaan sitä vuosia vielä - 4G:llä minäkin menen vielä pari vuotta ainakin. Itse en edes suosittele ostamaan 5G-laitteita tänävuonna.
Käyttäjätaso 7


Kyllä 4G:llä saadaan kapasiteettia lisää - mutta siinä on omansa rajoitteet ja ne tulee vastaan kun käyttö vaan kasvaa. 5G:llä on etua muutakin kuin se nopeus kuten se matalampi viive ja sen pilkkominen osiin. Mikä mahdollistaa mm. sielä yleisötapahtumissa juuri sellaista mitä ennen ei ole pystytty toteuttamaan. Ja se että voidaan käyttää 60Mhz kaistaa suoraan eikä tarvita silpota eri taajuusalueille - myöhemmin 100Mhz kaistanleveyttä suoraan.Juu mielipiteitä on toki laidasta laitaan. 😊Minä en mene yleisötapahtumaan surffaamaan puhelimella , vaan seuraamaan sitä yleisötapahtumaa ihan omin silmin. Puhelinta en silloin juurikaan tarvitse ja jos tarvitsen , niin korkeintaan valoefekteihin , valokuvien ottamiseen tai tekstarin lähetämiseen jollekin , että tule hakemaan minut siitä ja siitä paikasta , kun esitys on loppu. Siinä ei paljon nettiä tarvita.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1


Kyllä 4G:llä saadaan kapasiteettia lisää - mutta siinä on omansa rajoitteet ja ne tulee vastaan kun käyttö vaan kasvaa. 5G:llä on etua muutakin kuin se nopeus kuten se matalampi viive ja sen pilkkominen osiin. Mikä mahdollistaa mm. sielä yleisötapahtumissa juuri sellaista mitä ennen ei ole pystytty toteuttamaan. Ja se että voidaan käyttää 60Mhz kaistaa suoraan eikä tarvita silpota eri taajuusalueille - myöhemmin 100Mhz kaistanleveyttä suoraan.

Juu mielipiteitä on toki laidasta laitaan. 😊

Minä en mene yleisötapahtumaan surffaamaan puhelimella , vaan seuraamaan sitä yleisötapahtumaa ihan omin silmin. Puhelinta en silloin juurikaan tarvitse ja jos tarvitsen , niin korkeintaan valoefekteihin , valokuvien ottamiseen tai tekstarin lähetämiseen jollekin , että tule hakemaan minut siitä ja siitä paikasta , kun esitys on loppu. Siinä ei paljon nettiä tarvita.
En tiedä surffataanko mutta varmasti juuri kuvataan ja jaetaan realiajassa somessa tietysti ja harvapa tekstaria käyttää kun on WhatsApp ja muut pikaviestimet.
Käyttäjätaso 7
En tiedä surffataanko mutta varmasti juuri kuvataan ja jaetaan realiajassa somessa tietysti ja harvapa tekstaria käyttää kun on WhatsApp ja muut pikaviestimet.

Niinpä niin.Minä mieluummin keskityn sen tapahtuman seuraamiseen kuin toimimaan "Yleisradiona" jakamalla videokuvaa muille realiajassa. Valokuvatkin voi ihan hyvin lähettää tapahtuman jälkeen. Kaiken lisäksi joissakin tapauksissa tapahtumajärjestäjät ovat realiaikaisen jakamisen kieltäneet tekijänoikeudellisista syistä. Siis ainakin pitää olla tarkkana mitä kuvaa.Tekstimuotoisen viestin lähetys WhatsAppilla ei vie juurikaan kapasiteettia. No aavistuksen enemmän kuin perinteinen tekstari ja kulkee eri polkua.PS. Kun Facebook osti WhatsAppin ja ilmeisesti vielä tämän vuoden aikana alkaa tunkea sinnekin mainoksia , niin luulenpa , että silloin viimeistään WhatsApp saa minulta kenkää. Kukkafirma koko Facebook. 😋Edit // Sanavalinta -Patomiäs
Itseäni askarruttaa 5G verkon "kuuluvuus", eli se toimiiko esim. uusissa kerrostaloissa joissa "huonot" seinät ja ikkunat radiokuuluvuuden kannalta.
Käyttäjätaso 5
Saatiin vastauksia @jm82 kysymyksiin! 😊
  • Onko tällä hetkellä pk-seudulla 5G kaista 60 MHz (N77 3480-3540 MHz) vai onko mahdollisuus käyttää 130 MHz? (Vieläkö Venäjä-rajoitukset ovat voimassa myös etelässä tämän suhteen?)


Kaistan väli on 60 MHz – 100 MHz riippuen tilanteesta. Ikävä kyllä rajoitukset ovat vielä toistaiseksi voimassa.

😕
  • Onko Elisa ottamassa käyttöön TDD2500 (N41 taajuus) 5G:lle vai onko se jossain muussa käytössä tällä hetkellä? Alustava tuki näyttäisi olevan tälle Huaweissa, onnistuisiko N41+N77 tällöin nopeuden kasvattamiseksi?


Elisalla aloitamme N78 taajuudella (3500 MHz band), muita suunnitelmia ei vielä ole. 😊 TDD2500 (N41) ei ole tulossa Eurooppaan. Euroopassa on käytössä N38 (2570 – 2620) tuolla taajuusalueella. N41 taajuus on useissa 5G -päätelaitteissa ihan sen takia, että monilla muilla markkinoilla se on saatavilla myös 5G:n käyttöön.


  • Pystyykö laite Elisan verkossa bondaamaan 5G ja 4G yhteyttä nopeuden kasvattamiseksi?


Kyllä pystyy!


  • Kontrollidata ja upload kulkee edelleen 4G-verkossa tällä hetkellä?


Elisan ja muiden operaattorien 5G -verkot ovat rakennettu siten, että kontrollidata kulkee 4G -verkossa ja käyttäjän data 5G -verkossa. Tätä kutsutaan Non Stand-Alone -tekniikaksi. Tilanteessa, jossa 5G:n kentänvoimakkuus ei riitä uploadin osalta, verkko voi käyttää 4G -verkkoa, eli upload voi kulkea sekä 5G että 4G -verkossa. 😊
Käyttäjätaso 4
No jopas. Sain juuri päivitettyä hyvin toimineen 3G liittymäni nopeaan 4G liittymään pienen painostuksen alla. Kotona masto melko lähellä ja mittasin äsken nopeudeksi 209,26 lataus ja 51,46 lähtevä, eli täällä Elisan lupaus 200/50 toteutuu yllättävän hyvin. !00 Mbps valokuidusta wifillä puhelin näyttää 50,25/10,77 eli silläkin hyvin pärjää. Molempi parempi, kunhan pysyvät tällaisina.Tänne meillekkään Pirkkalan perukoille tuo 5G ei varmaan ihan heti tule, ja kun kuuluvuuskartta lupaa tarvittaessa hyvää 4G yhteyttä jopa 600 Mbps asti, niin uskon näillä tulevani toimeen näkyvillä olevaan tulevaisuuteen. Nyt ei voi kuin kiittää hyvistä yhteyksistä, kiitos.
Odotan suurella mielenkiinnolla ja innolla ELISAn 5G verkkolle laajempaa peittoaluetta täällä PKS- ja sen kehyskuntien alueella, maltillisempaa liittymähinnoittelua , sekä tietenkin siihen sopivia puhelimia, ym. (Nyt vasta kaksi mallia on tuloillaan.).ELISA voisi edelläkävijänä rakentaa 5G verkkonsa Hyrylään Tuusulaan, koska siellä on ensi vuonna Tuusulan asuntomessut Rykmentinpuistossa heinä- elokuussa 2020. Tämä olisi oiva tilaisuus ELISAlle näyttää, kuinka 5G yhteydet toimivat käytännössä kodeissa, sekä myös työpaikoilla.PS. Vielä ei ole Suomessa myynnissä Samsungin ja Huawein 5G puhelimia, joka on sääli, koska niitä markkinoidaan joissakin Euroopan maissa jo nyt, kuten Samsungia Sveitsissä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
No jopas. Sain juuri päivitettyä hyvin toimineen 3G liittymäni nopeaan 4G liittymään pienen painostuksen alla. Kotona masto melko lähellä ja mittasin äsken nopeudeksi 209,26 lataus ja 51,46 lähtevä, eli täällä Elisan lupaus 200/50 toteutuu yllättävän hyvin. !00 Mbps valokuidusta wifillä puhelin näyttää 50,25/10,77 eli silläkin hyvin pärjää. Molempi parempi, kunhan pysyvät tällaisina.Tänne meillekkään Pirkkalan perukoille tuo 5G ei varmaan ihan heti tule, ja kun kuuluvuuskartta lupaa tarvittaessa hyvää 4G yhteyttä jopa 600 Mbps asti, niin uskon näillä tulevani toimeen näkyvillä olevaan tulevaisuuteen. Nyt ei voi kuin kiittää hyvistä yhteyksistä, kiitos.


Taidetaan asua samassa paikassa.Kaverillani ELISA 100 Mbps 19,90 eurolla, kaikki rajatonta, AINA 100 Mbps juurikin tuolla 600 Mbps -alueella. Bussissa (Paunu) 1B mitattiin 55, 62, 78 matkalla kyseisellä alueella, jossa osassa ei ollut 600 Mbps - tai ainakin tuo liikkuvuus vaikutti jonkin verran nopeuteen.Ennen kaverillani oli DNA 4G 100M ja kaikki rajatonta, mutta ko. alueella DNA:lla vain 300 Mbps ja nopeus jäi usein ALLE 50 Mbps eli Elisaan vaihto kannatti - hinta säilyi samana.Kaverini ei edes liity kotonakaan 50 Mbps Elisan euron korttelikuituunsa, koska useimmiten tuo Elisa 4G tarpeeksi nopea, ja kotonani ei mitään järkeä kun €0 10M kotikuitu. Itse toki käytän puhelinta ko. kotikuidussa, koska puhelimessani on DNA 4G 1M tällä hetkellä.Nyt soi DJ THT - Open Up The Dancefloor (DJ Gollum Remix).
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
No jopas. Sain juuri päivitettyä hyvin toimineen 3G liittymäni nopeaan 4G liittymään pienen painostuksen alla. Kotona masto melko lähellä ja mittasin äsken nopeudeksi 209,26 lataus ja 51,46 lähtevä, eli täällä Elisan lupaus 200/50 toteutuu yllättävän hyvin. !00 Mbps valokuidusta wifillä puhelin näyttää 50,25/10,77 eli silläkin hyvin pärjää. Molempi parempi, kunhan pysyvät tällaisina.Tänne meillekkään Pirkkalan perukoille tuo 5G ei varmaan ihan heti tule, ja kun kuuluvuuskartta lupaa tarvittaessa hyvää 4G yhteyttä jopa 600 Mbps asti, niin uskon näillä tulevani toimeen näkyvillä olevaan tulevaisuuteen. Nyt ei voi kuin kiittää hyvistä yhteyksistä, kiitos.
Jes, loistavaa että yhteydet ovat toimineet kuten pitää 🙂👍🏼
Käyttäjätaso 2
Olisin tilaamassa Huawei 5G CPE PRO laitetta, mutta haluaisin Elisalle esittää muutama kysymys 5G:stä:
  • Onko tällä hetkellä pk-seudulla 5G kaista 60 MHz (N77 3480-3540 MHz) vai onko mahdollisuus käyttää 130 MHz? (Vieläkö Venäjä-rajoitukset ovat voimassa myös etelässä tämän suhteen?)60 MHz – 100 MHz, riippuen tilanteesta.


  • Onko Elisa ottamassa käyttöön TDD2500 (N41 taajuus) 5G:lle vai onko se jossain muussa käytössä tällä hetkellä? Alustava tuki näyttäisi olevan tälle Huaweissa, onnistuisiko N41+N77 tällöin nopeuden kasvattamiseksi?
Aloitamme n78 taajuudella (3500 MHz band), ei muita suunnitelmia vielä.
  • Pystyykö laite Elisan verkossa bondaamaan 5G ja 4G yhteyttä nopeuden kasvattamiseksi?
Pystyy

  • Kontrollidata ja upload kulkee edelleen 4G-verkossa tällä hetkellä?


Kontrolli 4G:ssä, upload 5G:ssä ja 4G:ssä.
Käyttäjätaso 2
Varmaan paras asia 5G:ssä on että ruuhkaisen 4G verkon kapasiteettia vapautuu käyttäjien siirtyessä vähitellen 5G:een. Todellisia innovaatiota nähtäneen vasta kun kaupungit rakennetaan täyteen 24 GHz alueen tukiasemia.
5G toki kiinnosta, mutta sitä varmaan saa melko kauan odotella, ainakin että se kaikkialla toimisi. Tyypillistähän on, että ensin toimii jossain Helsingissä ja isoimmissa kaupungeissa ja tänne maalle saattaa tulla varmaan joka kolkkaan sitten johonkin vuoteen 2030 mennessä vai mitä? 😉 Toki hyvä juttu jos olen tässä täysin väärässä! Ja ainahan kaikkea pitää uudistaa ja kehittää, joten toki hyvä juttu loppujen lopuksi kuitenkin tämä!
Lähinnä kiinnostaa ton toimivuus kun tuntuu että 4g:kin vielä vaiheessa ajoittain, varsinkin kun asuu periferiassa...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Hyviä uutisia! Kilpailun palkinto on varmistunut - keskusteluun osallistuneiden kesken arvomme siis OnePlus 7 Pro 5G 8GB/256GB -puhelimen!Nyt kaikki mukaan keskustelemaan 🙂
5G-verkon säteilyturvallisuus huolestuttaa.
Mielenkiinnolla seuraan sitä mitä 5G vaikuttaa tiedonsiirto nopeuksiin.
Ei ole mitään käsitystä miten 5G vaikuttaa tai miten muuttaa tavallisen ihmisen yhteyksien käyttöä.
NO tottakai UUSI aina kiinnostaa , MUUTA täällä pohjoisessa ei tahdo oikein Se 2g :kään toimia, NIIN mitä sitten otan kyllä vastaan uudistukset kunhan ne vain toimii!
Käyttäjätaso 7
NO tottakai UUSI aina kiinnostaa , MUUTA täällä pohjoisessa ei tahdo oikein Se 2g :kään toimia, NIIN mitä sitten otan kyllä vastaan uudistukset kunhan ne vain toimii!

Niinpä.Taitaa vain olla niin , että sitä 5G:tä joutuu vielä haja-asutusalueella ja Lapissa eritoten odottelemaan muutaman vuoden. Ensimmäiselksi aletaan kalustaa suurimpien kaupunkien lyhtypylväitä tukiasemilla ja vedetään uutta kuitua suuret määrät. Sitten kun se on tehty ja tuottaa operaattoreille rahaa aletaan miettiä muuta Suomea.
Vielä en koe tarvetta 5G:lle kun ei se tänne maalle kuitenkaan kovin nopeasti tule. Sitten kiinnostaa kun on levittäytynyt tännekin.
Kiinnostaa kovastikin.

70-luvulla rakennettu talo, puhelinkaapelin kautta vdsl2 nykyisenä nettiyhteytenä. Yhtiökokouksissakin o puhuttu joskus kuidusta, mutta tuskin tulee vielä vuosiin tapahtumaan. Vähä kun antaa tekniikan kehittyä, 5g todennäköisesti tulee olemaan järkevämpi tekniikka, ku vanhojen kuparijohtojen eliniän jatkaminen, mikäli sit kuituu ei tule koskaan.
Toimiiko 5G verkko varmemmin kuin esim 4G ja miten tuo eroaa 4G verkosta.

Luin jostain , että tuo 5G olisi terveysriski, mitä itse en kyllä jaksa uskoa.

Nyt kun tuo 5G on tulossa poistuuko esim 3G jossain vaiheessa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Toimiiko 5G verkko varmemmin kuin esim 4G ja miten tuo eroaa 4G verkosta.

Luin jostain , että tuo 5G olisi terveysriski, mitä itse en kyllä jaksa uskoa.

Nyt kun tuo 5G on tulossa poistuuko esim 3G jossain vaiheessa.


Hei.5G tulee toimimaan huonommin, koska taajuus on korkeampi kuin 4G:llä ja toisaalta peitto on aika olematonta. Esim. Tampereen keskustassa lähinnä kattaa Ratinan ja Keskustorin sekä rautatieaseman. 5G-verkkoa ei tule löytymään pitkään aikaan sieltä, missä nopeita yhteyksiä tarvittaisiin nopeiten, esim. maaseudulla ilman kunnollisia kiinteitä yhteyksiä.5G ei ole terveysriski, kuten ei muutkaan verkot, mutta tulkinta jää itselleen.Itse suosittelen kotikäyttöön kiinteitä nettiyhteyksiä. Jos saatavilla. Elisan taloyhtiölaajakaistalla esimerkiksi 10 megan nopeudella elektronisesta tanssimusiikista nauttiminen parhaalla mahdollisella laadulla Google Musiikilla suoratoistona on suuri nautinto.Toki yksi tärkein syy nautintoon on hyvät kuulokkeet, ja sellaisetkin löytyy. Kaupoissa niitä haukutaan muodossa Sennheiser HD 4.40 BT. Matkalle sitten 1M 4G ja Sennheiser CX3. Bussireiteillä, joilla matkustan Elisan 5G-peittoa ei ole, joten turhaan maksaisin.Nyt soi Toneshifterz - Wild Wild Weekend (The Qontinent Anthem 2014) (Lords of Tek Remix).
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Mielenkiinnolla seuraan sitä mitä 5G vaikuttaa tiedonsiirto nopeuksiin.5G:tä kun voi käyttää 4G+5G yhdistelmällä niin saa lisää nopeutta kun nämä yhdistetään. Briteissä nähty jo 1.3Gbps latausnopeuksia kun yhdistetään.Kelpaa sitten sielä omakotialueella surffailla.

Osallistu keskusteluun