Kiinnitetty keskustelu 5G

5G tulee – oletko valmis? Osallistu keskusteluun ja voita 5G-laite!

  • 28 toukokuu 2019
  • 151 kommenttia
  • 7413 katselukerrat
5G tulee – oletko valmis? Osallistu keskusteluun ja voita 5G-laite!

Näytä ensimmäinen kirjoitus

151 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5


Hieman kaipaisin valistusta sen suhteen , että mikä on se appi puhelimessa , joka vaatii moisia nopeuksia.Esimerkiksi Netflix tai muu ohjelma josta katsotaan elokuvia, kun haluat ladata 4K/Full HD elokuvan kaikki jaksot (kymmeniä jaksoa) valmiiksi puhelimelle ja katsoa sitten niitä. Ja lisäksi mitä nopeampi lataus nopeus sitä vähemmän akkua ehtii kulua sen elokuvan lataukseen, kuka jaksaa tuntikausia odotaa että elokuvien lataus valmistuu..
Miksi turhaan ladata tulevaisuudessa kun streemaa verkon yli vain 🙂 Ei pätki kun verkko on nopea. Nytkin voi hyvin streemailla 4G:n yli Netflixistä leffoja vapaasti.

Kokeilepa Pohjois-Savossa liikkuvasta ajoneuvosta, saattaa leffa jäädä näkemättä suoratoistona... Oli 4G tai 3G, LADATAAN on jatkuvaa etenkin syrjäteillä.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
Osallistumisaika OnePlus 7 Pro 5G 8GB/256GB -puhelimen arvontaan on päättynyt keskiyöllä, arvon voittajan myöhemmin tänään osallistuneiden joukosta. Keskustelu muilta osin jatkukoon ☺
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
Voittaja on nyt arvottu ja OnePlus 7 Pro 5G 8GB/256GB -puhelimen voitti @jm82 - Onnea 🎈🎉

Laitan sinulle yksityisviestiä 📧
Kuinka vakaa 5g on entä saako tähän minkälaisia nopeuksia?
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Kuinka vakaa 5g on entä saako tähän minkälaisia nopeuksia?

https://twitter.com/Pentikainen/status/1139599044395880448

Tuossa vaikka esimerkki 5G:n nopeudesta Turussa. Tällä hetkellä verkossa kun ei paljon liikennettä niin gigabittiä melkein voisi tavoitella latausuunnassa.
Itseäni askarruttaa 5G verkon "kuuluvuus", eli se toimiiko esim. uusissa kerrostaloissa joissa "huonot" seinät ja ikkunat radiokuuluvuuden kannalta.
Olisiko tähän minkäänlaista vastausta antaa.... kun tuo 4g kin oli takkuista niin miten tämän kanssa?
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1

Itseäni askarruttaa 5G verkon "kuuluvuus", eli se toimiiko esim. uusissa kerrostaloissa joissa "huonot" seinät ja ikkunat radiokuuluvuuden kannalta.Olisiko tähän minkäänlaista vastausta antaa.... kun tuo 4g kin oli takkuista niin miten tämän kanssa?


Tällä hetkellä 5G:ssä käytetään korkeampaa 3.5Ghz taajuutta joka pysähtyy hyvin kerrostalon seinään. Tällä hetkellä en haaveilisi paremmasta kuuluvuudesta. Mikäli on tarjolla kiinteä kaistaa - käytä sitä. Taloyhtiön kannattaa siihen kiinteään laajakaistaan parantaa. Puhelut sitten onnistuu hyvin VoWIFI:n kautta joka on Elisalla maksuton palvelu.
Kyllä minulle ainakin aika selvää tuo 5G-verkko jo on, että tulee olemaan nopeammat yhteydet ainakin ja olen muutenkin netistä siitä lukenut jonkinverran😉

Mielestäni on oikein hyvä, että uutta teknologiaa tulee ja nopeudet kehittyvät myös sekä tietysti puhelimet.

Kovasti houkuttelisi tämä https://elisa.fi/kauppa/tuote/Huawei-Mate-20-X-5G mutta värivaihtoehdot ovat toki tällä hetkellä aika huonot ja toivoisin kyllä muitakin värejä tuon osalta valikoimiin.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Tällaista tuli tänään Helsingissä 5G tapahtumassa.

Huawei 5G CPE Pro testissä. Mitä tapahtui Tikkurilan 5G-verkolle kun se on hävinnyt kuuluvuuskartoista ja 5G-signaalia ei tosiaan löydy testeissä?

Espan alueella ei myöskään ole 5G-kuuluvuutta vaikka karttojen mukaan pitäisi olla, onko sekin tukiasema vielä pois käytöstä?

Nopeudet eivät olleet ihan sitä mitä ajattelin. Kuuluvuus 5G-signaalilla on todella pienellä alueella ja vaimenee nopeasti rakennuksen reunalla. Paljon on vielä kehitystyötä edessä ja tällä hetkellä 5G-laitteella ei paljoa tee mitään, valitettavasti olisi toivonut parempaa verkkoa jo heti aloituksessa.

Olisi kiva päästä testaamaan myös Turun verkkoa, toimisiko siellä paremmin Huawei kombo (tukiasema-päätelaite) yhdessä. Eroja voi olla paljonkin Balong 5000 ja Snapdragon X50 piirillä eri tukiasemavalmistajien toimivuudessa.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Huawei 5G CPE Pro testissä: https://mt-tech.fi/testissa-huawei-5g-cpe-pro/ - Turussa nopeutta saatiin jopa gigabitti - testauksia tehtiin useissa eri paikoissa.
Hiukan epäilyttää kuinka tuo 5G kantaa. 4Glläkään ei sisätiloissa pääse hyviin nopeuksiin. Pitäis olla alueeella, mutta kun ei ole. No ehkä joka rappuun/talouteen vahvistin tai katolle.
Käyttäjätaso 7
Hiukan epäilyttää kuinka tuo 5G kantaa. 4Glläkään ei sisätiloissa pääse hyviin nopeuksiin. Pitäis olla alueeella, mutta kun ei ole. No ehkä joka rappuun/talouteen vahvistin tai katolle.
Joo ei se kanna rakennusten sisälle ainakaan sillä 3,5 GHz taajudella niinkään hyvin kuin 4G. Jos kyse on kivitalosta , niin sinne sisälle kunnon yhteyden saaminen edellyttää tukiasemaa sinne rakennukseen.

Alkuun 5G tukiasemia tullaan rakentamaan kaupunkialueille ja niitä tarvitaan lähes jokaiseen lampputolppaan , koska yhden solun kantavuus on vain pari sataa metriä.

Haja-asutusalueelle 5G:tä ei tule vielä vuosiin ja kun tulee , niin käyttää 4G:n kanssa samoja taajuuksia. Silloin kaistanlevys on se sama kuin 4G:ssä ja on turha haaveilla mistään giganopeuksista.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1

Hiukan epäilyttää kuinka tuo 5G kantaa. 4Glläkään ei sisätiloissa pääse hyviin nopeuksiin. Pitäis olla alueeella, mutta kun ei ole. No ehkä joka rappuun/talouteen vahvistin tai katolle.Joo ei se kanna rakennusten sisälle ainakaan sillä 3,5 GHz taajudella niinkään hyvin kuin 4G. Jos kyse on kivitalosta , niin sinne sisälle kunnon yhteyden saaminen edellyttää tukiasemaa sinne rakennukseen.

Alkuun 5G tukiasemia tullaan rakentamaan kaupunkialueille ja niitä tarvitaan lähes jokaiseen lampputolppaan , koska yhden solun kantavuus on vain pari sataa metriä.

Haja-asutusalueelle 5G:tä ei tule vielä vuosiin ja kun tulee , niin käyttää 4G:n kanssa samoja taajuuksia. Silloin kaistanlevys on se sama kuin 4G:ssä ja on turha haaveilla mistään giganopeuksista.


Noh ei sitä 3.5GHz vaadi jokaista lampputolppaa vielä. Tässä kyseessä ne korkeammat taajuudet kuten 26GHz - 28GHz joka vasta kehitteillä. Ehkä 3-5 vuoden päästä käytännössä nähdään tälläisiä toteutuksia sitten. Nyt mennään 3.5GHz taajuudella joka tulee samoihin paikkoihin missä 4G-tukiasemat on ja peitto on aika samanlaista. 5G:n häiriönsietokyky on mm. parempi kuin 4G:ssä ja 5G:ssä hyödynnetään Massive MIMO + Beamforming tekniikkaa joka parantaa toimivuutta heikommassa signaalissa eli ei pitäisi merkittävästi heikentyä.

Kuitenkin kyseessä on vasta ensimmäinen sukupolvi joten rauhassa seuraillaan miten kehittyy. Ensimmäisenä ei kannata laitetta välttämättä ostaa. 4G:kin vielä kehittyy tässä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
MINKÄLAISTA modeemia kannattaa hommata nykyään ?

4G Huawei B315S 4 vuotta ja alkaa pätkiä kaikilla laitteilla, uusin laite alle 6 kk vanha läppäri ! DNA:n modeemi, heti vaihtoon, mitä tilalle? Kannattaako 300 megan modeemeista maksaa ekstraa ? Ovatko 5G-modeemit edelleen reippaasti ylihinnoiteltuja ?

No liittymä ainakin kunnossa. €0 50M Kotikuitu ja €9,90 50M 4G.

DNA Meni nostamaan liittymän hintaa 4G 10M -> 4G 21M ja sitten hinta 14,90 ->16,90. Minähän sain Elisalta 4G pysyvään hintaan 50M RAJATON 9,90 € kk ja samaan aikaan kotikuitu 10M €0 on edelleen €0, mutta nopeus nousee 50M/50M. Paras DIILi koskaan. Mokkulallekin on käyttöä.

Huomenna HETI sanotaan irti DNA:lta reippaasti korotettu mokkulaliittymä !!!

Mitäs menivät nostamaan hintaa ? 14,90 eurolla oli ihan ok diili 10/10:stä.... Ennen hinnannousua ei edes ajateltu koko kilpailutusta, mutta nyt etsittiin vaihtoehdot.

Modeemisuosituksia ? Tuskin kannata 5G modeemeja ostaa ?
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
en nyt ruve suoranaisia suosituksia antamaan koska tarve on kiinteälle reitittimelle ilman akkua. mutta jos akullisia haluaa niin voisi katsoa seuraavat.

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/28211/jdmmm/Netgear-Aircard-790-3G-4G-LTE-modeemi-ja-WiFi-reititin
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/53484/jdqhj/Netgear-Aircard-810-3G-4G-LTE-modeemi-ja-WiFi-reititin
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/14353/jvgrf/Netgear-MR1100-3G-4G-LTE-modeemi-ja-WiFi-reititin

huom, itse maksoin tuosta mr1100 laitteesta 289.90 euroa, verkkokauppa.com:sta.

en haluaisi mainostaa verkkokauppa.com liikettä mutta saatavuuden takia voi joutua ostaa sieltä. elisallakin on myynnissä vastaavia mutta epäilen pahasti että niissä on elisan oma firmware jota kehottaisin välttämään suosiolla.

lompakon paksuuden ja tarpeen perusteella sitten valitsee sopivan. lte categoriat vaihtelee noissa.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
lisäten edelliseen. huomasin just pari uutta tuotetta, ainakin seuraavassa on band28 tuki (700MHz). joka puuttu 810 ja 790:sta.
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/75779/mkjjg/Netgear-Aircard-797S-3G-4G-LTE-modeemi-ja-WiFi-reititin

tämä tuntuu selkeältä rahastukselta.
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/77024/mkjjq/Netgear-MR2100-3G-4G-LTE-modeemi-ja-WiFi-reititin
Huawei B715 on hyvä perusvarma modeemi ja 3CA tuki löytyy. Hinta noin 140e, joten yksi parhaista tällä hinnalla.

Tuki 4G LTE 700/800/1800/2100/2600 MHz
Käyttäjätaso 3
En ole paljoa seurannut tätä keskustelua, mutta mieleeni tulee ainakin tällainen kysymys: miksi tuodaan kovalla ryminällä markkinoille 5 g, kun ei kuluttajille ole tarjolla yhdistää multi-simin ja e-simin avulla kahta laitetta samaan liittymään? Muitakin jo markkinoilla olevaan teknologiaan liittyviä puutteita varmasti löytyy, en ole niistä kovin hyvin selvillä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Ei akullista ihan ensimmäiseksi kun tulee toimisto/kotikäyttöön.

Mutta tuo B315S ei myöskään hyvä - sehän on yli viisi vuotta vanha malli uutenakin ostettuna, nyt kun rupesin miettimään, onkohan jo liian vanhaa tekniikkaa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää joku Cat6 laite tms. Onko Huawei uudemmasta 4G 300M mallista kannattavaa maksaa 179?

Kun esim. perusmodeemin 4G LTE Ethernetillä 150M TP-LINK saa 99 eurolla.
Ei akullista ihan ensimmäiseksi kun tulee toimisto/kotikäyttöön.

Mutta tuo B315S ei myöskään hyvä - sehän on yli viisi vuotta vanha malli uutenakin ostettuna, nyt kun rupesin miettimään, onkohan jo liian vanhaa tekniikkaa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää joku Cat6 laite tms. Onko Huawei uudemmasta 4G 300M mallista kannattavaa maksaa 179?

Kun esim. perusmodeemin 4G LTE Ethernetillä 150M TP-LINK saa 99 eurolla.


Ei kannata maksaa 179e Huawein 2CA laitteesta kun Huawei 3CA laitteen saa noin 140 eurolla.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Ei akullista ihan ensimmäiseksi kun tulee toimisto/kotikäyttöön.

Mutta tuo B315S ei myöskään hyvä - sehän on yli viisi vuotta vanha malli uutenakin ostettuna, nyt kun rupesin miettimään, onkohan jo liian vanhaa tekniikkaa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää joku Cat6 laite tms. Onko Huawei uudemmasta 4G 300M mallista kannattavaa maksaa 179?

Kun esim. perusmodeemin 4G LTE Ethernetillä 150M TP-LINK saa 99 eurolla.
Ei kannata maksaa 179e Huawein 2CA laitteesta kun Huawei 3CA laitteen saa noin 140 eurolla.

Missä sitä myydään tuohon hintaan? Täytyisi saada tänään modeemi Tampereella ulos.

Onko tämä hyvä modeemi Elisan 4G 300 Mbps -alueelle?

Huawei B525S-65A 3G/4G/LTE + AC WiFi-reititin, €159.
Missä sitä myydään tuohon hintaan? Täytyisi saada tänään modeemi Tampereella ulos.

Satshopissa on ainakin myynnissä. Tietty postilla joutuu tilaamaan, jos ei hae Klaukkalasta.

Tuo B525 on myös ihan asiallinen ja tukee 2CA, mutta ostaisin kyllä ton B715, jonka saa nyt halvemmalla.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
En ole paljoa seurannut tätä keskustelua, mutta mieleeni tulee ainakin tällainen kysymys: miksi tuodaan kovalla ryminällä markkinoille 5 g, kun ei kuluttajille ole tarjolla yhdistää multi-simin ja e-simin avulla kahta laitetta samaan liittymään? Muitakin jo markkinoilla olevaan teknologiaan liittyviä puutteita varmasti löytyy, en ole niistä kovin hyvin selvillä.
yksi syy on kylmästi fyffe. jos samalla hinnalla pääsee kahdella sim-kortilla nettiin niin sillä voi säästää huomattavasti ja realismi alkaa olee että datalla ne voitot tehdään. fyysinen sim-kortti sopivasti rajoittaa ettei voi samaa liittymää käyttää monessa paikassa.

hinoittelua muuttamalla kuitenkin edelle mainittu perustelu kuitenkin lähtee. jos jokainen sim-kortti maksaa kk-maksun niin elisa voisi toteuttaa palvelun, mutta ei. tosin reitittimet ei tarvitse samaa puhelinnumeroa joten ei näe multi-simmistä teknistä hyötyä näille.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Kiitoksia vinkeistä.

4G Huawei B525S hommattu ja siihen asennettu Elisan 4G -kortti 50M. 9,90 € kk. TOIMII. Heti tuli 45 mittariin ensimmäisellä kerralla ja senkin jälkeen nopeus ollut vähintään 30 megaa eli 35-45 normaalinopeus ja varmaan ruuhkattomaan aikaan päästään maksimiin. 4G+ löytyy.

4K näkyy, 2K, näkyy, kaikki näkyy ja kuuluu. Toimii loistavasti.

DNA:lla ihmeteltiin lähtöä, koska kyse oli kuitenkin kolmesta eurosta... Eli 10M nousi 21M ja sitten hinta 13,90 euroa muuttui 16,90 euroon. Ei kyse ole isosta rahasta, mutta muualta 9,90 enemmän. DNA-palvelija ojensi heti vastineen: 50M 4G Rajaton Plus 9,90 euroa kuukaudessa, mutta 24 kk ajan. Ehtona oli määräaikainen 24 kk sopimus eli jos palvelutaso muuttuu todella huonoksi, niin sitten sopimus vasta purettavissa. Eli ei kiitos. Kysyi toistamiseen onko Elisan tarjous määräajaton...

Ei meinannut uskoa ja sitten jatkoin vielä, että 9,90 euroa suoraan S-bonuksiin ja €0 10M taloyhtiölaajakaista seuraavalle 4,90 euron 50M tasolle samalla €0 hinnalla.

Hän piti sitä tarjousta suorastaan upeana, "minullekin kelpaisi sellainen".

Liittymä on hyvä käytössämme, kiitoksia. Enkä säästä 7 euroa, vaan 12 euroa, huomioiden mokkulaliittymän ja kaapeliliittymän laskua hinnassa. Hyvä operaattori.

Osallistu keskusteluun