Avoin ip 4g mobiili liittymiin!!!

Tuote: Puheliittymät

Elisa voisi tarjota tämän palvelun puhelin liittymiin. Eikä pakottaa maksamaan erillisestä mobiililaajakaista liittymästä jos haluaa ipn julkisena. Kilpailijat ovat huomanneet aikoja sitten tämän olevan älytön rahastus yritys..#vuosi2018jo..
IPv6-aikakaudella tuo NAT on aika turha, toivoa sopii että Elisa muuttaisi liittymiään nykyaikaa vastaavaksi. Laitoin äänen ja lisäksi Elisa saisi kehittää IPv6-tukea.
Tästä aiheesta meille tuleekin toiveita aina välillä, mutta tällä hetkellä puheliittymiin ei valitettavasti ole julkista IP:tä tällä hetkellä saatavilla.



Voidaan toki laittaa ideaa eteenpäin, mitä muut ovat; olisiko tällainen tarpeellinen? 🙂
Kyllä olisi, kunnes IPv6 saadaan kunnolla myös mobiililiittymiin.



Jos kävisi vaikka niin, että kiinteä laajakaista on poikki ja joku taloudesta haluaisi pelata verkossa, ei se onnistu ilman erillistä pelkkää mobiililaajakaistaa. Jos puhelimeen saisi julkisen IP:n ei erillistä mobiililaajakaistaa tarvitsisi tilata satunnaiseen käyttöön.



Toki, jos käyttö on jatkuvaa, on pelkkä mobiililaajakaista perusteltu.



Itse esim. voisin tilata julkisen IP:n puheliittymään, koska tarvetta erilluselle mobiililaajakaistalle ei ole.
eikös julkisen saa maksulla mobiiliittymiin joten mikä on ongelma 😃 mut enmää sitäsano että ilmaista palvelua vastaan ois mitään 😃
eikös julkisen saa maksulla mobiiliittymiin joten mikä on ongelma 😃 mut enmää sitäsano että ilmaista palvelua vastaan ois mitään :D



Ei saa, mikäli kyseessä on puheliittymä. Pelkkään mobiililaajakaistaan, jossa ei ole puheominaisuutta, julkinen IP on saatavilla lisämaksusta.

Herätetään ketju, mobiililaajakaistoihin tuli jo määräysten mukaisesti maksuton julkinen IP. Mutta miksei datapaketilla myynnissä oleviin puhelinlittymiin kyseistä ominaisuutta saa? Pitääkö tästä tehdä KKV:n juttu?

https://telewell.fi/fi/uutiset/julkinen-ip-osoite-4g-verkoissa-kaikille

https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/file/Muistilista-yrityksille-suuntaviivojen-edellyttamista-muutoksista.pdf

“Mikäli operaattori käyttää osoitteenmuunnosta, on käyttäjän oltava mahdollista saada pyynnöstään käyttöönsä joko kiinteä tai dynaaminen julkinen IPv4-osoite ilman erillistä maksua. Operaattori voi päättää tarjoaako se dynaamisia vai kiinteitä osoitteita tai molempia tämän kohdan mukaisesti. Käyttäjiä on informoitava tästä mahdollisuudesta.Näkemys perustuu TSM-asetuksen 3 artiklan 1 ja 2 kohtaan. Asetuksen 3(1) artik-lan mukaan loppukäyttäjällä on oikeus muun muassa käyttää ja tarjota valitsemi-aan sovelluksia ja palveluita internetyhteyspalvelunsa kautta. “

 

Ei onnistu IP webcam ohjelman käyttö Android puhelimessa, koska ei ole julkista IP:tä, eikä voi muitakaan palvelimia puhelimessa pitää. Mobiilireitimessä osa käyttää puhelinliittymän korttia (lankapuhelin mobiilireitittimessä kiinni puheluita varten) silloin ei onnistu vaikka IP-kameroiden laitto nettiin tai muidenkaan palvelimien pito.

 


onkohan traficom:lta päässyt aivohajuja. viime kädessä nihkeään julkiseen ip-numeroon ei ole syy operaattorin rahastus vaan vähien ipv4:n puute.

vaikka operaattroi tarjoisi julkisen ipv4 niin se voi olla niin palomuurattu, eli voi olla hyödytön. testailin telenor:n omistavan operaattorin julkista ip:tä ja on ipv4 puolella muurattu alle 1024 osalta.  ideahan julkisessa ip:ssä on että rajoitteista päästään eroon. julkisesta ip:stä ei ole hyötyä jos palomuuri on tiukka.

traficom voisi ottaa kantaa tuohon pakko-palomuuriin ja ipv6:sen. ipv6 korjaisi monet näistä ongelmista jos melkein kaikki toimijat tukisi sitä.

muuta: elisa tukee ipv6:sta mobiilissa ja on julkinen ip. telenor:n operaattorilla on tuki myös ipv6:lle ja palomuuri siinä heikko ipv6:n osalta. telia ei tue ipv6:sta.

elisa voisi kuitenkin maksua vastaan tuoda julkisen ipv4:n ja heikolla palomuurilla myös puhe-liittymiin.


@lasselusse Et tainnut säädöstä lukea kunnolla läpi “ Operaattori ei voi sopimusehdoilla rajoittaa tai varata oikeutta rajoittaa minkään internetin palvelun käyttöä tarjoamansa internetyhteyspalvelun kautta muulla kuin asetuksen sallimalla perusteella, esim. tietoturvasyystä (katso kappale 2.4). “

 

Joten DNA:kin on poistanut oudot rajoitukset julkisesta IP:stä.

 

Paras olisi kun operaattorit toisivat maksuttoman palvelun, jossa kiinteä NAT:in takana oleva IP ja 10kpl TCP/UDP portteja auki, tämä riittäisi monelle. Monella juurikin se tarve on saada esim. VPN palvelin toimimaan tai ne pari kameraa. Silloin yhdellä IP:llä täyttäisi ainakin 5000 asiakkaan tarpeet. Lisäksi asiakas saisi plussaa kun ei tarvitsisi dyndns palveluita laittaa.


Samoin toivoisin että kaikki portit olisivat auki, jotta voisi pitää oman ssh, http, https, jne.. palvelimen.


@lasselusseEt tainnut säädöstä lukea kunnolla läpi “ Operaattori ei voi sopimusehdoilla rajoittaa tai varata oikeutta rajoittaa minkään internetin palvelun käyttöä tarjoamansa internetyhteyspalvelun kautta muulla kuin asetuksen sallimalla perusteella, esim. tietoturvasyystä (katso kappale 2.4). “

tuli luettua tosiaan nopeasti, mutta pruju on jonkin sortin suositus vaikka siinä onkin lakejakin takana, mutta tulkinnassa on liikkumavaraa. pääosin minun kritiikki meni traficomia ja sen taustalla olevia lakeja kohtaan ja eikä niinkään elisaa.

ipv4 on lähitulevaisuuden dinosaurus ja oikea lääke on ipv6. vaatimalla julkista ipv4:sta ei saada lisää ipv4 numeroita ipv4-avaruuteen, joten julkisen ipv4:n osalta maksava asiakas on oikeassa periaate pitäisi päteä. se kannustaisi ipv6:hen päin.

Joten DNA:kin on poistanut oudot rajoitukset julkisesta IP:stä.

traficom:n suositus heikosta palomuurista on ok vaikka ympäri pyöreesti on sanottukin. se miksi telenor:n operaattori blokkaa ipv4 osalta matalia portteja on mysteeri. tuli hiljattain testattuakin. jos tarkoitat oudoilta rajotuksilta matalia portteja niin väitteesi ei pidä paikkansa.

Samoin toivoisin että kaikki portit olisivat auki, jotta voisi pitää oman ssh, http, https, jne.. palvelimen.

kyseiset portit ssh 22, http 80, https 443 ovat auki telian ja elisa julkisessa ip-numerossa.