FWA-liittymät

Tuote: Netti

5G-verkkoa rakennetaan ja Elisakin markkinoi 5G Kotinettiä , jonka pitäisi olla kiinteän korvaaja eli ns. FWA-liittymä (Fixed Wireless Access).

Käytännössä Kotinetin nopeuksien vaihteluvälit ovat ihan samat kuin 5G-puhelinliittymienkin eli ei Kotinetti liittymätasolla on mikään kiinteän korvaaja. Jotta se olisi , niin liittymien miniminopeuksien (sopimusehdot) pitäisi olla moninkertaiset nykyisiin verrattuna.

Tiedän , että kiinteään verrattavan mobiililiittymän toteuttaminen vaatii enemmän kaistaa ja mahdollisesti myös network slicing-tekniikkaa , joka mahdollistuu viimeistään 5G SA:n myötä , että nykyistä korkeammat miniminopeudet pystyttäisiin takaamaan.

No nykyisiä Kotinettejä ei pitäisi markkinoida kiinteän korvaajina , kun ne eivät sitä tosiasiallisesti ole , vaan paikalliseen käyttöön tarkoitettuja tavallisia mobiililaajakaistoja kaikkinen puutteineen.

Milloinka tuotte ihan oikeita FWA-liittymiä markkinoille?

Minulle kelpaisi esim. sellainen , jonka minimi olisi 100 Mbit/s ja maksimi 150 Mbit/s ja takuuvarmasti ympäri vuorokauden. Itse asiassa sillä maksimilla ei olisi juurikaan merkitystä kunhan minimi täyttyisi aina.

Aiheesta on aiemminkin keskusteltu esim. täällä

https://yhteiso.elisa.fi/puheliittymaet-7/mobiililiittymien-nopeuksien-vaihteluvaelit-514609

 

Olisiko Elisalla tähän mitään kommenttia??


Näyttää siltä , että Elisalla ei tähän ole ommentoitavaa. :kissing:


Eli onkos nyt siis toiveena se, että tuotaisiin FWA -liittymiä valikoimaan? Onkos muilla Yhteisön jäsenillä samankaltaisia toiveita? :)


Päivitetty idean tilaUusi ideaKeskustelu käynnissä

tämä nyt on 50/50 idea, päätin nyt antaa ääntä.

taitaa olla niin kun oikea nr-sa joskus tulee niin tällaisia voi alkaa suunnittelee ja toteuttaa. tässä vaiheessa voidaan lähinnä teorisoida.

oikeampi lääke olisi valokuitu ja kunnollinen lopputekniikka, mieluiten ftth. ja mobiili sitten jäisi epävarmaksi lähinnä liikkeellä oleville.

jos piuhallisia ei saisi sitten tuo fwa voisi olla vaihtoehto, siinä taitaa olla mastolukitusehto, joten hirveästi ei voi liikkua. fwa-netillä on varmasti joku lisähinta verrattuna tavallisiin mobiilihintoihin. ns. minimitakuu maksaa.


Ehdotan että kehittäkää ja laajentakaa lisää niitä kiinteitä yhteystekniikoita..


Juu kyllä kiinteä liittymä on minullekin se ensisijainen ja kuitu olisi mieluinen. No tosiasia on , että sitä kiinteää ei joka paikkaan saa ja kuitua vielä vähemmän.

No Elisa myy jo 5G kotinettejä , joiden pitäisi korvata kiinteä , mutta valitetavasti näistä nykyisistä ei kiinteän korvaajiksi ole. Eihän 10 Mbit/s takuunopeus riitä edes ADSL:n korvaajaksi , nopeammista puhumatakaan.

Siksi tarvittaisiin ihan oikeita FWA-liittymiä , joissa olisi kunnon takuunkaista.


Onko jollain käytössä Elisan 5G kotinetti, jossa nopeus olisi alle 100 Mbit/s jatkuvasti? Vikatilanteet on sitten eri asia. En ymmärtänyt aloituspostausta, eli mikä se oikea FWA-liittymä sitten olisi?


@jm82 

“ En ymmärtänyt aloituspostausta, eli mikä se oikea FWA-liittymä sitten olisi? “

FWA = Fixed Wireless Access.

Siis FWA on kiinteän liittymän korvaaja esim. kotona. 5G SA:n myötä viimeistään verkkoon saadaan  Network Slicing = Viipalointi , joka mahdollistaa tukiaseman jakamaan kiinteän kaistan tietyille liittymille. Normaali mobiililiittymähän ei saa vakio kaistaa , vaan asiakkailla on jaettu kaista. Network Slicing mahdollistaa sen , että tietty osa tukiaseman kapasiteetista varataan kiinteille kaistoille ja loppu on sitten jaettua kaistaa kuten nykyäänkin. Kiinteä kaistaosuuden asiakkaat eivät kilpaile kaistasta keskenään eikä jaetun kaistan asiakkaiden kanssa.

Silloin voitanee jo puhua kiinteän korvaajasta , kun liittymä toimii kuten kiinteä kaistan osalta.


@Sokrates 

Mitä hyötyä sitä ruuhkatonta n78 kaistaa on jakaa sliceihin? Ei mitään. Ei se nopeus siitä nouse kenelläkään. Katsotaan sitten v. 2024-2025, jos sellaiselle alkaa olemaan tarvetta. 

FWA toimii ihan hyvin NSA:lla. Ei se oikea FWA ole teknologiaan sidottu. Asentajat mittaavat nopeudet, laite asennetaan parhaaseen mahdolliseen paikkaan. Yksi tärkeä asia on se, että se laite asennetaan ulos eikä rimpuilla talon sisällä olevilla 5G CPE-laitteilla. Ja operaattori vastaa siitä, että homma toimii ja asiakas on tyytyväinen. 

Nykyiset CPE-laitteet eivät edes tue NR-CA:ta SA:lla, joten vaihtoehdoiksi jää pelkkä n78 tai n28. Uppi kuolee todennäköisesti 70% asiakkailla käyttökelvottomaksi n78:lla, jolloin vaihtoehdoksi jää n28. En usko, että kovin moni haluaa käyttää n28 SA:ta, jos vaihtoehtona on esim. 1+3+20+n78 NSA. 2-3ms SA-parannuksen myötä ja 500 Mbps nopeuslaskun jälkeen ei ole vaikea sanoa kumpi voittaa, NSA vai SA. Ja en jaksa edes aloittaa sitä keskustelua, jos n1 on DSS...toivottavasti B1 pysyy mahdollisimman pitkään neitseellisenä LTE-bandina.

LTE-nopeustukea ei tule SA:lla, jonka vaikutus saavutettuihin loppunopeuksiin sekä DL ja UL puolella on merkittävä. En näe SA:ta vaihtoehdoksi vielä monestakaan syystä FWA-käyttöön ennen kuin aikaisintaan 2023. X60-pohjaisia CPE-laitteita ei ole edes markkinoilla käytännössä. 5G coretkin ovat vielä bugisia kuin Savon soratiet.


@jm82 

“ Mitä hyötyä sitä ruuhkatonta n78 kaistaa on jakaa sliceihin? Ei mitään. Ei se nopeus siitä nouse kenelläkään. Katsotaan sitten v. 2024-2025, jos sellaiselle alkaa olemaan tarvetta.”

Oikeastaan ei minua kiinnosta ne maksiminopeudet , vaan miniminopeudet. Jos tällä hetkellä ei ole 5G:ssä  ruuhkaa , niin on vain ajan kysymys , kun sellaista alkaa esiintyä. Sen vuoksi olisi hyvä pikku hiljaa jo alkaa tarjoamaan vähän tuhtimpia moniminopeuksia 5G:n kotikäyttäjille. Kun se ruuhka tulee väistämättä , niin silloin ei 10Mbit/s takuunopeus lämmitä pätkääkään.

Kovasti ainakin laitevalmistajat tuntuvat hehkuttavan FWA:ta , mutta operaattorit eivät vielä ole innostuneet. Joo voin olla pikkuisen etuajassa , mutta tuntien Elisan , niin heillä kaikki kestää vähintään vuoden tai pari , joskus enemmänkin. :wink:

PS. Kulmillani Elisa uhkaa sulkea nykyiset kiinteät VDSL-liittymät jollakin aikataululla ja silloin sille pitää olla toimiva korvaaja. Kuitua ei ole tulossa.


Hupsista. On tämä Ideapaja mennyt surkeaksi , kun ei voi enää edes kirjoitusvirheitä korjata jälkikäteen.

No 5G:n miniminopeuksien nostoa kotikäyttäjille minä edellä kaipailin.


@jm82 

“ Nykyiset CPE-laitteet eivät edes tue NR-CA:ta SA:lla, joten vaihtoehdoiksi jää pelkkä n78 tai n28. Uppi kuolee todennäköisesti 70% asiakkailla käyttökelvottomaksi n78:lla, jolloin vaihtoehdoksi jää n28. En usko, että kovin moni haluaa käyttää n28 SA:ta, jos vaihtoehtona on esim. 1+3+20+n78 NSA.”

Niinpä.

Lisätään vielä , että N78 ja tulevaisuudessa mmWave (26 GHz) tulevat olemaan käytettävissä vain taajamien alueilla ja niiden ulkopuolella mennään N28:lla (700 MHz) ja 4G:llä. Taajamien ulkopuolella eritoten olisi syytä nostaa takuukaistoja , koska siellä juurikin kiinteitä liittymiä puretaan kiihtyvällä vauhdilla pois.


“Joo voin olla pikkuisen etuajassa , mutta tuntien Elisan , niin heillä kaikki kestää vähintään vuoden tai pari , joskus enemmänkin.”

ihan selkeää toteutusta elisalta,

voisi jopa antaa vuositoteutus palkinnon.

kumpa seuraava toteutuisi,

 


Päivitetty idean tilaKeskustelu käynnissäSelvityksessä
 
Vietiin ideaa nyt eteenpäin. :)

Päivitetty idean tilaSelvityksessäPidetään mielessä

Tässä vaiheessa saatiin vastaus, että tutkimme ja testaamme 5G SA-verkon ja sen uusien kyvykkyyksien hyödyntämistä. 🙂 Kiitos ideasta. Tässä vaiheessa tilaksi (ainakin toistaiseksi) pidetään mielessä.


Telia jo ehti ottaa muutaman 5G SA-saitin ihan kaupalliseen käyttöön oikealla 5G gorella. Samallla lupailivat , että myös 5G goren mahdollistama slicing-tekniikka on paletissa mukana ja sen myötä myös oikeat FWA-liittymät.

Missä Elisalla mennään asian kanssa????

 


Elisakin testaa ihan oikealla SA-corella tuotantoverkossa: https://mt-tech.fi/testasimme-elisan-5g-standalone-verkkoa/ - samalla tavalla kuin Teliakin. DNA:llakin on omat testit. Tuo Telian kaupallinen käyttö vaikuttaa mainostempulta jos 40 asiakasta ja 20 tukiasemaa olisi.

 

Espoossa tiedän esim olevan Telialla 5x SA-tukiasemia (vahvistettu sijainnit), Elisalla joku 10 ja DNA:lla sitten aktivoineet koko verkon alueelle täällä Etelä-Suomessa. 

Odottaisin vasta 5G SA:ta oikeaan kaupalliseen käyttöön ensivuonna vasta ja slicing sitten siitä vuosi - kaksi käytännössä kaupallisessa käytössä. 


Jep jep.

Toistaiseksi SA:ta tukevia päätelaitteita on niukanlaisesti. Uusissa 5G-puhelimissa SA-tuki periaatteessa on , mutta useimmissa kuitenkin disabloituna ja modeemeissa SA-tuki on vieläkin heikommissa kanteissa.

Toivotaan , että kun operaattorit enemmän SA:ta verkkoihinsa tuovat , että myös päätelaitevalmistajat aktivoituvat.


DNA on alkanut myydä Koti 5G-liittymiä , missä miniminopeus on 100 Mbit/s. Sitä en tiedä miten hyvin DNA pystyy takaaman tuon miniminopeuden.

Milloinka Elisa alkaa myydä oikeita FWA-liittymiä , joiden miniminopeus on edes tuo 100 Mbit/s eikä 10 Mbit/s kuten nykyisissä???


DNA on alkanut myydä Koti 5G-liittymiä , missä miniminopeus on 100 Mbit/s. Sitä en tiedä miten hyvin DNA pystyy takaaman tuon miniminopeuden.

Milloinka Elisa alkaa myydä oikeita FWA-liittymiä , joiden miniminopeus on edes tuo 100 Mbit/s eikä 10 Mbit/s kuten nykyisissä???

5G Kotinetin asennuksen yhteydessä asiakas päättää, riittävätkö mitatut nopeudet hänelle.

Jos eivät riitä, kauppa perutaan ja asennusta ei tehdä.

 


DNA on alkanut myydä Koti 5G-liittymiä , missä miniminopeus on 100 Mbit/s. Sitä en tiedä miten hyvin DNA pystyy takaaman tuon miniminopeuden.

Milloinka Elisa alkaa myydä oikeita FWA-liittymiä , joiden miniminopeus on edes tuo 100 Mbit/s eikä 10 Mbit/s kuten nykyisissä???

5G Kotinetin asennuksen yhteydessä asiakas päättää, riittävätkö mitatut nopeudet hänelle.

Jos eivät riitä, kauppa perutaan ja asennusta ei tehdä.

 

Juu olen tuosta kyllä tietoinen.

Minusta on vähän eri asia , että operaattori takaa kunnollisen nopeuden 24/7 kuin sanoo , että tällaista olisi tarjolla yhtenä päivänä ilman mtään takuita jatkosta , ota tai jätä.


Ei DNA teknisesti mitään 24/7 takuunopeutta toteuta. Markkinamiesten juttuja.


DNA:n sopimusehdoissa todetaan että 100M miniminopeus ei ”lähtökohtaisesti alitu”.

Siitä sitten tulkitsemaan mitä tuo tarkoittaa… DNA:n sopimusehdot ovat aika lennokasta tekstiä tuon tulkinnan osalta joten sieltä varmaan kukin lukija löytää mieleisensä muodon. 

https://www.dna.fi/documents/753910/4584521/DNA_Kiintean_5G-yhteyden_erityisehdot/7e136350-fb35-67c8-9076-b108a4b219f3