Vastattu

5G Kotinetin jakaminen sähkökaapista sisäverkkoon

  • 1 February 2023
  • 19 kommenttia
  • 1267 katselukerrat

Käyttäjätaso 1

Ensinnä pahoittelut jos ja kun käytän välillä vääriä tai erikoisia termejä mutta eiköhän tästä jyvälle pääse. 

Meille on tulossa Elisan 5g kotinetti 600m. Pakettiin sisältyy ZTE mc7010-ulkomodeemi ja Huawei Mesh WiFi WA8021V5 -reititin.

Sähkökaapista(sijaitsee teknisessätilassa) menee datakaapeli neljään makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen ja ajattelin että olisi järkevää vetää netti tuon kaapin kautta huoneisiin. Sähkökaappiin ostin lisäksi 8-porttisen kytkimen. 

Voinko toteuttaa tuon siten että vedän ulkomodeemin johdon sähkökaappiin ja liitän sen yhteen kytkimen rj45 porteista? Portista2 menisi yhteen makuuhuoneen rasiaan johto, jossa liittäisin pojan pöytäkoneen suoraan rj45 kaapelilla pistorasiaan. Portista3 menisi johto olohuoneeseen jonne tulisi tuo mesh WiFi-reititin, wifillä käytetään pääasiassa televisiota ja läppäriä. Muihin makuuhuoneisiin ei ole tarve vielä vetää johtoja. 

Löysin yhden vähän vastaavan ohjeen DNA:n sivuilta ja se erosi siinä että nousu oli vedetty sähkökaapin kautta suoraan olohuoneen rasiaan josta oli vedetty johto mesh-reitittemelle ja toisesta portista johto takaisin sähkökaapille ja kytkimeen. Kytkimeltä sitten jako eri huoneisiin. Miksi tuo nousu meni huonerasian kautta ensin mesh-reitittemelle ja sitten paluuna kytkimelle? Dna:n ohjeessa oli pistorasioissa 2 rj45-pistoketta vierekkäin joka mahdollisti tuon paluu vedon kaapille, meillä on kaikissa rasioissa vain 1 rj45-pistoketta. 

Yksi asia vielä mikä hämää tietämätöntä on se, kun joidenkin kauppojen sivuilla tuo ZTE mc7010 on modeemi ja joillakin reititin. Sama koskee tuota Huawei mesh WiFi boxia, joillain reititin ja joillain modeemi, KUMPIA ne perhanat on😅🤨😵? 

Kiitos jo vastauksista ja toivottavasti tuosta jotakin ymmärsi. 




EDIT 2.2.2023 // muokattu otsikkoa hieman kuvaavammaksi -draakki

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Jarpeli 31 March 2023, 09:50

Katso alkuperäinen viesti

19 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

MC7010 on vain modeemi ja sen perään suoraan (POE-adapteri vielä välissä, joka tarvii 230V) liitettynä toimii vain yksi laite. Joka siis yleensä on reititin, vaikka tuo Huawei (Sen perään voi sitten kytkeä sen kytkimen kautta useita laitteita). Tuo löytämäsi ohje on siis se oikea kytkentä.

Jos kytkisit ehdottamallasi tavalla, niin vain yksi laite toimisi kerralla (eli esim. pojan tietokone tai Mesh-reitin)

Hankalaksi vähän menee, jos ei ole huoneissa kuin yksi porttinen RJ45 rasia. Silloin reititin olisi melkein pakko saada sinne sähkökaappiin (Jakokaappiin) ja se siis kytkeä heti tuon PoE-adapterin perään.

Tai voi se reititin sijaita jossain muuallakin, jos jotain muuta kautta siihen saa sen CAT-kaapelin ulkoa modeemilta helpommin tuotua (ja myös väliin laittaa se POE-kytkin ja sille löytyy virtaa), ja siitä sitten RJ45 rasiaa pitkin syöttö sinne jakokaappiin kytkimelle.

Helpoiten hoituu ehkä parilla Mesh-laitteella kytkentä, jos Wlan ei kanna sieltä sähkökaapilta tarpeeksi, niin sinne reitittävä laite ja ja toinen sitten Wlan tukiasemaksi sinne olohuoneeseen.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Olen kyllä vähän ihmetellyt itsekin tuota nimitystä ja toimintaa, kun MC7010:ssä on kyllä reitinominaisuuksia ja mm. DHCP, mutta ilmeisesti se ei kuitenkaa jaa eteenpäin kun yhden IP:n, koska ohjeissa sen suuntaista kerrotaan? Tai sitten tuo tarkoittaa vain sitä että kun laitteessa ole Wlania, niin sen langattomuuden takia tarvitaan erillinen "Wi-fi reititin". Empä nyt osaakkaan varmaksi sanoa asiaa, joten ehdottamasi kytkentä saattaakin olla mahdollinen ja voi olla ettei tarinani yllä olevassa viestissä pitänyt alkuunkaan paikkaansa 😀 Joten toivottavasti joku avaa asiaa vähän paremmin vielä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

ZTE MC7010 on oletuksena siltaavassa tilassa ja mobiililiittymään saa vain yhden IP-osoitteen joka menee laitteen perään kytkettävälle laitteelle. Laitetta voi käyttää myös NAT-tilassa.

ZTE:ssä ei ole WLAN-tukiasemaa, eikä siitä oikein hyötyäkään olisi, kun laite asennetaan ulos, siksi perään tarvitaan toinen laite.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

ZTE MC7010 on oletuksena siltaavassa tilassa ja mobiililiittymään saa vain yhden IP-osoitteen

Pieni tarkennus tähän. ZTE MC7010 saa vain yhden ip-osoitteen.

Mobiililiittymään saa yhden ip-osoitteen per pakettidatakonteksti. Esimerkiksi Ciscon ammattitason reitittimillä sekä vanhoilla USB-nettitikuilla voi avata kaksi pakettidatakontekstia samanaikaisesti ja siten saada kaksi ip-osoitetta. Näin yhteen Ciscon ammattitason reitittimeen voi kytkeä esimerkiksi kaksi pelikonsolia samanaikaisesti.

Useimmat kotilaitteet eivät osaa avata kuin yhden pakettidatakontekstin kerrallaan. Tällöin vain yhdellä pelikonsolilla voi pelata verkkopelejä kerrallaan.

Täten laite rajoittaa ip-osoitteiden määrän yhteen, ei liittymä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

KUMPIA ne perhanat on😅🤨😵? 

ZTE MC7010 on sekä modeemi että reititin. Asetuksista voi valita, onko reititys käytössä.

Ilmeisesti MC7010 reititysominaisuudet ovat kuitenkin surkeat. Moni, joka on yrittänyt käyttää MC7010 reitittimenä, on törmännyt siihen, että ainoastaan www-selailu toimii.

Huawei WA8021V5 on langattoman lähiverkon tukiasema ja reititin. Senkin asetuksista voi valita, onko reititys käytössä.

Huawei WA8021V5 ei ole modeemi.

Miksi tuo nousu meni huonerasian kautta ensin mesh-reitittemelle ja sitten paluuna kytkimelle?

Koska siltaavassa tilassa olevaan ZTE MC7010 voi kytkeä vain yhden laitteen. Yleensä tämä on reititin, jonka perään voi sitten kytkeä loput parisataa laitettasi.

Dna:n ohjeessa oli pistorasioissa 2 rj45-pistoketta vierekkäin joka mahdollisti tuon paluu vedon kaapille, meillä on kaikissa rasioissa vain 1 rj45-pistoketta.

Tämä rajoittaa kytkentävaihtoehtoja reippaasti.

@JJJku ehdotus, että vedät ulkoyksikön kaapelin suoraan johonkin huoneeseen, siitä PoE-syöttimelle ja edelleen Mesh-reitittimen WAN-liitäntään, on lienee paras, mikäli totetutettavissa. Tällöin mesh-reitittimen LAN-portista lähtisi johto seinärasiaan. Sähkökaapissa olisi kytkin, johon kytketään johdot kaikista huoneista (joissa halutaan käyttää nettiä).

Jos ulkoyksikön johtoa on vaikea saada muualle kuin sähkökaappiin, sitten mieleen tulee pari vaihtoehtoa:

  • Vedä sähkökaapista pari johtoa ulos ja laita pää-mesh purkki jonnekin sähkökaapin lähistölle. Älä laita mesh-laitetta sähkökaapin sisälle. Langaton lähiverkko ei toimi hyvin metallisen kaapin sisältä. Johdota MC7010 – PoE – mesh purkin WAN-liitin. Johdota mesh-purkin LAN-liitin – Ethernet-kytkin. Kytke myös lähdöt seinärasioille Ethernet-kytkimeen.
  • Hanki kokonaan erillinen reititin, jossa ei ole lainkaan langatonta lähiverkkoa. Sijoita tämä sähkökaappiin. Johdota MC7010 – PoE – reitittimen WAN-liitin. Johdota reittimen LAN-liitin – Ethernet kytkin. Kytke myös lähdöt seinärasioille Ethernet-kytkimeen.

Vinkki viimeksi mainittuun vaihtoehtoon: yritä löytää reititin, jonka WAN-portissa on PoE-ominaisuus. Tällöin voit jättää erillisen PoE-purkin varalaitteeksi ja kytkeä ulkoyksikön suoraan reitittimen PoE WAN-porttiin.

Käyttäjätaso 1

Paljon kiitos neuvoista!

Meillä on olohuoneessa 2 erillistä seinärasiaa joissa molemmissa yksi Rj45-pistoke. Rasiat sijaitsevat eri puolella olohuonetta. Taidankin nyt tehdä siten että ostan ethernet lattakaapelin, irrotelen muutaman listan ja vien kaapelin listojen takana toisen rasian viereen. Näin pystyn tekemään liitännät samoin kuin tuossa DNA:n ohjeessa. Saan siten tuon Huawein mesh-WiFi reitittemen olohuoneeseen jossa sen sijainti on muutenkin parhaalla mahdollisella paikalla. Selviän siis pelkällä kaapelin ostolla. 

Käyttäjätaso 1

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/203350/ZyXEL-GS-108S-v2-8-porttinen-kytkin

Ostamani kytkin on liitteen mukainen. Mitä tarkoittaa maallikon kielellä nuo high-medium- ja low priority portit? Mihin kannattaa liittää esim tuo Huawein reititin ja pöytäkone? 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/203350/ZyXEL-GS-108S-v2-8-porttinen-kytkin

Ostamani kytkin on liitteen mukainen. Mitä tarkoittaa maallikon kielellä nuo high-medium- ja low priority portit? Mihin kannattaa liittää esim tuo Huawein reititin ja pöytäkone? 

Huawein reititin kiinni Zyxelin vihreään porttiin ja pöytäkone Huawein LAN-porttiin.

En ole saanut todennettua, että noissa Zyxelin porteissa oikeasti olisi käytönnön merkitystä nopeuksissa, 5-porttista rinnakkais mallia joskus testailin. Lienee ajatus taustalla, että “lähiverkon ruuhkatilanteessa” high priority portteja asetettaisiin liikennöinnissä ensisijaisiksi ja ko. porttiin liitetty laite saisi eniten “kaistaa”. 

Laite ei ole “hallittava kytkin” eli käyttäjä ei voi millään tavalla vaikuttaa siihen, mitä laite tekee.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Huawein reititin kiinni Zyxelin vihreään porttiin ja pöytäkone Huawein LAN-porttiin.

Huawei ja pöytäkone on kaiketi eri huoneissa ja muutenkin tämä kytkin oli kaiketi tarkoitus kuitenkin kytkeä sen Huawein perään? 

Itselläni on kanssa tuollainen samanlainen kytkin, enkä tiedä onko noilla porttien prioriteeteillä mitään merkitystä mihinkään… Periaatteessa  kytkeä niin, että ei niin tärkeät laitteet alempi prioriteettisiin portteihin ja tärkeimmät korkea.

Käyttäjätaso 1

"Huawei ja pöytäkone on kaiketi eri huoneissa ja muutenkin tämä kytkin oli kaiketi tarkoitus kytkeä sen Huawein perään?"

Kyllä, ovat eri huoneissa ja kytkin on sähkökaapissa ja tulee Huawein perään. Huawei siis olohuoneessa. Kytkimestä oli sitten tarkoitus vetää kytkentä yhden makuuhuoneen rasiaan jossa rasiassa kiinni pöytäkone, pääasiassa pelataan. 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Vinkki viimeksi mainittuun vaihtoehtoon: yritä löytää reititin, jonka WAN-portissa on PoE-ominaisuus. Tällöin voit jättää erillisen PoE-purkin varalaitteeksi ja kytkeä ulkoyksikön suoraan reitittimen PoE WAN-porttiin.

Tälläinen olisi hyvä laite. Äkkiä selaamalla ei löytynyt varmuutta missä olisi tuo PoE-virta myös WAN portissa. Useat googlettamalla olivat 5 porttisia, jossa 4 PoE-syöttöä, eli oletin ettei siinä WANissa juurikaan sitä ole. Ubiquiti EdgeRouter esim. vaikutti alkuun hyvältä, mutta siinäkin on sitten vain 24V PoE. (MC7010 tarvitsee 48V.), enkä ole varma saako siitäkään sitä PoE porttia käytettyä WANina.

Joten Jos on joku malli mielessä, joka toimisi suoraan MC7010:n kanssa niin kertokaa toki!

Toissapäivänä ruuvasin itselle tämän MC7010 seinään ja juuri sen PoE-injektorin asennuspaikka tuli hankalaksi, kun tarvitsee virtaakin… Mielelläni jättäisin sen pois välistä kokonaan.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

Huawein reititin kiinni Zyxelin vihreään porttiin ja pöytäkone Huawein LAN-porttiin.

Huawei ja pöytäkone on kaiketi eri huoneissa ja muutenkin tämä kytkin oli kaiketi tarkoitus kuitenkin kytkeä sen Huawein perään? 

Itselläni on kanssa tuollainen samanlainen kytkin, enkä tiedä onko noilla porttien prioriteeteillä mitään merkitystä mihinkään… Periaatteessa  kytkeä niin, että ei niin

tärkeät laitteet alempi prioriteettisiin portteihin ja tärkeimmät korkea.

Ei kai sillä väliä ole onko se kytkin “ennen” Huaweita vai sen “jälkeen”, kunhan Huawein WAN-porttiin on liitetty se ZTE:n LAN-portti ja kaikki muut langalliset romppeet Huawein LAN-portteihin. Ei kytkin reititä mitään, se vain tuo lisää ethernet-liitäntöjä.

Oli vähän haastavaa “kuvitella” tuota asennustilannetta, kun ei ollut kuvia laitettuna.

Käyttäjätaso 1

Nyt vasta huomasin että tännehän sai kuviakin🤓. Tässä siis se DNA:n ohje. 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Huawein reititin kiinni Zyxelin vihreään porttiin ja pöytäkone Huawein LAN-porttiin.

Huawei ja pöytäkone on kaiketi eri huoneissa ja muutenkin tämä kytkin oli kaiketi tarkoitus kuitenkin kytkeä sen Huawein perään? 

Itselläni on kanssa tuollainen samanlainen kytkin, enkä tiedä onko noilla porttien prioriteeteillä mitään merkitystä mihinkään… Periaatteessa  kytkeä niin, että ei niin tärkeät laitteet alempi prioriteettisiin portteihin ja tärkeimmät korkea.

Ei kai sillä väliä ole onko se kytkin “ennen” Huaweita vai sen “jälkeen”, kunhan Huawein WAN-porttiin on liitetty se ZTE:n LAN-portti ja kaikki muut langalliset romppeet Huawein LAN-portteihin. Ei kytkin reititä mitään, se vain tuo lisää ethernet-liitäntöjä.

En nyt tiedä puhutaanko samasta kytkennästä, mutta jos se Huawei toimii reitittimenä, niin sen perään tuo kytkin pitää laittaa että "jakaa" Huawein antamat IP:t laitteille. 

Jos sen kytkee ennen Huaweitä, ei sen perään voikkaan sitten kytkeä, kun sen Huawein ja jako huoneisiin ei kaapista enää onnistukkaan?

Käyttäjätaso 1

Ja tässä meidän sähkökaappi ja Zyxelin kytkin. Ajatukseni siis oli nyt liittää zto:n ulkomodeemin johto oikean puoleiseen olohuoneen porttiin. Olohuoneessa vedän tuon rasiasta lattakaapelin Huawein mesh boxin wan-porttiin, lan portista johdon olohuoneen toiseen rasiaan ja sitten sähkökaapin vasemmasta olohuoneen portista piuha kytkimeen. Nyt siis voin jakaa netin kytkimen porteista makuuhuoneiden seinärasioihin. Eikö🙂? 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Ja tässä meidän sähkökaappi ja Zyxelin kytkin. Ajatukseni siis oli nyt liittää zto:n ulkomodeemin johto oikean puoleiseen olohuoneen porttiin. Olohuoneessa vedän tuon rasiasta lattakaapelin Huawein mesh boxin wan-porttiin, lan portista johdon olohuoneen toiseen rasiaan ja sitten sähkökaapin vasemmasta olohuoneen portista piuha kytkimeen. Nyt siis voin jakaa netin kytkimen porteista makuuhuoneiden seinärasioihin. Eikö🙂? 

Kyllä toimii noin kuvailemallasi tavalla. Tosin tähän jakokaappiin tulee se ZTE:n virtalähde (PoE-injektori), johon tulee se CAT kaapeli sieltä ulkoa modeemilta ja josta sitten menee toisesta LAN-portista kaapeli tuohon "oikean puoleiseen oh porttiin" Eli siihen joko sitten johtaa sinne olohuoneeseen ja sielläolevan Huawein WANiin.

Eli jos tässä on useampi pistorasia, kun tuo yksi, niin onnistuu helposti. Kun PoE-injektori ja tuo Zyxeli tarvivat molemmat virtaa.

Käyttäjätaso 1

"Eli jos tässä on useampi pistorasia, kun tuo yksi, niin onnistuu helposti. Kun PoE-injektori ja tuo Zyxeli tarvivat molemmat virtaa."

Aivan, unohdin sen virtalähteen välistä mutta voin tosiaan senkin laittaa tuonne kaappiin, 2 pistorasiaa löytyy👍

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Huawein reititin kiinni Zyxelin vihreään porttiin ja pöytäkone Huawein LAN-porttiin.

Huawei ja pöytäkone on kaiketi eri huoneissa ja muutenkin tämä kytkin oli kaiketi tarkoitus kuitenkin kytkeä sen Huawein perään? 

Itselläni on kanssa tuollainen samanlainen kytkin, enkä tiedä onko noilla porttien prioriteeteillä mitään merkitystä mihinkään… Periaatteessa  kytkeä niin, että ei niin tärkeät laitteet alempi prioriteettisiin portteihin ja tärkeimmät korkea.

Ei kai sillä väliä ole onko se kytkin “ennen” Huaweita vai sen “jälkeen”, kunhan Huawein WAN-porttiin on liitetty se ZTE:n LAN-portti ja kaikki muut langalliset romppeet Huawein LAN-portteihin. Ei kytkin reititä mitään, se vain tuo lisää ethernet-liitäntöjä.

En nyt tiedä puhutaanko samasta kytkennästä, mutta jos se Huawei toimii reitittimenä, niin sen perään tuo kytkin pitää laittaa että "jakaa" Huawein antamat IP:t laitteille. 

Jos sen kytkee ennen Huaweitä, ei sen perään voikkaan sitten kytkeä, kun sen Huawein ja jako huoneisiin ei kaapista enää onnistukkaan?

Jaahas, Sori @sakarialanne Puhuttiinhan me ilmeisesti samasta asiasta, nyt vasta tajusin. Eilen tuollasta Huawei WA8021V5 purkkia käpistelin ja siinähän onkin tosiaan 3-LAN-porttia (joista yksi menee WAN-käyttöön). Eli siihen saa suoraan kiinni Sen 8-porttisen kytkimen ja lisäksi vaikka tietokoneen (tai minkä vaan laitteen kytkimen lisäksi).

Tässä kysyjällä kun se tietokone on eri huoneessa, niin ei onnistu, mutta olohuoneeseen sijoitettuna tähän saa kiinni jonkun olohuoneen laitteen tarvittaessa langallisesti (tai toisen paikallisen kytkimen jälkeen vaikka kuinkamonta.)

Noissa vanhemmissa Mesh-laitteissa, jonka kanssa ollut tekemisissä ei ollut kun WAN ja LAN, joten siihen reitittävään laitteeseen ei saanut käytännössä kiinni mitään laitetta paikallisesti, (kun kytkin jakokaapissa vei sen ainoan LAN portin). 

Käyttäjätaso 1

Nyt on Elisan 5g kotinetti ollut kuukauden käytössä ja täytyy myöntää että odotukset ylittyi reippaasti. Ennen oli kilpailijan 4g liittymällä latausnopeus 20:n molemmin puolin ja lähetys n. 10. Ei enää teinin tietokonepelit takkuaa, ei vaikka katsotaan samaan aikaan Netflixiä ym. Nyt tulee myös näppärästi sähkökaapin kautta netti kaapelilla makuuhuoneisiin. WiFi näyttää syövän aika paljon nopeutta mutta huitelee sekin yli 200mbps.

Osallistu keskusteluun