Skip to main content

Hei,

 

Mikähän mahtaa olla vikana, kun uusi pelikannettava ei saa IP-osoitetta ethernetin kautta? Wifi toimii kyllä moitteetta, mutta on täysin arpapeliä saako uusi kannettava IP-osoitetta vai ei, joinakin päivinä IP osoite löytyy ja se toimii normaalisti koko päivän, mutta joinakin päivinä IP-osoitetta ei löydy ja on käytettävä wifiä. 

 

Minulla tulee siis Huawein 5G CPE Max laitteesta piuha yläkerran MESH-reitittimeen ja toinen mesh-reititin on sijoitettu alakertaan jonne olen liittänyt tp-link ethernet adapterin ja toinen adapteri on työhuoneessa josta menee ethernet piuha kannettavaan. Vanhalla läppärillä ja esim. pleikkarilla ethernet toimii ongelmitta, mutta uudella Lenovo LOQ 15 ARP9 tuo ei tunnu toimivan kunnolla.

 

Ipconfig /all näyttäisi, ettei laite saa kuin 169. alkuisen IP-osoitteen eikä ollenkaan oletusyhdyskäytävää. Aiemmin kokeilin myös ipconfig /renew ja siitä tuli vain virheilmoitus, ettei DHCP palvelimeen saatu yhteyttä.

 

Minulla on myös julkinen ip tilattu Elisalta ja se on asetettu reitittimeen moninpelejä varten. 

 

Reititintä on bootattu katkaisemalla virta minuutiksi ja ottamalla myös mesh purkit pois käytöstä ja boottailtu molempia. Ainoa mitä en ole tehnyt on palauttanut tehdasasetuksia, mutta sitä en nyt mielellään tekisi kun netti muuten toimii ongelmitta.

 

Onkohan noissa vielä jotain rajoituksia montako IP-osoitetta laitteille jaetaan ja aina sitä ei jostain syystä läppärille tule? Taloudessa on wifi-verkossa samanaikaisesti tabletti, puhelimia, molempien aikuisten kannettavat ja työkoneet sekä muita laitteita.

 

Yritin myös Elisan omagurun kanssa käydä asiaa läpi, mutta jouduin enemmän selittämään tuota ethernet adapterin tarkoitusta kuin ratkoa ongelmaa ja sitten mystisesti kannettava saikin IP-osoitteen kesken puhelun. Sitten taas seuraavana päivänä IP-osoitetta ei löytynytkään… kokeiltiin myös laittaa läppäri suoraan nettipiuhalla ulkoyksikön muuntajaan kiinni ja silloin ethernet yhteys löytyi heti mutta noiden yllä olevien jälkeen en ole varma oliko se vain tuuria.

Millä tekniikalla TP-Linkin sovitin toimii? WiFi? Homeplug?

Jos WiFi, ovatko ne alun perinkään tarkoitetu yhdistettäväksi toisiinsa? Jos ovat, ovathan ne varmasti yhteydessä toisiinsa eivätkä missään nimessä suoraan 5G CPE Max tai Mesh-laitteisiin?

Jos Homeplug, tarjoavatko sovittimet kaksisuuntaisen vai vuorosuuntaisen yhteyden? Kokeile vaihtaa läppärin verkkokortin asetuksista full duplexhalf duplex, josko tuo auttaisi.

Oletko vaihtanut pistorasiaa, johon sovitin on kytketty? Kun siirrät Homeplug-laitteen pistorasiasta toiseen, se 2/3 todennäköisyydellä lakkaa toimimasta. Toimiakseen kunnolla Homeplug vaatii, että kaikki Homeplug-laitteesi on kytketty sähköverkossa samaan vaiheeseen.

Entä jos kytket uuden tietokoneen kaapelilla jompaan kumpaan Mesh-laitteeseen. Saako se siellä ip-osoitteen?

Jos tämä toimii, hanki kolmas identtinen Mesh-laite ja korvaa sillä molemmat TP-Linkin Ethernet-sovittimet. Tai vedä suosiolla Ethernet-kaapeli jommalta kummalta nykyiseltä Mesh-purkilta uudelle tietokoneelle.

IP-osoitteiden määrään vaikuttaa laitteiden asetukset.

  • 5G CPE Max siltaavassa tilassa (bridging) ja pää-Mesh-laite tukiasematilassa (access point mode): koko verkossa on käytössä vain yksi ip-osoite, joten vain yksi laite voi olla käytössä.
  • 5G CPE Max siltaavassa tilassa (bridging) ja pää-Mesh-laite reitittävässä tilassa (routing): 5G CPE Max voi kytkeä enintään yhden laitteen, eii käytännössä pää-Mesh-laite. Mesh-laitteisiin voi kytkeä noin 200 laitetta.
  • 5G CPE Max reitittävässä (routing)  tilassa ja pää-Mesh-laite tukiasematilassa (access point mode): koko verkkoon voi yhteensä kytkeä noin 200 laitetta.
  • 5G CPE Max reitittävässä (routing) tilassa ja pää-Mesh-laite reitittävässä tilassa (routing): 5G CPE Max voi kytkeä noin 200 laitetta ja Mesh-verkkoon voi kytkeä toiset noin 200 laitetta. Yhteensä siis yli 400 laitetta.

Mikäli epäilet, että Mesh-laitteen verkosta ip-osoitteet käyvät väliin, käy tarkastamassa sen asetuksista dhcp-palvelimen (lan, dhcp server) jakama osoiteavaruus. Laajenna tämä tarvittaessa niin suureksi, kuin laite antaa myöden, esimerkiksi x.y.z.2 – x.y.z.254.


Moi!

 

Sovittimet käyttävät homeplugia. Nuo ovat tosiaan olleet käytössä jo monta kuukautta ja muiden laitteiden kanssa toimivat kyllä, mutta ehkä uusi kannettava ei jostain syystä noista tykkää.

 

Kannettava sai IP-osoitteen suoraan mesh purkkiin liitettynä, adapterien tarkoitus oli säästyä pitkiltä piuhavedoilta.

 

Adaptereista vaihdoin pistokkeen paikkaa, paritin adapterit uudelleen ja ethernet yhteys taas löytyi kannettavalle. Täytyy nyt taas seurata miten tuo yhteys säilyy ja kokeilla eri toimenpiteitä noille sovittimille jos/kun tuo vielä temppuilee.

 

Täytyy harkita siis tuota vaihtoehtoa, että hankkii kolmannen mesh-reitittimen josta vetää piuhat.

 

Ja ei näyttäisi siis, että IP-osoitteet olisivat loppumassa kesken joten kiitos tarkennuksesta. 

 

Kiitos avusta, jospa tällä pääsee eteenpäin :)


Osallistu keskusteluun