Vastattu

Elisan 5G ja 4G liittymien nopeudet vs. Telia ja DNA

  • 19 June 2023
  • 8 kommenttia
  • 1729 katselukerrat

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +1

mulla Elisan 5G 300M liittymä mutta myös vastaava liittymä kilpailijalta (dual sim). useimmissa käyttöpaikoissa kuten himassa espoossa ja mökillä levillä vaikuttaa että elisan toteutuneet nopeudet n. 50M (myös 5G) mutta Telialla pääsee huomattavasti reippaampiin nopeuksiin myös ruuhka-ajan ulkopuolella aamusta tai myöhään illasta. mistähän tämä johtuu? yks mikä tulee mieleen että pk-seudulla elisalla suhteessa kovemmat markkinaosuudet kun keskimäärin (E:40%, T30%, D30%)

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi olkitu 19 June 2023, 10:22

Katso alkuperäinen viesti

8 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Mikä on ongelmasi? Saat 50 M nopeuden Elisan liittymällä, joka on rutkasti toimitusehtojen minimivaatimuksen yläpuolella. On vaan hyvää tuuria, että kilpailijalla saat vielä suurempia nopeuksia. 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +1

Turha mielestäni myydä isoja teoreettisia siirtonopeuksia kun kyvykkyys käytännössä 50M. No eipä kyvykkyyttä juurikaan tarvi kun pääsääntöisesti wifissä. 20-50M huokeampi liittymä olis aivan riittävä mutta kuluttajapuolella ei saa enää. Mietin vaan että onko Elisan verkko jotenkin vaatimattomampi toteutukseltaan kun nopeudet huonommat? Voi olla kyllä isommat käyttäjämäärät= ruuhka keskuksissa kun parempi brandi ja elisalla paljon yritysliittymiä. No modeemeissa ja tableteissa onkin jo Telian simmit. Kaikkihan toki riippuu käyttöpaikan sijainnista ja tukiasemien suuntauksista

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15

Tämä juuri, bisnestä tehdään myymällä esim 300 M nopeuksia, mutta toimitusehdoissa miniminopeudeksi taataan joku naurettava 5M. Hitaammat  nopeudet ovat tippuneet valikoimista pois, koska niillä ei tehdä bisnestä ja rajattomien liittymien kohdalla joudutaan myymään ilmaa käytännössä noilla isoilla nopeuksilla. 

Elisan verkko tuskin ei ole heikompi kuin muidenkaan, omat kokemukset kertovat enemmänkin päin vastaista. Mutta tuuripeliä se on loppujen lopuksi. Omalla kohdalla kaksi muuta kilpailijaa eivät kykene toimittamaan kotiosoitteeseni heidän toimitusehtojen mukaista liittymää puhelinkäyttöön. Elisa taas toimii hyvin. Ja samassa 600 metrin päässä olevassa tolpassa on kaikkien kolmen operaattorin rojut, mutta kilpailijat ovat suunnanneet pois antenninsa tästä tiheästi asutusta alueesta syystä tai toisesta. Telian “ystävällinen” asiakasneuvoja tuumasi, että 10 M on todellä hyvä nopeus 200 M liittymällä. 

Mökillä on taas teknisesti 50 M max nopeus, kun tukiasemassa on vain 800 MHz tekniikka. Ei tule uudella ja kallilla Elisa Premium-liittymällä yhtään sen nopeampaa kuin rupuisella 100 M liittymällä

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +1

Sijaintipeliä paljolti. Mökillä tolppa 300m päässä, elisa ja SYV mastossa. Elisalla nopeus 5-100m ja sinr 1, telialla 70-100m sinr 7. Nämä vanhalla b715 4g+ cat 9 reitittimellä ja prepaideilla jotka max 100m. Kotona Espoossa sama homma dual-sim puhelimella. SINR kyllä tosin joku 15 himassa.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +11

https://mt-tech.fi/operaattorit-priorisoivat-4g-liittymien-nopeuksia-ruuhkatilanteessa/

Kyllä hieman eroja on onko 50M liittymä vai 300M liittymä - radioverkkoresursseja painoa on enemmän 300M liittymässä esim jolloin voit saada 50M liittymällä se pari megaa ja 300M liittymällä jopa 10 Mbit/s nopeuden tyyliin - toki tuntuu että maksaa ylimääräistä mutta näin se on miten toteutettu. Myös sopimusehdoissa tämä on mainittu ja tämä on täysin Traficomin ohjeistuksen mukainen miten voidaan priorisointia tehdä. Painoarvo on käytännössä sitten hankala sanoa kun tukiaseman alueella on satoja liittymiä ja useimmat 100-200M luokassa pääsääntöisesti.

Yritysliittymiä ei saa priorisoida ohi joten ne ovat samalla viivalla kuluttajaliittymien kanssa. Nopeuteen vaikuttaa niin moni asia että hankala sanoa miksi on hitaampi kuin muiden operaattorien mutta valitse sen mukaan operaattorisi. 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +1

tätä uumoilinkin.

sama hommahan se on kuitu yms kiinteiden kuituyhteyksien QoS-käytännöissä. usein 600M  kuituliittymällä saa tuplanopeudet kaupallisiin ja vähemmän kaupallisiin servereihin verrattuna 300M. ei toki useinkaan edes tuota 300mbps nimellisnopeutta operaattorille, mutta tuplat mitä 300M liittymällä saa. sellaisissa 50-100 työtekijän tstoissa on usein 100mbps symmetrinen kuituliittymä joka maksaa monta tonnia kuussa kun käyttöaste korkea. kuluttajakuiduthan on aivan ilmaisia kun käyttöaste käytännössä 1%.

jotain 300mbps nopeuksia kapulassa ei edes tarvi, esim androidin filesysteemi tosi hidas kirjoittamaan. 4K capable striimit on max 25mbps mut vain jos päätelaite 4K, ei oo näkynyt. joku 50M efektiivinen aka todellinen nopeus riittää mainiosti, ehkä jopa 20M piisais.

mutta eihän sille mitään voi jos toiminta/kauppatavat on alalla vallitsevat ja myyhän ISOT LUVUT. joistain tosi nopeista liittymistä ilo lähinnä speedtestailussa, mitään käytännön iloa ei ole. no mobiilireititinhommat sitten erikseen.

operaattori tottakai käyttöpaikan mukaan, kapulassa ei oo niin väliä kun tiedonsiirtotarpeet matalat ja liittymät abt saman hintaisia. lähinnä että saa kaikki yhdelle laskulle se tärkeintä. muutenkin luuri koko ajan wifissä kotona et vielä vähemmän väliä.

todella kuluttajaystävällinen tuote olis huokeahko käytön mukaan laskutettava nopea data/rinnakkaisliittymä just satunnaiseen mökki/tablettikäyttöön. voi olla niin hyvä tuote kuluttajalle että huono bislet ja prepaidit keksitty.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +11

Ihan näin rajua QoS ei saa tehdä - kyllä siinä selkeät säännöt. Operaattorien väliset yhteydet voi pullonkaulana olla ja ovatkin riippuen missä kohde palvelin on. QoS voidaan tehdä esim protokolatasolla - VoIP yli Tor liikenteen esim jne… Mutta ei voida yksittäisiä näin vaan - internetissä operaattorien välillä harvoin kulkee rahaa vaan mennään niin että vaihdetaan liikennettä tasavertaisesti. Nyt toki on puhuttu siitä että pitäisikö isot sisällöntarjoajat kuten Netflix maksaa koska liikenne Netflixiin on todella suurta ja vaatii investointia. 

Mikä on vähemmän kaupallinen? Voit harrastuksessa laittaa pystyyn mutta todennäköisesti kaupallisella tarjoajalla ajat sitä. Mikään ei ilmaista ole mutta ns. harrastuksena ajatessa riippuu palveluntarjoajasta. Esim Hetzner Helsinki (Tuusula) saa todella nopeat yhteydet Suomeen mutta jos et hajauta palvelua ympäri maailmaa niin kyllä se hidas voi olla Japanissa kun toisella puolella maailmaa. 

--

Operaattorin puolella ei oo väliä millaisella nopeudella liittymää myy. Jotta saadaan eroa liittymiin on vaihtoehtona ollut datakatto eli myydään gigatavuina tai sitten rajattomasti tietyillä maksiminopeuksilla. Tulevaisuudessa liittymiin tulee 5G slicing ominaisuudet jolloin voi maksaa paremmasta latenssista ja nopeudesta kun tällöin radioverkko sitten jakaa osiin saatavilla olevaa kapasiteettia dynaamisesti. 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +1

aina sitä oppii kun keskustelee 👍 hommassa yllättävän paljon teknistä monimutkaisuutta

 

Osallistu keskusteluun