Vaihdoin liittymän 100 Mb:stä 300 Mb:iin. Laitteena on HUAWEI B535s ja kylkeen vielä Googlen Mesh-verkko.
Tällä hetkellä alle 20 mb yhteys, verkkokaapelilla pääsen 30 mb yhteyteen. Siis 10 % maksiminopeudesta.
Sijainti on 400 m mastolta.
Vaihdoin liittymän 100 Mb:stä 300 Mb:iin. Laitteena on HUAWEI B535s ja kylkeen vielä Googlen Mesh-verkko.
Tällä hetkellä alle 20 mb yhteys, verkkokaapelilla pääsen 30 mb yhteyteen. Siis 10 % maksiminopeudesta.
Sijainti on 400 m mastolta.
Jos tolpassa on ruuhkaa mitä Elisan tolpissa aika useesti on niin etäisyys yms. ei auta. Ruuhkasuuteen Elisan tolpissa perustan lukemaani täällä sekä omaan kokemukseen. 4G ja alta 3Mt päivisin onneks on kiinteä netti ja onneksi pysyy kanssa.
Vaihdoin liittymän 100 Mb:stä 300 Mb:iin. Laitteena on HUAWEI B535s ja kylkeen vielä Googlen Mesh-verkko.
Tällä hetkellä alle 20 mb yhteys, verkkokaapelilla pääsen 30 mb yhteyteen. Siis 10 % maksiminopeudesta.
Sijainti on 400 m mastolta.
Tuo Huawei B535s on cat7 laite ja tukee vain 2CA:ta 4G-verkossa. 5G-tukea laitteessa ei ole.
Eihän nuo nopeudet hääppöisiltä näytä , mutta 4G-verkossa vaihteliväli 300M liittymällä on 5...300 Mbit/s. Siis sopimusteknisesti täyttää ehdot.
Jos nopeudet ovat kovin riippuvaisia kellonajasta , niin tukiaseman ruuhka on ensimmäinen asia , joka mieleen tulee. Tee asiasta vikailmoitus , niin selvinnee mitä Elisa vastaa.
Väittäävät, että ruuhkaa ei pitäisi olla. Surkeus on kestänyt ainakin koko korona-ajan. Kokeiltu myös Netgear MR1100: akku kuumenee, todella surkea wlan… Laite palutettu.
Siihen llitin myös ulkoisen antennin, ei vaikuttanut kapasiteettiin kummemmin.
Paketissa on 5G modeemi, seuraavaksi kokeilen sitä.
Prk kun saisivat valokuidun pientaloalueelle, tällä hetkellä liittymismaksu on 2500-3000e.
Äsken mittasin nopeudeksi 50,1/17,2. Tämä on suurimpia nopeuksia mitä olen täällä nähnyt.
Muistutan, että minulla on 300 Mb liittymä.
Väittäävät, että ruuhkaa ei pitäisi olla. Surkeus on kestänyt ainakin koko korona-ajan. Kokeiltu myös Netgear MR1100: akku kuumenee, todella surkea wlan… Laite palutettu.
Siihen llitin myös ulkoisen antennin, ei vaikuttanut kapasiteettiin kummemmin.
Paketissa on 5G modeemi, seuraavaksi kokeilen sitä.
Prk kun saisivat valokuidun pientaloalueelle, tällä hetkellä liittymismaksu on 2500-3000e.
Joo tämmöistä tämä usein on. Kerroit tukiaseman olevan 400m päässä , joten tuskin kyse on alhaisesta signaalin tasosta , vaan ruuhkasta ja häiriöistä.
Toki siirtelemällä vaikkapa jatkojohdon päässä modeemia voi kartoittaa , josko joku muu paikka laitteelle olisi sopivampi. Varsinkin kivitalossa seinät ja muissakin varsinkin selektiivi-ikkunat vaimentavat aika paljon.
Jos modeemin asetuksissa on valintoja taajuuslukituksille , niin niiden vaikutus kannattaa testata.
Muistutan, että minulla on 300 Mb liittymä.
Joo tuo on vain maksimi , mihin liittymä pystyy. Sopimusehdoissa vaihteluväli on 5...300 Mbit/s.
Tiedän. Tehokkaasti myyvät ilmaa.
“ Netgear MR1100: akku kuumenee, todella surkea wlan”
Minullakin on tuo laite, se ei oikein kiinteään käyttöön sovellu paitsi jos on QC 3.0 laturi ja ottaa akun irti. Wifi siinä on ihan lähiympäristöä varten, ei ole mikään muu kuin matkareititin.
Mikä 5G-modeemi sinulla on paketissa? Uskoisin, että sillä saat rivakkaammat yhteydet jo heti alkuunsa kuin mitä B535:lla voit ikipäivänä saada. Sen 4G-puoli on todennäköisesti parempi kuin mitä tuossa aiemmassa laitteessasi.
Näyttääkö Elisan kuuluvuuskartta alueelle 5G-peittoa? Voitaisiin katsoa sieltä ja myös Cellmapperista missä tukiasemat sijaitsevat. Tätä varten esim. kaupunki ja asuinalue/jokin paikannimi olisi jees, älä nyt aivan kotiosoitettasi täällä kerro kun on julkinen foorumi tää Elisa Yhteisö.
ZTE MC801A 5G on paketissa. Elisa on vahvistanut, että lähimastossa on 5 G yhteys.
Elisaa ei kiinosta nykyiset asiakaat, kunhan rahaa tulee. Tolpat ruuhkaisia jokapuolella suomea ja lisää ei rakenneta. Täällä mennään 4g liittymällä ja nopeudet 0,7-2,5. Tämän parempaan ei Elisa pysty. On tehty vikailmoituksia useita kymmeniä, mutta ei kuulemma korjata tilanetta.
ZTE MC801A 5G on paketissa. Elisa on vahvistanut, että lähimastossa on 5 G yhteys.
No sitten kannattaa ehdottomasti kokeilla tuota ZTE:tä, koska et muuten saa 5G:stä mitään hyötyä irti. Vaikka tukiasemaan tuo on päivitetty, ei 4G-puolelle ole välttämättä tehty mitään erityistä. 5G-verkkoa varten tarvitset 5G-päätelaitteen. 4G-laitteet, kuten tuo B535 ei ymmärrä siitä yhtään mitään.
Käytin 5G eilen illalla. Wlan nopeus oli 60-80 Mb, kaapelilla nettimodeemiin jopa 180 Mb.
Täällä on pari päivää kokeiltu ZTE MC801A 5G modeemia 300Mb liittymällä Vantaan Kivistössä. Ollaan alueella missä 5g pitäisi just kuulua ja 4g:ltä pitäisi onnistua 300Mb. Lopputulos on aika järkyttävä. Käytännössä riippumatta onko 4G vai 5G verkossa kiinni niin nopeus on noin 20Mb. Toki piikkejä on, aina 120Mb asti mutta valitettavasti myös tasolle 0Mb. Modeemin paikkaa olen siirtänyt 5-6 kertaa mutta siitä on mahdoton päätellä oikeastaan mitään. ZTE sisältää tuon oman analytiikan modeemin sijainnista ja signaalitasot heittelee niin että ei mitään järkeä. Ensin modeemi kertoo jossain paikassa että signaali on täydellinen ja nopeus on luokkaa 100Mb, sitten kun vartin venaa ja testaa uudelleen niin modeemi ilmoittaa että signaali on “järkyttävän huono” ja läpi tulee ehkä 8Mb.
Koitan vielä parilla antennilla, mutta kyllä nyt on harkinnassa liittymän ja modeemin palautus.
Oletko
Ulkoantenneista ei välttämättä ole apua 5G:n kanssa. Jotkin laitteet käyttävät ulkoisia ainoastaan 4G:hen. Lisäksi 5G-taajuusalueen ollessa niinkin korkea kuin 3,5 GHz, kannattaa välttää kovin pitkiä (usea metri) antennikaapeleita. Vaimennus on melko suurta jo kohtuu laadukkaallakin LMR-200 kaapelilla, joka wörkkii mainiosti normaaleilla LTE-taajuuksilla.
Siksi parempi ratkaisu voisi olla ulkoyksikkö, joita operaattorit kauppavat. Tällöin se yleisin ongelma, eli asuinrakennuksen seinien ja ikkunoiden aiheuttama vaimennus jää pois. Voisit ehkä tuota yrittää “simuloida” jos avaat ikkunaa tai pidät ZTE:tä ulkona parvekkeella tms. koheneeko yhteys yhtään?
Kiitos
Sitten kävin just äsken tarkalla seulalla läpi kuuluvuuden talomme yhteydessä olevassa ulkoterassissa joka on ns. viileää tilaa talvisin mutta ei pakkasella. Sieltä löytyi katon rajasta myös 4 tolppaa ja läpi tulee tälläista:
29.41775
76.18355
38.87529
68.60077
94.60665
131.71072
36.98882
60.45272
Nämä siis keskiarvo downloadeja pollattuna tasan 5min välein. Upload sen sijaan ei päätä huimaa…
1.517725
1.519742
1.395557
2.268849
1.524059
1.392859
1.768453
1.398013
Katsoin modeemin tiedot verkosta ja tulos:
Muuten hyvä mutta vintti on kylmä joten tuo modeemi ei siellä kestä ja antennijohtovedoista tulisi pitkät.
Huaweilla on ulkokäyttöön tarkoitettu itseasennettava CPE Win malli.
ZTE:n vastaavaa ulkolaitetta on myös testattu. Eli modeemi vintille ja PoE-kaapelilla sille virransyöttö. Sisätiloihin jää PoE-injektori ja sen toiseen ETH-porttiin kytketään esim. MESH-tukiasema. ETH-kaapelia voi hyvin vetää kymmeniä metrejä.
Noissa itseasennettavissa ulkolaitteissa on usein ajatuksena, että vedetään lattakaapeli ikkunan karmin välistä niin ei tarvitse seinän läpi tehdä läpivientiä. Niitä vois samalla lailla asennella TV-antennin mastoon kuin muitakin ulkoreitittimiä. Toki voi perinteisellä läpiviennilläkin asentaa jos ei ikkunaa ole sopivassa kohdassa. Lattakaapelien UV-suojauksissa voi olla eroja mutta eipä se kaapelin uusiminen esim. 5 vuoden välein iso juttu ole.
Sisäreitittimet ja niihin liitettävät ulkoantennit eivät tarjoa yhtä hyvää kuuluvuutta kuin ulkolaitteet ja usein antennikaapelien pituus ja niihin tehtävät liitokset heikentävät signaalia sisäreitittimiä käytettäessä.
Kiitos myös noista signaalitiedoista. Niistä selviää, että 4G yhteys tulee paikan “Lipunkantajankenttä” vieressä olevasta tukiasemasta. Siinä ei tietojeni mukaan ole 5G:tä. Tuota paikkaa lähinnä olevat 5G-tukiasemat ovat moottoritien varressa ja sitten Lapinkylässä. Kilpailijoista DNA:lla on 5G:tä saatavilla, tosin kartan mukaan hyvin paikallisesti vain Laavatien ja Vanhan Nurmijärventien nurkilla. Telialla 5G tukiasema löytyy tuolta moottoritien mastosta (sama kuin Elisalla) ja heillä on sitten aivan Kivistön keskelle rakenteilla 5G tukiasema. Elisalla ei näytä olevan rakenteilla mitään. DNA ei sitä taas kerro. Mutta jos katsoo Cellmapperia, niin DNA:n 5g-tukiasemat ovat 7000,8000 ja 9000-sarjan tukiasemia (Huawei) https://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=12&type=LTE&latitude=60.32287310223407&longitude=24.849412016787223&zoom=15.540530813089&showTowers=true&showTowerLabels=true&clusterEnabled=false&tilesEnabled=true&showOrphans=false&showNoFrequencyOnly=false&showFrequencyOnly=false&showBandwidthOnly=false&DateFilterType=None&showHex=false&showVerifiedOnly=false&showUnverifiedOnly=false&showLTECAOnly=false&showENDCOnly=false&showBand=0&showSectorColours=true&mapType=roadmap
Nopeuksista. Kovin kurjalta näyttää . Tuo LTE signaalivahvuus, -103 dBm ei ole mikään loistava, mutta mutta. Vaikuttaa nyt siltä, että sekä lähetys ja lataus yrittää mennä 5G:n yli. Jos kokeilet 4G-lukkoa, jos se laitteesta löytyy, koheneeko lataus- ja lähetysnopeudet. Ei niin, että olisi ratkaisuna siirtyä vain 4G-käyttöön. Myös 5G:n signaalivoimakkuus on melko heikko, mutta, olen itse vastaavilla voimakkuuksilla Elisan sekä kilpureiden verkoissa saanut Oneplus 8 -puhelimella paljon parempia nopeuksia.
Vantaan seudulla on ollut jonkin verran outoja häiriöitä 5G-verkossa.
Sakarialanteen ehdottama ulkoreititin on fiksu ratkaisu 5G:hen,. koska tosiaan emme tiedä yhtikäs mitään ulkoantennien toiminnasta 5G:n osalta. Se on vain erittäin kyseenalaista ajaa puoliteholla (2x2 MIMO antennilla, tukarissa 4x4). IO-Tech foorumilla on keskusteluketjussa käynyt ilmi, että ulkoantenneista ei tainnut olla mitään iloa.
---
Oikotie tiedon valtatielle on valokuidun kautta. Pian 5G-laitteiden kanssa kikkaillessa on tuo liittymämaksu mennyt. Jos otat kuidun, niin et tarvitse murehtia netin riittävyyttä kymmeniin vuosiin. Se on satsaus tulevaisuuteen. Operaattorit tarjoavat liittymämaksuun kyllä maksuaikaratkaisuja jos se on kertasuoritteesta kiinni. Mobiili voi olla hetken ripeä, mutta samaa vakautta, mitä kuitu suo, ei mikään muu vaan voi tuoda.
Täällä on pari päivää kokeiltu ZTE MC801A 5G modeemia 300Mb liittymällä Vantaan Kivistössä. Ollaan alueella missä 5g pitäisi just kuulua ja 4g:ltä pitäisi onnistua 300Mb. Lopputulos on aika järkyttävä. Käytännössä riippumatta onko 4G vai 5G verkossa kiinni niin nopeus on noin 20Mb. Toki piikkejä on, aina 120Mb asti mutta valitettavasti myös tasolle 0Mb. Modeemin paikkaa olen siirtänyt 5-6 kertaa mutta siitä on mahdoton päätellä oikeastaan mitään. ZTE sisältää tuon oman analytiikan modeemin sijainnista ja signaalitasot heittelee niin että ei mitään järkeä. Ensin modeemi kertoo jossain paikassa että signaali on täydellinen ja nopeus on luokkaa 100Mb, sitten kun vartin venaa ja testaa uudelleen niin modeemi ilmoittaa että signaali on “järkyttävän huono” ja läpi tulee ehkä 8Mb.
Koitan vielä parilla antennilla, mutta kyllä nyt on harkinnassa liittymän ja modeemin palautus.
Suosittelen kiinteää liittymää, jos sellainen vain on saatavilla kotiosoitteeseen.
Mitä signaalin voimakkuus pitäisi olla? Mulla on 80-90 dBm 2100 Mhzin verkkoon.
Tuo on melko hyvä jo, tuo -80-90 dBm .
Jos tuo on melko hyvä, niin mikä olisi hyvä taso?
Tämmöinen osui silmään vanhasta artikkelista, liekö edelleen paikkansapitävää ?
Kyllä tuo pitää paikkansa. Vaikuttaa, että lähteenä on ollut tuossa lehtiartikkelissa Taistowiki, (johon tuon kaavion itse kirjoittelin
Kokemus näiden kuuden vuoden aikana, jota tuon kirjottamisesta on kulunut (tuo kaavio toki mukailtu tuotos), on osoittanut myös heikommalla signaalivoimakkuudella olevan mahdollista saada toimiva yhteys. Jos sattuu asumaan maalla eikä muita saman taajuuden tukiasemia kuulu, antaa heikompi signaali anteeksi. Ongelmia tulee, jos kisaava tukiasema rakentuu johonkin tai muita häiriöitä ilmenee. Talvella lumipyry, vesisade tai sumu voi haitata yhteyttä, erityisesti lähetysnopeuden osalta. Kokeilemalla se selviää, erilaiset asteikot ja listat ovat vain hyvänä viitteenä. Vähän kuin kaivoa etsisi, sanotaan. Mobiiliyhteyksien virittäminen on eräänlaista alkemiaa.
Tuota voisi ajatella niin, että olet yksin huoneessa. Silloin kuulet kuiskauksenkin kauempaa, mutta jos häly lisääntyy, et sitä enää kuule. Näin tapahtuu mobiiliverkossa. Kun päätelaite ei saa dataa vastaanotettua, joutuu tukari lähettämään sen uudelleen, samalla tavalla huoneessa ollessasi toinen puhuha joutuu asian toistamaan. Viive kasvaa, yhteys pätkii, ongelmia ilmenee. Yksinkertaista.
Jos otat kuidun, niin et tarvitse murehtia netin riittävyyttä kymmeniin vuosiin.
Kannattaa kuitenkin katsoa, keneltä kuidun ottaa, jotta sitä nopeuden nostovaraa jää. Elisan 10 Mbit/s kuiduilla useampihenkisellä perheellä lähetyspuoli voi mennä tukkoon.
Täällä kuidun voi unohtaa, liittymismaksu on 2500-3000e. Tarjontaa on vähäistä ja pientaloalueet ei yhtiöitä kiinnosta.
Onko sinulla jo tunnus? Kirjaudu sisään
Eikö sinulla ole vielä tunnusta? Luo OmaYhteisö-tunnus
Anna OmaYhteisö-tunnuksesi tai sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle sähköpostitse ohjeet salasanan palauttamiseksi