Kysymyksiä Pilvilinna Plus toimintalogiikasta

  • 28 July 2022
  • 8 kommenttia
  • 451 katselukerrat

Hei,

 

Otin käyttöön pilvilinna plus palvelun ja heräsi muutama kysymys, joihin ei ohjeista löytynyt vastausta.

 

Taustaa: Olen lisännyt kansion “X:\Kuvat” automaattiseen varmuuskopiointiin. Kansio sisältää kymmeniä tuhansia kuvia ja videoita. Yhteyteynä on Elisan 1000/400Mbps kuitu ja tietokoneena suorituskyinen PC (Win11, i9-9900K CPU ja NVMe/SSD kiintolevyt)

  1. Varmuuskopiointi lähti käyntiin ihan ok, mutta kun käynnistän koneen uudelleen, käy se todella pitkään (jopa tunteja) läpi jo aiemmin varmistettuja tiedostoja, ennen kuin se jatkaa varmuuskopiointia niiden tiedostojen osalta, joita ei ole vielä varmuuskopioitu. Onko tälle tehtävissä mitään?
  2. Ohje sanoo, että automaattinen varmuuskopiointi poistaa tiedostot jos tiedosto poistetaan tietokoneelta, eli se ikäänkuin peilaa tilanteen pilveen. Koska poisto voi tapahtua myös vahingossa, voisi olettaa varmuuskopioinnin pysyvän koskemattomana, eli tämä toimintamalli on hieman erikoinen. Siirtyykö poistettu tiedosto pilvilinnassa edes roskakoriin vai poistuuko se kokonaan?
  3. Jos otan manuaalisen varmuuskopion kansiosta raahaamalla sen sovelluksen latausikkunaan, varmistus luodaan ihan ok “Minun kansioni” alle. Mutta, jos/kun paikallinen kansio muuttuu, esim. sinne tulee lisää kuvia, miten saan lisättyä pelkästään muuttuneet tiedostot sinne niin, että ne tulee saman kansiorakenteen sisään? Jos raahaan koko kansion uudelleen latausikkunaan, siirrettään kaikki tiedostot uudelleen, riippumatta onko niitä pilvessä vai ei..

 

Suurin ongelma periaatteessa ratkeaisi sillä, että automaattiseen varmistukseen saisi asetuksen, esim. kansiokohtaisen, joka säilyttää varmistukset, vaikka ne poistettaisiin paikallisesta kopiosta. Tämä kuitenkin on varmistuspalvelu, joten tämän luulisi olevan itsestään selvä toiminnallisuus estämään vahingossa tehtyjä poistoja jne.

 


Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

8 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +18

Onko joku tietty syy miksi haluaisit käyttää juuri pilvilinnaa ?

Lyhyesti sanottuna hinta (tarjous). Muitakin (ulkomaisia) vaihtoehtoja tuli mietittyä, kuten Backblaze ja iDrive, mutta hinnan takia ajattelin pilvilinnaa kokeilla, koska toimiessaan se olisi riittävän hyvä ajamaan sen asian mihin sitä tarvin, eli offisite varmistukseen.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +18

Ok, itse käytän Google drive, 20€/vuosi 100Gt

Käyttäjätaso 7

hinnan takia ajattelin pilvilinnaa kokeilla, koska toimiessaan se olisi riittävän hyvä ajamaan sen asian mihin sitä tarvin, eli offisite varmistukseen.

Niinpä , jos se Pilvilinna vain toimisi. No se taitaa olla ihan oikea “pilvilinna”.

Jos käyttö on vain varmistusta eikä esim. ole tarvetta jakaa kuvia muille , niin pilven sijasta suosittelen kovalevyä tai NAS-palvelinta. Silloin kaikki on omassa hanskassa. Kertainvestointi on suurempi , mutta käyttökuluja ei ole.

Paikallinen varmistus on jo olemassa ja siten ok. Tässä tarpeena oli nimenomaan viedä varmistus pilveen lisävarmistuksena. Google Drive ei oman kokemuksen mukaan täysin ole sitä mitä varmistustyökalulta tässä yhteydessä haen. Myös hinnoittelu on vähän turhan kallis verrokkeihin verrattuna, kun eivät tällä hetkellä näytä tarjoavan vaihtoehtoa 200GB ja 2TB välistä.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +6

Tässä omia huomioitani kysymyksiisi Pilvilinnan toiminnasta. Pilvilinna on ollut minulla käytössä reilun vuoden ajan. Käytän sitä pääsääntöisesti Mac-työpöytäversion kautta mutta toiminta on identtinen Windows-ympäristön kanssa. 

 

“Varmuuskopiointi lähti käyntiin ihan ok, mutta kun käynnistän koneen uudelleen, käy se todella pitkään (jopa tunteja) läpi jo aiemmin varmistettuja tiedostoja, ennen kuin se jatkaa varmuuskopiointia niiden tiedostojen osalta, joita ei ole vielä varmuuskopioitu. Onko tälle tehtävissä mitään?”

Taistelin aikanaan myös tämän kanssa käyttöönoton yhteydessä. Minulla kopioitavan datan määrä oli verratain pieni (n. 40 GB) mutta ensimmäinen kopiointi veilaokuidullakin tehtäessä aikaa useamman tunnin. Kopiointi myös keskeytyi useamman kerran, kun kone meni virheellisesti horrostilaan vaikka Pilvilinna halusi ahkeroida taustalla. Otin Macin asetuksista pois mahdollisuuden mennä horrostilaan ja sen jälkeen kopiointi meni loppuun. Tämän jälkeen esim. koneen käynnistyksen yhteydessä Pilvilinnan skannaus varmuuskopioitavista kansioista vie vain noin 10-20 sekuntia. Sen voi nähdä valitsemalla “Jono”-kohdan Pilvilinnan valikosta käynnistyksen yhteydessä.

 

“Ohje sanoo, että automaattinen varmuuskopiointi poistaa tiedostot jos tiedosto poistetaan tietokoneelta, eli se ikäänkuin peilaa tilanteen pilveen. Koska poisto voi tapahtua myös vahingossa, voisi olettaa varmuuskopioinnin pysyvän koskemattomana, eli tämä toimintamalli on hieman erikoinen. Siirtyykö poistettu tiedosto pilvilinnassa edes roskakoriin vai poistuuko se kokonaan?”

Tämä ominaisuus tuntuu toimivan hieman vaihtelevasti. Kun poistan tiedoston koneelta kansiosta joka on määritelty automaattiseen kopiointiin, Pilvilinna poistaa sen kopiosta muutaman minuutin viiveellä ja siirtää sen Pilvilinnaassa oman pilven roskakoriin (välillä ei poista ja välillä poistaa mutta ei jää välttämättä roskakoriin). Ainoa tapa millä tuon saat käsittääkseni estettyä on ottaa automaattinen kopiointi pois päältä ko. kansiolta. Ei tietenkään mikään optimiratkaisu kun ajatellaan jatkuvaa varmuuskopiointia pilipalveluun.

 

“Jos otan manuaalisen varmuuskopion kansiosta raahaamalla sen sovelluksen latausikkunaan, varmistus luodaan ihan ok “Minun kansioni” alle. Mutta, jos/kun paikallinen kansio muuttuu, esim. sinne tulee lisää kuvia, miten saan lisättyä pelkästään muuttuneet tiedostot sinne niin, että ne tulee saman kansiorakenteen sisään? Jos raahaan koko kansion uudelleen latausikkunaan, siirrettään kaikki tiedostot uudelleen, riippumatta onko niitä pilvessä vai ei..”

Jotta Pilvilinna kopioi vain muuttuneet/lisätyt tiedostot, kansio pitää olla määritelty automaattisesti varmuuskopioitavien listalla. Manuaalisesti pilveen siirretyt tiedostot tallettuvat juurikin “Minun kansioni”-alle ja pysyvät siellä muuttumattomina mutta eivät synkronoidu koneen muutosten mukana. Tuo on manuaalinen toiminto ja se siirtää tyhmänä kaiken mitä raahaat latausikkunaan.

 

Suurin ongelma periaatteessa ratkeaisi sillä, että automaattiseen varmistukseen saisi asetuksen, esim. kansiokohtaisen, joka säilyttää varmistukset, vaikka ne poistettaisiin paikallisesta kopiosta.

 

Tällaista ominaisuutta ei Pilvilinnassa oman kokemukseni perusteella ole mutta toiveissa tietenkin olisi, että Elisa kehittäisi palvelua ja ottaisi tämänkin huomioon. Itse olen ratkaissut asian siten, että muuttumattomana säilytettävät tiedostot olen kopioinut manuaalisesti “Minun kansioini”-alle. Toki on ongelman muodostaa se, jos tämä data muuttuu ja haluaisi osan siitä korvata uudemmalla. Siihen ei pilvilinna taivu kuin automaattisella varmuuskopioinnilla varustetuissa kansioissa.

 

Nämä samat asiat olen kokenut Pilvilinnassa kehityksen kohteiksi. Pienellä viilauksella tästä tulisi vieläkin toimivampi paketti.

Hintaansa nähden tämä on omasta mielestäni varsin hyvä ja toimiva palvelu ainakin itselleni. Vaatii toki hieman perehtymistä koska Elisan sivujen käyttöohjeet Pilvilinnalle ovat melkoisen suppeat. Alkukankeuksien ja itseopiskelun jälkeen palvelu on omalla kohdallani lunastanut odotukset.

 

Summa summarum: @TeroN  et ole ongelmiesi kanssa yksin 👍

 

EDIT: kirjoitusvirheiden korjausta...

Kiitokset @nettiukko vastauksesta ja kokemusten jakamisesta. Pitänee ainakin hetki vielä malttaa ja yrittää pärjätä näiden rajoitteiden kanssa mitä palvelussa tällä hetkellä on..

 

Osaisiko kukaan ottaa kantaa siihen, voiko palvelussa jotenkin ladata tiedostoja suoraan manuaalisesti luotuun (tai olemassa olevaan) kansioon “Minun kansioni” osion alle? Kaikki “Tallenna” nappien kautta tehty tallennus (tiedoston valinta tai raahaus, riippumatta missä näkymässä nappia painaa) päätyy “Web” osion alle yhteen ja samaan koriin. Ainoa keino siirtää tiedosto omaan kansioon on valita se/ne ja leikata/liittää.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +6

Kiitokset @nettiukko vastauksesta ja kokemusten jakamisesta. Pitänee ainakin hetki vielä malttaa ja yrittää pärjätä näiden rajoitteiden kanssa mitä palvelussa tällä hetkellä on..

 

Osaisiko kukaan ottaa kantaa siihen, voiko palvelussa jotenkin ladata tiedostoja suoraan manuaalisesti luotuun (tai olemassa olevaan) kansioon “Minun kansioni” osion alle? Kaikki “Tallenna” nappien kautta tehty tallennus (tiedoston valinta tai raahaus, riippumatta missä näkymässä nappia painaa) päätyy “Web” osion alle yhteen ja samaan koriin. Ainoa keino siirtää tiedosto omaan kansioon on valita se/ne ja leikata/liittää.

 

Samaa olen itsekin kokeillut mutta ei näytä olevan mahdollista ladata alikansioihin vaan pakottaa tiedoston oman kansion juureen.