Skip to main content
Tutorial

Elisa WiFi - käyttökokemuksia

  • 16 July 2024
  • 0 kommenttia
  • 196 katselukerrat
Elisa WiFi - käyttökokemuksia

Kohtaan kotona erittäin yleisen ongelman, joka vaivaa myös monia muita: sisäkatveen. Alla on tuoreita mittauksia 5G-liittymästäni, jotka havainnollistavat paremmin tätä ongelmaa.

 

Nopeustesti (iPhone 14 Pro Max) - mobiilidatalla olohuoneessa

Kuvasta ilmenee, että nopeudet ja kuuluvuus eivät ole erityisen vakuuttavia. Tämä vaikuttaa suoraan käyttökokemukseen: nettiyhteyden käyttö mobiilidatan kautta on haastavaa (videot ja nettisivut eivät lataudu) ja puheluiden toimivuus on epävarmaa.

Ongelman juurisyy on selkeä. Tukiasemien sijainti suhteessa asuntooni on epäedullinen, minkä vuoksi mobiilisignaali ei pääse kunnolla asuntoon, aiheuttaen sisäkatveen. Ongelmat ratkeavat heti, kun astun ulos. Tämä on erittäin ärsyttävä ongelma, johon ei valitettavasti ole paljon ratkaisuja.

Onneksi tähän ongelmaan on olemassa kiertotie ja ratkaisu: voimme hyödyntää kiinteän nettiyhteyden  langatonta verkoa.

Elisa tarjoaa kiinteän nettiyhteyden käyttäjille Elisa WiFi -palvelun. Tämän palvelun avulla saat käyttöösi 1–3 MESH-laitetta, jotka voivat toimia myös reitittimenä. Jos sinulla on kaapeli- tai VDSL-yhteys, on tärkeää muistaa, että laitteiston tulee olla kytkettynä modeemiin.

 

Olen päättänyt testata palvelua ja jakaa puolueettoman näkemykseni sekä kokemukseni kyseisestä palvelusta. Seuraavassa hieman taustatietoa tilanteestani:

Asun 65 neliömetrin asunnossa, jossa on kaksi makuuhuonetta. Taloyhtiössämme on valokuituyhteys. Käytössäni on ollut Zyxel VMG3925 -laite, joka on tuottanut seuraavia ongelmia:

 

  1. Laite on melko vanha
  2. Laite on alun perin suunniteltu modeemiksi, mutta se toimii nyt reitittimenä
Karkea pohjapiirrustus asunnosta - kytkentäkaappi ja datapistokkeet

Ottaen huomioon nämä seikat, voidaan todeta, että laite ei täysin vastaa tarkoitustaan. Esimerkiksi langattoman verkon kantavuus on heikko eikä yksittäinen laite kata koko asuntoa. Toisaalta, kyseinen laite on toiminut yllättävän hyvin modeemina kuituyhteydellä. En ole juurikaan kokenut epämääräisiä nettiyhteyden katkaisuja tai yhteyden hitautta, joita usein koetaan kuituyhteyksissä, kun käytössä on modeemi. Miksi siis käytän tätä laitetta? Aikaisempi reitittimeni meni rikki muuton yhteydessä, joten hain toimistolta tarpeettomaksi jääneen laitteen pikaiseksi korvaajaksi, jotta voisin jatkaa etätöitä. Laiskuudestani johtuen tämä laite on jäänyt “väliaikaiseksi” ratkaisuksi. Nyt on siis erinomainen tilaisuus päivittää laitteisto, ottaa käyttöön uusi reititin ja laajentaa verkon kattavuutta MESH-laitteistolla.

 

Nopeustestit vanhalla Zyxel VMG3925 -laitteella. Nopeustestit tehty laitteen vierestä ja parin metrin päästä laitteesta (näköyhteys laitteeseen).

 

Käyttöönotto

 

Kaksi Huawei K562 -reititintä edestä ja takaa

Elisa WiFi -palvelun mukana saatavat reitittimet ovat Huawein valmistamia K562 -mallisia. Laitteiden ominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa WiFi 6, kolme 1Gbit Ethernet-porttia sekä mahdollisuus muodostaa MESH-verkko.

Noudatin Elisa WiFi -palvelun käyttöönotto-ohjeita, ja palvelun käyttöönotto sujui erittäin vaivattomasti ja helposti. Kytkin ensimmäisen laitteen päälle olohuoneessa, ja se oli käyttövalmis muutaman minuutin kuluttua. Tämän jälkeen kirjauduin laitteen hallintaan ja liitin kaksi muuta laitetta MESH-verkoksi. Kaiken kaikkiaan laitteiden parittamiseen kului noin 10 minuuttia, ja kaikki oli valmista.

 

Vasemmalla laitteen hallinta ja oikealla paritetut laitteet

Nopeustestit

 

Asettelin laitteet olohuoneeseen sekä molempiin makuuhuoneisiin, lähelle datapistokkeita, sillä näiden vieressä sijaitsevat myös virtapistokkeet. Huomioitavaa on, että vain yksi laitteista tarvitsee datapistokkeen. Suoritin testit taloyhtiön valokuituyhteydellä, joka tarjoaa perusnopeuden 100M ja maksiminopeuden 1 000M. Nopeusmittaukset tein puhelimellani, iPhone 14 Pro Maxilla, ja testit suoritettiin langattomalla verkolla.

 

Huone 100M 1 000M
OH 98 801
MH1 98 800
MH2 98 800
K 98 795
E 98 607
WC 98 604
P 98 602

 

 

Kun internetyhteys toimi 100M perusnopeudella, yhteyden nopeus pysyi muuttumattomana asunnon jokaisessa nurkassa. Riippumatta siitä, oliko kaikki kolme laitetta käytössä vai vain yksi laite olohuoneessa, yhteyden nopeus oli tasaisesti 98M koko asunnossa.

Suurimmat vaihtelut nopeudessa tapahtuivat, kun nettiyhteyden nopeus nostettiin maksimiin, eli 1 000M. Samassa huoneessa laitteiden kanssa nopeus saavutti useammalla mittauksella 800M, kun taas kauimpana (eteinen, WC ja parveke) nopeudet olivat 600M luokkaa. Kaikissa näissä kolmessa paikassa laitteet eivät olleet enää näköyhteyden päässä, ja väliin muodostui fyysisiä esteitä. Lähimpään laitteeseen, joka sijaitsi olohuoneessa, oli noin 5–10 metriä. Jos käytössä oli vain yksi laite (olohuoneessa), nopeudet muualla asunnossa laskivat 400M tasolle. 

 

Yhteenveto

 

Olen käyttänyt palvelua nyt viikon ajan sekä etätyöhön että vapaa-ajan toimintoihin.

Palvelun käyttöönotto sujui nopeasti, helposti ja vaivattomasti. Käytännössä ensimmäisen laitteen asennus oli yksinkertaista: johdot kiinni ja laite oli käyttövalmis parissa minuutissa. Olin varautunut suurempaan säätämiseen laitteita parittaessani, mutta yllätyksekseni laitteiden parittaminen ja MESH-verkon luominen onnistui ilman suurempaa vaivaa. Paritus onnistui, eivätkä laitteet menettäneet paritustaan nettiä käytettäessä. Ensiasennuksen jälkeen laitteisiin ei ole tarvinnut koskea.

Langattoman verkon nopeudet ovat hyvät. Olisin toivonut, että suhteellisen uudella puhelimellani, iPhone 14 Pro Maxilla, olisin saavuttanut yli 900M latausnopeuden. Työläppärilläni saavutetut nopeudet olivat samankaltaiset, kun käytin sitä vertailukohtana. On mahdollista, että hieman uudemmilla laitteilla voisi saavuttaa yli 900M nopeudet. Nopeimmat WiFi-yhteydet tarvitsevat uudempaa WiFi teknologiaa (WiFi 6) ja niin reitittimen tai modeemin ja käytettävän päätelaitteen pitää tukea WiFi 6. Valitettavasti en voinut mitata nopeuksia Ethernet-kaapelilla, koska minulla ei ole laitetta, jossa olisi Ethernet-portti. Tämä on yksi nykyaikaisen teknologian ”hienouksista”.

Palvelun hinnoittelu on mielestäni kohdillaan. Yksittäinen Huawei K562 -laite maksaa 79 euroa kertaostona, ja käyttämäni Elisa WiFi L -palvelu maksaa kuukausittain 7,99 euroa. Palvelun kuukausimaksuja on maksettava noin 30 kuukautta ennen kuin palvelun hinta ylittää kertaostona ostetut laitteet. Mitä hyötyä kuukausimaksullisesta palvelusta sitten on? Palvelulla ei ole määräaikaa, joten sen voi lopettaa milloin tahansa. Palvelua pääsee hyödyntämään ilman suurta kertainvestointia. Palveluun sisältyy myös oma Elisa WiFi -asiakaspalvelu, josta saat käytönopastusta palvelun käyttöönottoon. Löydät ajankohtaisen asiakaspalvelunumeron palvelun esittelysivulta.

HUOM! Hinnoittelu ja laitetiedot ovat tämän hetkiset 16.7.2024


 

 

Elisa WiFi -palvelu on erinomainen valinta käyttäjille, jotka tarvitsevat yksinkertaisen ja helposti asennettavan MESH-verkon ilman suuria kertainvestointeja. Palvelu voi olla erityisen hyödyllinen, jos käyttäjällä on esimerkiksi sisäkatveongelmia (kuten minulla) tai suuri koti, jonka langattoman sisäverkon kattavuus ei ole optimaalinen ja joka kaipaa uudempaa ratkaisua. Omassa 65 neliömetrin asunnossani kolme laitetta on ylimitoitettu. Elisa WiFi L -palvelua suositellaan erityisesti koteihin, joiden pinta-ala on yli 120 neliömetriä.

Elisa suosittelee aina reitittimen käyttöä kuituyhteyksissä. Nykyaikaisissa reitittimissä on palomuuri, joka suojaa laitteen taakse kytkettyjä laitteita haittaohjelmilta. Kyberturvallisuuskeskus on nostanut esiin aiheen, jossa esimerkiksi televisioiden ohjelmistoversioissa ja niiden sisältämissä palomuureissa on havaittu puutteita. Useimmat ongelmat syntyvät, kun käyttäjä ei käytä reititintä, vaan kytkee laitteen suoraan Ethernet-kaapelilla datapistokkeeseen ilman reititintä. Tällöin televisioiden jo valmiiksi heikko suojaus on entistä alttiimpi hyökkäyksille ja haittaohjelmille. Reitittimen käyttö olisi suojannut useita näitä televisioita. Suosittelen lukemaan Kyberturvallisuuskeskuksen artikkelin, erityisesti osion, joka käsittelee IoT-laitteiden näkyvyyttä internetissä.

Elisa WiFi -laitteisiin (Huawei K562) on saatavilla uusi Elisa Kodin Tietoturva -palvelu. Palvelua ei tarvitse asentaa erikseen, sillä se asentuu suoraan reitittimeen. Palvelu tarjoaa kattavan suojan lähiverkossasi oleville laitteille, joille Elisan Tietoturvaa ei voi suoraan asentaa. Tämä koskee esimerkiksi aiemmin mainittuja televisioita ja muita internetiin liitettyjä laitteita.

Lopuksi haluaisin kysyä teiltä, Yhteisöläisiltä: Mitä mieltä olette tämänkaltaisesta käyttökokemus-artikkelista? Toivoisitteko näkevänne enemmän samantyyppisiä artikkeleita Elisan palveluista ja tuotteista? Voitte jättää vastauksenne tähän artikkeliin kommenttina ja esittää näkemyksenne sekä mahdolliset toiveenne tulevista artikkeleista.

Keskustelussa ei ole vielä kommentteja.

Vastaa ensimmäisenä!

Osallistu keskusteluun